Bästa fällkniv
Annonser

Bästa Fällkniv 2022

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa fällkniv test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av fällknivar.

För den som spenderar mycket tid ute i naturen är en fällkniv ett måste.

I listan nedan finns en samling med de bästa fällknivarna 2022, för att ge en god överblick av marknadens guldkorn. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa Fällkniven

1. Nordic Hawk Folding Hunting Knife

nordic-hawk-folding-hunting-knife

Vikt: 190 g
Bladlängd:
107 mm
Vad vi gillar:
Det ergonomiskt utformade handtaget
Vad vi inte gillar:
Tung jämfört med andra modeller

Nordic Hawk Folding Hunting Knife är en kniv som håller måttet när det gäller. Fällkniven är framtagen specifikt för friluftslivet, och den klarar av allt det som en äventyrare kan tänkas behöva en kniv till. Greppet är ergonomiskt utformat och knivbladet är robust i rostfritt stål. En annan stor fördel med Nordic Hawk Folding Hunting Knife är att den har en bra bladlängd, vilket kan komma till pass då man behöver ha en lite längre kniv.

Kolla aktuellt pris


Bästa Fällkniven lättvikt

2. Gerber Lst Ultralight Dp

gerber-lst-ultralight-dp

Vikt: 17 g
Bladlängd:
5 mm
Vad vi gillar:
Den behändiga storleken och att den får plats i fickan.
Vad vi inte gillar:
Gedigen kniv, men i många situationer för liten.

Den som är ute efter en riktigt lätt och liten fällkniv bör kolla in Gerber Lst Ultralight Dp. Denna kniv väger upp för det den saknar i storlek med en vass och robust egg. Om man under vandringen vill ha sin kniv nära till hands i alla lägen är denna kniv ett utmärkt val eftersom den med lätthet får plats i fickan. Dessutom känns handtaget och knivens sammansättning stabil och den är skön att hålla i. Gerber Lst Ultralight Dp är marknaden bästa minikniv!

Kolla aktuellt pris


Bästa Fällkniven pris

3. Urberg Folding Knife

urberg-folding-knife

Vikt: 130 g
Bladlängd:
85 mm
Vad vi gillar:
Kombinationen fällkniv och glaskrossare.
Vad vi inte gillar:
Upplevs som lite stor enligt vissa.

Ett riktigt bra budgetalternativ är Urberg Folding Knife. Det är en hopfällbar kniv som kombinerar tre funktioner: glaskrossare, sågtandad kniv och vanligt knivblad. Detta gör den extra praktisk och mångsidig och den uppskattas främst för sin smarta design. Priset för Urberg Folding Knife är dessutom riktigt bra i förhållande till den kvalitet man får för pengarna.

Kolla aktuellt pris


Bästa Fällkniven fiske

4. ØYO Namsen Folding Fishing Knife

oyo-namsen-folding-fishing-knife

Vikt:
Bladlängd:
75 mm
Vad vi gillar:
Den snygga designen och det smarta fodralet.
Vad vi inte gillar:
Att den saknar genomgående tånge.

ØYO Namsen Folding Fishing Knife är den perfekta fällkniven för fiskaren. Denna kniv är specifikt framtagen för att fungera under och efter fisketuren. Alltså är storleken, bladet och hela designen framtagen specifikt för detta, vilket gör den perfekt för sitt ändamål. ØYO Namsen Folding Fishing Knife passar bra både att använda för diverse bestyr under fisketuren som för att rensa fisken när man väl kommit i land.

Kolla aktuellt pris


Bästa Fällkniven matlagning

5. Primus Fieldchef Pocket Knife

primus-fieldchef-pocket-knife

Vikt: 59 g
Bladlängd:
100 mm
Vad vi gillar:
Den smarta låsspärren.
Vad vi inte gillar:
Handtaget är inte helt ergonomiskt.

Den äventyrare som vill kunna laga god mat även ute i vildmarken bör investera i en Primus Fieldchef Pocket Knife. Det är en behändig kniv som fyller de flesta funktioner en matlagningsentusiast förväntar sig. Man kan hacka, filea och skära på ett smidigt och enkelt sätt. Det som är extra smart med Primus Fieldchef Pocket Knife är dess låsfunktion som ser till att det utfällda bladet låser sig i ett perfekt läge. Det gör kniven riktigt praktisk att arbeta med.

Kolla aktuellt pris


6. ØYO Gevir Duo

oyo-gevir-duo

Vikt:
Bladlängd:
70 mm
Vad vi gillar:
Dess smarta extrafunktion.
Vad vi inte gillar:
Kan av vissa upplevas som instabil.

Ett bra val för den som är ute efter fler funktioner än bara kniv är ØYO Gevir Duo. Denna kniv har designats med ett ergonomiskt handtag som också innefattar en burköppnare, något som kan vara extra praktiskt för den som vandrar med konserver. Knivens skaft är dessutom designat i en tydlig orange färg vilket gör den enkel att märka om man skulle förlora den. Ett annat plus är den snygga knivslidan som ingår.

Kolla aktuellt pris


7. Buck Redpoint

buck-redpoint

Vikt: 83 g
Bladlängd:
70 mm
Vad vi gillar:
Den smarta enhandsöppningen.
Vad vi inte gillar:
Låskonstruktionen är inte helt robust.

Buck Redpoint är en klassisk fällkniv som funkar för det allra mesta. Den är utrustad med en smidig enhandsöppning och låsfunktion som gör den lättanvänd. Handtaget är utformat för att ge ett så stabilt grepp som möjligt så att man kan lita på kniven i alla lägen. Dessutom kommer Buck Redpoints handtag i två olika färger: Svart för den som är ute efter en mer klassisk look, och gult för den som snabbt vill kunna hitta sin kniv i gräset.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell

FällknivViktBladlängdVad vi gillar
Nordic Hawk Folding Hunting Knife190 g107 mmDet ergonomiskt utformade handtaget
Gerber Lst Ultralight Dp17 g5 mmDen behändiga storleken och att den får plats i fickan
Urberg Folding Knife130 g85 mmKombinationen fällkniv och glaskrossare
ØYO Namsen Folding Fishing Knife-75 mmDen snygga designen och det smarta fodralet
Primus Fieldchef Pocket Knife59 g100 mmDen smarta låsspärren
ØYO Gevir Duo70 mmDess smarta extrafunktion
Buck Redpoint83 g70 mmDen smarta enhandsöppningen

Köpguide

Storlek

En fällknivs storlek är viktig av flera anledningar. Först och främst vill den som har med sig en fällkniv i naturen ofta hålla sin packning lätt. En större kniv väger oftast betydligt mer än de små fällknivar som finns på marknaden, och detta blir extra tyngd att bära på. En kniv som går ner i fickan är dessutom extra praktiskt om man ger sig i väg på turer utan sin packning och vill ha snabb åtkomst till sin kniv. Ibland är det dock viktigt med en större kniv eftersom dessa ibland kan göra fler saker än de med ett riktigt kort blad. Man bör därför välja kniv genom en avvägning mellan vikt, storlek och önskad funktion.

Typ av öppning

Fällknivar kommer med olika öppningsätt. Oftast fäller man manuellt ut kniven med hjälp av sin andra hand. Andra gånger har fällkniven en enhandsöppning och uppfällandet kan ske med hjälp av en knapptryckning. Många föredrar den mer klassiska öppningen av en fällkniv eftersom denna känns säkrare och mer stabil. Om en fällkniv får problem i sin lås- eller öppningsanordning kan detta ofta vara på grund av ett knapplås. Dock finns det få saker som slår en snabb och smidig enhandsöppning då man vill komma åt sin fällkniv på en gång.

Bladet

Bladets kvalitet och längd är själva knivens essens, och utan ett bra knivblad är kniven inte mycket att ha. Först och främst bör man ha koll på att ett knivblad i vissa sammanhang inte får vara särskilt långt, eftersom fällkniven då kan anses vara ett vapen. Runt 7 cm brukar ses som den perfekta bladlängden. Om man kan ha en kortare kniv beror självklart på vad man ämnar använda sin kniv till.

Stålets kvalitet är en annan faktor att se över. Generellt brukar man se på D2 och VG10 som budgetvarianter, men i många fall gör de precis det jobb de ska. Vill man ha mer högkvalitativa material bör man titta på S30V, M390, LC2000N eller till och med CPM.

Ergonomi

En fällkniv är till för att användas, och användandet bör kännas bra och vara lätt. Därför är fällknivens, och framför allt, handtagets ergonomi av största vikt. Det vanligaste materialet för en fällknivs handtag är plast, och detta upplevs också av många som mer ergonomiskt och skönt i handen. Vill man i stället ha en fällkniv med ett trä- eller aluminiumhandtag så finns detta också, men i vissa fall är de inte lika trevliga att använda. Allt beror dock på designen, och ett välutformat trähandtag kan vara precis lika bra som plast. För bästa möjliga grepp är det bra om handtaget har utformats för att undvika att glida i handen.

Frågor & Svar

Hur stor fällkniv får man bära?

Generellt gäller att man inte får ha någon typ av kniv på allmän plats då detta kan ses som ett vapen. Dock finns undantag till denna regel, och fällkniven är just ett sådant. Det finns ingen generell lag som reglerar hur stor en fällkniv får vara, men i många länder finns det. I Sverige är det en enskild bedömning från fall till fall och självfallet, gällande knivens ändamål. För att vara på den säkra sidan är det bra att investera i en fällkniv med en bladlängd som är kortare än 7 cm. Då kan man ofta till och med ta med sig sin fällkniv då man ska ut och resa.

Hur fäller man ihop en fällkniv?

Hur en fällkniv fälls ihop beror på dess design och dess låsfunktion. En mer klassisk fällkniv låses med hjälp av slip-joint, och i det fallet finns inget lås som behöver tryckas in eller avaktiveras innan kniven kan fällas in. Denna fällknivstyp räknas ändå som ganska säker och stabil. Vill man att fällkniven ska gå att låsa för att öka säkerheten då den är utfälld kan man investera i en fällkniv med lås. Innan man fäller in kniven behöver man då avaktivera låset. Låsen kan se olika ut från kniv till kniv.

Kan man slipa en fällkniv?

Man kan, och bör regelbundet, slipa sin fällkniv om man vill att den ska hållas vid god kvalitet. Detta kan man göra på flera olika sätt, med på grund av knivens storlek går det ibland inte att använda en vanlig knivslip. Först och främst behöver man se till att rengöra sin fällkniv ordentligt innan man slipar den. För själva slipningen kan man exempelvis använda en handhållen reseslip. Man får själv hitta sin perfekta slipvinkel och sedan är det bara att sätta i gång. Trots att knivslipande kan vara ganska jobbigt går det snabbt att slipa fällknivar på grund av deras korta längd.

Slutord

Fällkniven är ett redskap som funnits med människor sedan långt tillbaka i tiden. Det praktiska i att ha tillgång till ett vasst redskap, som sedan kan fällas ihop och helt ofarligt läggas i fickan, gör fällkniven till ens bästa vän i naturen. Många har fällknivar som går i arv genom familjen, men ibland kan det vara läge att investera i en ny kniv. Särskilt om man vet med sig att man använder fällknivar ofta och ställer höga krav på deras kvalitet så är det ett klokt köp.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise