Bästa vandringssandalerna test
Annonser

Bästa Vandringssandalerna 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa vandringssandalerna test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av sandaler.

Vandringssandaler är öppna och skönt ventilerande jämfört med gympaskor, något som är mycket uppskattat under varmare dagar. Ett par bra sandaler ska ge stöd för foten samtidigt som de är sköna och ger ett bra grepp på underlaget.

För att göra valet enklare har vi satt ihop en lista över säsongens bästa vandringssandaler och vad som är unikt för varje sandal! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

 


 

Bästa Vandringssandalerna

1. Ecco Men’s Offroad

Material: Läder
Extra vattentåliga:
Ja
Tåskydd:
Nej
Vad vi gillar:
Att de känns robusta och erbjuder riktigt bra stöd för fötterna.
Vad vi inte gillar: Ergonomisk sula som dock inte passar perfekt för alla fötter.

Ecco Men’s Offroad är ett par rejäla vandringssandaler som funkar både för längre vandringar och kortare turer. De är tillverkade i nubuckskinn som är naturligt vattenavstötande, vilket gör materialet vattentåligt. Samtidigt är sulan utformad för att ge maximal komfort och hjälpa till att skapa en ergonomisk gångstil. Dessa sandaler skapar ett bra stöd för fötterna som gör vandringen till en ren fröjd!

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringssandalerna klassisk

2. Teva Men’s Terra Fi 5 Universal

Material: Syntet/Neopren
Extra vattentåliga:
Ja
Tåskydd:
Nej
Vad vi gillar:
Att de är så bekväma, även under de första turerna!
Vad vi inte gillar: Väldigt öppna sandaler, vilket kan vara problematiskt i riktigt hård terräng.

Den klassiska sandaltillverkaren Teva har skapat Men’s Terra Fi 5 Universal som en mångsidig och stabil sandal. Det mest karaktäristiska för denna vandringssandal är dess stötdämpande sula som skyddar ben och fötter under vandringen. Remmarna är på insidan försedda med neopren, ett material som är mjukt och skönt mot foten och samtidigt funkar bra i vatten. Därför är dessa sandaler också funktionella i en blöt miljö.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringssandalerna vikt

3. Teva Women’s Terra Fi Lite

Material: Syntet
Extra vattentåliga:
Ja
Tåskydd:
Nej
Vad vi gillar:
3-punktsremmarna som skapar en bra passform och ger stabilt stöd.
Vad vi inte gillar:
Lite svårt att hitta precis rätt, dessa sandaler är ganska små i storlekarna.

Teva Women’s Terra Fi Lite är en mer slimmad och lättare sandal vilket gör den perfekt till en vandrare som gillar att röra sig snabbt i spåret. Profilen är låg och sandalen är öppen, vilket gör att vatten kan dräneras ut effektivt vid blötare vandringar. Teva Women’s Terra Fi Lite har en sula som är utrustad med Shoc Pad™ i hälen. Detta skapar en effektiv stötupptagning och avlastar benen. En annan riktigt bra egenskap hos dessa vandringssandaler är deras remmar som är enkla att justera för en perfekt passform.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Vandringssandalerna tåskydd

4. Keen Women’s Solr Sandal

Material: Syntet/Gummi
Extra vattentåliga:
Ja
Tåskydd:
Ja
Vad vi gillar:
Att man kan tvätta dom i tvättmaskin!
Vad vi inte gillar:
Kan upplevas som lite stela.

Keen Women’s Solr Sandal är en vandringssandal specifikt utvecklad för vattennära aktiviteter. Designen är snygg och den kommer i två färger: Raspberry/Wine och Navy/Blue mist. Dessa sandaler är utrustade med tåskydd och har detaljer som är tillverkade av återvunnet material. Women’s Solr Sandal har en non-marking sula som har ett bra grepp även på våta underlag. Detta gör dessa vandringssandaler utmärkta för den som spenderar mycket tid nära vatten.

Kolla aktuellt pris

 


 

5. Teva Women’s Tirra

Material: Syntet
Extra vattentåliga:
Ja
Tåskydd:
Nej
Vad vi gillar:
Den stora kontrollen man har över sina fötter i dessa sandaler.
Vad vi inte gillar:
Remmarna är lite korta, särskilt för de med breda fötter.

Den graciösa Teva Women’s Tirra är en perfekt damsandal som fungerar på alla typer av underlag. Passformen kan enkelt justeras med remmarna tills sandalen upplevs som perfekt. Sandalen har en minimalistisk och vacker design som gör att de passar även då man vill känna sig fin. Det bästa med Teva Women’s Tirra är deras Spider-Original gummi som gör att de har ett utmärkt grepp även på våta underlag.

Kolla aktuellt pris

 


 

6. Keen Women’s Whisper

Material: Syntet
Extra vattentåliga:
Ja
Tåskydd:
Ja
Vad vi gillar:
Den dämpande fotbädden som ger ett skönt stöd.
Vad vi inte gillar:
De kan upplevas som lite varma för den som är van vid en mer öppen sandal.

Keen Women’s Whisper är en mycket lättviktig sandal som gör vandringen bekväm och stabil. Sandalen är framtagen för att klara av vatten extra bra och materialet är lätt att rengöra. Fotbädden är EVA-gjuten, vilket skapar extra stöd och dämpar under vandringens gång. Keen Women’s Whisper är därför perfekta för den som letar efter extra stöd och komfort.

Kolla aktuellt pris

 


 

7. Keen Men’s Arroyo II

Material: Syntet/Läder
Extra vattentåliga:
Ja
Tåskydd:
Ja
Vad vi gillar:
Den kombinerade funktionen av spårsko och vandringssandal.
Vad vi inte gillar:
Kan upplevas som lite tunga.

För den som vill ha en mer rejäl vandringssandal är Keen Men’s Arroyo II det perfekta valet! Denna sandal är nämligen tillverkad som en kombination av en mer rejäl spårsko och en lättare sandal. Den är utrustad med klackar och tåskydd vilket gör att den passar bra i tuff terräng. Samtidigt har den stabiliserande element för häl och hålfot, något som gör Keen Men’s Arroyo II bekväm och dämpande på samma gång.

Kolla aktuellt pris

 


 

Jämförelsetabell Vandringssandaler

VandringssandalernaMaterialExtra vattentåligaTåskydd
Ecco Men's OffroadLäderJaNej
Teva Men's Terra Fi 5 UniversalSyntet/NeoprenJaNej
Teva Women's Terra Fi LiteSyntetJaNej
Keen Women's Solr SandalSyntet/GummiJaJa
Teva Women's TirraSyntetJaNej
Keen Women's WhisperSyntetJaJa
Keen Men's Arroyo IISyntet/LäderJaJa

Köpguide Vandringssandaler

  • Stängningssystem
  • Tåskydd
  • Passform och storlek
  • Vikt
  • Yttersulor och dragkraft
  • Stöd och stabilitet
  • Bära sockar med sandaler

Stängningssystem

Vandringssandaler kommer ofta i ett av två stängningssystem: remstängning eller snabbsnörning. Remstängningen kan ske antingen med kardborreband eller genom ett spänne. För de mer öppna vandringssandalerna är det vanligast att de spänns åt med rem, och om man föredrar kardborre eller spänne är helt enkelt en smaksak. Kardborrestängningen är mjukare, men kan upplevas som mindre stabil. Andra tycker att spännet skapar en för instängd känsla och gör det svårt att hitta rätt spänning. Snabbsnörning är för många en favorit eftersom det är lätt att spänna rätt och få en stabil passform utan att det känns för instängt.

Tåskydd

Att välja mellan tåskydd och öppen tå är ett beslut som bör grundas i hur man planerar använda sina sandaler. De flesta sandaler som har tåskydd är vandringsandaler utvecklade för vattenaktiviteter. Detta har sina orsaker: När man spenderar tid i vatten är man ofta nära vassa stenar och oförutsägbart underlag. Då kan ett tåskydd göra att man undviker skador på fötterna. En öppen tå funkar dock utmärkt för vandring i skogen och kan upplevas som friare och mer bekvämt. Man kan alltså säga att tuffare vandringar bör ske med tåskydd, medan vandring på mer plant underlag går utmärkt med en öppen sandal.

Passform och storlek

Man bör vara noga då man väljer passform och storlek eftersom detta avgör hur bekväm sandalen kommer vara under vandringen. Det är viktigt att den sitter åt ordentligt och att foten därför inte rör sig särskilt mycket mot sulan. När passformen är rätt ska foten ligga still i sandalen. Storleken är mycket viktig eftersom de stöd och dämpningar som sulan utvecklats för att ge fötterna hamnar fel om storleken är för liten eller för stor. Om man har problem med sina fötter som exempelvis plattfot eller Hallux Valgus är det extra viktigt att vara noga med detta.

Vikt

Vikten på vandringssandaler varierar kraftigt och detta beror främst på hur de är utrustade. Enkla och öppna sandaler kan vara riktigt lättviktiga och för många är det viktigt att man inte tyngs ner av sina sandaler under vandringen. Därför är lätta sandaler att föredra om man vill röra sig snabbt och smidigt i spåret. För exempelvis sandaler till vattensport är detta omöjligt, eftersom de egenskaper som dessa sandaler är utrustade med innebär extra vikt. Tåskydd och en rejäl sula är två saker som innebär att sandalen blir lite tyngre. Detta är dock att föredra framför att vandra med en helt öppen sandal i en stenig flod.

Yttersulor och dragkraft

Vilken typ av yttersula sandalen är utrustad med beror främst på hur den ska användas. Sandaler som är utvecklade för vandring i spår behöver kunna greppa mjukare material och säkerställa att man inte ramlar. Därför är dessa sulor utrustade med djupa spår i olika riktningar. Yttersulor på vattensportssandaler behöver se annorlunda ut eftersom dessa ska kunna greppa våta underlag. De är därför ofta plattare undertill och har mindre djupa spår. Vilken dragkraft man behöver uppnå varierar alltså kraftigt, och de flesta all-round sandaler är därför utrustade med något som befinner sig mellan dessa extremer.

Stöd och stabilitet

Jämfört med andra typer av skor så är stöd och stabilitet det största fokuset hos vandringssandaler. Därför kan man känna sig trygg i att vilken sandal man än bestämmer sig för, kommer den ha utvecklats specifikt för att ge stöd och stabilitet. Den som behöver extra stöd kan dock hitta vandringssandaler som erbjuder detta. Detta innebär dock ofta att sandalen kommer i en liten större modell som för andra kan upplevas som klumpig. Här måste man göra en avvägning mellan sandalens lätthet och smidighet och dess stöd och stabilitet.

Bära sockar med sandaler

Sockar med sandaler går utmärkt och är faktiskt riktigt bra under kyliga dagar. Vissa sandaler funkar bättre för detta ändamål än andra, och det bästa sättet att ta reda på det är att testa sandalerna med sockar på. Generellt är det svårare att bära sockar i sandaler som har en väldigt tight passform med snabbsnörning. De sandaler som lämpar sig bäst för detta ändamål har öppen häl med slip-in. Remsandaler fungerar också bra eftersom remmarna helt enkelt bara kan lossas lite så att foten passar ordentligt.

 

Frågor & Svar

Är vandringssandaler bekväma?

Generellt kan man säga att vandringssandaler är bekväma eftersom de utvecklats specifikt för att vara just det. Man har olika preferenser och vad som är bekvämt för den enes fot funkar inte för den andres. Därför ska man försöka hitta den sandal som har en perfekt passform och storlek och samtidigt ger bra stöd till fötterna. För att vandringssandalerna ska vara bekväma ska de också vara rätt till den specifika aktivitet man vill använda dom till. Det kan därför vara en god idé att fundera på detta innan man köper sina vandringssandaler.

Är det dåligt att vandra i sandaler?

Att vandra i sandaler är riktigt skönt, om man har rätt sandaler. Man kan inte vandra i vilka sandaler som helst om man vill att vandringen ska vara bekväm. Ett par vandringssandaler av bra kvalitet som är utvecklade för att ge maximalt stöd vid vandring är perfekt för den som gillar att ge sig ut i spåret. Särskilt under sommaren är vandringssandaler helt perfekta för utomhusaktiviteter eftersom de erbjuder stöd och komfort för fötterna samtidigt som de är ventilerade och svala.

Kan jag vandra i flip flops?

Det är inte rekommenderat att vandra i flip flops eftersom dessa helt enkelt inte stöttar fötterna på något sätt. En tumregel för ett par bra sandaler för vandring är att foten ska ligga still i sandalen. I ett par flip flops flyttar sig foten hela tiden mellan stegen, och man trampar ofta snett eller tappar flip flopsen. På en stenig vandringsled är det inte roligt att tappa sina skor och därför bör man inte vandra i flip flops.

Slutord

För den vandringssugne är ett par bekväma och funktionella vandringssandaler en perfekt investering inför sommaren. Om fötterna mår bra under vandringen mår man också bra själv, och därför ska man inte glömma bort att skämma bort sina fötter ibland. Om vandring är en sport man ämnar ägna mycket tid åt under sommaren så borde vandringssandaler vara en självklar investering. Oavsett om du ska vandra för första gången eller har lång erfarenhet av vandring så kommer dina fötter tacka dig!

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise