trangia-25-1-ul-med-gasbrannare
Annonser

Bästa Gasolkök 2023

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa gasolkök test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av gasolkök.

På marknaden finns en mängd olika bra gasolkök som har testats och visat sig klara de krav som vandrare ställer på dem.

Vi har i denna lista samlat våra favoritgasolkök för att ge en bra överblick av de bästa gasolköken 2022. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa gasolkök

1. Trangia 25-5 UL with Gas Burner

trangia-stormkok-25-5-ul-med-gasbrannare

Vikt: 905 g
Vindskydd:
Ja
Bränsle:
Gas
Vad vi gillar:
Kokkärlens olika storlek och design.
Vad vi inte gillar:
Att den tar stor plats i packningen.

För den erfarene äventyraren är Trangia det klassiska namnet på ett gasolkök och 25–5 UL with Gas Burner är ett riktigt praktiskt kök i den större storleken. Med detta kök i packningen kan man lätt slänga ihop en middag till hela familjen, trots att man befinner sig mitt i naturen. Köket kommer med en stekpanna och två kittlar och maxeffekten ligger på 2100 Watt. Trangia 25–5 UL är dessutom tillverkad i en stark aluminiumlegering som gör att det kan hållas tunt och vikten hållas nere. Ännu ett stort plus hos detta kök är non-stickmaterialet i kokkärlen som gör matlagningen enklare.

Kolla aktuellt pris


Bästa gasolkök vikt

2. Jetboil Zip Cooking System

jetboil-zip-cooking-system

Vikt: 340 g
Vindskydd:
Ja
Bränsle:
Gas
Vad vi gillar:
Den smidiga och minimalistiska designen.
Vad vi inte gillar:
Kan vara lite svårt att packa ihop.

Jetboil Zip Cooking System är det perfekta gasolköket för den som är ute efter något litet och smidigt. Köket tar lite plats och är samtidigt mycket lätt i packningen, vilket gör det perfekt för den som ska vandra långa sträckor. Företaget Jetboil har utvecklat denna typ av kök just för att det saknades kompakta och smidiga kök på marknaden. Med Jetboil Zip Cooking System får man ut det man behöver av ett gasolkök, men slipper kånka på massa extra vikt.

Kolla aktuellt pris


Bästa gasolkök maxeffekt

3. Optimus Crux Weekend HE Cook System

optimus-crux-weekend-he-cook-system

Vikt: 358 g
Vindskydd:
Nej
Bränsle:
Gas
Vad vi gillar:
Den kompakta designen.
Vad vi inte gillar:
Konstruktionen kan kännas lite instabil.

Optimus Crux Weekend HE Cook System kombinerar friluftskök med riktigt smarta och praktiska lösningar. Detta kök är kompakt och lätt men har samtidigt en imponerande maxeffekt på 3000 W vilket gör att koktiden är riktigt snabb. I kökssatsen ingår både kokkärl och stekpanna, och om stekpannan inte ska användas kan denna i stället bli kokkärlets lock. Ett riktigt praktiskt kök för den som inte har stora matlagningsambitioner under vandringen.

Kolla aktuellt pris


4. Primus Primetech Stove Set 1.3L

primus-primetech-stove-set-1-3l

Vikt: 727 g
Vindskydd:
Ja
Bränsle:
Gas
Vad vi gillar:
Ventilen som gör att lågan kan finjusteras.
Vad vi inte gillar:
Stora kokkärl, inte så praktiskt för en ensam vandrare.

Primus Primetech Stove Set 1.3L är ett gasolkök i en lite större storlek med flera kokkärl. Detta kök passar bäst för ett sällskap på 2–3 personer. Trots att köket har flera stora kokkärl och massa smarta lösningar som vindskydd och integrerat durkslag så tar det liten plats när det är nedpackat. Det gör att Primus Primetech Stove Set 1.3L är perfekt för den som ska ge sig ut på långvandring.

Kolla aktuellt pris


5. Jetboil MiniMo Cooking System

jetboil-minimo-cooking-system

Vikt: 415 g
Vindskydd:
Ja
Bränsle:
Gas
Vad vi gillar:
Den snygga designen.
Vad vi inte gillar:
Har lite längre koktid.

För den enskilde vandraren som är ute efter en kompakt lösning är Jetboil MiniMo Cooking System det perfekta gasolköket. Detta smarta kök låter en laga sin mat direkt i koppen man sedan äter ur. På så vis minskar man packningen ytterligare. Kärlet är utformat för att funka bra både till matlagning och att äta ur. Extra bra med Jetboil MiniMo Cooking System är att det även går bra att använda vid riktigt låga utomhustemperaturer, på cirka – 6 grader

Kolla aktuellt pris


6. Trangia 25-1 UL med Gasbrännare

trangia-25-1-ul-med-gasbrannare

Vikt: 846 g
Vindskydd:
Ja
Bränsle:
Gas
Vad vi gillar:
Slittåligheten och kvalitetskänslan.
Vad vi inte gillar:
Brännaren är lite långsammare än hos andra gasolkök.

För den som vill köpa ett Trangiakök men tycker att 25-5 UL är snäppet för tung är Trangia 25-1 UL med Gasbrännare det perfekta köket. Det är lite lättare men har trots det samma storlek på kokkärl och stekpanna. Praktiskt med Trangia 25-1 UL med Gasbrännare är att det också ingår en tång som kan flyttas och användas på alla kokkärl och stekpannan. Det sparar ytterligare plats i packningen.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell

GasolkökViktVindskyddBränsle
Trangia 25-5 UL with Gas Burner905 gJaGas
Jetboil Zip Cooking System340 gJaGas
Optimus Crux Weekend HE Cook System358 gNejGas
Primus Primetech Stove Set 1.3L727 gJaGas
Jetboil MiniMo Cooking System415 gJaGas
Trangia 25-1 UL med Gasbrännare846 gJaGas

Köpguide

Vikt

Ett gasolköks tyngd är något av det viktigaste för en vandrare, eftersom det är denna man behöver släpa runt mellan stoppen. Det är dock bra att hålla koll på att kökens vikt inte är hela den slutgiltiga vikten. Man behöver även tänka på hur mycket gas man ska ta med, samt själva gasoltuben. Dessutom behöver man också släpa med maten som ska lagas, och om man inte tar torkad mat kan det bli rätt många kilon. Därför bör man ta gasolkökets vikt med en nypa salt och i stället försöka beräkna denna siffra tillsammans med allt runtomkring.

Koktid

Koktiden varierar stort mellan olika friluftskök, men för gasolkök med integrerad brännare brukar den vara ganska snabb. Då är det främst maxeffekten på brännaren som avgör hur snabb koktiden blir, och ju högre effekt desto snabbare koktid. Man kan absolut jämföra och basera sitt val på koktiden, men det är så många andra faktorer som spelar in för gasolkökets kvalitet att man bör ta in helheten. Om man ska laga mat ute i naturen kan ibland väderförhållandena dessutom spela stor roll och påverka koktiden rejält.

Brännareffekt

Det som har absolut störst påverkan på koktiden är brännareffekten. Även brännareffektens storlek kan spela in. Den som är ute efter ett gasolkök som kan värma upp maten riktigt snabbt bör titta på de med högre maxeffekt. Man bör dock vara medveten om att högre brännareffekt också leder till högre bränslekonsumtion. Om man kör sitt gasolkök på max hela tiden kommer man snabbt arbeta sig igenom sin gasoltub. Även detta är en stor anledning till att brännareffekten inte är det enda man ska titta på då man jämför gasolkök med varandra, utan det finns massor av faktorer som spelar in.

Sjudningsförmåga

Ett gasolkök har sina begränsningar och ofta är det svårt att laga mat av samma typ av kvalitet som i köket där hemma. Om man ändå tycker att det är viktigt att man kan göra mer varierade måltider bör man leta efter ett gasolkök med sjudningsförmåga. De flesta brännare är utrustade med ventiler, men för att verkligen säkerställa att köket har en sjudningsförmåga bör man titta efter ett kök med en inbyggd regulator. Detta ger större kontroll över matlagningen och man kan justera låga och temperatur på ett bättre sätt.

Vindskydd

En av de största utmaningarna då man lagar mat i naturen är att skydda sig mot vinden. Denna går inte att kontrollera och kan i värsta fall göra det omöjligt att få i gång ett gasolkök. Först och främst är de integrerade köken absolut bäst eftersom dom redan i sin design är vindskyddade. Det gör att dessa kök är lämpliga för den som ger sig ut i oförutsägbart väder. Om man har ett gasolkök där brännare och kokkärl är separerade kan man behöva köpa till ett vindskydd för att lyckas med matlagningen. Många sådana gasolkök har också vindskydd som ingår i köpet.

Vad är Piezo Lighter?

En Piezo Lighter är en smart inbyggd tändare som tillåter en att sätta i gång sin gasolspis med ett knapptryck. I stället för att använda sig av tändstickor som kan slockna i vinden genererar Piezotändaren en gnista som sedan sätter igång spisen. Detta är självklart enormt skönt och gör att man sparar mycket tid. Dessutom väger den så pass lite att det i princip inte gör någon skillnad för totalvikten. Enda nackdelen med en Piezo Lighter är att när den slutar fungera behöver man återgå till det gamla sättet: med tändstickor. Även om man har en gasolspis med inbyggd tändare bör man alltid ha med sig extra tändstickor, ifall att.

Frågor & Svar

Hur länge håller gasolen i ett gasolkök?

Hur länge gasolen räcker beror självklart på hur mycket gasol man har med sig, hur många man är och hur länge man kokar sin mat. Om man är en ensam person som är ute och vandrar brukar man som tumregel säga att man klarar sig på en gasoltub på 230 gram under en veckas tid. Vissa som lagar mat betydligt snabbare och i princip bara kokar upp vatten till nudlar eller soppa kan klara samma tid på en liten gasoltub på 100 gram. Man behöver räkna ut i förväg vad man ska laga, till hur många och ungefärlig koktid för att få en bra bild av hur mycket gasol man bör ta med sig.

Hur lagar man mat med ett gasolkök?

Oftast ingår kokkärl och stekpanna i köket, men skulle det inte göra det måste man först och främst se till att ta med sig kärl som kan användas på gasolspisen. När man ska sätta i gång köket i naturen bör man hitta en så plan yta som möjligt och där sätta upp köket. Sedan sätter man i gång brännaren på hög effekt för att värma upp kokkärlet eller stekpannan. Ett gasolkök fungerar likt ett vanligt kök, men självklart är det mer instabilt. Det är dessutom viktigt att man försöker hålla nere koktiden och inte slösar på gasen.

Vad kan man laga på ett gasolkök?

Man kan laga i princip vad som helst på ett gasolkök, men man bör ha i åtanke att gasen inte räcker hur länge som helst. Därför passar det bättre med sådant som går att tillaga snabbt som pasta eller soppa. Ett långkok kan man spara tills man är hemma vid sin egen spis. Många väljer att ta med sig lite olika maträtter på vandringen för att få variation. Exempelvis väger pasta och nudlar ganska lite, och detta kan man därför äta för det mesta för att hålla nere sin packvikt. Man kan packa med sig lite tyngre och roligare ingredienser för en eller två festliga middagar.

Slutord

För den som vandrar mycket är ett gasolkök oumbärligt. Att snabbt och effektivt kunna värma på mat även då det är kyligt utomhus är en ynnest när man är kall och trött efter vandringen. De gasolkök som finns på marknaden är ofta specifikt framtagna eller designade för ett särskilt syfte. Det kan vara att köket ska vara så effektivt som möjligt, eller så kompakt som möjligt. För att hitta sitt bästa gasolkök bör man därför fundera över sin användning.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise