hur jobbigt är det att bestiga kebnekaise
Annonser

Hur jobbigt är det att bestiga Kebnekaise?

I denna text kommer vi att besvara frågan ”hur jobbigt är det att bestiga Kebnekaise?”. Eftersom Sveriges högsta berg, till skillnad från andra höga berg i världen, är relativt tillgängligt har toppvandringen blivit en mycket populär aktivitet. Det innebär att allt fler, även folk som är nybörjare då det kommer till fjällvandring, väljer att bestiga Kebnekaise. Denna text syftar till att ge dig information om vad som faktiskt krävs då man ska bestiga toppen, samt hur jobbigt det är. Det ger en bra bild av vem som klarar av vandringen och vad man kan tänka på för att göra äventyret mindre jobbigt.

Hur jobbigt är det att bestiga Kebnekaise?

Att bestiga Kebnekaise är jobbigt, både fysiskt och psykiskt. Det är en lång vandring med en stigning på 1800 höjdmeter. Den som är ovan vid att vandra får räkna med att det kommer vara tufft. Med det sagt: Kebnekaises sydtopp är tillgänglig, leden är vandringsvänlig och naturen fantastiskt.

Så långt går man

Själva toppbestigningens längd varierar beroende på vilken led man väljer. Den mest populära leden är den västra som är 9 km lång, enkel väg. Det innebär att man går 18 km totalt under den dag man gör toppförsöket. Den västra leden brukar ta cirka 10–14 timmar, beroende på vilket tempo man håller. Den östra leden, som innebär lite fler moment och som bör gås med guide, tar ungefär 10 timmar. Den är dock kortare, cirka 7 km. Om man vill att vandringen ska bli mindre jobbig kan man därför välja denna kortare led. Då behöver man dock vara redo för både vandring över en glaciär och för bergsklättring.

Det tar ungefär 4 dagar att bestiga Kebnekaise

En annan viktig sak att tänka på är att det inte bara är själva bestigningen som ingår i vandringen, utan men vandrar även från Nikkaluokta till fjällstationen. Denna vandring är cirka 19 km lång och genomförs alltså två gånger, första och sista dagen. Eftersom denna vandring är enklare än den uppför berget går den oftast att genomföra i gympaskor. Man kan då välja att hyra vandringskängor på fjällstationen för att slippa ha med sig två par skor. De allra flesta planerar att resan ska vara minst 4 dagar lång eftersom man då får in en välförtjänt vilodag på fjällstationen.

Förenkla vandringen med rätt utrustning

Något som kan göra vandringen mindre jobbig är att ha bra utrustning. Det innebär bra vandringskängor och en bekväm ryggsäck. Tung och otymplig packning kan göra vandringen till en mardröm även för den mest vältränade och erfarna vandraren. Tänk därför på att endast packa det absolut viktigaste.

Även om bestigningen av Kebnekaise är en utmaning är det också ett fantastiskt äventyr. Det finns få saker som går upp emot känslan då man återvänder till fjällstationen efter sin topptur. Man känner sig oövervinnerlig och sover sedan det bästa nattsömnen i sitt liv. Vandringen må vara ganska jobbig, men det är ingenting mot känslan av glädje när man klarat av det.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise