kebnekaise fjällstation boende
Annonser

Kebnekaise Fjällstation

Kebnekaise Fjällstation ligger vid foten av Kebnekaise topp. Det är här du övernattar om du inte vill bo ute i det fira. Vid Kebnekaise Fjällstation finns det även tältplatser och tillgång till servicehus.

Kortfakta

R

Aktiviteter och kurser

R

Bastu

R

Butik

R

Fiske

R

Frukostservering

R

Guider

R

Husdjur tillåtna

R

Konferensmöjligheter

R

Skiduthyrning

R

Träning inomhus

R

Uthyrning av friluftsutrustning

R

Wifi

 

Boende på Kebnekaise Fjällstation

Kebnekaise Fjällstation ligger ca 19 km från Nikkaluokta och har 220 sängplatser. Det finns dubbelrum, 2-bäddsrum, 4-bäddsrum och flerbäddsrum. I varje byggnad finns tillgång till toalett och dusch, dock inte på rummen. En rekommendation är att du bokar en sovplats, då det snabbt kan bli fullt (för bokning se Svenska Turistföreningen). Kebnekaise Fjällstation är öppet under två perioder: sommar och vinter.

  • Sommarsäsongen är från början av juni till slutet av september.
  • Vintersäsongen är från början av mars till början av maj.

Fjällstationen har varje år ca 17 000 övernattningar, varav ca 13 000 under sommaren och ca 4 000 under vintern. Under sommarsäsongen är fjällstationen bemannad med ca 35-40 medarbetare och under vintersäsongen ca 25 medarbetare.  

Tips 1: Varmvattnet i duscharna tar snabbt slut på kvällen när alla vandrare och bergsbestigare återvänder från sina turer på fjället. Det kan därför vara smart att duscha antingen tidigt eller sent.

Tips 2: Om varmvattnet är slut, hoppa in i en varm bastu först och svalka dig sedan med kallvattnet från duscharna 🙂

Tips 3: Hamnar du i ett flerbäddsrum, glöm inte att packa med öronproppar.

 

Tälta

Det går även bra att tälta inne på fjällstationens område. Då har du tillgång till all service och lokaler som erbjuds på området. För detta betalar man en avgift. Att tälta utanför området går också bra, då utan kostnad och tillgång till fjällstationens lokaler.

OBS. Vissa tältplatser runt Kebnekaise Fjällstation är vindutsatta och bör undvikas vid stark blåst. Framförallt passet väster om stationen, mot Singi.

 

Kebnekaise Fjällstation Restaurang

Här kan du avnjuta en trerättersmiddag med god dryck efter en dag på fjället. Restaurangens tema är att det ska vara; lokalt, gott och rejält. Varje kväll serveras kött, fisk eller vegetariskt. Varje kväll är det två sittningar. Sittplatserna är begränsade till 90 personer, vilket innebär att det kan vara bra att förboka under sommaren.

  • 1:a sittning: startar kl. 17.45 och slutar kl. 20.00
  • 2:a sittning: startar kl. 20.30

På morgonen serveras en frukostbuffé och till lunch ett lunchpaket. Lunchpaketet innehåller smörgåsar, frukt och varm dryck. Priserna för frukost, lunch och middag i restaurangen är relativt höga, vilket är förståeligt med tanke på restaurangens lokalisering och avsaknaden av konkurrens. Vill man inte äta i restaurangen går det bra att på egen hand laga mat i det allmänna köket. Här finns full köksutrustning och möjlighet att köpa kompletteringsvaror i den närliggande butiken.    

Butik

I servicehuset finns en butik där du kan köpa enklare matvaror så som ris, pasta, soppor, konserver, frystorkad mat, bröd, tubost, dryck, godis och choklad. Det går även att köpa och hyra skid-, frilufts- och klätterutrustning som exempelvis stegjärn som är nödvändigt på toppen om det är isigt. I butiken finns även hygien- och sjukvårdsartiklar samt apoteksombud.

Vandring från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation

Längd: ca 19 km Tid: 4-5 h Höjdskillnad: 200 m Svårighetsgrad: Lätt

Nikkaluokta KebnekaiseVandringen från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation är ca 19 km och tar normalt 4-5 timmar. Detta är den populäraste vägen att ta sig till fjällstationen, eftersom bilvägen från Kiruna slutar i Nikkaluokta. Efter 5 km vandring kommer man till sjön Laddjujavri. Här finns det möjlighet att transportera sig med båt över sjön på sommaren. På andra sidan sjön återstår det ca 9 km till fjällstationen. Vandringsleden är väl markerad och består till mestadels av steniga stigar. För att underlätta vandringen över de sanka partierna har man byggt stockbroar. Höjdskillnaden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise Fjällstation är ca 200 meter, där de brantare partierna är mot slutet av vandringen.

Laddjujavri Båttur

Båtturen är 6 km lång och tar ca 20-30 minuter. Båten trafikeras av Laddjujavri Båttrafik och avgår 3 gånger per dag under perioden juni till september. En enkelbiljett kostar 300 kr.

Laddjujavri battur Kebnekaise

Helikopter

Ett annat sätt att ta sig till Kebnekaise Fjällstation är med helikopter. Under sommaren går det dagligen helikopterturer från Nikkaluokta till fjällstationen. Helikopterturen körs av Kallax Flyg och resan tar bara några minuter till fjällstationen.

Kebnekaise Helikopter

Kebnekaise Fjällstations historia

Kebnekaise Fjällstation byggdes 1907 med hjälp av kringliggande naturstenar från omgivningen. I takt med att intresset för att vandra på fjället ökade var man tvungen att stegvis bygga ut fjällstationen för att möta efterfrågan på sovplatser. Idag består anläggningen av flera byggnader och över 200 sovplatser. Ursprungsbyggnaden från 1907 är efter tillbyggnationer numera en del av huvudbyggnaden och kallas för Gammelstugan. Här kan du slå dig ner framför brasan och bland annat läsa STF:s årsskrifter från början av 1900-talet, där de första bestigningarna av Kebnekaise finns beskrivna.

Fjällstugan Jägarn

Kebnekaise Fjällstation har under sex månader på året stängt och är utan personal. Den enda byggnaden som då är öppen är Jägarn. Jägarn är en fjällstuga med 16 bäddar, utrustad med kök, toalett och torkrum. Under perioden när fjällstationen är stängd finns endast två nödbäddar i Jägarn placerade i hallen (tältsängar). Stugan värms under vintern upp med el-element och om kylan är för påtaglig finns även en vedkamin. Priset är 300-400 kr per person och natt. Läs mer på STF

Litteratur och källor Neregård, Fredrik, Fjällvandra kring Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen, 2015 Axelstjerna, Pär, Kebnekaise, 2006 Svenska Turistföreningen Foto av Bjarte Aarmo Lund, Pinballrobin, mrskyce

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise