Sula om Vandringskängor
Annonser

Sula om Vandringskängor

Om du har köpt ett par nya vandringskängor vill du att de ska kunna hålla i flera år och du ska även kunna förvänta dig detta. Vandringskängor ska vara slitstarka och kunna användas i de flesta olika terränger utan att sömmar går upp och sulor som lossnar till exempel. Kom dock ihåg att det finns vandringskängor anpassade till speciella terränger och miljöer, vilket gör så att vissa kängor är lite sämre anpassade till vissa terränger och miljöer. Vandringskängor kan vara relativt dyra och därför är det alltid skönt att se att de håller och inte slits ut vid användning.

 

Skomakare kan sula om vandringskängor

Om sulorna till dina vandringskängor börjar lossna kan du sula om dem. Detta är dock en ganska svårbehärskad konst när det handlar om vandringskängor och det kan därför vara bra att uppsöka en skomakare som kan göra det åt dig. Priset varierar, men brukar vara några hundralappar men under tusen kronor. En snabb lösning för en sula som håller på att lossna från skon är att limma. Denna lösning kan hålla under en kort tid, men du kommer troligen behöva sula om hela kängan inom en snar framtid om du inte hellre vill köpa nya kängor.

 

Orsaken till att sulan lossnar

Det som orsakar att sulan håller på att lossna från kängan är oftast att sömmarna som håller ihop dessa går upp. Beroende på vilka vandringskängor man har syns det olika tydligt att någon söm har gått upp. I de vanligaste fallen brukar det synas tydligt och man märker det snabbt. Anledningarna till att sömmar går upp kan vara många, men om du vet att dina vandringskängor har varit med ett bra tag och blivit utsatta för en hel del slitage under åren bör du kontrollera hur det ser ut med yttersulan. Att sula om vandringskängor kan vara en bra lösning om kängorna är relativt nya eller om du av andra anledningar inte vill köpa nya, men om de ändå har varit med ett tag kanske det är dags att införskaffa sig ett par nya kängor.

 

Att yttersulan lossnar är ett vanligt problem

Att yttersulan håller på att lossna är ett väldigt vanligt problem eftersom det är den som blir mest utsliten och utsatt för slitage under kängans livstid. Många skomakare och tillverkare kan fixa problemet och sula om, men vissa inte. Därför är det väldigt viktigt att kolla upp hur det är med ditt märke och material på vandringskängorna. Kom även ihåg att för varje gång kängorna behöver repareras så minskas troligen livslängden, så det gäller att avgöra om det är värt att utföra reparationen eller inte. Risken finns även att reparationen slits upp och yttersulan håller på att lossna igen, speciellt om vandringskängorna används frekvent. Dock lönar det sig i de absolut flesta fallen att söka upp en skomakare för att reparera kängorna än att göra en egen reparation hemma.

 

Vandringskängor ska ha en lång livslängd

Bra vandringskängor ska kunna hålla länge och ha en lång livstid. Frekvent användning av kängorna kommer leda till olika skavanker på kängorna och den vanligaste är att yttersulan håller på att lossna. Detta kan repareras hos de flesta skomakarna.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise