victorinox-vic-swiss-army-spartan
Annonser

Bästa Multiverktyget 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa multiverktyget test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av multiverktyg.

Med hjälp av smart design och spännande lösningar finns en hel del multiverktyg som tar liten plats både gällande dimension och vikt.

I denna lista har vi samlat ihop de bästa multiverktygen för att göra valet lite enklare. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa multiverktyget

1. Victorinox Spartan

victorinox-vic-swiss-army-spartan

Antal verktyg: 12 st
Vikt:
59 g
Längd hopfälld:
91 mm
Vad vi gillar:
Den nätta storleken gör att den får plats i fickan.
Vad vi inte gillar:
Små verktyg klarar oftast endast mindre uppdrag.

En klassiker när det kommer till multiverktyg är Victorinox Spartan. Den har en klassisk fällknivsliknande design och rymmer flera praktiska verktyg trots sin nätta storlek. Med Victorinox Spartan får man kniv, korkskruv, syl, pincett med mera. Den är testad av många äventyrare och de verktygen som ingår är noggrant utvalda efter vad man faktiskt behöver under en vandring. Detta multiverktyg har blivit favoriten på grund av den smarta storleken i kombination med dess styrka och mångsidighet.

Kolla aktuellt pris


Bästa multiverktyget antal verktyg

2. Leatherman Charge Plus TTI

leatherman-charge-plus-tti

Antal verktyg: 19 st
Vikt:
252 g
Längd hopfälld:
100 mm
Vad vi gillar:
Det stora utbudet av verktyg.
Vad vi inte gillar:
Kostar mer än andra multiverktyg.

Leatherman Charge Plus TTI är det perfekta multiverktyget för den som vill ha tillgång till allt. I den smarta designen ingår hela 19 verktyg som är stabila och gör sitt jobb. Trots att verktyget innehåller så många olika funktioner är det relativt lätt på grund av handtaget i titan. Detta gör också att hela designen känns lyxig och robust.

Kolla aktuellt pris


Bästa multiverktyget pris

3. Leatherman Nylon Sheath with 4 Pockets

leatherman-nylon-sheath-with-4-pockets

Antal verktyg:
Vikt:

Längd hopfälld:

Vad vi gillar:
Slittåligt material och smarta lösningar.
Vad vi inte gillar:
Kunde gärna rymma fler tillbehör.

Multiverktyg i all ära, men för att skydda sina verktyg och sina fickor är ett skydd en bra idé. Leatherman Nylon Sheath with 4 Pockets är ett starkt fodra, som passar en mängd olika multiverktyg. Fodralet kommer i olika storlekar beroende på vilket verktyg man har. Dessutom är det utrustat med små smarta fickor för att förvara tillbehör till sitt verktyg.

Kolla aktuellt pris


4. Leatherman Wave Plus

leatherman-wave-plusAntal verktyg: 18 st
Vikt:
241 g
Längd hopfälld:
100 mm
Vad vi gillar:
Kvaliteten gör att den känns rejäl och slittålig.
Vad vi inte gillar:
Saxen kunde varit vassare.

Leatherman Wave Plus är ett riktigt populärt multiverktyg som kombinerar en mängd olika verktyg såsom tänger, knivar, sax, linjal med mera. Detta verktyg är lite tyngre men känns mycket stabilt i handen och är enkelt att använda. Dessutom är Leatherman Wave Plus lätt att hantera och verktygen enkla att fälla ut och in.

Kolla aktuellt pris


5. Victorinox SwissCard Lite

victorinox-swisscard-lite

Antal verktyg: 13 st
Vikt:

Längd hopfälld:

Vad vi gillar:
Det smarta formatet.
Vad vi inte gillar:
Passar bättre för semestern eller hemmet än ute i naturen.

Victorinox SwissCard Lite är ett multiverktyg i kreditkortsformat. Det gör det otroligt praktiskt att bära med sig i vardagen och löser med sina enkla med väl utvalda verktyg de flesta situationer. Några av de verktyg som ingår är LED-lampa, brevöppnare, skruvmejslar och pincett. Eftersom Victorinox SwissCard Lite är så liten, lätt och behändig är den perfekt att ta med sig på resan.

Kolla aktuellt pris


6. Leatherman Raptor

leatherman-raptor

Antal verktyg: 6 st
Vikt:
164 g
Längd hopfälld:
127 mm
Vad vi gillar:
Enkel att rengöra.
Vad vi inte gillar:
Skruvarna behöver ibland dras åt.

Leatherman Raptor är specifikt utvecklad tillsammans med brandmän och sjukvårdspersonal för att erbjuda exakt det man behöver i livshotande situationer. Detta multiverktyg är därför riktigt bra att ha med sig i vardagen om man alltid vill vara beredd att ingripa. En riktigt smart detalj är att verktyget enkelt kan plockas isär och rengöras. Dessutom känns det riktigt stabilt i handen vilket gör det säkrare att använda.

Kolla aktuellt pris


7. Victorinox Sentinel

victorinox-sentinel-m-bladlas

Antal verktyg: 4 st
Vikt:
71 g
Längd hopfälld:
111 mm
Vad vi gillar:
Den kompakta och snygga designen.
Vad vi inte gillar:
Funkar inte under vandringen.

För den som är ute efter en klassisk och snygg fällkniv som gör jobbet i vardagen är Victorinox Sentinel ett bra val. Denna kniv är liten, lättviktig och kompakt men rymmer ändå fyra smarta verktyg. Med Victorninox Sentinel får man en kniv, nyckelring, tandpetare och pincett i ett och samma verktyg. Det kan komma väl till hands i oväntade situationer.

Kolla aktuellt pris


8. Leatherman Rebar

leatherman-rebar

Antal verktyg: 17 st
Vikt:
190 g
Längd hopfälld:
101,6 mm
Vad vi gillar:
De starka och pålitliga verktygen.
Vad vi inte gillar:
Tången måste öppnas helt för att få ut verktygen.

Leatherman Rebar är ett multiverktyg som står ut med sin robusta design. Det som främst karaktäriserar detta multiverktyg är dess utbytbara skär till avbitartången. Trots sin ringa storlek rymmer Leatherman Rebar en mängd olika smarta verktyg som dessutom känns riktigt starka. Verktygen har valts ut med omsorg så man får precis det man behöver och inget onödigt.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell

MultiverktygetAntal verktygViktLängd hopfälld
Victorinox Spartan12 st59 g91 mm
Leatherman Charge Plus TTI19 st252 g100 mm
Leatherman Nylon Sheath with 4 Pockets---
Leatherman Wave Plus18 st241 g100 mm
Victorinox SwissCard Lite13 st--
Leatherman Raptor6 st164 g127 mm
Victorinox Sentinel4 st71 g111 mm
Leatherman Rebar17 st190 g101,6 mm

Köpguide

Antal verktyg/funktioner

Att välja multiverktyg är ingen lätt uppgift och för många baseras valet på antal verktyg som ingår. Detta är dock ett tvåeggat svärd. Många verktyg känns ofta bättre eftersom man får mer för priset men ofta behöver tillverkaren då skära ner i kvalitet. Ju fler verktyg, desto tyngre blir också multiverktyget. För vissa är det därför viktigare att ha få, men rätt verktyg, som verkligen fungerar som de ska. Vissa tillverkare har dock lagt energi på att tillverka multiverktyg som rymmer en mängd funktioner och fortfarande håller god kvalitet. I vissa fall är också ett verktyg med många olika användningsområden bättre, exempelvis när man behöver sitt verktyg till en väldigt specifik uppgift. Vilket multiverktyg man i slutändan väljer bör alltså vara baserat på ens specifika behov.

Storlek

Storleken spelar stor roll, särskilt för den som ämnar använda verktyget under vandring i naturen. Först och främst är större multiverktyg ofta tyngre, vilket är negativt för vandrare som gillar att packa lätt. Dessutom får större verktyg inte plats i fickan, vilken är opraktiskt för den som snabbt vill ha tillgång till multiverktyget. Här behöver man göra en avvägning eftersom de mindre verktygen inte kan tävla med de större gällande styrka och kapacitet. Stora verktyg är ofta mer stabila och klarar sin uppgift bättre. Mellanvägen är ofta den bästa och de multiverktyg som är stora nog att vara starka och robusta, men små nog att de får plats i fickan är att rekommendera.

Vikt

Vikten spelar som tidigare nämnt roll för packningen och bekvämligheten, men den är också viktig för andra saker. De lättare multiverktygen klarar ofta bara av lättare arbeten. På så vis kommer med styrka med mer vikt och ofta kan det vara bra att satsa på ett lite tyngre verktyg för att vara säker på att det klarar av de jobb som krävs. Ett tyngre verktyg kan dessutom kännas stabilare i handen och därför vara lättare att kontrollera. Dock kan vissa multiverktyg som har hög vikt vara alltför tunga för att kunna användas bekvämt och man behöver själv känna till sina gränser när det kommer till vikt.

Regler för att ta med multiverktyg på flyg

Generellt får man ta med sig multiverktyg på flyg, så länge de befinner sig i det incheckade bagaget. De allra flesta känner nog till situationen att man råkat glömma nagelfilen eller fickkniven i handbagaget, och då åker det tyvärr direkt ner i papperskorgen. Multiverktyg har ofta både knivar och andra vassa föremål och därför får de inte packas i handbagaget. Om man vill vara säker på vad som gäller för att bära multiverktyg på en viss plats eller i ett visst land behöver man kolla upp dessa regler innan. Det kan nämligen variera beroende på lagar i den specifika regionen man reser i.

Frågor & Svar

Behöver jag ett multiverktyg för vandringen?

Den som ger sig ut och vandrar utan verktyg märker snabbt att det uppstår utmaningar. Dessa går oftast att lösa helt okej men med ett multiverktyg blir livet, och vandringen, betydligt lättare. Huruvida man behöver eller inte behöver ett multiverktyg till sin vandring kan man nog bara svara på själv, men det är absolut att rekommendera för den som snabbt vill kunna lösa oförutsedda situationer. Många multiverktyg är så pass lättviktiga och små att de faktiskt går utmärkt att ta med på vandringen. Om man är osäker på huruvida man ska köpa ett multiverktyg till sin vandring kan man fråga andra vana vandrare om råd.

Vad använder man multiverktyg till?

Multiverktyg kan, som namnet avslöjar, användas till en mängd olika saker. På grund av de innefattar en mängd funktioner och verktyg så använder man dem helt enkelt till det som situationen kräver. När man är ute på vandring kan man exempelvis plötsligt behöva såga av en grej. Då kommer en såg väl till hands. Senare, då man ska tillaga middagen, är man mycket glad att ens multiverktyg har en kniv. När man ska öppna en flaska vin är det väldigt skönt att det finns en skruvkork i multiverktyget om man glömt köpa vin med skruvkork. Multiverktygen är helt enkelt till för att användas i en mängd olika situationer och till olika ändamål.

Hur många verktyg behöver man i multiverktyg?

Hur många verktyg man behöver i sitt multiverktyg varierar beroende på tycke, smak, situation och kreativitet. För många räcker det gott och väl med några få verktyg eftersom man är van att använda dessa i en mängd olika situationer. För någon som är mindre van att hantera verktyg kan det vara skönt att multiverktyget rymmer många verktyg så att man är mer flexibel. Hur många verktyg man behöver beror helt enkelt på en själv och de möjliga situationer man kommer utsättas för under sin vandring.

Slutord

Multiverktyg är oumbärligt för en erfaren vandrare som vill spara tid och energi när det krisar. Dessa verktyg är så praktiska i sin mångsidighet att de kan hjälpa till med i princip vad som helst. Vare sig man är van att använda verktyg eller det är ett helt nytt fenomen märker man snabbt att vandring i naturen bjuder på många oväntade överraskningar där multiverktyget kommer väl till användning. Multiverktygen kan dessutom vara praktiska i vardagen och till och med i hemmet. För den som inte har någon större nytta av en hel verktygslåda utan helt enkelt bara använder verktyg vid enstaka tillfällen kan faktiskt ett multiverktyg vara ett bra alternativ.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise