Varför Teleskopstavar
Annonser

Varför Teleskopstavar?

Att köpa gåstavar är inte det lättaste och det finns många olika modeller att välja mellan.

I den här texten kommer vi besvara frågan ”Varför Teleskopstavar?” och gå igenom fördelarna med att köpa justerbara stavar.

Artikeln kommer att hjälpa dig förstå hur teleskopstavar fungerar och på vilket sätt de kan hjälpa dig i din vardagsträning.

Varför Teleskopstavar?

Det huvudsakliga syftet med att använda teleskopstavar är att de är mer flexibla. Det innebär att man kan justera längd efter tycke och smak men även efter träningspasset. Ett par teleskopstavar kan därför också lånas ut till någon som har en annan längd än en själv.

Mer flexibilitet

Det som gör teleskopstavar unika är att de är flexibla och kan justeras. Klassiska stavar har en bestämd längd och man bör välja stavar som passar bra till ens kropp. Teleskopstavar kan i stället justeras vilket betyder att man kan ändra dem så att de känns som mest bekväma i stunden. Dessutom innebär detta att flera i familjen kan dela på stavarna och justera dem efter sin egen längd.

Ofta då man pratar om teleskopstavar är det skidstavar man avser, men det finns även de som är specifikt framtagna till just stavgång. Vissa väljer dock att använda samma stavar till stavgång och skidåkning, vilket självklart har sina fördelar. En ytterligare aspekt som gör teleskopstavar praktiska är att de kan fällas ihop, något som gör dem enkla att ta med i packningen.

Teleskopstavar bäst vid kuperad terräng

Eftersom stavarna är flexibla jämfört med andra gåstavar passar de bäst vid vandring i terräng som är mer oförutsägbar. Den som vill kunna använda sina stavar under skogspromenader eller vid vandring i berg har därför stor nytta av teleskopstavar. Dessutom kan stavarna enkelt fästas på eller packas ner i ryggsäcken. Klassiska gåstavar är ofta lättare än teleskopstavar vilket gör att många föredrar dessa men teleskopstavarnas flexibilitet gör dem oslagbara för de användare som vill ha mer valmöjligheter.

Teleskopstavarna kan anpassas till träningspasset och terrängen

När man köper stavar får man rådet att stavarna ska passa bra till ens längd. De ska kännas bekväma och nå ner till marken då man står med armarna i 90 graders vinkel. Detta fungerar mycket bra för stavgång på plant underlag men det kan i vissa fall vara mycket praktiskt att förlänga eller förkorta stavarna. Vid branta uppförsbackar är det mycket mer bekvämt att gå med kortare stavar. Det gör att man får bättre stöd under klättringen uppför. Då man ska gå nedåt i branta backar bör man göra tvärtom, förlänga stavarna. Då får man skönare stöd och bättre balans i nedförsbacken. Något annat som är mycket viktigt då man köper teleskopstavar är att se till att de är försedda med dämpning. Det gör att promenader på hårt underlag blir mycket mer ergonomiskt och bekvämt för kroppen.

Enkla att sälja vidare

En annan stor fördel med teleskopstavar är det faktum att de inte är anpassade till en specifik person. Eftersom de kan justeras efter användarens behov och smak kan man enkelt sälja dem vidare om man inte är nöjd med sina stavar eller vill testa något annat. Teleskopstavar har alltså ett mycket bra andrahandsvärde och det gör dem mer praktiska än andra stavar.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise