ticket-to-the-moon-original-hammock
Annonser

Bästa Hängmattan 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa hängmattan test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av hängmatta.

Sant är i alla fall att hängmattor är enkla att bära med sig, snabba att sätta upp och riktigt bekväma.

Här nedan kommer vår lista med de bästa hängmattorna för säsongen! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa Hängmattan

1. Ticket To The Moon Original Hammock

ticket-to-the-moon-original-hammock

Maxlast: 200 kg
Yttermått:
320 x 200 cm
Vad vi gillar:
Det snabbtorkade OEKO-TEX materialet.
Vad vi inte gillar:
Att remmar för upphängning inte ingår.

En mycket skön hängmatta som också väger lite i packningen är Ticket To The Moon Original Hammock. Denna produkt är utvecklad på Bali och tillverkad i lätt och snabbtorkande OEKO-TEX material som gör den lätt att hantera även då det regnat ute. Den går dessutom bra att tvätta i maskin på 30 grader vilket underlättar rejält i vardagen. Oavsett om man letar efter en hängmatta att ta med på vandringen, eller bara vill sätta upp en i trädgården är Ticket To The Moon Original Hammock ett riktigt bra val.

Kolla aktuellt pris


Bästa Hängmattan pris

2. Urberg Parachute Hammock G3

urberg-parachute-hammock-g3

Maxlast: 180 kg
Yttermått:
295 x 120 cm
Vad vi gillar:
Det slittåliga materialet.
Vad vi inte gillar:
Inget trädskydd ingår.

Urberg Parachute Hammock G3 är en spännande hängmatta som utvecklats med samma material som man har i fallskärmar. Detta gör materialet både slittåligt och starkt, och hängmattan klarar en maxvikt på 180 kg trots sin ringa vikt. Linor och karbinhakar för att fästa hängmattan ingår dessutom i köpet. En annan praktisk egenskap hos Urberg Parachute Hammock G3 är att den går att vika ihop till en mycket liten storlek. Detta gör den extra praktisk att ha med på vandringen.

Kolla aktuellt pris


Bästa Hängmattan maxlast

3. Kammok Roo Double 40d

kammok-roo-double-40d

Maxlast: 227 kg
Yttermått:
170 x 254 cm
Vad vi gillar:
De roliga färgerna!
Vad vi inte gillar:
Upphängningsremmar ingår ej.

Kammok Roo Double 40d är valet för de som vill ligga två i sin hängmatta. Den är rymlig med samtidigt bekväm och två personer kan med enkelhet både få vila och sömn. De karbinhakar som ingår är starka och klarar av tunga vikter, något som är centralt för dubbelhängmattor. Dessutom klarar denna hängmatta av en imponerande maxlast på 227 kg.

Kolla aktuellt pris


4. Ticket To The Moon Compact Hammock

ticket-to-the-moon-compact-hammock-army-green

Maxlast: 200 kg
Yttermått:
320 x 155 cm
Vad vi gillar:
Riktigt enkel att sätta upp.
Vad vi inte gillar:
Kan ta lite tid att hitta perfekt sovställning.

En favorit när det kommer till lättviktig packning är Ticket To The Moon Compact Hammock. Den är specifikt framtagen för att ta lite plats och inte väga så mycket vilket gör den till ett utmärkt val för äventyraren. Vissa användare kan trots den kompakta storleken bekvämt sova två personer i denna hammock. En stor fördel med Compact Hammock är att den är väldigt lätt att sätta upp och ta ner och man sparar tid när man ska i väg på morgonvandringen.

Kolla aktuellt pris


5. Ticket To The Moon King Size Hammock

ticket-to-the-moon-king-size-hammock

Maxlast: 200 kg
Yttermått:
320 x 230 cm
Vad vi gillar:
Att materialet är så starkt och slittåligt.
Vad vi inte gillar:
Väldigt stor för en ensam vandrare.

För den som vill ha en större hängmatta eller till och med kunna sova två personer ibland, är Ticket To The Moon King Size Hammock perfekt. Denna hängmatta är tillverkad i slittåligt nylon vilket gör att den klarar av en hel del yttre påfrestningar på ett effektivt sätt. Ticket To The Moon har dessutom garanti på sina produkter vilket gör det extra tryggt att köpa en hängmatta från dem.

Kolla aktuellt pris


6. Ticket To The Moon Moonquilt For Hammock

ticket-to-the-moon-moonquilt-for-hammock

Maxlast:
Yttermått:
200 x 145 cm
Vad vi gillar:
Att den skapar en så mysig och varm känsla i hängmattan.
Vad vi inte gillar:
Lite otymplig storlek.

Ticket To The Moon Moonquilt For Hammock är ett täcke/sovsäck som fästs på hängmattans utsida för att göra natten extra varm. Hängmattor är generellt tillverkade i tunnare material vilket gör att det kan kännas riktigt kyligt när det är kallt ute. Med en quilt som enkelt fästs på hängmattans sidor kan man vara säker på att man håller sig varm. Moonquilt passar till Ticket To The Moons hängmattor och går dessutom att använda som en vanlig sovsäck.

Kolla aktuellt pris


7. Hennessy Hammock Expedition Zip

hennessy-hammock-expedition-zip

Maxlast: 115 kg
Yttermått:

Vad vi gillar:
De många smarta funktioner som ingår.
Vad vi inte gillar:
Isolerar inte särskilt bra mot kyla.

Hennessy Hammock Expedition Zip är en riktigt spännande hängmatta för den som vill prova något nytt. Denna hängmatta kombinerar i sin asymmetriska form flera olika funktioner som klassisk hängmatta, regnskydd och myggnät. Ett annat riktigt stort plus med Hennessy Hammock Expedition Zip är de ”tree-hugger” band som ingår. Dessa hjälper till att skydda trädens bark och värnar därmed om naturen.

Kolla aktuellt pris


8. Arctic Tern Hammock On Stand

arctic-tern-hammock-on-stand

Maxlast: 120 kg
Yttermått:
264 x 86 x 95 cm
Vad vi gillar:
De praktiska facken och mugghållaren.
Vad vi inte gillar:
Behöver sättas upp på ett ganska platt underlag.

Arctic Tern Hammock On Stand är hängmattan för trädgården. Den fälls snabbt upp och står av sig själv med hjälp av sin stabila stålram. Tyget är i slitstark polyester och hängmattan är dessutom utrustad med smarta fack för förvaring. Denna hängmatta fungerar utmärkt att ha hemma eller att ta med då man ska campa.

Kolla aktuellt pris


9. Sea to Summit Hammock Pro Set Single

sea-to-summit-hammock-pro-set-single

Maxlast:
Yttermått:
3000 x 1500 cm
Vad vi gillar:
Packas ihop till en mycket kompakt storlek.
Vad vi inte gillar:
Lite dyrare än liknande hammockar.

För vandrare är Sea to Summit Hammock Pro Set Single riktigt praktisk. Den kan nämligen packas ihop tills den tar väldigt liten plats i ryggsäcken, något som gör den smidig att ha med på längre turer. De starka färgerna gör att det blir lätt att hitta tillbaka till tältplatsen när man ger sig ut på äventyr under dagen. Dessutom är tyget tunt, lätt och torkar snabbt.

Kolla aktuellt pris


10. Urberg Parachute Hammock Double

urberg-parachute-hammock-double

Maxlast: 180 kg
Yttermått:
295 x 200 cm
Vad vi gillar:
Riktigt bra pris.
Vad vi inte gillar:
Linorna som medföljer är lite korta.

Den som gillar Urbergs hängmattor i fallskärmstyg blir nog glad att höra att de tillverkat en rymligare variant för två personer. Urberg Parachute Hammock Double är en rejäl och bekväm hängmatta i slittåligt material. Ett stort plus är att hängmattan enkelt viks ihop och att packpåsen sitter fast i själva hängmattan och således är omöjligt att tappa bort!

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell

HängmattanMaxlastYttermåttVad vi gillar
Ticket To The Moon Original Hammock200 kg320 x 200 cmDet snabbtorkade OEKO-TEX materialet
Urberg Parachute Hammock G3180 kg295 x 120 cmDet slittåliga materialet
Kammok Roo Double 40d227 kg170 x 254 cmDe roliga färgerna
Ticket To The Moon Compact Hammock200 kg320 x 155 cmRiktigt enkel att sätta upp
Ticket To The Moon King Size Hammock200 kg320 x 230 cmAtt materialet är så starkt och slittåligt
Ticket To The Moon Moonquilt For Hammock-200 x 145 cmAtt den skapar en så mysig och varm känsla i hängmattan
Hennessy Hammock Expedition Zip115 kg-De många smarta funktioner som ingår
Arctic Tern Hammock On Stand120 kg264 x 86 x 95 cmDe praktiska facken och mugghållaren
Sea to Summit Hammock Pro Set Single-3000 x 1500 cmPackas ihop till en mycket kompakt storlek
Urberg Parachute Hammock Double180 kg295 x 200 cmRiktigt bra pris

Köpguide

Storlek

Hängmattor kommer främst i två kategorier: enkel eller dubbel. De flesta som ska använda den till sig själv väljer en enkel, och de som vill kunna ligga två i hängmattan väljer en dubbel. Ibland kan man välja en större hängmatta trots att man bara är en person av komfortskäl. Om man tänker använda hängmattan bara till sig själv beror storleken också på hur man är bygg och hur mycket plats man behöver. Särskilt då man ska ta med sig sin hängmatta på vandringen är det praktiskt att försöka hålla storleken liten eftersom det blir mer praktiskt i packningen.

Längd
Vissa personer som är extra långa behöver också titta på hängmattans totala längd. Detta eftersom man kan behöva köpa en något längre hängmatta för att ligga bekvämt. Detta gäller dock inte de allra flesta. Om man har en relativt normal längd kan man tänka som tumregel att hängmattan bör vara minst 60 cm längre än ens kroppslängd. Då säkerställer man att den är bekväm att ligga i. Om man är ute efter en längre hängmatta får man titta på specifikationerna gällande mått innan man slår till.

Material

En hängmattas material är mycket viktigt och avgörande både för komforten och hur stark hängmattan är. Ofta tillverkas hängmattor i riktigt slittåliga material som nylon. Det är vanligt att materialets tjocklek står specificerat för den specifika modellen. Tjockleken beskrivs i denier och de tunnaste hängmattorna brukar ha 10D. Om man vill ha en tjockare hängmatta bör man titta på hängmattor med uppåt 70D. De tjockare materialen är ofta mer slittåliga och håller bättre över tid. Man ska dock vara medveten om att högre denier också innebär en tyngre och mer otymplig hängmatta. Därför väljer många vandrare de ultralätta hängmattorna och köper en ny efter några år då materialet börjat slitas ut.

Maxlast

Om man är en vandrare av större modell bör man titta extra på maxlasten. Denna anger hur mycket hängmattan klarar av att bära. Det allra flesta hängmattor är tillverkade för att klara höga vikter, och många av de större hängmattorna klarar till och med av att bära två personer. Om man vill ha en hängmatta med högre maxlast kan man titta extra på dubbelhängmattorna. Dessa är också större i storleken vilken gör dem mer bekväma att ligga i.

Regnskydd tarp

När det kommer till hängmattors tillbehör finns flera saker som kan vara smarta att packa ner. Ett tarp regnskydd är dock det allra viktigaste eftersom det säkerställer att man håller sig torr hela natten. Om man ska sova mitt ute i naturen i en hängmatta under flera olika nätter är risken stor att någon natt blir regnig. Då kommer man vara riktigt glad att man packat ner ett regnskydd. Tarper är dessutom praktiska att sätta upp och fungerar riktigt bra i kombination med hängmattor.

Suspensionssystem

Ens suspensionssystem är det som bär upp själva hängmattan, alltså rep eller remmar som man sedan fäster i träd. I vissa fall ingår dessa i köpet och i andra fall måste dem köpas separat. Det är bra att veta att repen bör vara minst 2 cm tjocka. Smalare rep gör att tyngden från kroppen i hängmattan drar in repet i trädets bark och kan skada det. Vissa tillverkare är medvetna om detta och tillverkar tjockare rep medan andra har allt för smala rep till sina hängmattor. Om repen är smala kan man köpa nya eller köpa trädskydd för att vara säker på att man inte skadar sin närmiljö.

Insektsnät

För att sova bekvämt i en hängmatta, även under insektssäsongen, behövs ett insektsskydd. Dessa bör täcka kroppen till 360-grader så att man slipper besvär mot ryggen. Särskilt om man har en hängmatta i tunnare tyg kan myggor och andra insekter lätt komma åt en på ryggen. Man bör också se till att insektsnätet är märkt som ”um-see-no” eftersom det annars kan vara alldeles för stora hål. Nätet bör vara så pass finmaskigt att inte ens små knott kommer igenom.

Underblanket/underquilt

Ett smart tillägg till sin hängmatta, särskilt om man ger sig ut under lite kallare dagar är en underfilt. Dessa påminner om sovsäckar men fästs helt enkelt direkt på hängmattans undersida för att säkerställa att kall luft inte tränger upp genom hängmattan. Många skippar underfilten för att spara plats i packningen, men om det blir kallt ute är man riktigt glad att ha den med sig. Det finns en mängd olika underfiltar och vissa hängmattetillverkare säljer sina egna som passar deras modeller.

Hängmatte/tält system

För vandraren som älskar sin hängmatta mer än allt kan det vara spännande att lära att den faktiskt går att använda som ett tält. Genom att komplettera med en tarp och ett bra insektsskydd kan hängmattan fylla precis samma behov som ett tält gör. Det som är bra med detta är att man kan sätta upp sitt hängmattetält i princip var som helst och behöver inte hitta perfekta markförhållanden. Å andra sidan kan man inte tälta med hängmatta där det inte finns några träd. Det är heller inget bra alternativ om man är fler än två.

Tips för att sätta upp hängmatta

Ett bra tips för att sätta upp hängmattan är att försöka få sina linor i 30-graders vinkel. Detta ger den mest bekväma liggställningen i hängmattan. Om man sätter upp den brantare blir hängmattan mer nedböjd och om man sätter den planare blir den alltför platt och hård. Man bör vara medveten om att hängmattan kommer vara en kallare sovplats än tältet och därför ta med sig lite extra filtar och kläder inför natten.

Frågor & Svar

Hur hänger man upp en hängmatta?

Hängmattor hängs upp lite olika beroende på modell. Vissa hängmattor kommer med en ställning och hängs då upp direkt i denna. Fördelen med att ha en hängställning är att det är en mycket enkel och problemfri uppsättning. Däremot kan man inte ta med sig sådana hängmattor ut på vandring. Vanligen hänger man upp hängmattan i två träd och använder sig av linor som är tjockare eller skydd för trädens bark. Hängmattan är ofta fäst i linorna genom karbinhakar och det som är själva jobbet för den som sätter upp är att lyckas med linans vinkel så att hängmattan blir bekväm. Dessutom behöver man få till en bra knut på repet runt trädet som både sitter stabilt och är enkel att knyta upp inför avfärden.

Hur sover man i hängmatta?

Hur man sover i hängmatta är väldigt individuellt. Vissa sover bra medan andra inte förstår tjusningen. Man bör absolut prova på att sova i en hängmatta innan man ger sig ut på vandring utan tältet. Åksjuka kan faktiskt ofta hänga ihop med illamående även i en hängmatta. Detta eftersom hängmattan inte ligger helt still utan kan flytta sig med vind och rörelse. Att sova i en hängmatta är en vanesak men det går också att bli mer bekväm om man hittar rätt vinkel. Ryggen får gärna vara lite böjd, då känns hängmattan ofta mer bekväm. Om man har en lösare upphängning får man också mer plats i sin hängmatta, vilket många föredrar.

Hur långt mellan träden hängmatta?

Längden mellan träden varierar men som tumregel behöver det vara en bit över totallängden för hängmattan. Detta gör att man kan sätta upp hängmattan och hitta rätt vinkel på ett smidigt sätt utan att trädet är alldeles för nära. En typiskt bra längd för att kunna sätta upp hängmattan mellan två träd är mellan 4–5 meter. Detta varierar dock självklart beroende på hängmattans design och längd.

Slutord

Hängmattor blir alltmer populära för den som spenderar mycket tid utomhus. Det praktiska i att ha med sig en säng som enkelt kan spännas upp varsomhelst i naturen lockar många att testa hängmattan som sovplats. Om man har rätt förutsättningar kan man få en fantastisk upplevelse under stjärnorna och nära naturen.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise