Bästa mattermosen test
Annonser

Bästa Mattermosen 2022

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa mattermosen test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av mattermosar.

En bra mattermos ser till att maten håller sig varm under tiden man vandrar. Den kan dessutom hålla mat kall om man exempelvis vill ta med sig en fräsch sallad till stranden. Därför passar mattermosen året runt och är praktisk och användbar vid en mängd olika tillfällen.

Här kommer därför en lista på de bästa mattermosarna! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.


 

Bästa mattermosen

1. Primus Trailbreak Lunch Jug

Material: Rostfritt stål
Vikt:
315 gram
Volym: 550 ml
Vad vi gillar:
Att den väger så lite – gör den praktisk i packningen!
Vad vi inte gillar:
Lite smal upptill, man får ta med sig längre bestick.

Primus Trailbreak Lunch Jug är klassisk mattermos som gör precis det den ska. Materialet i rostfritt stål 18/8 gör den både slittålig och säker för matvaror. Den har dubbla väggar och är vacuumisolerad, vilket gör att den både kan konservera både värme och kyla på ett effektivt sätt. Mattermosens utsida har en beläggning av pulverlack vilket gör att den är enkel att greppa och inte glider ur handen. Primus Traikbreak Lunch Jug är dessutom lättviktig vilket gör den enkel och bekväm att bära med sig på en längre tur.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Mattermosen klassisk

2. Stanley Classic Food Jar

Material: Rostfritt stål
Vikt:
730 gram
Volym: 940 ml
Vad vi gillar:
Att locket går att använda som en skål!
Vad vi inte gillar: Lite svårt att hälla ur termosen utan att spilla

Den praktiska Classic Food Jar från Stanley är en termos i lite större modell som gör att man får plats med en rejäl portion. Den är vacuumisolerad och locket stänger igen ordentligt vilket gör att maten kan hålla sin temperatur i 20-24 timmar. Stanley Classic Food Jar är dessutom utrustad med ett nedfällbart handtag vilket gör den enkel att bära på och hålla i. Andra fördelar med denna mattermos är att den är BPA-fri, enkel att packa ner och går att köra i diskmaskin.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Mattermosen stor

3. Primus Food Vacuum Bottle

Material: Rostfritt stål (pulverlackerad)
Vikt:
875 gram
Volym: 1500 ml
Vad vi gillar:
Det praktiska handtaget!

Vad vi inte gillar: Kan möjligen vara för stor om den endast är till en person

Den pålitliga Food Vacuum Bottle från Primus är en mattermos som är särskilt bra om man vill få plats med extra mycket mat. Den generösa storleken gör att den passar bäst för två personer eller en familj att dela på. Dessutom är vikten lätt med tanke på volymen, vilket gör den praktisk i packningen. Food Vacuum Bottle är dessutom läcktålig och den goda isoleringen gör att maten klarar sig under flera timmar i ryggsäcken. Extra praktiskt är att den är mycket enkel att hålla i tack vare sitt handtag och sin pulverlackerade utsida.

Kolla aktuellt pris

 


 

4. Stanley Adventure Food Jar

Material: Rostfritt stål
Vikt:
520 gram
Volym: 530 ml
Vad vi gillar:
Den lilla sporken som kommer med som kan fästas på termosen

Vad vi inte gillar: Locket kan vara lite svårt att stänga.

Om man är ute efter en mattermos i en lite mindre storlek så är Stanley’s Adventure Food Jar ett mycket bra val. Den är känd för att hålla värmen under många timmar och är med sin ringa storlek praktisk i packningen. Man får dessutom en spork på köpet som passar utmärkt för flera olika maträtter. Stanley Adventure Food Jar är också snygg och tidlös i sin design i rostfritt stål. Den breda öppningen i förhållande till den korta längden gör den enkel att äta ur och lätt att diska.

Kolla aktuellt pris

 


 

Jämförelsetabell Mattermosar

MattermosMaterialViktVolym
Primus Trailbreak Lunch JugRostfritt stål315 gram550 ml
Stanley Classic Food JarRostfritt stål730 gram940 ml
Primus Food Vacuum BottleRostfritt stål875 gram1500 ml
Stanley Adventure Food JarRostfritt stål520 gram530 ml

Köpguide Mattermos

· Design
· Material
· Storlek
· Vikt

Design

Vilken design som är bäst vid köp av mattermos kan vara mycket individuellt. Det är bra att köpa en termos som fungerar bra i ryggsäcken eftersom det är där den kommer spendera mest tid. Utöver detta kan man titta på öppningen, vars design avgör hur enkel mattermosen kommer vara att äta ur och även att diska. De allra flesta föredrar en bredare termos eftersom denna är mer praktiskt då man ska äta. En smalare och djupare termos kan dock vara mer praktisk i packningen. Här måste man göra en avvägning gällande vad som är viktigast för en själv.

Material

De allra flesta mattermosar på marknaden är tillverkade i rostfritt stål 18/8. Detta beror på stålets förmåga att hålla tätt samtidigt som den inte ger någon smak till maten. Det är också ett säkert material för matvaror och avger inga giftiga restprodukter som kan påverka matens kvalitet. Det kan vara bra att se till att ens termos inte innehåller några plaster med BPA, detta eftersom dessa kemikalier kan vara skadliga. Mattermosens yttre beläggning är också intressant. Pulverlackering gör exempelvis att den blir enklare att hålla i, något som kan vara praktiskt under kalla vinterdagar då man inte vill ta av sig vantarna.

Storlek

Storleken är något av det absolut viktigaste att titta noga på då man köper en mattermos. En mindre mattermos är perfekt för en person som gärna vandrar ensam. En familj som ger sig ut på vandringar tillsammans köper nog hellre en större termos och delar på denna. Man bör helt enkelt fundera över hur man kommer använda sin mattermos och låta detta avgöra vilken storlek man väljer.

Vikt

Det är många som fokuserar på design och storlek och glömmer bort att vikten också spelar roll då man köper mattermos. En tung termos blir nämligen ännu tyngre då man häller över mat i den, något som kan göra den obekväm att kånka runt på under långa vandringar. Här är det vanligt att man tror att en lättare termos är av sämre kvalitet och inte håller värmen lika bra. Detta är helt enkelt inte sant och det finns en mängd termosar på marknaden som har relativ lätt vikt samtidigt som de håller värmen bra. Om termosen är utformad på ett bra sätt och isolerad med rätt teknik kan även den mest lättviktiga termosen hålla matens temperatur under lång tid.

 

Frågor & Svar

För att få en bättre bild av hur mattermosar funkar kan man titta på några vanliga frågor och svar. Det finns en del myter och missförstånd när det kommer till denna produkt, och dessa rader ska ge en bra bild av hur det faktiskt ligger till.

Hur använder man en mattermos?

En mattermos används precis på samma sätt som en vanlig termos: den bevarar temperaturen på det som finns inuti. Skillnaden är att vanliga termosar är till för vätskor medan mattermosar är till för mat. Därför är mattermosar ofta bredare och grundare, för att vara enklare att äta ut. Det vanligaste tillfället då man använder en mattermos är då man ska ut på vandring eller utflykt. Särskilt under kallare säsonger passar den utmärkt eftersom man kan äta en varm, hemlagad måltid mitt i den kyliga naturen. Mattermosar kan också användas under sommaren, för att exempelvis hålla en sallad kall till en pickning eller hålla frukt fräsch till strandutflykten.

Hur länge håller sig pasta i en mattermos?

Pasta håller sig, likt andra varma maträtter, bra under en tid i en mattermos. Pasta är dessutom en mycket praktisk rätt att ta med sig på vandring eftersom kolhydrater är perfekt efter ett ansträngande träningspass. Dock kan pasta riskera att bli tråkig i konsistensen om man har den länge i en termos, men detta går enkelt att lösa genom att tillsätta någon god sås. Generellt sätt är rätter med mycket vätska, som soppor och något med mycket sås extra bra i termos. Det är viktigt att ha koll på att man inte har mat i sin termos under alltför långa stunder, eftersom bakterier då riskerar att bildas. Har man en bra termos av god kvalitet är detta dock inga bekymmer. Man kan utan problem ha pasta i sin mattermos under några timmar.

Blir maten dålig i en mattermos?

För dagsturer och vandring går det utmärkt att ta med mat i mattermos utan att den riskerar bli dålig. Om man värmer upp maten på morgonen, innan man ger sig i väg, och sedan äter maten till lunch samma dag är det absolut inga problem. Det är temperaturen som avgör om maten håller sig bra och generellt är det ingen större risk för bakterietillväxt så länge som temperaturen på maten är över 60 grader. Genom att ha en bra termos som isolerar effektivt behöver man inte oroa sig för att maten kan bli dålig.

Slutord Mattermos

En mattermos är en investering som kan underlätta ens friluftsliv rejält. Särskilt för den som gillar att ge sig ut i naturen när det är lite kyligare ute är det extra trevligt att få pausa med en värmande måltid. Det absolut viktigaste jobbet en mattermos har är att hålla värmen, och detta är garanterat om man investerar i en termos av god kvalitet. Den bästa mattermosen i vår sammanställning är Primus Trailbreak Lunch Jug.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise