salomon-adv-skin-12-set
Annonser

Bästa Löparvästen 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa löparvästen test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av löparväst.

En riktigt bra väst sitter bekvämt på kroppen och stör inte träningen. Då kan man ta med sig mjuka vattenflaskor och extra energibars för att kunna springa så långt man bara kan.

Här nedan kommer de bästa löparvästarna på marknaden! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa Löparvästen

1. Salomon Adv Skin 12 Set

salomon-adv-skin-12-set

Packvolym: 12 L
Vikt:
276 g
Bröstrem:
Nej
Vätskesystem ingår:
Nej
Vad vi gillar:
Bekvämligheten! Denna väst sitter perfekt på kroppen.
Vad vi inte gillar:
Kan upplevas lite varm under soliga sommardagar.

Salomon Adv Skin 12 Set är den absolut smartaste västen för den som är ute efter bekvämlighet. Med en packvolym på 12 Liter får man med sig allt man behöver. Samtidigt är den utrustad med elastiska remmar på kroppens framsida som gör att man kan anpassa passformen så att den är helt perfekt. Axelremmarna på Salomon Adv Skin 12 Set kan också de anpassas för att västen ska sitta på plats och inte guppa upp och ner.

Kolla aktuellt pris


Bästa Löparvästen vikt

2. Camelbak Zephyr Vest

camelbak-zephyr-vest

Packvolym: 10 L
Vikt:
200 g
Bröstrem:
Ja
Vätskesystem ingår:
Ja
Vad vi gillar:
Den externa strechfickan.
Vad vi inte gillar:
Visselpipan är något irriterande under löpturen.

Camelback Zephyr Vest är den perfekta löparvästen för den som vill ha ett lätt och välvädrat alternativ. Denna väst är utrustad med material som kan andas och säkerställer därför ventilation under hela löpturen. Flaskorna som ingår i västen är Camelbacks Quick Stow Flasks, vilka blir platta när de är tomma, allt för att göra löpturen mer bekväm. Zephyr Vest är också utrustad med reflexer vilket gör den extra säker för den som springer på sena kvällar.

Kolla aktuellt pris


Bästa Löparvästen pris

3. Silva Strive Light 5

silva-strive-light-5

Packvolym: 5 L
Vikt:
220 g
Bröstrem:
Ja
Vätskesystem ingår:
Ja
Vad vi gillar:
Den vattentäta fickan för mobilen.
Vad vi inte gillar:
Upplevs som liten i storleken.

Den som letar efter en högkvalitativ väst till ett lågt pris bör kolla in Silva Strive Light 5. Det är en väst som är utrustad för att rymma precis allt det man behöver under sin löprunda, utan att den är tung eller i vägen. Silva Strive Light 5 har en mängd små fack och fickor för olika tillbehör och rymmer ett vätskesystem på upp till 1,5 liter. Dessutom är den utrustad med reflexer, konsol för att fästa en lampa på ryggen och visselpipa, vilket gör den till ett tryggt val.

Kolla aktuellt pris


Bästa Löparvästen liten packvolym

4. Salomon Adv Skin 5 Set

salomon-adv-skin-5-set

Packvolym: 10 L
Vikt:
200 g
Bröstrem:
Ja
Vätskesystem ingår:
Ja
Vad vi gillar:
De mjuka flaskorna som ingår i vätskesystemet.
Vad vi inte gillar:
De elastiska banden på framsidan känns lite tunna.

Salomon Adv Skin 5 Set är en mindre väst som är perfekt för den som vill ha ett lättare alternativ till Salomon Adv Skin 12 Set. I väster ingår ett praktiskt vätskesystem på två 500 ml flaskor. Den är utvecklad i Sensifit design vilket gör att den sitter perfekt mot kroppen. Salomons Adv Skin 5 Set har också en mängd praktiska fickor, både på framsidan och på nederdelen.

Kolla aktuellt pris


Bästa Löparvästen stor packvolym

5. Uswe Pace 12

uswe-pace-12

Packvolym: 12 L
Vikt:
320 g
Bröstrem:
Ja
Vätskesystem ingår:
Ja
Vad vi gillar:
Att man kan fästa sina stavar på västens framsida.
Vad vi inte gillar:
Liten bröstficka för mobilen.

Uswe Pace 12 (2019) är en löparväst med stort fokus på komfort. Den är utvecklad med NDM-teknologi som säkerställer att västen sitter där den ska och inte skumpar upp och ner på axlarna. Vätskesystemet är två mjuka vattenflaskor på 500 ml som sitter på västens framsida. De är lätta att dricka ur även då man befinner sig i rörelse.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell

LöparvästenPackvolymViktBröstrem
Salomon Adv Skin 12 Set12276 gNej
Camelbak Zephyr Vest10200 gJa
Silva Strive Light 55220 gJa
Salomon Adv Skin 5 Set10200 gJa
Uswe Pace 12 (2019)12320 gJa

Köpguide

Vätskesystem löpning: västar vs. Förpackningar

En löparväst har oftast ett av två vätskesystem: En vätskeblåsa som bärs på ryggen eller via flaskor, som kan vara mjuka eller hårda. När vätskesystemet är i form av flaskor är dessa oftast placerade på västens framsida. Vätskeblåsan har fördelen att den är lätt att dricka ur och sitter bekvämt på ryggen under löprundan. Dock är denna typ av vätskesystem mindre flexibelt. Den som i stället har en löparväst med flaskor kan välja att variera innehållet i dessa och exempelvis ha en flaska med vatten och den andra med sportdryck.

Packvolym

Packvolymen bör baseras på ens egna behov. Att ha en större packvolym är onödigt om man planerar att ta med sig färre saker och vikt under sin löptur. Då blir packvolymen snarare ett ont eftersom det blir extra material som rör sig under tiden man springer och västen kommer inte sitta lika kroppsnära. Det är främst längden på rundan som avgör packvolymen och löparvästar kommer i många olika storlekar. För vissa räcker det gott och väl med ett par liter, medan andra behöver en volym på uppåt 12–15 liter. När man börjar titta på ännu större packvolymer är det snarare en ryggsäck man är ute efter.

Fickor

För att rundan ska bli så skön och lätt som möjligt är det viktigt att västen är utrustad med smarta fickor på smarta ställen. Fickorna bör variera i storlek så att man kan få med sig allt det innehåll man vill. Dessutom bör de vara placerade på smarta ställen så att man kan komma åt sina saker i farten. En annan smart egenskap är fickor som exempelvis är utrustade med ett vattentätt membran för att man ska kunna ta med sig elektronik. Detta gör att man kan fortsätta sin runda även om det börjar regna. Expanderande fickor är också smarta eftersom dessa inte är i vägen om man väljer att hålla dem tomma.

Storlek och passform

Passformen är A och O för att löparvästen ska sitta bekvämt på kroppen. Därför bör man vara noga med att välja rätt storlek och kontrollera västens mått. En annan god idé är att läsa tidigare kunders recensioner för att få en uppfattning om västens generella storlekar. För många är det viktigt att en löparväst går att justera. Det är ovanligt att man får en väst eller ryggsäck och den direkt passa perfekt, utan man behöver för det mesta ändra några inställningar innan man hittat sin perfekta passform. Därför bör man investera i en löparväst som har justerbara detaljer och en generellt kroppsnära passform.

Bekvämlighet

En löparväst ska absolut vara bekväm eftersom den annars kan göra springturen till en mardröm. Bekvämlighet är dock inget enkelt begrepp och vad som är bekvämt för den ene spelar mindre roll för den andre. Kroppar ser olika ut och man har muskler på olika platser vilket också gör att löparvästar kommer sitta olika. Löparstilen kan också avgöra om man tycker att en viss väst är bekväm eller inte. Man kan absolut få en övergripande bild av bekvämlighet genom att läsa recensioner, men i slutändan behöver man prova västen för att veta om den är rätt.

Andningsförmåga och ventilering

Under en springtur blir man varm och svettig och att löparvästen kan andas är av största vikt. De västar som har bäst andningsförmåga är ofta tillverkade i ventilerande material eller utrustade med mesh på rätt ställen. Främst blir man riktigt varm på ryggen, så att det finns någon typ av ventilationssystem här är viktigt. Det dock med ventilation lite liknande som med bekvämlighet: Människor svettas olika och ställer olika krav gällande en västs andningsförmåga. Det kan också variera kraftigt från dag till dag och väderförhållandena.

Vikt

En löparvästs grundvikt är något helt annat än den vikt man faktiskt hamnar på då man packat den med allt man vill ha med sig under turen. Vätskan väger mest, men också alla de småsaker man tar med sig bidrar till vikten. Därför är det smart att välja en väst med låg vikt om man tycker att det är viktigt att västen ska kännas lätt. Vissa tycker i stället att det är viktigare att västen sitter perfekt och är sedan inte särskilt brydda gällande att bära med sig några extra gram. Om man står och väger mellan en väst på 200 gram och en på 250 kan det vara bra att komma ihåg allt man ska packa ned i slutändan och avgöra valet på totalvikten.

Löparbälten

Löparbälten är ett alternativ till löparvästar och är betydligt mindre och mer behändiga. I dessa får man med sig det viktigaste och de sitter bekvämt på höften. Till skillnad från en väst kan man dock inte packa ner ett helt vätskesystem i dessa bälten utan det blir ofta betydligt mindre packvolym. Därför är det en smaksak som är helt beroende på hur ens springrundor ser ut om man väljer väst eller bälte. För långa rundor i naturen är en löparväst ofta det bästa alternativet medan det under kortare rundor räcker gott och väl med ett bälte.

Frågor & Svar

Vad gör en bra löparväst?

En bra löparväst säkerställer att man har tillgång till vätska och packning på ett smidigt sätt under hela löprundan. Dessutom ska den sitta bekvämt och kännas skön att springa med. Det finns dock andra fördelar med löparväst. En löparväst som passar bra kan hjälpa en att hålla en stabil hållning under hela turen och gör därför att man får en bättre löpstil. Västens tyngd kan dessutom göra att man får en snabbare minut-tid, något de allra flesta löpare är ute efter. En bra löparväst har således en mängd funktioner som kan göra långdistanslöpning roligare och mer givande.

Hur ska en löparväst sitta?

Framför allt ska en löparväst sitta kroppsnära. Det innebär att den ska kunna anpassas och justeras så att den sitter bekvämt direkt mot kroppen och inte skumpar medan man springer. Här ställs också krav på fickornas utformning. Om man har med sig något tungt i en ficka behöver denna fortfarande hållas på plats och inte skumpa på ett sätt som stör ens löpning. Samtidigt ska västen inte sitta alltför tight då detta gör den obekväm.

Löparväst eller Löparbälte?

Om man springer kortare distanser och endast behöver ha med sig lite vätska är ett löparbälte det absolut mest bekväma. Detta eftersom det sitter på höften och inte på något sätt påverkar överkroppen under springturen. Löparvästen är dock det bästa valet för den som vill kunna ha med sig fler saker och mer vätska under turen. Därför bör man välja en väst om man ska ut på längre springturer. Vissa gillar också att springa med väst även under kortare turer eftersom de tycker att den hjälper till att förbättra ens springstil.

Slutord

Att hitta rätt löparväst är ingen enkel uppgift och med många bra alternativ på marknaden kan det kännas svårt att göra ett informerat val. Genom att ha koll på de faktorer som spelar stor roll för löparvästen som bekvämlighet, passform, funktion och andningsförmåga kan man basera sitt val på det som är viktigast för en själv. En bra löparväst ska göra springturen roligare och mer givande!

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise