Bästa frystorkade maten
Annonser

Bästa Frystorkade Maten 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa frystorkade maten test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av frystorkad mat.

Den som ska ut på vandring eller långdistanslöpning vet att bra och snabblagad mat är A och O. Därför väljer många äventyrare frystorkad mat som är ett okomplicerat alternativ till näring i vildmarken.

För att göra valet enklare för den som ska ge sig ut i naturen har vi i vår lista samlat den bästa frystorkade maten! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa frystorkade maten

1. Real Turmat Pulled Pork With Rice 500 g

real-turmat-pulled-pork-with-rice-500-g

Nettovikt: 121
Glutenfri:
Ja
Laktosfri:
Ja
Vad vi gillar:
Gluten- och laktosfri! Passar de allra flesta.
Vad vi inte gillar:
Tar lite längre tid att tillaga än vad som anges.

Ett riktigt bra alternativ både när det kommer till näringsinnehåll och nettovikt är Real Turman Pulled Pork With Rice 500 g. Maten håller sig fräsch i flera år så länge den är oöppnad och förvarad i rumstemperatur, så man kan planera sina inköp på ett smart sätt. Dessutom är det en populär rätt som många tycker är riktigt god. När påsen är öppnad bör den tillagas inom 2 timmar och tillagningen går fort med tillsättning av vatten.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten renkött

2. Real Turmat Reindeer Stew 500 Gr

real-turmat-reindeer-stew-500-gr

Nettovikt: 111
Glutenfri:
Nej
Laktosfri:
Nej
Vad vi gillar:
Lätt att tillaga, direkt i påsen.
Vad vi inte gillar:
Lite speciell konsistens.

En annan favorit från Real Turmat är Reindeer Stew 500 g. Denna gryta har ett högt näringsinnehåll samtidigt som den går riktigt snabbt att tillaga. Påsen öppnas enkelt och hett vatten tillsätts och sedan är det bara att äta. För att justera så att Real Turmat Reindeer Stews konsistens blir som man vill ha den kan man tillsätta mer eller mindre vatten.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten köttfärssås

3. Blå Band Pasta Bolognese

bla-band-pasta-bolognese

Nettovikt: 147
Glutenfri:
Nej
Laktosfri:
Ja
Vad vi gillar:
Riktigt god kryddning och smak.
Vad vi inte gillar:
Innehåller palmfett.

En god köttfärssås är perfekt som måltid under vandringen och Blå Band Pasta Bolognese är det absolut bästa alternativet. Måltiden är stor i storleken vilket gör att man fyller på sina energidepåer och snabbt är redo för nästa äventyr. Blå Band Pasta Bolognese är enkelt tillagad och man har snabbt sin måltid redo, direkt i påsen.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten lax

4. Real Turmat Creamy Salmon With Pasta 500 G

real-turmat-creamy-salmon-with-pasta-500-g

Nettovikt: 129
Glutenfri:
Nej
Laktosfri:
Nej
Vad vi gillar:
Funkar perfekt för familjen – en favorit hos barnen.
Vad vi inte gillar:
Tillagas gärna lite längre än de 8 minuter som anges.

Pasta är en perfekt energipåfyllare efter att man varit fysiskt aktiv och Real Turmat Creamy Salmos With Pasta 500 g är en smarrig pastamåltid för hela familjen. Denna krämiga laxpasta är också ett bra alternativ för den som vill ha näringsrik mat men samtidigt dra ner på sin köttkonsumtion. Tillagningen är helt okomplicerad och måltiden är ett riktigt populärt val.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten vegan

5. Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans

real-turmat-vegan-chili-stew-with-beans

Nettovikt: 132
Glutenfri:
Ja
Laktosfri:
Ja
Vad vi gillar:
Att den är helt vegansk.
Vad vi inte gillar:
Upplevs som för stark för den som inte gillar kryddig mat.

Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans är ett perfekt alternativ för den som vill äta veganskt. Den kompromissar varken med smak eller näringsinnehåll utan säkerställer att man får den energi man behöver. Dessutom är den extra kryddig vilket passar perfekt under kyligare vandringar då man vill värma upp kroppen. Tillagningen är enkel och smidig och man behöver endast tillsätta vatten direkt i påsen.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten chili con carne

6. Adventure Food Chili Con Carne

adventure-food-chili-con-carne

Nettovikt: 135
Glutenfri:
Nej
Laktosfri:

Vad vi gillar:
De spännande smakerna.
Vad vi inte gillar:
Förpackningen är ganska hög och kräver en längre sked.

Adventure Food Chili Con Carne är en kryddig och spännande måltid att ta med sig på vandringen. Denna gryta innehåller kryddiga örter, skinka, ananas och bönor. Näringsvärdet ligger på bra nivåer och utöver att vara god tillför den alltså mycket energi. För den som gillar chili con carne är detta ett perfekt alternativ.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten biff

7. Adventure Food Mince Beef Hotpot

adventure-food-mince-beef-hotpot

Nettovikt: 134
Glutenfri:
Nej
Laktosfri:
Nej
Vad vi gillar:
Det höga energi-innehållet.
Vad vi inte gillar:
Lösare konsistens än vad som förväntas.

En värmande och smakrik gryta är precis vad man får med Adventure Food Mince Beef Hotpot. Den som vill ha en god och smakrik biffgryta med mycket näring blir inte besviken. Maten håller dessutom i upp till 48 månader vilket gör att man kan samla på sig förpackningar i god till före sitt äventyr. Adventure Food Mince Beef Hotpot är lättlagad och smidig när man är på språng.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten carbonara

8. Adventure Food Pasta Carbonara

adventure-food-pasta-carbonara

Nettovikt: 143
Glutenfri:
Nej
Laktosfri:
Nej
Vad vi gillar:
De goda smakerna.
Vad vi inte gillar:
Innehåller ägg – funkar inte för alla.

Adventure Food Pasta Carbonara är en frystorkad rätt som tillagas direkt i påsen. Eftersom många har pasta som favorit fungerar den för de allra flesta, men särskilt hos barn är den extra populär. De bekanta smakerna av pasta carbonara gör också att man får en känsla av hemtrevnad trots att man befinner sig mitt i naturen.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten tikka masala

9. Real Turmat Chicken Tikka Masala

real-turmat-chicken-tikka-masala

Nettovikt: 160
Glutenfri:
Ja
Laktosfri:
Nej
Vad vi gillar:
Att den håller i hela 7 år.
Vad vi inte gillar:
Kunde enkelt göras vegetarisk eller vegansk.

Real Turmat Chicken Tikka Masala passar den som gillar indiska smaker. Ofta accepterar man att den mat man äter under sina vandringsturer är lite tråkigare än normalt, men med denna kryddiga Tikka Masala får man en spännande matupplevelse direkt ur påsen. Tillagningen går på 8 minuter och även kycklingen blir bra och snabbt tillagad. Denna rätt håller dessutom extra länge otillagad vilket gör den till ett bra alternativ att bunkra upp med inför nästa vandring.

Kolla aktuellt pris


Bästa frystorkade maten frukost

10. Adventure Food Crunchy Müsli

adventure-food-crunchy-musli

Nettovikt: 138
Glutenfri:
Nej
Laktosfri:
Nej
Vad vi gillar:
Tillagas med kallt vatten – kräver ingen uppvärmning.
Vad vi inte gillar:
Innehåller mjölkpulver, hade annars enkelt gjorts vegansk.

Den som är ute på äventyr behöver en riktigt stabil frukost på morgonen och detta får man med Adventure Food Crunchy Müsli. Man tillsätter enkelt kallt vatten direkt i påsen, väntar 2 minuter och sedan är frukosten klar. På grund av sitt energirika innehåll av frukt och nötter har denna müsli blivit en storfavorit bland äventyrare. Dessutom är den snabbtillagad och riktigt god.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell

Frystorkade matenNettoviktGlutenfriLaktosfri
Real Turmat Pulled Pork With Rice 500 g121JaJa
Real Turmat Reindeer Stew 500 Gr111NejNej
Blå Band Pasta Bolognese147NejJa
Real Turmat Creamy Salmon With Pasta 500 G129NejNej
Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans132JaJa
Adventure Food Chili Con Carne135Nej-
Adventure Food Mince Beef Hotpot134NejNej
Adventure Food Pasta Carbonara143NejNej
Real Turmat Chicken Tikka Masala160JaNej
Adventure Food Crunchy Müsli138NejNej

Köpguide

Tillagningsmetod: påse, gryta och förkokt

Måltider till vandringen kommer i olika former. De vanligaste kategorierna baserar man på tillagningssättet och detta kan ske i påse, gryta eller genom att maten är förkokt. I vår artikel har vi enbart valt måltider i påse, eftersom dessa är enklast att tillaga och kräver minst ansträngning. Måltider i påse är redan tillagade och man behöver endast tillsätta varm eller kallt vatten och vänta ett antal minuter, sedan är måltiden redo att ätas. Måltider som tillagas i gryta behöver man hälla över i ett kök, ofta i ett kokkärl med kokande vatten. Ofta behöver man också värma måltiden på sitt gasolkök, vilket självklart tar lite tid. Förkokta måltider använder preserveringsmetoder för att hålla mater fräsch över tid. Det fungerar på liknande sätt som burkmat och kan sedan ätas uppvärmt eller kallt. Denna typ av måltider tar självklart större vikt i packningen vilket gör dem mer opraktiska.

Tillagningstid

Tillagningstiden är viktig när det kommer till vandringsmåltider, särskilt om man behöver ge sig iväg snabbt. Den frystorkade maten som tillagas direkt i påsen har ofta riktigt kort tillagningstid på några minuter. Man måste dock även räkna med den tid det tar att värma upp vattnet, så den totala tiden blir självklart lite längre. Tillagningstiden på frystorkad mat är absolut snabbast jämfört med alternativen gryta och förkokt, och därför bör man välja denna typ av mat om man vill att det ska gå snabbt.

Kalorier och portionsstorlek

Generellt är det extra viktigt att mat man tar med sig på vandringen har extra mycket kalorier och är extra stora. Detta eftersom man, jämfört med sin vardag, rör sig betydligt mer och utsätter sin kropp för krävande uppgifter. Det är dock upp till var och en hur mycket energi och kalorier man behöver och en individuell bedömning måste göras gällande näringsinnehåll. Det kan vara bra att hålla koll på att kalorimängden oftast anges per servering, och påsarna kan variera i storlek. Det betyder att man måste beräkna kalorimängden annorlunda för en påse med två serveringar jämfört med en påse med en enda servering.

Vikt

Precis som med allt annat man tar med sig i sin ryggsäck under vandringen spelar vikten stor roll. Extra packning är alltid onödigt och alla som är ute i spåret vet att det är viktigt att försöka hålla vikten så låg som möjligt. Mat är en stor del av den vikt man har med sig på vandringen och därför är det smart att försöka skala ner den så mycket det går. Detta vill man självklart göra utan att behöva kompromissa bort näringsinnehåll och energi. Därför är frystorkad mat, som väger lite i sin otillagade form i jämförelse med den portionsstorlek man i slutändan får, ett riktigt bra alternativ.

Ingredienser och kostrestriktioner

Beroende på ens egna kostrestriktioner och allergier är matens ingredienser mer eller mindre viktiga. Vissa är allergiska mot mjölk, nötter gluten eller soja och då är utbudet självklart mindre än för de som kan äta allt. Det är också alltmer vanligt att man är vegan eller vegetarian och även dessa vandrare bör kunna tillgodose sina energibehov under turen. Fler och fler tillverkare har därför börjat komma med alternativ för de som vill ha vegetariska måltider. En annan sak är att man inte alltid tycker om vissa ingredienser och då kan det vara bra att kolla upp vad påsen innehåller innan man köper. Ingredienserna är tydligt specificerade på produktinformationen och det är lätt att orientera sig och hitta sin perfekta måltid.

Dehydrerad vs. Frystorkad

Frystorkad mat prepareras genom att man fryser maten i riktigt kall temperatur för att sedan värma den långsamt så att vätskan går från att vara is till att bli gas. Den dehydrerade maten torkas i stället direkt i höga temperaturer tills all vätska har avdunstat. Båda sätten resulterar i torkad mat som väger betydligt mindre än innan och passar bra för vandraren. Den frystorkade maten är snäppet bättre än den dehydrerade eftersom man får bort ännu mer vätska och kan hålla nere vikten ytterligare på detta sätt. Dessutom håller frystorkad mat längre och man kan bygga upp ett lager inför sin vandring.

Frukost och kaffe

För de allra flesta är kaffe ett måste för att vakna till på morgonen, och vandraren är inget undantag. Därför tar de flesta vandrare med sig någon form av kaffe som väger lite och är enkel och snabb att koka upp. Det vanligaste och enklaste alternativet är snabbkaffe. Frukosten är också viktig för den som är ute i spåret och ofta krävs ett större energiinnehåll hos dessa frukostar än hos vanliga vardagsfrukostar. Satsa därför gärna på rejäla frukostar inför äventyret. Det finns en hel del frystorkade frukostalternativ och då får man med sig mer näring med slipper den extra vikten.

Frågor & Svar

Vad är frystorkad mat?

Frystorkad mat har behandlats på ett särskilt sätt för att få bort vätskan och hålla vikten låg. Detta ökar hållbarheten och gör den till ett perfekt och lättviktigt alternativ för packningen. Genom att frysa maten och sänka trycknivån kan man under långsam uppvärmning få bort vätskan ur produkten. Frystorkning är ett bra alternativ till dehydrering eftersom vissa måltider inte kan eller bör värmas upp i de höga temperaturer som krävs vid denna process. Dessutom blir vikten hos frystorkad mat lägre och det gör den perfekt för vandring.

Hur länge håller frystorkad mat?

Frystorkad mat håller generellt väldigt länge, men exakt längd varierar mellan olika märken och måltider. På ett ungefär brukar frystorkad mat hålla i 4–5 år i rumstemperatur. Vissa rätter håller så länge som 7 år. Så fort påsen har öppnats är dock hållbarhetstiden kraftigt förkortad och man bör tillaga och äta maten inom 2 timmar. På grund av att frystorkad mat håller så länge är det enkelt att köpa på sig ett lager och förvara i hemmet så att man alltid är redo att ge sig av.

Vad väger frystorkad mat?

Vikten på frystorkad mat varierar beroende på livsmedel och måltidens storlek, men generellt väger frystorkad mat mycket lite jämfört med andra alternativ. Tillverkarna har också lite olika vikter och vissa påsar väger mer än andra. Det är just den lätta vikten som gjort det till ett så populärt val för vandrare som ofta planerar packningen vikt uti minsta detalj. Oftast ligger vikten runt 100–150 gram vilket såklart i slutändan ändå blir några kilon beroende på hur många påsar man behöver ta med sig.

Slutord

Ett av vandringens absolut viktigaste ögonblick är måltiden. Det är under denna man får ta en paus, sitta ner, njuta av naturen och fylla på med energi och god mat. En vandrare blir ofta rejält hungrig och därför är maten en essentiell del i packningen. Genom att köpa med sig frystorkad mat inför sin vandring kan man säkerställa att vikten i ryggsäcken hålls nere men man kan ändå få en god, varm och näringsrik måltid då man som mest behöver den.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise