Vandringskläder

Komplett guide till rätt kläder för vandring

Vandringskläder

Att bestiga Kebnekaise innebär att du vandrar i ett klimat som växlar mellan varmt och kallt. Vädret kan variera från att vara varmt och skönt vid foten av berget till snö och is på toppen. Rätt vandringskläder är därför viktigt.

För att säkerställa att du är bekvämt klädd under hela din vandring är det viktigt att förklara principen om lager-på-lager. Möjligheten att kunna ta av eller på sig ett klädlager när väderförhållandena ändras är viktigt. Lager-på-lager principen fungerar endast om varje lager släpper igenom fukt från ett skikt till nästa. De olika lagren bör därför strama huden – inte för hårt, men inte heller för löst – och bestå av elastiskt material. Bomull bör undvikas eftersom det är hydrofilt, vilket innebär att materialet suger upp fukt och blir tätt. Här är de lager-på-lager kläder du behöver ta med dig för att bestiga Kebnekaise.

Rätt utrustning

Hitta rätt utrustning till bästa pris online

Outnorth logo

Outdoorexperten logo

frystorkadmat logo

Sportamore logo

Sportlala logo

Beroende på hur länge du planerar att vandra bör du ta med dig 2-5 par sportunderkläder. Som sagt, undvik kalsonger och trosor i bomull. Icebreakers underkläder är utmärkta för vandring. Alternativt något av sportmärkena (Nike, Adidas).
Till dam rekommenderar vi att ta med en extra sport-bh. Likadant här, Icebreaker är bra alternativt något sportmärke som Nike eller Adidas.

Oavsett om du vandrar under sommaren eller vintern behöver du ta med dig en extra underställströja. Detta är ett av det viktigaste plagget eftersom det är närmast kontakt med huden. Vi rekommenderar Icebreaker Women Oasis eller Icebreaker Men Oasis, som båda är tillverkade av 100% merinoull. Deras produkter är superbekväma, bra kvalité och ger god fuktkontroll.

Vandringströja

När det kommer till tröjor att vandra i rekommenderar vi 2 T-shirts och 1 långarmad T-shirt eller skjorta. Det bästa materialet är ett som andas, är lätt och torkar snabbt såsom polyester, merino eller nylon. Se till att tröjor och skjortor du packar ner inte är tillverkade av bomull. Exempel på märken som tillverkar bra vandringströjor är Icebreaker, Craghoppers, Columbia och Patagonien (se deras Capilene intervall).

Vandringsbyxor

Vandra inte i jeans, utan införskaffa ett par bekväma vandringsbyxor. Dessa byxor av Fjällräven är exempel på bra vandringsbyxor.

Mellanlager

Med tanke på det växlande vädret bör du ta med dig en fleecejacka eller tunn dunjacka. Detta är ditt andra lager, eller mellanlager, och används över underställ. Alternativt som ett fristående plagg över T-shirten när temperaturen börjar sjunka. Plagget kommer också till stor nytta på kvällen när temperaturen sjunker. Populära tillverkare av fleeces är North Face, Helly Hansen och Patagonien. En smart funktion att hålla utkik efter är en fleecejacka med huva. Denna kan fungera som en balaklava. Se Patagonia R1 Hoody eller Arc’teryx Fortrez Hoody för bra exempel.
Fleecejacka huva

En smart funktion att hålla utkik efter är en fleecejacka med huva. Denna kan fungera som en balaklava. Se Patagonia R1 Hoody eller Arc’teryx Fortrez Hoody för bra exempel.

Skaljacka & byxa

Det tredje lagret består av vind- och vattentät jacka och byxa. Välj gärna en jacka med huva för extra skydd. Här är några tips att tänka på när du väljer en lämplig jacka:

 

  • Vikt och värme: Vikten på en jacka kan variera från superlätt till tung vinterjacka. I allmänhet ger de lättare jackorna minst värme och är därför mer lämpade för mindre kallt väder. Tunga jackor är i allmänhet en varmare typ av jacka, men kan vara besvärligare att transportera och vandra i.
  • Vatten och vind: Under din vandring kommer du att vara väldigt utsatt för vatten och vind. Tänk därför på att leta efter en jacka som har ett ytterskal med hög vattenavvisningsförmåga.
  • Mångsidighet: Om du planerar att använda din jacka för fler ändamål efter bestigningen av Kebnekaise, föreslår vi att köper en jacka som ger så mycket flexibilitet som möjligt (dvs. kan användas för många olika typer av aktiviteter och i olika miljöer).

Regnkläder

Utöver ovanstående klädesplagg rekommenderar vi även att ta med sig regnkläder och regnskydd för ryggsäcken. Ponchos som sitter över din kropp och ryggsäck som sett intill är stor.

Icke rekommenderade kläder för att bestiga Kebnekaise

Du bör inte ta med:

  • Jeans – denim suger åt sig vatten, är svåra att vandra i, tar lång tid att torka osv.
  • Bomull – kan fungera bra på de nedre delarna men något som vi i allmänhet inte rekommenderar. Bomull håller kvar fukten och blockerar plaggets andningsförmåga.