Vilka muskler aktiveras vid stavgång
Annonser

Vilka muskler aktiveras vid stavgång?

I denna text kommer vi att besvara frågan ”Vilka muskler aktiveras vid stavgång?”.

För att ge tydliga svar på detta kommer vi gå igenom hur träningen ser ut och vilka muskelgrupper som är aktiva under passet. Dessutom går vi igenom några andra hälsofördelar med stavgång.

Efter att du läst igenom texten kommer du ha en god förståelse för alla de fördelar som stavgång har för hälsan.

Vilka muskler aktiveras vid stavgång?

Hela kroppen är i rörelse då man går stavgång och därför är det många olika muskelgrupper som är aktiva. Benen är i gång och rör sig hela tiden, men stavarna gör att även överkroppens muskler aktiveras. Framför allt är axlar, armar och rygg ständigt aktiva vilket kan ha mycket god inverkan på ens hållning.

Träna ben och överkropp – samtidigt

Det som gör stavgång så populärt är att det är ett mycket effektivt sätt att träna hela kroppen samtidigt. Många tycker om att gå promenader och genom att börja använda stavar kan man maximera sin vardagsträning. Eftersom stavarna ser till att armarna arbetar samtidigt som benen rör sig blir det ett bra sätt att aktivera både under- och överkropp. Detta gör att man får i gång pulsen ännu mer och ökar sin kondition mycket snabbt och effektivt. Därför kan stavgång göra att man orkar mer intensiva och längre promenader i framtiden.

Dessutom hjälper stavarna till att ge hela kroppen en skjuts framåt och säkerställer att man tar längre steg. Således effektiviserar man aktiviteten i lår- och sätesmuskulaturen som blir ännu mer intensiv än vid promenader utan stavar.

Stavgång tränar axlar, armar och rygg

De muskelgrupper som aktiveras då man går med stavar är, förutom benen, axlar, armar och rygg. Det är önskvärt att aktivera dessa muskler eftersom det är mycket vanligt att värk uppstår här. Genom att värma upp och öka styrkan i överkroppen kan man slippa problem i framtiden. På så vis är stavgång en mycket bra träning på lång sikt då det hjälper att hålla hälsan god över tid. Dessutom är det mindre intensivt än exempelvis löpträning som kan vara påfrestande för kroppen och orsakar skador och värk. Stavarna hjälper till att avlasta knäna samtidigt som man får en bra aktivitet i musklerna. Den är därför en träningsform som är enkel och skonsam och därmed bra att införa i sin vardagsrutin. Det finns inga stora motstånd mot att sätta i gång med stavgångsträning och det skapar goda rutiner som gör att man kan hålla i gång länge.

Hjälper att skapa god hållning

Eftersom stavgång aktiverar muskler i överkroppen och ser till att dessa arbetar och blir starkare kan det också göra att man får bättre hållning. Detta är något som är önskvärt eftersom det inte bara gör att man mår bättre, utan även att man ser bättre ut. God hållning är också viktigt för att undvika ryggproblem och värk i axlar. Hållningen är mycket viktig vid stavgång, och för att maximera effekten bör man tänka på att hålla en upprätt och stark hållning under hela träningspasset.

Bra övergripande träning för viktnedgång

Utöver att aktivera överkroppens muskler är stavgång också en mycket effektiv form av konditionsträning. Det gör den till en riktigt bra kaloriförbrännare och ett effektivt verktyg för den som vill gå ner i vikt. Den som går en power walk utan stavar får inte samma effekt eftersom stavarna hjälper till att aktivera hela kroppen under träningspasset.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise