I den här artikeln ger vi dig all information om den bästa kylväskan test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av kylväska.
För att på bästa sätt kyla ner det man vill ha kallt bör man investera i en riktigt bra kylväska. Det finns en mängd olika kylväskor att välja mellan och de varierar alla gällande storlek och vikt.
Vi har samlat en lista med våra favoritkylväskor för att göra valet enklare. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.
Bästa kylväskan
1. Arctic Tern Electric Cooler Box
Packvolym: 30 L
Mått: 39,5 x 29 x 43 cm
Vikt: 4600 g
Vad vi gillar: Att den både kan kyla och värma innehållet.
Vad vi inte gillar: Handtaget upplevs som lite svagt.
Arctic Tern Electric Cooler Box är en kylbox som gör precis vad den ska. Med bra dimensioner, en generös packvolym och en låg vikt är den lätt att ta med sig på vilka äventyr man än tar sig för. Med kylboxen kommer en AC och DC transformator som gör att man kan koppla in den i vanligt eluttag eller i bilen. Arctic Tern Electric Cooler Box kan hålla mat och dryck kall, men den kan faktiskt också hålla mat varm under kalla vinterdagar!
Bästa kylväskan packvolym
2. Outwell Deep Cool 50l
Packvolym: 50 L
Mått: 71 x 45 x 47 cm
Vikt: 19000 g
Vad vi gillar: Ljuddämpningen, gör att den är tyst.
Vad vi inte gillar: Alltför stor för de flesta situationer.
Outwell Deep Cool 50L är en kylväska för den som är ute efter en större storlek. Den kan exempelvis användas som kylskåp under sommarens campingsemester. Kylväskan kan kopplas in både i bilens eluttag och i vanligt vägguttag. En riktigt smart egenskap hos Outwell Deep Cool 50L är den ställbara digitala temperaturdisplayen.
Bästa kylväskan pris
3. Arctic Tern Cooler Bag 15L
Packvolym: 15 L
Mått: 30 x 23 x 23 cm
Vikt: –
Vad vi gillar: Mycket praktisk att bära runt på.
Vad vi inte gillar: Ganska enkel och inga särskilda funktioner.
Den som vill köpa en klassisk enkel och lätt kylväska bör kolla in Arctic Tern Cooler Bag 15L. Det är en kylväska som enkelt bärs och som kyler mat och dryck med hjälp av kylklampar. Materialet är i polyester och den kommer i de diskreta färgerna Deep Forest och Pecoat. Insidan är försett med vit PEVA-material som isolerar och håller kvar kylan där den ska vara.
Bästa minsta kylväskan
4. Fjällräven Kånken Mini Cooler
Packvolym: 2,5 L
Mått: 26 x 20,5 x 9 cm
Vikt: 170 g
Vad vi gillar: Den snygga tidlösa designen.
Vad vi inte gillar: För liten för många syften.
Fjällräven är veteraner när det kommer till smart utrustning och Kånken Mini Cooler är inget undantag. Denna smarta lilla kylväska får med lätthet plats i Fjällrävens andra ryggsäckar. Exempelvis kan man packa ner sin lunch eller picknickmat och den håller temperaturen under en tid. Denna kylväska är försedd med skumstoppning som isolerar temperaturen på det som finns där inne. Dessutom är den lätt att torka ur och hålla ren.
5. Stanley Adventure Outdoor Cooler 6.6 L
Packvolym: 6.6 L
Mått: –
Vikt: –
Vad vi gillar: Får plats ett många flaskor utan att den känns så stor.
Vad vi inte gillar: Svår att bära ergonomiskt riktigt.
Stanley Adventure Outdoor Cooler 6.6 L är en riktigt klassisk kylväska. Det robusta materialet gör att den känns stabil och slittålig. Dessutom är den försedd med ett kraftigt lock som stänger inne vätska i det fall något skulle läcka inne i kylväskan. På grund av det hårda materialet är Stanley Adventure Outdoor Cooler 6.6 L mycket lätt att hålla ren enbart genom att torka ur den efter användning.
6. Campingaz Fold’N Cool 5 L
Packvolym: 5 L
Mått: 24 x 19 x 13 cm
Vikt: 310 g
Vad vi gillar: Det praktiska cykelfästet.
Vad vi inte gillar: Axelremmen skaver något om man är baraxlad.
Ett bra alternativ för den som vill ha en mjuk och lite mindre kylväska är Campingaz Fold’N Cool 5 L. Denna väska är liten i storleken men man får med enkelhet med sig 6 flaskor öl. Detta räcker ofta gott och väl till en kortare dagsutflykt. Den går lätt att bära till och från sittplatsen med hjälp av dess justerbara axelrem. Om man cyklar till sin mötesplats kan man dessutom enkelt fästa den på cykeln med hjälp av ett fäste.
7. Stanley The Cold For Days Outdoor Cool
Packvolym: 28,3 L
Mått: 54 x 37,7 x 47,1 cm
Vikt: 6070 g
Vad vi gillar: Avtappningspluggen som gör den lätt att tömma och rengöra.
Vad vi inte gillar: Svår att bära ensam.
En riktigt rejäl kylväska är vad man får med Stanley The Cold For Days Outdoor Cool. Denna rymmer upp till 40 burkar och håller dem kalla i 4 dagar. En bra egenskap med kylväskan är de två handtagen på sidorna som gör den enkel att bära tillsammans med någon annan. Denna kylväska är också försedd med en avtappningsplugg vilket underlättar för den som fyllt den med is. Vattnet töms med enkelhet ut efter användning och kylväskan rengörs på nolltid.
Jämförelsetabell
Kylväskan | Packvolym | Mått | Vikt |
---|---|---|---|
Arctic Tern Electric Cooler Box | 30 L | 39,5 x 29 x 43 cm | 4600 g |
Outwell Deep Cool 50l | 50 L | 71 x 45 x 47 cm | 19000 g |
Arctic Tern Cooler Bag 15L | 15 L | 30 x 23 x 23 cm | - |
Fjällräven Kånken Mini Cooler | 2,5 L | 26 x 20,5 x 9 cm | 170 g |
Stanley Adventure Outdoor Cooler 6.6 L | 6.6 L | - | - |
Campingaz Fold'N Cool 5 L | 5 L | 24 x 19 x 13 cm | 310 g |
Stanley The Cold For Days Outdoor Cool | 28,3 L | 54 x 37,7 x 47,1 cm | 6070 g |
Köpguide
Storlek och kapacitet
Huruvida en kylväskas storlek och kapacitet är bra beror självklart på dess användning. Vissa är ute efter riktigt rejäla frysboxar som under lång tid ska användas som kylskåp. Då bör man titta på storlekar som är uppåt 40–50 liter. Om man vill ha en mellanstor kylväska som kan hålla flaskor kalla under ett par dagar kan man titta på storlekar mellan 15–30 liter. Mindre kylväskor är också riktigt praktiska, men dessa passar bäst för dagsutflykter. Kapaciteten är direkt relaterad till kylväskans storlek, men vissa smarta designlösningar kan säkerställa en god kapacitet trots att storleken hålls ganska liten. Ibland är storleken specificerat direkt i namnet men man bör läsa på ordentligt i produktbeskrivningen innan man antar detta. I vissa fall refererar nämligen denna storlek till de yttre måtten på kylväskan och inte till dess verkliga kapacitet.
Ishållning och kylkapacitet
Det centrala för en kylväska är dess ishållning, alltså hur länge den kan hålla isen fryst och mat och dryck kall. Denna varierar kraftigt mellan olika modeller och olika typer av kylväskor. De större kylväskorna som med elektricitet kyler ner sig är självklart bättre på att hålla kallt, medan de man tar med sig ut som bara håller kyla i sig själv och med hjälp av isen värms upp efter några dagar. Denna tid kan variera kraftigt mellan kylväskor och ens användning bör här avgöra valet. Det går att hitta bärbara kylväskor med en ishållning på 4–5 dagar. Det normala är dock ett par dagar. Riktigt enkla kylväskor som använder sig av klampar i sidofack brukar inte hålla kallt i mer än några timmar.
Vikt och bärfunktion
Vikten och bärfunktionen är särskilt viktig om man behöver gå en lång bit med sin kylväska. Vissa större kylväskor har ett enda handtag på ovansidan som gör att en enda person måste bära hela det tunga lasset. En smart lösning är då kylväskor som är försedda med handtag på sidorna, så att två personer tillsammans kan hjälpas åt att bära. Vikten relaterar självklart också till bärfunktionen, och oavsett om kylväskan är försett med ett smart bärsystem så klarar man inte av hur tunga vikter som helst. Kylväskors vikt kan komma upp i mycket höga siffror på grund av den teknologi som krävs för att hålla dryck och mat kall. När man sedan lägger på isen och själva innehållet blir vikten extremt hög. Om man behöver frakta en medelstor eller stor kylväska en lång bit rekommenderas man därför att titta på alternativ som har hjul.
Kylväska på hjul
Kylväskor på hjul är ofta större i modellen och specifikt utvecklade för att avlasta den som annars hade behövt bära väskan. När det kommer till kylväskor på hjul är underlaget mycket viktigt. Även om de flesta kylväskorna med hjul är utformade för att klara av lite ojämn terräng går det inte om markförhållanden blir för komplexa. Då kan det krävas att man bär kylväskan en kortare bit. Om detta inte är möjligt bör man helt enkelt planera annorlunda. En kylväska på hjul kan dock vara perfekt att ta med sig till stranden, den förberedda campingplatsen eller festivalen. Det går bra att frakta den på alla underlag som är relativt plana.
Avtappningssystem
Ett stort plus hos större kylväskor är då de är utrustade med avtappningssystem. Detta gäller generellt bara för hårda kylväskor. Avtappningssystemet är ofta en skruvbar eller avtagbar kork som sitter på kylväskans nedre kortsida. När denna är öppen tillåts allt det vatten som smält inne i kylväskan att rinna ut och den är enkel att torka ur och rengöra. Avtappningssystem är mycket uppskattade, särskilt då kylväskan är riktigt stor. Även då den mesta isen har smält är kylväskan svår att tömma utan ett avtappningssystem.
Stäng- och öppningssystem
En till faktor att ha i åtanke då man väljer mellan olika kylväskor är de olika stäng- och öppningssystemen. Det är ofta genom ett bra stängningssystem som en kylväska kan hålla sin temperatur under långa tider. Därför kan detta vara en bra indikator på huruvida kylväskan är ett kvalitetsval eller inte. De flesta hårda större kylboxarna har ett stängningssystem med stora gummispännen på framsidan som effektivt håller inne kyla och vätska. Det betyder att om kylväskan skulle välta riskerar man inte att vätskan kommer ut där den inte ska vara. Stängningssystemet bör vara robust och rejält men samtidigt inte så starkt att det blir svårt att öppna. Här är det viktigt att tillverkaren lyckats hitta en bra mellanväg.
Olika typer av is: Klampar, kuber, krossad is eller torris
När det kommer till is att stoppa i sin kylväska finns en hel del olika alternativ. Det vanligaste för mindre kylväskor är att man använder sig av kylklampar som innan legat i frysen hemma. Dessa har ofta specifika fack i väskan där man lägger dem för att de sedan ska hålla innehållet kallt. I större kylväskor går det också att använda sig av klampar, men det är vanligare att man använder lös is. Detta eftersom den distribueras bättre över kylväskans innehåll när kapaciteten är stor. Den is som fördelas bäst i väskan är den krossade isen, men denna smälter också snabbast. Iskuber har då fördelen att de håller sig frysta längre, men å andra sidan nackdelen att de har sämre fördelning i kylväskan. Torris är ett sista alternativ och det blir inget vatten när torris smälter. Dock ska man vara medveten om att denna typ av is kan vara farlig att röra och hantera, och man bör göra det med försiktighet.
Frågor & Svar
Vad ska jag tänka på när jag köper en kylväska?
Det viktigaste att tänka på när man ska köpa en kylväska är att gå igenom sitt generella behov. Man kan fråga sig själv varför man behöver en kylväska och hur man tror att den kommer att användas i framtiden. Om man exempelvis ska åka på en festival en helg och vill ha en kylväska till detta bör inte själva festivalbesöket avgöra vilken väska man väljer. Man bör i stället tänka längre fram i tiden och mer praktiskt eftersom en kylväska är en investering för framtiden.
Vilken typ av kylväska är bäst?
Den typ av kylväska som är bäst är den som är lätt att bära, som håller kylan under lång tid och som har en kapacitet som fyller ens behov. De absolut bästa kylväskorna när det kommer till att hålla mat kall är de hårda väskorna med kraftiga stängningssystem och rejäla väggar. Dessa kan dock i vissa situationer vara opraktiska. För den som vill ha en lättillgänglig kylväska att ta med sig till stranden kan det ibland räcka med en liten kylväska.
Vilken storlek på kylväska ska jag välja?
Storleken baseras helt på ens behov och hur många personer som använder kylväskan. Ibland är man ett stort gäng som ska i väg på äventyr och då passar självklart en större kylväska bäst. För de allra flesta är det svårt att avgöra vilken storlek man ska välja eftersom man ibland är många och ibland ensam. Då kan det vara bra att ha två kylväskor i olika storlekar. Något annat som spelar stor roll för valet av storlek är hur långt man måste bära kylväskan. Om man bara ska gå korta sträckor gör det inte så mycket om väskan är tung och otymplig. Ska man cykla eller gå i kilometer med sin väska behöver man titta på mindre alternativ.
Slutord
Att välja kylväska kan kännas förvirrande och svårt. Man vet sällan exakt hur man planerar att använda sin väska eller hur ofta. En god idé är att fråga vänner och bekanta som äger kylväskor vad de själva hade önskat av en perfekt kylväska. Detta är oftast något man lär sig genom användning. Genom att ha koll på vilka faktorer som spelar roll när det kommer till kylväskans prestation blir det enklare att välja rätt.