Bästa Vandringsstrumporna
Annonser

Bästa Vandringsstrumporna 2023

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa vandringsstrumporna test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av vandringsstumpor.

Ett par praktiska och välfungerande vandringsstrumpor kan kännas som en obetydlig detalj bland resten av all packning som ska med på den efterlängtade fjällvandringen – men hör och häpna! Faktum är att valet av strumpor kan vara avgörande för om vandringen blir ett oförglömligt äventyr eller en stor besvikelse.

Läs vidare, här kommer listan på säsongens bästa vandringsstrumpor! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.
 


 

Bästa Vandringsstrumporna

1. Woolpower Socks 400

Woolpower Socks 400

  • Material: 64% merinoull, 32% polyamid, 4% elastan
  • Skafthöjd: Mid
  • Vad vi gillar: Perfekta för sitt användningsområde.
  • Vad vi inte gillar: Inte hittat något att anmärka på!

Woolpower är ett framstående svenskt företag när det kommer till ullprodukter för friluftsliv. Socks 400 är ett par välutvecklade vandringsstrumpor från Woolpower, tillverkade i Östersund. De är utformade i en mix av två tredjedelar merinoull, uppblandat med en del syntetfiber. Strumporna är värmande och hållbara, både slitagemässigt och ur miljösynpunkt. Socks 400 torkar snabbt, värmer trots att de är fuktiga och luktar inte illa trots ihärdig användning. Skaftet är i praktisk mid-modell och strumpan går att välja på i flera naturnära färger.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa tjocka Vandringsstrumporna

2. Woolpower Socks 800

Woolpower Socks 800

  • Material: 70% merinoull, 30% polyamid.
  • Skafthöjd: Mid
  • Vad vi gillar: Att de är tjocka och mysiga!
  • Vad vi inte gillar: Möjligtvis lite dyra.

Woolpower Socks 800 från Woolpower är en av företagets tjockaste vandringsstrumpa och ser till att hålla fötterna varma även i den kallaste vinter. Woolpowers egen materialmix ullfrotté består av två delar merinoull och en del syntetmaterial. Utöver att vara riktigt varm har strumpan dessutom mycket god hållbarhetsförmåga och behöver tvättas ytterst sällan tack vare sin självrengörande förmåga. Strumpans skafthöjd är i praktisk mellanhöjd. Den kommer i tre olika färger och är i unisex-modell med syfte att passa alla.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstrumporna pris

3. Ulvang Spesial

Ulvang Spesial

  • Material: 60% Merinoull, 38% Nylon, 2% Elastan.
  • Skafthöjd: Mid
  • Vad vi gillar: Det förmånliga priset!
  • Vad vi inte gillar: Skrynklar ihop sig lite vid användning.

Ulvang Spesial är en slitstark och smidig strumpa med ett gynnsamt pris i förhållande till jämförbara produkter. Strumpan är mellantjock med ett mellanhögt skaft och passar för vandringsturer året om. Under fotsulan har strumpan försetts med ett frottématerial för att ge foten ökad komfort och för att dämpa stötar under vandringen. Utöver det har Ulvang Spesial goda värmereglerande egenskaper och håller foten torr genom att effektivt föra bort överflödig värme och fukt. Strumpan kommer i flera naturnära färger.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringsstrumporna mest merinoull

4. Avignon Ull Mid

Avignon Ull Mid

  • Material: 80% merinoull, 12% polyamid, 8% lycra.
  • Skafthöjd: Mid
  • Vad vi gillar: Materialmixen är riktigt genomtänkt.
  • Vad vi inte gillar: Ganska stor i storleken, passar bredare fötter.

Ull Mid från Avignon är en tjock, slittålig strumpa med brett användningsområde. Materialmixen, som till största del består av värmande merinoull, ser till att foten håller sig torr och varm även i tuffare terräng. Ullen möjliggör dessutom god värmereglering, bland annat genom att skapa ett svalkande fotklimat när det är varm ute, och att värma ordentligt när temperaturen sjunker. Avignon Ull Mid garanterar att du inte fryser om fötterna i första taget, och passar perfekt till de flesta friluftsäventyr under större delen av året. Strumpan kan användas själv eller som ett yttre lager i tvålagers-principen.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa låga Vandringsstrumporna

5. Injinji Outdoor Midweight Mini-Crew NuWool

Injinji Outdoor Midweight Mini-Crew NuWool

  • Material: 43% ull, 43% akryl, 12% nylon, 2% elastan.
  • Skafthöjd: Low
  • Vad vi gillar: Ett bra alternativ med lågt skaft!
  • Vad vi inte gillar: Sämre fuktledningsförmåga.

Injinji Outdoor Midweight Mini-Crew NuWool är en vandringsstrumpa i unik modell, med lågt skaft och separerade tåfack. Genom att hålla tårna åtskilda under vandringen förhindras friktion som riskerar att ge upphov till störande skavsår i området mellan tårna. Genom att strumporna till stor del är tillverkade i ull tillåts temperaturen inuti kängan att regleras till ett behagligt fotklimat. Strumpan är vidare försedd med stötdämpning undertill för optimal komfort, samt mesh upptill för att öka ventilationsförmågan.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa höga Vandringsstrumporna

6. Woolpower Socks Knee-high 600

Woolpower Socks Knee-high 600

  • Material: 64% Merinoull, 36% Polyamid.
  • Skafthöjd: High
  • Vad vi gillar: Det höga skaftet ger god värme och gör att strumpan sitter bra på plats!
  • Vad vi inte gillar: Kliar lite mot huden.

Socks Knee-high 600 från Woolpower är en hög vandringsstrumpa i mjuk ullfrotté i både skaft och fot. Tack vare den genomtänkta materialmixen värmer sockan ordentligt, även när den blir fuktig. Därutöver torkar Socks Knee-high 600 snabbt när de blir blöta, och är därutöver nästintill självrengörande vilket är en mycket praktisk fördel under en längre vandring. Det innebär nämligen att strumporna gör sig av med dålig lukt och sällan behöver tvättas. Strumpan kommer i en unisex modell.

Kolla aktuellt pris

 


 

7. Smartwool Men's Hike Medium Crew Socks

Smartwool Men's Hike Medium Crew Socks

  • Material: 66% ull, 33% nylon, 1% elastan.
  • Skafthöjd: Mid
  • Vad vi gillar: Väldigt sköna!
  • Vad vi inte gillar: Glider ner under vandringen.

Märket Smartwool grundades av två skidinstruktörer från Colorado, som hade tröttnat på kliande och osköna ullstrumpor. Målet var att skapa välsittande, smidiga och sköna strumpor som passade för tuffa förutsättningar, och visst lyckades de! Hiking Medium Crew är prisad för att vara en praktisk och populär allround vandringsstrumpa. Inte nog med att vara tekniskt utformad för att passa tre säsonger, den är dessutom vinnare av Backpackers Magazines Editor awards. Hiking Medium Crew fungerar för allt från enklare promenader till vandring med tung packning.

Kolla aktuellt pris

 


 

8. Urberg Mountain Trail Sock

Urberg Mountain Trail Sock

  • Material: 70% ull, 25% polyamid, 5% lycra.
  • Skafthöjd: Mid
  • Vad vi gillar: Tjocka och mjuka.
  • Vad vi inte gillar: Torkar långsammare än sina konkurrenter.

Mountain Trail Wool Sock är en tjock vandringsstrumpa tillverkad i en hög andel ull, närmare bestämt 2/3 merinoull medan resterande består av syntetmaterialmix. Detta gör att de torkar snabbt, effektivt transporterar bort överflödig värme och fortsätter värma även om de blir blöta. De är nästintill självrengörande tack vare det naturliga materialet, och kan i de flesta fall enbart vädras istället för att tvättas. Strumpans värmebibehållande förmåga gör att de passar perfekt för de längre vandringarna och för kallare miljöer. Strumpan kommer i tre olika färger och är unisex i modellen.

Kolla aktuellt pris

 


 

9. Smartwool Trekking Heavy Crew Socks

Smartwool Trekking Heavy Crew Socks

  • Material: 77% Merinoull, 22% Nylon, 1% Elastan.
  • Skafthöjd: Mid
  • Vad vi gillar: Skön och välplacerad stötdämpning.
  • Vad vi inte gillar: Lite trång, passar dem med smalare fötter.

Smartwool Heavy Crew är en praktisk året runt-strumpa med god isoleringsförmåga och tillfredsställande stötdämpning. Tack vare den välpositionerade resåren hålls strumpan ordentligt på plats under vandringen, och man slipper oroa sig för att de ska glida ner och orsaka skav. De är tillverkade av till största del merinoull, vilket gör strumpan varm, självrengörande och ventilerande.

Kolla aktuellt pris

 


 

Jämförelsetabell Vandringsstrumpor

VandringsstrumpornaMaterialSkafthöjdVad vi gillar
Woolpower Socks 40064% merinoull, 32% polyamid, 4% elastanMidPerfekta för sitt användningsområde
Woolpower Socks 80070% merinoull, 30% polyamidMidAtt de är tjocka och mysiga
Ulvang Spesial60% Merinoull, 38% Nylon, 2% ElastanMidDet förmånliga priset
Avignon Ull Mid80% merinoull, 12% polyamid, 8% lycraMidMaterialmixen är riktigt genomtänkt
Injinji Outdoor Midweight Mini-Crew NuWool43% ull, 43% akryl, 12% nylon, 2% elastanLowEtt bra alternativ med lågt skaft
Woolpower Socks Knee-high 60064% Merinoull, 36% PolyamidHighDet höga skaftet ger god värme och gör att strumpan sitter bra på plats
Smartwool Men's Hike Medium Crew Socks66% ull, 33% nylon, 1% elastanMidVäldigt sköna
Urberg Mountain Trail Sock70% ull, 25% polyamid, 5% lycraMidTjocka och mjuka
Smartwool Trekking Heavy Crew Socks77% Merinoull, 22% Nylon, 1% ElastanMidSkön och välplacerad stötdämpning

Köpguide Vandringsstrumpor

Material

Vandringsstrumpor olika material

Det allra viktigaste när det kommer till valet av vandringsstrumpor är att dessa är tillverkade i ett funktionellt och hållbart material. De ska tillåta foten att andas samtidigt som de håller värmen under kalla dagar och gärna torkar fort. De vanligaste material som vandringsstrumpor tillverkas i är ull och olika typer av syntetiska material, ofta kombinerade i olika typer av mixblandningar.

 

Merinoull

Ull är ett naturligt material med bra andningsförmåga och värmereglerande egenskaper. Det håller värmen när det är kallt och torkar fort när det blir blött. Ull är dessutom självrengörande, vilket gör att strumpor tillverkade i ull sällan behöver tvättas och att det oftast räcker med att vädra dem efter vandringen. En nackdel med ullprodukter är att de tenderar att tappa form efter mycket användning, varför ullstrumpor många gånger blandas upp med en eller flera andelar av syntetiska material.

Skillnaden mellan merinoull och vanlig ull är att merinoull har slätare och tunnare fibrer. Det gör att merinoullen inte kliar i lika stor utsträckning som vanlig, tjockare ull, utan istället känns skön och len mot huden. Merinoull tenderar dessutom att vara aningen stretchigare och behålla sin form längre eftersom fibrerna har en vågigare struktur till skillnad från den vanliga ullens uppbyggnad.

 

Polyester

Idag finns ett stort utbud av vandringsstrumpor tillverkade i olika syntetiska material, ibland i kombination med ull. Polyester är ett av de mer förekommande syntetmaterialen i friluftsvärlden eftersom det innehar både god elasticitet och är motståndskraftigt mot väder och vind. Det torkar fort eftersom det inte drar åt sig vätska, och håller sig ofta lång tid utan att tappa färg eller form. En nackdel med polyester är dess relativt dåliga inverkan på miljön, samt att det har en sämre andningsförmåga än ull.

 

Tjocklek

Tjocklek vandringsstrumpor

En tjockare strumpa kan vara skönt och värmande under kallare årstider, medan tunnare strumpor i ull eller syntet kan vara att föredra när det är varmare ute. I många fall går det emellertid att ha tjockare vandringsstrumpor även på sommaren, framförallt om man valt ett material med god andningsförmåga och fuktledande egenskaper. Strumpans tjocklek beror också på sådant som ens egen kroppstemperatur och hur mycket man brukar svettas om fötterna. Dessutom kan det vara bra att testa strumpan tillsammans med sina vandringskängor, eftersom tjockleken kan påverka hur väl foten sitter fast.

 

Olika höga vandringsstrumpor

Olika höga vandringsstrumpor

Vandringsstrumpor kan hittas med allt från lågt till högt skaft, och denna till synes obetydliga höjdskillnad fyller faktiskt ett flertal olika syften och funktioner. Välj med fördel ett lågt skaft till låga vandringsskor och enklare vandringar på exempelvis anordnad stig eller i parkmiljö. Välj ett högre skaft när det behövs ett utökat skydd mot rispande grenar eller annan typ av aggressiv terräng. Högre strumpor är också att föredra i kängor med högt skaft, eftersom de annars riskerar att glida ner och vara svåra att dra upp utan att knyta upp kängans snörning.

 

Komfort

Komfort vandringsstrumpor

Att strumporna är sköna och bekväma att ha på sig är givetvis av väsentligt värde, liksom för de flesta andra kläder man behöver under vandringen. De flesta vandringsstrumpor är tillverkade i mjuka och stretchiga materialmixer och har ofta försetts med en begränsad mängd sömmar för att undvika skav. Vissa strumpor är därutöver utrustade med ett extra ankelstöd i syfte att ge foten extra stabilitet och avlastning under längre vandringar med tung packning.

 

Hållbarhet

Hållbarhet

Eftersom vandringsstrumpor har en benägenhet att kosta anmärkningsvärt mer än vanliga strumpor är det givetvis en fördel om dessa håller i längden. Som tur är så ligger det även i de flesta friluftstillverkares intresse att producera hållbara produkter. Fördelen med vandringsstrumpor, framförallt de tillverkade i ull, är att de sällan behöver tvättas vilket därmed bidrar till minskat slitage. Det går därutöver att hitta vandringsstrumpor med förstärkningar på häl och över tårna, områden som oftast utsätts för den hårdaste belastningen under en vandring.

 

Skötsel

Skötsel

Att strumpor blir blöta under vandringen är inte ovanligt och kan snarare vara ganska svårt att undvika, framförallt under varmare dagar när man svettas mycket eller vid vandring i terräng där väta tillåts tränga in. Våta strumpor ska helst bytas till torra så fort som möjligt för att undvika skav och nedkylning av foten. En varm och solig dag kan de blöta strumporna hängas direkt på ryggsäcken, där de ofta torkar mycket fort samtidigt som de får vädras lite.

I övrigt är skötseln av vandringsstrumpor smidig och tidseffektiv. Undvik slitage genom att avlägsna grus och småsten från kängorna, och se till att inte ha för långa tånaglar som skaver mot strumpornas tåparti. För stora kängor tillåter dessutom strumporna att glida fram och tillbaka i skon, vilket helst ska undvikas i så stor utsträckning som möjligt. När det kommer till tvätt av vandringsstrumpor ska det framhållas att ullstrumpor sällan behöver tvättas överhuvudtaget eftersom de har en naturlig förmåga av att ventilera bort dålig lukt och bakterier. När tvätt av strumporna är oundviklig är det emellertid viktigt att följa tvättanvisningarna till punkt och pricka för att undvika onödigt slitage eller att strumporna tappar formen.

 

Frågor & Svar om Vandringsstrumpor

Vilka typer av sockar är bäst för vandring?

Inte så förvånande så är de bästa strumporna för vandring de som håller fötterna torra och varma, samtidigt som de har god andningsförmåga och minimerar risken för blåsor och skavsår. I praktiken finns det en mängd varianter av strumpor i massor av skilda material och modeller som lever upp till dessa krav, och i slutändan handlar det till största del vad man upplever som bekvämt, vad strumporna ska användas till och vilken budget man har. Viktigt att ha i åtanke är att det kan vara svårt att hitta en strumpa som fyller optimal funktion för alla typer av vandringar under årets alla årstider. Det kan med andra ord krävas olika material och skafthöjd beroende på om det är en längre tur som ska göras, alternativt en enkel dagstur. Det är dessutom, av naturliga skäl, viktigt att välja tjocklek på strumpan baserat på vilken temperatur man ska vandra i.

Ska vandringsstrumpor vara tunna eller tjocka?

Vilken tjocklek man ska välja på strumpan beror på ett flertal faktorer, bland annat temperaturen utomhus, din egen kroppstemperatur och hur mycket du vanligtvis brukar svettas om fötterna vid aktivitet. Att ha en tjockare strumpa innebär emellertid inte alltid att överflödig fukt och värme har svårare att ventileras bort från foten, detta har istället till största del att göra med strumpans kvalitét och material. Ta också hänsyn till hur mycket utrymme du har över i kängan, strumpan ska sitta ordentligt runt foten samtidigt som den håller häl och ankel på plats när kängan är snörad.

Varför är bomullsstrumpor dåligt för vandring?

Fukt är den vanligaste orsaken till fotproblem under vandringen. Har man rejäla och vattentåliga vandringskängor är fukt i närheten av foten ofta ett internt orsakat problem, alltså ett naturligt resultat av kroppens svettningar och överflödig värme. Bomull är ett naturligt material med god andningsförmåga, men varför det sällan används i vandringsstrumpor (eller till andra friluftskläder för den delen) beror på att materialet har en vätskeabsorberande förmåga och torkar långsamt. Ett par vandringsstrumpor i bomull skulle därför riskera att bibehålla fukten nära foten vilket kan resultera både i skav, obehag och nedkylning.

Ska du använda två par strumpor i kängorna?

Inte sällan hör man talas om tvålagers-principen när det kommer till vandringskängor. Denna teknik används i syfte att undvika irriterande skav, där de två strumporna tillåts skava mot varandra istället för att foten skaver direkt mot kängan. Har man ett par välsittande kängor där foten hålls ordentligt på plats under vandringen är flera lager sällan ett måste. Upplever man däremot ofta skav eller att foten glider runt i kängan kan tvålagers-principen vara en god idé att testa. I de flesta fall rekommenderas en tunnare strumpa med god ventilationsförmåga närmast foten och en tjockare strumpa, gärna i ull och med bra värmereglerande egenskaper, utanpå.

 

Slutord

Att investera i ett par riktigt bra vandringsstrumpor kan kännas som en tråkig utgift, men sanningen att säga så innebär det väsentliga fördelar mot att ge sig ut på en vandring i vanliga bomullsstrumpor eller sportsockar. Inte bara bidrar ett par specifikt utvecklade vandringsstrumpor med god komfort och avlastning, de ser dessutom till att foten hålls torr och fri från obehagliga skavsår. Ytterligare en fördel med vandringsstrumpor är att de torkar snabbt och håller sig fria från dålig lukt under långa vandringar. Man behöver därför bara köpa två till tre stycken par inför en vandring, oavsett längd och terräng. Till skillnad från vanliga strumpor har ett par rejäla vandringsstrumpor dessutom en riktigt bra hållbarhet, och kan bli en investering som håller i flera år framöver! Vi hoppas att denna köpguide har hjälpt dig att hitta de bästa vandringsstrumporna för din nästa vandringstur.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise