Bästa GPS klockan test
Annonser

Bästa GPS klockan 2023

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa GPS klockan test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av GPS-klocka.

En GPS-klocka är ett revolutionerande sätt att ha koll på sitt välmående, och kan guida en till att få ännu bättre välmående.

Vi har samlat säsongens bästa GPS-klockor. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

Bästa GPS klockan

1. Garmin Forerunner 245 Music

 • Vikt: 38,5 gram
 • Max batteritid: 168 timmar
 • Vattenskydd: 5 ATM
 • Vad vi gillar: musikuppspelning så att telefonen kan lämnas där hemma
 • Vad vi inte gillar: uppdaterar inte spellistor automatiskt efter att man lagt till låtar på musikstreamingtjänsten

Garmin Forerunner 245 Music är förmodligen den bästa GPS-klockan. Precis som det låter på namnet, så är klockan inriktad på att ge dig den bästa träningsupplevelsen genom att spela din favoritmusik under träningen. Man kan nämligen importera spellistor från olika streamingtjänster, och därmed få tillgång till 500 olika låtar under träningen. Utöver detta innehåller klockan speciella funktioner utöver att mäta tid och distans under träningen, som till exempel mätning av puls, energinivå, och träningsbelastning. Med andra ord är denna klocka perfekt för att få stenkoll på träningen, och för att få den där extra motivationen genom att spela ens favoritlåtar!

Kolla aktuellt pris


Bästa GPS-klockan vikt

2. Garmin Forerunner 45

 • Vikt: 32 gram
 • Max batteritid: 168 timmar
 • Vattenskydd: 5 ATM
 • Vad vi gillar: prisvärd och lättviktad GPS-klocka
 • Vad vi inte gillar: saknar träningsinsikter till exempel hur man utvecklas i träningen

Forerunner 45 från Garmin är en den bästa GPS-klockan sett till vikt, då den endast väger 32 gram. Detta gör att klockan är otroligt bekväm och lätt att använda. Klockan har dessutom inbyggda aktivitetsprofiler och kan lätt anpassas till olika träningsformer, både löpning, cykling, yoga och så vidare. Samtidigt ger klockan indikationer på om du är stressad genom att bland annat mäta pulsen, och ger därefter påminnelser om att ta det lugnt. Denna klocka passar alltså perfekt för den som vill ha en klocka som knappt känns, men som har alla träningsfunktioner man kan tänka sig!

Kolla aktuellt pris


Bästa GPS-klockan batteritid

3. Garmin Forerunner 945 Tri-Bundle

 • Vikt: 50 gram
 • Max batteritid: 336 timmar
 • Vattenskydd: 5 ATM
 • Vad vi gillar: ett starkt batteri som håller längre än de flesta klockor
 • Vad vi inte gillar: dyrare än många andra GPS-klockor

Forerunner 945 Tri-bundle är den GPS-klocka med bäst batteritid, då den kan användas i hela 336 timmar innan batteriet tar slut. Klockan är särskilt framtagen för att passa triatleter då den har olika program för både löpning, simning och cykling, samt är vattentät. Samtidigt kan klockan mäta sömnkvalitet för att optimera prestationen. Men denna klocka är även perfekt för den som vill ha en smartwatch, då användaren kan göra saker så som att navigera med kartor eller betala i affären!

Kolla aktuellt pris


Bästa GPS-klockan vattenskydd

4. Garmin Fenix 6s Pro

 • Vikt: 61 gram
 • Max batteritid: 816 timmar
 • Vattenskydd: 10 ATM
 • Vad vi gillar: starkt vattenskydd samt otroligt starkt batteri
 • Vad vi inte gillar: relativt tung klocka

Klockan Fenix 6s Pro är sannerligen för de som är proffs ute i naturen, kanske framförallt för de som behöver en vattentät GPS-klocka, då Fenix 6s Pro har högre vattenskydd än de flesta. Därmed passar klockan för alla typer av äventyr i alla väder, utan att användaren behöver oroa sig för att klockan går sönder. Även om denna klocka har längre batteritid än de flesta klockor, är priset inte otroligt högt, vilket gör klockan ett prisvärt alternativ till den ultimata äventyraren!

Kolla aktuellt pris


5. Polar Vantage M

 • Vikt: 45 gram
 • Max batteritid: 30 timmar
 • Vattenskydd: ja
 • Vad vi gillar: multifunktionsklocka som stödjer de flesta sporter
 • Vad vi inte gillar: klockan stödjer inte uppspelning av musik

För den som behöver en allround klocka är Polar Vantage M perfekt, då den är anpassad för användning inom flera olika sporter och löpningsformer. Faktum är att klockans funktioner stödjer så många som 130 olika sporter! Den som använder klockan kan alltså välja ut sina favoritsporter och bli erbjuden flera olika träningsprogram inom dessa sporter. Klockan funkar inte bara för löpare, utan passar även väldigt bra för simmare då klockan mäter både simstil, sträcka, tempo, simtag och vilotiden.

Kolla aktuellt pris


6. Polar Vantage V

 • Vikt: 40 gram
 • Max batteritid: 66 timmar
 • Vattenskydd: Nej
 • Vad vi gillar: avancerad teknik för att optimera prestation
 • Vad vi inte gillar: saknar navigationsfunktioner

Denna klocka från Polar, nämligen Vantage V, är speciellt utformad för den som satsar mycket på träning; både för den som redan är proffsidrottare och för den som strävar för att bli proffsidrottare. Klockan ger feedback på träningspassen genom att analysera träningsbelastningen på olika delar av kroppen. Dessutom får användare information om hur återhämtad kroppen är, och när det är lämpligt att ta en vila. Tillsammans med avancerad pulsmätning, ger denna klocka all information som krävs för att träna som ett proffs.

Kolla aktuellt pris


7. Vivomove 3s

 • Vikt: 38,6 gram
 • Max batteritid: 288 timmar
 • Vattenskydd: 5 ATM
 • Vad vi gillar: snygg design, utan kompromisser på smartwatch-funktioner
 • Vad vi inte gillar:

Klockan vid namn Vivomove 3s har utvecklats av Garmin och erbjuder en snyggare design än de allra flesta träningsklockor. Men en snygg design är inte allt denna klocka har, utan den innehåller även funktioner inom träning och livsstil. Vad det gäller träning kan klockan användas för att spåra löpning och annan träning, samtidigt som klockan håller koll på stress, puls, vätskeintag och så vidare.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell GPS klockan

GPS klockan
ViktMax batteritidVattenskydd
Garmin Forerunner 245 Music
38,5 gram168 timmar5 ATM
Garmin Forerunner 45
32 gram168 timmar5 ATM
Garmin Forerunner 945 Tri-Bundle50 gram336 timmar5 ATM
Garmin Fenix 6s Pro61 gram816 timmar10 ATM
Polar Vantage M45 gram30 timmarja
Polar Vantage V40 gram66 timmarNej
Vivomove 3s38,6 gram288 timmar5 ATM

Köpguide GPS klockan

Köpguide

GPS-klockfunktioner

För att hitta rätt GPS-klocka och göra rätt köp gäller det att ha koll på vilka funktioner klockan har. Den första saken att kolla upp är om det finns aktivitetsspårning och analys. Till exempel kan en klocka spåra löpningen, för att sedan ge feedback på hur löpningen gick. De allra flesta GPS och träningsklockor har denna funktion, men inte nödvändigtvis för alla olika sporter och träningsformer. En annan funktion gäller kartor och navigering. För den som vill ha vägvisning under sin träning, eller bara i vardagen som sådan, är detta en användningsbar funktion. En tredje användbar funktion är att få en väderprognos, för att ha koll på den bästa tiden att ta den där springturen, eller att ta cykeln till jobbet. Sist men inte minst är hälsoövervakning otroligt hjälpsamt för både träning och allmänt välmående. En klocka kan övervaka både puls, träning, sömnvanor med mera, som alla är viktiga delar för att må bra.

GPS-klocka sensorer

Som nämnt finns det många olika typer av funktioner på klockor, varav GPS-funktion är en utav dem – men det är faktiskt så att inte alla smartwatches eller träningsklockor innehåller en sådan funktion. Att ha en GPS i klockan gör det möjligt att använda sig av en kompass för att orientera sig, eller för att se på en karta för att få koll på var man befinner sig. Dessutom kan man även få vägbeskrivning genom denna funktion, så att man kan hitta till alla önskvärda ställen. Termen Multi-GNSS står för Multi Global Navigation Satellite system, och är en åtråvärd funktion i en bra GPS-klocka. Det är nämligen en högt effektiv funktion som kan ge otroligt bra precision på ens position genom att koppla upp sig på flertalet olika satelliter. På så sätt kan användare vara säker på att klockan verkligen har koll på ens position under hela dagen, så att man kan vara säker på att få optimal insikt i ens vardagsmotion, träning och välbefinnande.

Barometrisk höjdmätare är en annan typ av sensor som kan vara användbart i många olika situationer, men kanske framförallt för de som gillar bergsklättring eller träna på höjden. Höjden mäts genom att sensors mäter lufttrycket, eftersom lufttrycket ökar allteftersom man befinner sig på högre höjder. Utöver detta finns det klockor som inte bara kan mäta pulsen som sådan, utan även kan mäta syrehalten i blodet genom en så kallad pulsoximeter. Att veta sin puls är förvisso en indikation på hur vältränad man är, till exempel då en låg vilopuls tyder på detta. Men att veta syrehalten ger en ännu bättre indikation på ens tillstånd, då bra syresättning är grunden till bra kondition och uthållighet.

Strömkälla och batteritid

Batteritiden skiljer sig mycket mellan olika klockor, så det är viktigt att kolla hur pass bra den är för den klocka du tänkt köpa. Vissa klockor har nämligen en så kort batteritid som 40 timmar, medan andra håller för över 800 timmar. Samtidigt så bör man vara medveten om att längre batteritid ofta innebär att batteriet är större, och därmed också tyngre. Därför är det viktigt att fundera på vad man prioriterar, och om man verkligen behöver särskilt lång batteritid för ens klockan. En annan sak att kolla upp är klockans strömkälla. Nuförtiden finns det inte bara klockor som kan kopplas upp via USB eller liknande, utan det finns även soldrivna klockor.

Material och hållbarhet

Som med alla andra produkter bör man vara medveten om olika material, eftersom det påverkar olika egenskaper hos klockan. Till exempel är vissa material skönare än andra, medan andra material kan vara mer tåliga mot väder och vind. Dessutom avgör materialet ofta hur bra hållbarheten är. Vanliga klockor är ofta gjorda utav keramik, stål eller titan, med ett armband i tyg eller läder. Vad det gäller smartwatches är det lite annorlunda, mycket eftersom de flesta smartwatches eller GPS-klockor är gjorda för att användas i många olika tillfällen som innebär relativt tuffa förhållanden. Till exempel är många vattentäta, vilket gör att material som läder och tyg på armbandet passar mindre bra. Däremot är själva klockan ofta gjord av titan eller ett material som kallas grafit. Själva vristbandet är ofta gjord av antingen silikon eller olika typer av fibermaterial och polymer. Fördelen med sådana material är att de håller mycket längre då de tål vatten och kan töjas med mera.

GPS-klockas storlek och vikt

Som visat så väger GPS-klockor och smartwatches olika mycket. Vikten anges ofta i gram, och kan variera mellan 30 och 100 gram. Även om 100 gram kan låta väldigt lite i vikt, så kan denna vikt vara störande att ha på handleden. Framförallt så kan vikten vara särskilt påtagande vid olika träningsformer, till exempel då man joggar. När man simmar däremot spelar vikten mindre roll. Samtidigt så innebär ofta bättre batteritid högre vikt, eftersom batteriet är den tyngsta delen av en GPS klocka eller smartwatch. Därför är det viktigt att se till ens egen behov vad det gäller vikt på klockan, då en viss vikt har både för och nackdelar beroende på olika användningsområden. Likadant så finns det olika storlekar på klockorna, både vad det gäller skärm och själva vristbandet. Om man önskar använda sin klocka mer som en smartwatch kan det vara fördelaktigt med en stor klocka, eftersom det kan vara svårt att se notiserna ordentligt annars. Den som däremot endast vill använda klockan för träning kanske föredrar en nättare klocka som är lätt att bära.

Knappar, rattar och pekskärmar

Olika klockor har olika design och funktioner. Somliga GPS-klockor har en pekskärm, som gör att man kan navigera på klockan precis som man gör på en smartphone. Med några enkla tryck kan man ta sig vidare genom menyn, ändra inställningar och få fram olika program. Andra klockor saknar en pekskärm, och användare får navigera genom att använda olika knappar. Det finns dessutom klockor som har både och; både en pekskärm och knappar.

Smartphone-appar

Fördelen med att köpa klockor från väletablerade företag på marknaden är att det ofta finns olika smartphone appar att använda till. Till exempel kan användare ladda ner Garmins träningsapp för att få data överförd från klockan till telefonen. På så sätt kan man lättare få översikt över träningen, och få mer detaljer om träningspassen. Det är även genom dessa appar som man kopplar telefon och klocka så att man kan få eventuella notiser från telefonen till klockan. Det är lång ifrån alla klockor som går att koppla med en app, så detta är ännu en aspekt att ha koll på vid köpet. De klockor utan appar är inte nödvändigtvis sämre, men då får man helt enkelt nöja sig med de funktioner som redan finns installerat.

Frågor & Svar

Vad är en GPS-klocka?

Nuförtiden finns det inte bara den vanliga typen av klocka, som består av ett klock-ur med timvisare. Det finns även digitala klockor med analog tid, mobilklocka som man kan ringa till, smsa från och ta emot notiser. Men så finns det även GPS-klockor. Som man hör på namnet är det en klocka som har inbyggd GPS-positionering, men exakt vad man kan göra med denna funktion varierar mellan olika modeller. Vissa klockor använder bara GPS-en för att mäta avstånd och hastighet under exempelvis löpträning, medan andra GPS-klockor kan användas för att få navigering till olika platser.

Hur fungerar en GPS-klocka?

GPS står för Global Positioning System, vilket på svenska betyder globalt positioneringssystem. En GPS klocka fungerar genom att den har en mottagare inbyggd i klockan, som tar emot signaler från navigationssatelliter. Tack vare mängden satelliter som finns kan GPS-system nuförtiden vara mycket exakta med positioneringen. GPS-klockor har ofta integrerat denna positioneringsmöjlighet i olika träningsprogram, så att användare kan få information om hur länge och långt man gått, färdats, eller tränat under en dag. Detta kan ske genom att användare aktivt sätter igång funktionen genom ett träningsprogram, eller i bakgrunden då klockan tar emot GPS signaler under dagens gång för att mäta exempelvis den sträcka man gått.

Varför ska jag använda en GPS-klocka?

Det finns många fördelar med en GPS-klocka. Först och främst kan man få ut ungefär lika mycket från en GPS-klocka som en telefon, då vissa modeller erbjuder både GPS-funktion, möjlighet att ringa och smsa samt surfa på internet. Samtidigt är GPS-klockor otroligt mycket smidigare än andra enheter med dessa funktioner, i och med att de är små och lätta att ta av och på sig. Många som tränar frekvent använder sig av GPS-klockor för att ha koll på träningen. Vissa klockor kan till exempel även mäta sömn, blodtryck och stressnivåer och på så sätt bidra till mer överskådlig hälsouppfattning.

Slutord

Ja, det finns minst sagt en djungel där ute med en mängd olika GPS-klockor och smartwatches. Vad som passar just dig beror framförallt på vad du önskar få ut av klockan. För mer avancerade träningsprogram, funktioner och egenskaper gäller det att kolla på den lite dyrare prisklassen. Samtidigt så går det att få välfungerande klockor med en mängd olika funktioner till en billig peng, och många nöjer sig med dessa. Genom att kolla på aspekter som pris, material, vikt, funktioner, batteritid och vattenskydd, kan du vara säker på att hitta den klocka som passar dig bäst.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise