Packa ryggsäck
Annonser

Packa Ryggsäck

Att packa en vandringsryggsäck är ganska enkelt, men det finns några saker att tänka på för att göra packandet enklare och som ger dig en välbalanserad ryggsäck.

En bra packad ryggsäck kännetecknas av följande:

 • Vara välbalanserad och vilar mot dina höfter
 • Ingenting inuti ska kunna flyttas omkring
 • Stabil, upplevas som en del av din överkropp

Ett tips kan vara att testpacka din vandringsryggsäck hemma innan du ger dig iväg. Då kan du sprida ut all utrustning på golvet och visuellt bekräfta att du har allt du behöver. Detta kan minska eventuell oro eller stress för att du har missat något när du packar.

Använd gärna också en packlista för att säkerställa att du har med dig allt du behöver. På så sätt minimerar du också risken för att glömma någon utrustning.

Ryggsäckens olika öppningar

De flesta vandringsryggsäckar har en toppmatad öppning som ger tillgång till huvudfacket. En del ryggsäckar har också en blixtlåsförsedd frontöppning, som ger en total överblick över ryggsäckens innehåll. Alternativt ett blixtlås på sidan, som kan göra det enklare att komma åt utrustning längre ned i säcken.

Din vandringsryggsäck kan också ha ett utrymme för sovsäcken, ett undangömt blixtlåsfack nära botten av ryggsäcken. Det är användbart om man inte vill använda en packväska för sin sovsäck. Alternativt, så kan man packa annan utrustning här, som man vill kunna komma åt lätt.

Packa nedre delen av ryggsäcken

I botten av ryggsäcken ska du packa ner saker som du inte behöver förrän du ska slå läger på kvällen. De flesta vandrare lägger sovsäcken längst ned i ryggsäcken. Här kan du också packa ned ditt underställ som du ska sova i, ett örngott och ett liggunderlag (om det kan rullas ihop till en liten storlek).

All annan utrustning som du inte kommer att använda förrän på kvällen kan packas ned långt ned förutom pannlampa eller ficklampa. Ha alltid din bärbara belysning i ett lättillgängligt utrymme.

I björnområde? Försök att hålla din sovsäck åtskild från allt som kan avge en doft. Björnar kan inte skilja mellan vad som är matdoft och icke matdoft, så tandkräm och solkräm kan göra dem intresserade, likväl som tepåsar och torkat kött.

 

Packa mittendelen av ryggsäcken

Tyngre saker bör du placera i mitten av ryggsäcken – inte för högt och inte för lågt. Målet är att skapa en stabil och bekväm tyngdpunkt. Om du placerar tunga föremål för lågt kan ryggsäcken uppfattas som ojämn och om du packar dem för högt upp kan det kännas som att ryggsäcken ska tippa över.
Den tyngsta utrustning ska vara placerad över din sovsäck och nära din ryggrad. Vanligtvis brukar de tyngsta sakerna vara ditt:

 • Mat
 • Vatten
 • Kök

Om du tar med bränsle, så säkerställ att korken sitter på ordentligt. Förvara flaskan upprätt och förvara den under din mat utifall flaskan skulle läcka.

Packa mjuka, lätta saker runt de tyngre sakerna för att förhindra att de tyngre sakerna flyttas omkring.

Exempel på utrustning som kan stabilisera ryggsäckens mittendel samt fylla tomma utrymmen är:

 

Vätskesystem
Vätskesystem
De flesta nyare ryggsäckar är utrustade med ett fack för ett vätskesystem. Det består av en inre hylsa som förvarar din vätskereservoar nära din rygg, parallellt med din ryggrad. Det är enklast att packa din vätskereservoar när ryggsäcken fortfarande är nästintill.
Förvaringslådor för mat
Matlåda
Förvara dina matlådor i ryggsäckens huvudfack, närmast din rygg. Eventuellt ledigt utrymme kan användas för andra saker som doftar. Om du har ont om plats förvara lådorna för mat under topplocket.

Packa toppen av ryggsäcken

Många ryggsäckar är utrustade med ett förvaringsutrymme med dragkedja på topplocket. Här kan du förvara saker du använder ofta och vill kunna komma åt lätt. Detta kanske saker såsom:

 • Karta
 • Kompass
 • GPS
 • Solkräm
 • Solglasögon
 • Pannlampa
 • Insektsmedel
 • Första hjälpen kit
 • Snacks
 • Regnskydd
 • Packfodral
 • Toalettpapper

Du kan också packa dessa i utvändiga fickor, om du har några. En del ryggsäckar har också fickor på höftbältet.

Packa på ryggsäckens utsida

Att använda vandringsryggsäckens utsida för packning är många gånger ett praktiskt alternativ. Försök dock att minimera antalet saker du fäster på utsidan. Utvändiga saker kan potentiellt fastna i buskar och snår i områden med tät växtlighet. För många saker på utsidan kan också påverka din stabilitet. Här är några exempel på utrustning som du kan placera på ryggsäckens utsida.

Liggunderlag
Liggunderlag
Du behöver kanske ett par extra remmar om du vill spänna fast liggunderlaget på en fästpunkt på toppen av din ryggsäck eller nära midjelinjen på utsidan av ryggsäcken.

Ett annat alternativ är att lägg liggunderlaget mellan topplocket och toppöppningen, och därefter spänn åt med locket. Liggunderlaget kan riskera att ramla ut på endera sidan, så spänn fast liggunderlaget på ryggsäcken med ytterligare en eller två remmar. (Obs! Det fungerar även bra att bära tältbågar och sovsäck i ryggsäcken om du har plats).

Tältbåge
Tältbåge
Om din ryggsäck innehåller elastiska sidfickor, placera tältbågarna nedåt på ena sidan av ryggsäcken med en eller flera remmar. Placera sedan den andra delen av tältbågarna i sidfickan.
Vandringsstavar
Samma idé här; placera handtagen i fickan och låt spetsarna peka uppåt.
Isyxa
yxa
Utvändiga fästöglor för verktyg gör det möjligt att bära en upp och nedvänd yxa på din ryggsäck till dess att du behöver använda den.
Isbroddar
broddar
Bär dem inuti vandringsryggsäcken i ett skyddande fodral. Alternativt, så kan du fästa dem på utsidan av ryggsäcken, så länge du använder skyddande fodral för spetsarna.
Andra verktyg

En del ryggsäckar är utrustade med ett påsytt nät med öglor på utsidan, ett så kallat ”daisy chain” fästsystem. Använd detta för att klämma fast eller fästa mindre saker på din ryggsäck.

Övriga tips för hur man packar en ryggsäck

 

Fyll alla tomma utrymmen

Till exempel lägg i verktyg, en kopp eller mindre klädesplagg i din köksutrustning. Fyll upp all yta i dina matförvaringslådor.

Packpåsar
Packpåsar
En del föredrar de smått kaotiska/enkla strukturerade packpåsarna, medan andra föredrar att helt enkelt packa mjuka saker löst i ryggsäcken där man hittar ledigt utrymme. Testa dig fram med din egen utrustning och se vilken metod du föredrar.
Dela upp vikten

När det gäller större gemensamma saker (t.ex. tält), så dela upp det bland de andra i gruppen. Du kan, till exempel, bära innertältet och din kompis kan bära tältbågarna och yttertältet.

 

Remmar

Spänn åt alla remmar för att minimera att din utrustning flyttas om.

Regnskydd
Bär ett regnskydd och ha det lättillgängligt. Även om en del ryggsäckar är tillverkade med vattenskyddat tyg, så har de sömmar och blixtlås som är känsliga för läckage under en störtskur. Det är alltid värt att bära ett regnskydd, man vet aldrig om regnet blir ihållande.
Repareringssats
Tejp
Linda remsor med isoleringstejp runt dina vattenflaskor och dina tältbågar för att vara på den säkra sidan; om en rem går sönder eller någon annan olycka händer, så kan lite isoleringstejp rädda dig. Ta även med ett par säkerhetsnålar utifall en dragkedja går sönder.
Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise