Geocaching är en slags skattjakt för vuxna som startade år 2000 när GPS-systemet blev tillräckligt detaljerat för att man skulle kunna hitta även mindre saker med hjälp av GPS-koordinater. Leken, eller sporten om man så vill, innebär att en ”skatt” (vanligen loggböcker, ibland små föremål eller annat) göms någonstans, och koordinaterna publiceras sedan på en websida (den största i genren är www.geocaching.com som har miljontals cacher registrerade) tillsammans med eventuell beskrivning av platsen, ledtrådar mm. För att vara med och leka registrerar man sig på websidan, letar upp en lämplig skatt (en så kallad cache) som man vill leta efter, för över koordinaterna till sin GPS och ger sig av! När man hittat den kan man skriva i den fysiska loggen som man hittar, och logga besöket på websidan.
Det finns också virtuella skatter, det vill säga koordinater till platser där inget är gömt men som bedöms vara av värde på annat sätt. På toppen av Kebnekaise finns en så kallad Earthcache, vilket är en plats som markerats som speciellt intressant av Geological Society of America. För att få logga denna plats måste man svara på en del geologiska frågor och även ta kort på olika geologiska fenomen på toppen.
Det finns även fysiska cacher gömda, bland annat i Fjällstationen och i toppstugan.
I beskrivningen av toppstugans cache står det att man gömt bland annat chokladpulver för att göra varm choklad – här bör man nämna att om man tar något ur cachen så ska man lägga dit något av lika värde själv!
Geohashing – det tramsigare alternativet
Tycker man att geocaching är för vanligt och seriöst så finns det den något flamsigare aktiviteten Geohashing. Denna skapades 2008 av Randall Munroe som är tecknaren bakom serien XKCD (www.xkcd.com) när han lade upp en seriestripp som beskrev en algoritm för att räkna ut så kallade hashpunkter – slumpmässiga punkter på kartan som räknas fram med hjälp av dagens datum och börsindex. Varje geografisk kvadrant (1×1 grad) har en hashpunkt uträknad varje dag. De många fansen av serien började genast använda denna algoritm som en spontan äventyrsgenerator där man tog sig till dessa punkter, och det har skapats en websida http://wiki.xkcd.com/geohashing/Main_Page där man kan logga sina äventyr. Olika bedrifter belönas, framförallt med äran, men också med en liten bild att ha på loggen. Förutom olika extremer som högst altitud, kallast, varmast, längst norrut med mera så finns det även ”prestationer” som att äta paj på hashpunkten, bygga en snögubbe eller klappa en katt på vägen till hashpunkten. Det är med andra ord ganska lätt att uppnå åtminstone någon prestation.
Altitudpriset är dock 3923 meter, och geohashare på Svalbard har knipit prestationen för hashpunkt längst norrut. Kallaste geohashen var på Sydpolen, -45,3ºC.
Ska man geohasha på Kebnekaise krävs en del tur, en geografisk kvadrant är stor och de allra flesta dagar faller punkten utanför berget. Det rekommenderas INTE att ta risker eller lämna utmärkta leder för att hitta en hashpunkt. Det finns även ”prestationer” i form av tröstpriser som passar bra när hashpunkten infaller på ett omöjligt ställe!