Bästa fleecetröjan test
Annonser

Bästa Fleecetröjan 2022

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa fleecetröjan test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av fleecetröjor.

När det gäller köp av fleecetröjor kan det vara bra att fundera lite extra över sådant som dragkedjor, potentiell luva och placering av fickor. Tänk också igenom vilket lager tröjan ska utgöra: ska den vara tillräckligt tunn för att han under en jacka, eller ska den vara tjockare och ha ett vattentåligt skal för att utgöra ett värmande ytterlager?

Här kommer en lista på några av de bästa fleecetröjorna för både dam och herr och varför de kanske passar just dig bäst. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa fleecetröjan generellt

1. Houdini Power Houdi

Houdini Power Houdi

Material: Polyester
Antal fickor: 2 st
Vad vi gillar: Mångsidig och slitstark!
Vad vi inte gillar: Lite små i storlekarna.

Power Houdi från Houdini är en populär fleecetröja som används av allt från stadsfolk till jägare och bergsguider. Den mångsidiga tröjan är tillverkad i det slitstarka och stretchiga materialet Polartec Power Stretch Pro, som är varmt och mjukt på insidan samtidigt som det har en slät och vattenavvisande yta utåt. Tröjan är försedd med en praktisk luva och dragkedja längs med framsidan. Två rymliga fickor är placerade på vardera sida, så att man alltid har snabb tillgång till snacks och mobiltelefon på sin vandring. Power Houdi kommer i en mängd naturnära färger!

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

 

Bästa fleecetröjan premium

2. Fjällräven Keb Fleece Hoodie

Fjällräven Keb Fleece Hoodie

Material: Polyester
Antal fickor: 3 st
Vad vi gillar: Snygg och välgenomtänkt konstruktion!
Vad vi inte gillar: Något dyr.

Keb Fleece Hoodie från Fjällräven är en slitstark och mångfunktionell fleecetröja från Fjällräven. Den passar för allt från vandring till paddling och cykelturer. Den är tillverkad i en materialmix av främst återvunnen polyester, men med inslag av ull och elastan. Tröjans insida har en luftig uppbyggnad som möjliggör god rörelsefrihet samtidigt som fukt effektivt förs ut till det yttre lagret. Ytterlagret har en slät struktur och går att öppna helt eller delvis med hjälp av den hellånga dragkedjan. Tröjan är också försedd med en bröstficka och två vanliga handfickor på vardera sida.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

 

Bästa fleecetröjan pris

3. Beyond Nordic BN101 mid layer fleece hoodie

Bn101 mid layer fleece hoodie

Material: Polyester
Antal fickor: 2 st
Vad vi gillar: Det förmånliga priset!
Vad vi inte gillar: Saknar handfickor.

BN101 Mid Layer Fleece Hoodie är en lättfodrad och relativt tunn tröja tillverkad i microfleece. Materialets konstruktion håller dig varm samtidigt som det har en god andningsförmåga och effektivt för bort potentiellt överflödig värme från kroppen. Tröjan är utrustad med hellång dragkedja, dubbla bröstfickor och luva med justerbar dragsko. Den har en extra hög hals, och med hjälp av luvan går det att stänga till ordentligt runt ansiktet vid regniga eller blåsiga väderförhållanden. Fleecetröjan är konstruerad för att utgöra ett kroppsnära mellanlager, och är därför perfekt att ha under exempelvis en skal- eller regnjacka.

Beyond Nordic Rabattkod

10 % rabatt på ett helt köp. Använd koden: bestigakebnekaise

För ytterligare 5% rabatt på Rean använd koden: bestigakebnekaisese

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

 

Bästa fleecetröja klassiker

4. The North Face 100 Glacier Full Zip

The North Face 100 Glacier Full Zip fleecetröja

Material: Polyester
Antal fickor: 2 st
Vad vi gillar: Lättviktig och tunn! Passar bra som mellanlager.
Vad vi inte gillar: Lite smal i sin modell, välj gärna en storlek större än vanligt!

The North Face är en av de internationella ledarna inom friluftskläder- och utrustning. Deras 100 Glacier Full Zip är en lättviktig, tunn fleecetröja som passar perfekt som ett värmande mellanlager under skaljackan! Den är tillverkad i Polartec Classic Micro polyester fleece som bidrar både med värme och låg vikt. Framtill finns en hellång dragkedja och den är vidare försedd med två fickor positionerade på vardera sidan. Ärmsluten är utrustade med så kallade snäppfästen, som enkelt går att fästa i skaljackan för att undvika att tröjan dras upp under aktivitet.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

Bästa fleecetröjan pile

5. Beyond Nordic BN303 Pile Fleece Jacket

Bästa Fleecetröjan pile

Material: Polyester
Antal fickor: 3 st
Vad vi gillar: Varm, skön och prisvärd.
Vad vi inte gillar: Inte mycket, tänk på att den är varm.

BN303 Pile Fleece Jacket håller dig varm i alla väder. Det är en klassisk fodrad fleece i fiberpäls som kan användas för extra värme under vinterjackan. Med slitytor som är strategiskt placerade på armbågar, axlar och bröstparti håller jackan fukt borta och står samtidigt emot påfrestningar. Dessutom är den utrustad med tre praktiska fickor med dragkedjor som gör det lätt att hålla koll på sina saker. Insidan är mjuk och len mot huden vilket gör fleecen mycket bekväm att bära. Modellen är tidlös och passformen avslappnad och bekväm. Denna fleece är därför ett populärt val för den som spenderar mycket tid i naturen.

Beyond Nordic Rabattkod

10 % rabatt på ett helt köp. Använd koden: bestigakebnekaise

För ytterligare 5% rabatt på Rean använd koden: bestigakebnekaisese

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

 

Bästa fleecetröjan stretch

6. Norrøna Trollveggen Powerstretch Pro Zip Hood

NorrønaTrollveggen Powerstretch Pro Zip Hood

Material: Polyester
Antal fickor: 4 st
Vad vi gillar: Stretchigt och bekvämt material!
Vad vi inte gillar: Plastig dragkedja.

Trollveggen Powerstretch Pro Zip Hood från Norrøna är en flexibel och mångsidig fleecetröja som passar för de flesta aktiviteter ute i skogen och på fjället. Den är tillverkad i en materialmix av framförallt polyester, med inslag av ull och Powerstretch Pro. Det slitstarka materialet har en god värmereglerings- och andningsförmåga, vilket gör att temperaturen håller sig behaglig närmast kroppen. Fleecetröjan är försedd med fyra fickor, luva och tumhål. Att matcha resten av friluftsgarderoben är inga problem, eftersom modellen går att få i flera olika färgkombinationer.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

 

Bästa fleece utan luva

7. Haglöfs Swook Jacket

Haglöfs Swook Jacket

Material: Polyester
Antal fickor: 2 st
Vad vi gillar: Bra passform.
Vad vi inte gillar: Trånga fickor.

Swook Jacket från Haglöfs är en prisvärd och mysig fleecetröja. Den har en stickad utsida som gör tröjan varm, och en luftig struktur närmast kroppen som bidrar med god andningsförmåga och värmecirkulation. Den höga halsen gör Swook Jacket till ett perfekt mellanlager, och flatlocksömmarna gör tröjan friktionsfri mot en yttre skaljacka. Tröjan har en hellång dragkedja och två blixtlåsförsedda fickor på vardera sida. Swook Jacket är en härlig fleecetröja som passar de flesta äventyr, och som finns att välja på i flera naturnära färger.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

 

8. Arc’teryx Delta LT Jacket

Arc

Material: Polyester
Antal fickor: 3 st
Vad vi gillar: Bekvämt material!
Vad vi inte gillar: Något smal i underärmarna.

Företaget Arc’teryx grundades i Vancouver, Kanada, och är ett internationellt och populärt varumärke i friluftsvärlden. Delta LT Jacket lever minst sagt upp till företagets övriga standard, och med sin figurnära modell passar den perfekt som ett mellanlager under skaljackan. Den är tillverkad av Polartec® Classic 100 micro velour och är försedd med en högre krage som håller dig varm när det blåser. Tröjan har en hellång öppning framtill, och de tre blixtlåsförsedda fickorna rymmer det mest väsentliga du behöver ha med dig! Delta LT Jacket finns att tillgå i ett gäng olika färger.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


 

 

9. Bergans Hareid Fleece Jacket

Bergans Hareid Fleece Jacket

Material: Polyester
Antal fickor: 2 st
Vad vi gillar: Bra andningsförmåga och torkar fort när den blivit blöt.
Vad vi inte gillar: Kommer i begränsat färgurval.

Bergans Hareid Fleece Jacket Men's är ett optimalt mellanlager för de flesta typer av friluftsäventyr, den passar för allt från skidåkning till vandring och klättring! Det är en mjuk, lättviktig och bekväm fleecetröja tillverkad i melerad Polartec®fleece. Materialet består av 100 % polyester, varav mer än hälften är återvunnen. Jackan har en hellång dragkedja framtill, en rejält skyddande luva och tumhål i underärmarna. Den är försedd med rymliga fickor och ett förlängt ryggparti för förbättrad passform. Underkanten och ärmsluten är försedda med resår. Hareid Fleece Jacket är därutöver godkänd av Bluesign®, vilket är en miljöcertifiering av textilproduktion.

Kolla aktuellt pris herr

Kolla aktuellt pris dam

 


Jämförelsetabell Fleecetröja

FleecetröjanMaterialAntal fickorVad vi gillar
Houdini Power HoudiPolyester2 stMångsidig och slitstark
Fjällräven Keb Fleece HoodiePolyester3 stSnygg och välgenomtänkt konstruktion
Beyond Nordic BN101 mid layer fleece hoodiePolyester2 stDet förmånliga priset
The North Face 100 Glacier Full ZipPolyester2 stLättviktig och tunn! Passar bra som mellanlager
Beyond Nordic BN303 Pile Fleece JacketPolyester3 stVarm, skön och prisvärd
Norrøna Trollveggen Powerstretch Pro Zip HoodPolyester4 stStretchigt och bekvämt material
Haglöfs Swook JacketPolyester2 stBra passform
Arc’teryx Delta LT JacketPolyester3 stBekvämt material
Bergans Hareid Fleece JacketPolyester2 stBra andningsförmåga och torkar fort när den blivit blöt

Köpguide – Fleecetröja

Material

Fleece är ett ruggat och värmande syntetmaterial som oftast är tillverkat av polyester, men ibland är fleecematerialet en mix av syntet, bomull och ull. När det kommer till fleecetröjor finns det alltifrån väldigt billiga budgettröjor till exklusiva tröjor med fantastisk ventilationsförmåga och fyrvägsstretch.

Idag tillverkas många fleecetröjor av återvunnet material, något som kan vara bra att prioritera eftersom fleece inte är optimalt ut miljösynpunkt. Ofta är det PET-flaskor som smälts ner och omformas till trådfibrer. Fördelen med fleece är emellertid att det är hållbart, och en ordentlig kvalitétströja kommer klara många äventyr i flera år framöver! Se bara till att ta hand om den på rätt sätt och att följa tvättråden. Tvätta den så sällan som möjligt och undvik sköljmedel.

Passform

Vilken passform som den nya fleecetröjan ska ha beror till stor del på vilken typ av äventyr den ska användas till, och vilket lager i skalmodellen som den ska utgöra. En vidare modell passar bättre som ytterlager, när man exempelvis ska ut och vandra i bra väder eller påta runt i trädgården. Ska fleecetröjan däremot utgöra ett mellanlager kan passformen med fördel vara mer kroppsnära, eftersom den utan problem ska kunna få plats under en skal- eller regnjacka. Däremot ska en tröja inköpt för friluftsliv aldrig vara så tajt att den förhindrar rörelsefriheten.

Dragkedja

En fleecetröja kan vara försedd med hellång dragkedja framtill, en kortare i halsen eller ingen alls. Vad man väljer är i slutändan en smaksak, och handlar till stor del om hur man planerar att använda sin tröja. Viktigt att tänka på är att någon form av dragkedja förenklar processen med att klä på och av, vilket kan vara en fördel när man är ute på vandring eller i skidbacken. Å andra sidan riskerar en dragkedja att skapa friktion mot övriga lager, eller trycka mot huden vilket kan orsaka skav.

 

Fickor

Fickor – gärna många – är att föredra i friluftssammanhang! Det ska alltid finnas extra utrymmen möjliga att fylla med sådant som mellanmål, mobiltelefon och värdesaker. De flesta fleecetröjor har två handfickor på vardera sida, och många utrustas därutöver med en eller flera bröstfickor. Det är en fördel om fickorna är försedda med blixtlås, så att du kan vara säker på att ingenting ramlar ut under utflykten.

 

Vindtät

Fleece är ett material som består av små, små maskor som stickats samman till ett tyg. Det är sällan vindtätt i sig, utan måste oftast kombineras med någon form av innertyg i ett vindtätt material. Även om vindtäta material kan vara skönt i blåsigt väder, ska man ha i åtanke att det ofta medför att materialet andas sämre. Köper du en fleecetröja tänkt att fungera som mellanlager kan det därför vara att föredra att den är tillverkad i enbart eller mestadels fleecetyg.

 

Luva

Med eller utan luva – detta är också lite av en smaksak. Samtidigt som en luva kan utgöra ett välbehövligt skydd i utmanande väderförhållanden kan den bli obekväm när den ska pressas in under ytterligare ett lager. Därför kan ett bra råd vara att fundera över vilket lager den nya fleecetröjan ska fungera som, ska den vara ett mellan- eller ytterlager? Ytterligare ett tips om du väljer en fleecetröja med luva är att den gärna får vara försedd med dragsko för att kunna anpassas efter hur tajt du vill att luvan ska sitta runt ansiktet.

 

Tumhål

Många fleecetröjor har försetts med ett hål i respektive nederkant av ärmen, specifikt konstruerade för tummen. Med hjälp av tumhålen hålls tröjan smidigt på plats under hela vandringen eller kajakturen, vilket framförallt kan vara praktiskt om man har ytterligare klädlager ovanpå fleecetröjan.

 

Frågor & Svar om fleecetröjor

Är fleecetröja ett bra plagg för vandring?

En fleecetröja har många goda egenskaper, exempelvis har det en god andningsförmåga och värmer bra, även när det är blött. Att ha med sig en fleecetröja på utomhusaktiviteten är därför en smart idé, men viktigt att tänka på är att fleecematerialet inte är vattenavvisande. Därför bör fleecetröjan användas som ett mellanlager, alltså mellan understället och det yttre, skyddande lagret. En lite tunnare fleecejacka, gärna med friktionsfritt skal är ett hett tips, eftersom den smidigt går att täcka med exempelvis en regnjacka vid dåligt väder.

Vad kännetecknar en bra fleecetröja?

Vad som kännetecknar en bra fleecetröja handlar till i slutändan om vad den ska användas till och vilka funktioner den ska fylla. Generellt kan man säga att ett bra fleecematerial är flexibelt, värmande och mjukt. Det ska ha en fungerande värmereglerande effekt samtidigt som det effektivt ska transportera bort överflödig värme och fukt från kroppen. Val av passform bör anpassas efter vilket lager fleecetröjan ska utgöra. En kroppsnära modell är optimalt som mellanlager, till skillnad från de vidare modeller som kan användas som ytterlager om väderförhållandena tillåter.

Är fleece varmare än ull?

Nej, ull är varmare än fleece. Medan fleece är ett syntetiskt utformat material så är ull naturligt. Det resulterar i att ull har en bättre andningsförmåga, vilket innebär en bättre värmereglerande effekt. Ytterligare en aspekt att ha i åtanke är att fleece, eftersom det är ett syntetmaterial, inte har en inbyggd värmeförmåga som ull har. Det innebär att fleecen värmer först när den kan ta tillvara på den kroppsvärme som frigörs vid aktivitet, och att den värmer sämre vid stillasittande pauser eller kvällar vid brasan. Fleece har emellertid många bra egenskaper i förhållande till ull, exempelvis väger det mindre, torkar snabbare och är ofta snäppet billigare.

 

Slutord

En mysig och värmande fleecetröja är ett måste i en komplett friluftsgarderob! Inte bara har fleecematerialet många positiva egenskaper i form av värmereglering och andningsförmåga, det finns också en uppsjö av olika modeller att välja mellan. Vid bra väder kan fleece med fördel användas som ett skyddande ytterlager, i annat fall fungerar en tunn fleecetröja utmärkt som ett värmande mellanlager. Köp gärna en fleecetröja av helt eller mestadels återvunnet material, så gör du en god gärning ur miljösynpunkt. Var därutöver noggrann med att sköta din fleecetröja ordentligt, så kan du vara säker på att den kommer vara en självklar följeslagare under lång tid framöver!

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise