Annonser

Bästa Vattenflaskan 2022

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa Vattenflaskan test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av vattenflaskor.

Vattenflaskan är din bästa vän när du beger dig ut på en vandringstur. Därför är det viktigt att du har en vattenflaska som passar dina behov så du kan hålla vätskebalansen i schack i vått och torrt.

Nedan följer lite tips på vad du kan tänka på för att hitta den bästa vattenflaskan för dig. Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.


 

Bästa vattenflaskan generellt

1. Klean Kanteen Classic

Klean Kanteen Classic

Material: Rostfritt stål
Isolerad: Nej
Kapacitet: 800 ml
Vad vi gillar: Väldigt funktionell och skön att dricka ur.
Vad vi inte gillar: Inga fel funna, riktigt bra flaska helt enkelt!

Klean Kanteen Classic 800 ml är en riktigt populär vattenflaska som idag går att hitta i de flesta friluftsbutiker. Den fungerar lika bra på kontoret som på vandringen, och tack vara den uppgraderade ytan med Klean Coat ™ pulverlack har flaskan en lång hållbarhet trots daglig användning. Den är konstruerad i en BPA-befriad enväggsdesign, vilket gör flaskan lättviktig och praktisk att ta med sig. Klean Kanteen Classic levereras med en vattentät Sport Cap 3.0, som är enkel och bekväm att dricka ur. Du behöver inte oroa dig för slittåligheten, eftersom Klean Kanteen erbjuder en imponerande livstidsgaranti på sin Classic-flaska.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vattenflaskan stor öppning

2. Nalgene Wide Mouth Bottle

Nalgene Wide Mouth Bottle

Material: Rostfritt stål
Isolerad: Nej
Kapacitet: 1000 ml
Vad vi gillar: Stor och rymlig öppning!
Vad vi inte gillar: Lätt att spilla vid snabbare aktiviteter.

Wide Mouth Bottle från Nalgene är en slitstark vattenflaska utrustad med en större öppning och vattentät skruvkork. Flaskan är tillverkad i tåligt Tritan, som är BPA-fritt och därmed ett bra alternativ till vanliga pet-flaskor. Den plockar inte upp lukter eller smaker, därför går det också att dricka annat än vatten ur flaskan. Flaskan är därutöver försedd med måttangivelse på utsidan av flaskan, så att man kan hålla uppsikt över hur mycket vätska man får i sig. Till skillnad från många andra vattenflaskor går Nalgene Wide Mouth Bottle att diska i diskmaskin.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vattenflaskan pris

3. Nalgene Bottle Oasis Everyday

Nalgene Bottle Oasis Everyday

Material: Tritan
Isolerad: Nej
Kapacitet: 1000 ml
Vad vi gillar: Bra flaska till fördelaktigt pris!
Vad vi inte gillar: Otymplig design.

Den rejäla fältflaskan Bottle Oasis Everyday från Nalgene fungerar lika bra till vardags som på de längre utflykterna. Den rymmer en hel liter och har en smal öppning som är praktisk och enkel att dricka ur. Tack vare den fältflaskeliknande formen är flaskan bekväm att hålla i, och man kan lätt använda händerna för att öka vattentrycket. Bottle Oasis Everyday är tillverkad i det BPA-fria och stötsäkra materialet Eastman Tritan.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa isolerade vattenflaskan

4. Hydroflask Standard Mouth Flex

Hydroflask Standard Mouth Flex

Material: Rostfritt stål
Isolerad: Ja
Kapacitet: 621 ml
Vad vi gillar: Håller både kyla och värme bra.
Vad vi inte gillar: Levereras med opraktiskt skruvlock.

Standard Mouth Flex från Hydroflask är en något mindre vattenflaska som är enkel att få med sig. Den får plats i de flesta väskor, sidfickorna på en ryggsäck eller i mugghållaren i bilen. Den är tillverkad i rostfritt stål och tack vare den funktionella isoleringen kan den hålla kall dryck kyld i upp till 24 timmar, och varm dryck varm i upp till 12 timmar. Med Standard Mouth Flex kan du enkelt plocka med dig din dryck vart du än ska, och den kommer dessutom i en mängd roliga färger att välja mellan. Hydroflask erbjuder livstids garanti på sin Standard Mouth Flex.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vattenflaskan vikt

5. Nalgene Bottle On The Fly 0,7L Tritan

Nalgene Bottle On The Fly 0,7L Tritan

Material: Tritan
Isolerad: Nej
Kapacitet: 650 ml
Vad vi gillar: Väger väldigt lite!
Vad vi inte gillar: Plastig känsla.

On The Fly är en lättviktsflaska från Nalgene som är smidig att dricka ur och enkel att få emd sig. Den är tillvrkad i BPA-fritt tritan som varken drar åt sig smaker eller dofter. On The Fly är alltså perfekt även för andra typer av drycker än vatten. Flaskan är lätt att dricka ur och tillåter ett smidigt enhandsgrepp. Den rymmer 700 ml, samtidigt som den är tillräckligt smal för att få plats i de flesta mugghållare och sidofack på ryggsäckan. On The Fly är vidare försedd med en vattentät kork.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vattenflaskan barn

6. Klean Kanteen Kid Classic Sport

Klean Kanteen Kid Classic Sport

Material: Rostfritt stål
Isolerad: Nej
Kapacitet: 355 ml
Vad vi gillar: Perfekt vattenflaska för barn!
Vad vi inte gillar: Liksom för originalflaskan finns det inte mycket att klaga på i barnversionen.

Kid Classic Sport 355ml är en populär och giftfri vattenflaska för barn från Klean Kanteen. Den är tillverkad i rostfritt stål, och materialet släpper varken ifrån sig eller absorberar smaker och lukter. Det går alltså helt utmärkt att dricka annat än bara vatten ur flaskan. Flaskans kork är tillverkad i mjuk silikon, så den är skön att dricka ur även för nya små mjölktänder. Den är dessutom enkel att fästa i ryggsäck eller barnvagn tack vare öglan i korken. Flaskan kommer i flera olika färger och rekommenderas för barn över fyra år.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vattenflaskan 1 liter

7. Nalgene Narrow Mouth Bottle

Nalgene Narrow Mouth Bottle

Material: BPA-fri plast
Isolerad: Nej
Kapacitet: 1000 ml
Vad vi gillar: Smart ögla i korken.
Vad vi inte gillar: Bred, passar inte i de flesta mugghållare.

Narrow Mouth Bottle från Nalgene är en slitstark och läcksäker flaska, perfekt för allt från att ha med på cykelturen till att ha placerad bredvid sig på skrivbordet. Den är tillverkad i BPA-fri plast som inte drar åt sig smak från innehållet. Flaskans utsida är försedd med måttangivelse, så att man smidigt kan beräkna hur mycket vätska man fått i sig. Flaskan kommer i flera olika färger och går att köra i diskmaskinen.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vattenflaskan halvliters

8. Urberg Single Wall

Urberg Single Wall

Material: Rostfritt stål
Isolerad: Nej
Kapacitet: 500 ml
Vad vi gillar: Praktisk storlek.
Vad vi inte gillar: Opraktisk kork som måste skruvas av.

Single Wall 500 ml från Urberg är en praktisk flaska i rostfritt stål, perfekt att ta med sig till jobbet, cykelturen eller vandringsäventyret. Den är liten och nätt, och väger knappt någonting. Den har en skruvbar, vattentät kork med stor öppning som är lätt att dricka ur. Single Wall går att diska i diskmaskinen.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa mindre vattenflaskan

9. Nalgene Wide Mouth Bottle 0,4L Tritan

Nalgene Wide Mouth Bottle 0,4L Tritan

Material: Tritan
Isolerad: Nej
Kapacitet: 400 ml
Vad vi gillar: Mycket läcksäker
Vad vi inte gillar: Öglan i korken känns inte slitstark

Nalgene Wide Mouth 0,4 liter är en liten och smidig flaska tillverkad i det slitstarka materialet tritan. Flaskan är perfekt för de kortare vandringsturerna eller längre fjällturer, där vatten kan fyllas på under färdens gång. Den är BPA-fri och tar inte upp smaker från drycker som den fylls med. Nalgene Wide Mouth är ett hälsosamt och miljövänligt alternativ till vanliga PET-flaskor, och går dessutom att diska i diskmaskinen.

Kolla aktuellt pris

 


 

Jämförelsetabell Vattenflaska

VattenflaskanMaterialIsoleradKapacitet
Klean Kanteen ClassicRostfritt stålNej800 ml
Nalgene Wide Mouth BottleRostfritt stålNej1000 ml
Nalgene Bottle Oasis EverydayTritanNej1000 ml
Hydroflask Standard Mouth FlexRostfritt stålJa621 ml
Nalgene Bottle On The Fly 0,7L TritanTritanNej650 ml
Klean Kanteen Kid Classic SportRostfritt stålNej355 ml
Nalgene Narrow Mouth BottleBPA-fri plastNej1000 ml
Urberg Single WallRostfritt stålNej500 ml
Nalgene Wide Mouth Bottle 0,4L TritanTritanNej400 ml

Köpguide Vattenflaska

Varför en vattenflaska?

Äga sin egen vattenflaska är miljövänligt och minskar produktionen av plastflaskor. Varje gång du fyller upp din vattenflaska bidrar du till att en mindre plastflaska tillverkas. Vilket leder till mindre utsläpp och negativ påverkan på vår miljö och natur.

Du sparar pengar. Priset av en återvinningsbar vattenflaska tjänar du snabbt igen efter några gångers påfyllnad i jämförelse med vad det skulle kosta dig att köpa all påfyllning på plastflaska.

Det är minst lika hälsosamt att drick kranvatten som flaskvatten. Det flesta vattensystem har blivit hårt testade av myndigheter. Speciellt om du håller dig inom Sveriges gränser. Har du privilegiet att vandra i fjällen finns det många vattendrag och småbäckar som du kan dricka direkt ur och fylla upp din flaska med. Naturligt hälsosamt.

Hur kommer du att använda din vattenflaska?

Det är bra att tänka igen vad du kommer att använda din vattenflaska till. Gör du det är det enklare att hitta den rätta vattenflaskan för dig. Kommer du att vandra i varmt eller kallt klimat? Hur länge ska du vara ute i vildmarken? Behöver du bära vatten för hela familjen, gruppen eller bara dig själv?

 

1. Hur gillar du att dricka ur vattenflaskan?

Huvudsyftet med att ha med sig vatten är att motverka uttorkning och hålla vätskebalansen i schack. En flaska som är smidig att dricka ur och som gör det praktiskt för dig. Är också en flaska som du kommer att dricka mer av och på det viset minska risken för uttorkning.

 

2. Typ av kork

Vissa flaskor har skruvkork för bäst återförslutning. Andra har korkar du lätt kan flippa upp med en hand och vissa har båda funktionerna. Tester har visat att flaskor du kan öppna, dricka och tillförsluta med en hand är användarvänligare än skruvkorken och du tenderar till att få i dig mer vätska.

 

3. Smal eller bred öppning

Flaskans öppning kan vara av bredare eller smalare variant. En bredare öppning gör att du lättare kan fylla på och göra rent flaskan. Däremot kan det vara svårare och drick ur en bred öppning med risk för mer spill. Och spilla vatten vill du inte göra då du kommer att behöva varenda droppe till nästa depå.

En smal öppning gör det lättare att drick ur din flaska. Är du i områden där du kan behöva vattenfilter vid påfyllning kan de smalare öppningarna vara svåra att hitta ett passande filter till. Då är en flaska med bredare öppning att rekommendera.

 

4. Kall och varm dryck

Kommer du använda både varm och kall dryck ska du ha en isolerad vattenflaska. En riktigt bra isolerad flaska kan hålla dryck iskall upp till 24 timmar och varm dryck upp till sju timmar. Dem är oftast i den högre prisklassen men en välgjord investering om du planerar att bära med dig både varm och kall dryck.

 

Typer av vattenflaskor

1. Hårda flaskor

Är oftast gjorda av plast eller metall. Dem är slitstarka och tål tuff hantering. Förmodligen kommer du hinna tappa bort din flaska innan den börjar visa tecken på att vara utsliten. Bra att ha ute i vildmarken och för friluftsliv. Även om den kan vara lite extra vikt så är de att rekommendera.

Dem passar oftast de flesta flaskhållare och flaskfickor på ryggsäckar. Nackdelen kan vara att plast och metall kan ge ifrån sig en bismak som kan påverka smaken på vattnet.

 

2. Mjuka flaskor

Det finns smarta ihopvikbara vattenflaskor som är perfekt för dig som är ute efter så lite vikt som möjligt i din packning. Dem är oftast tillverkade i plast och tar en minimal plats när dem är tomma och formar sig lätt efter packningen när dem är fyllda.

Nackdelen kan vara att dem inte passar i lättillgängliga flaskfickor med sin speciella design. Ett tips är också att rengöra dem ordentligt och förvara dem torrt. Den flexibla designen gör att det lätt bildas fukt och mögel i vecken.

 

3. Isolerade flaskor

Kommer du behöva en vattenflaska som du vill kunna bära med dig både varm och kall dryck i. Är termosflaskor något för dig. Dessa flaskor är konstruerad med dubbelväggar som är isolerade med vakuum. Vilket gör det möjligt att ta med kall eller varm vätska. Dem är slittåliga men tunga och kanske inte det bästa alternativet för en längre vandringstur.

Gör du en kortare dagstur kan den vara ett substitut för gasolköket då det fungerar alldeles utmärkt att fylla termosen med en matig soppa eller gryta.

 

4. Flaskor med vattenfilter

Idag finns allt fler vattenflaskor med inbyggda filtersystem. Dessa filter fungera bra för att motverka protozoer, bakterier och partiklar. De är inte effektiva mot virus och kemikalier vilket är huvudsyftet med en vattenfiltrerare.

Ska du ut på vandringstur och speciellt om du ska vandra utomlands är en klassisk vattenfiltrerare som du skruvar på flaskan att rekommendera.

 

Material

1. Plast

Plast är billigt att tillverka och är ett tacksamt material som är enkelt att forma och sätta färg på. Många företag föredrar materialet för det är kostnadseffektivt. Dessvärre är det inte ett särskilt miljövänligt och tillverkas med icke förnybar material. De kan också ge ifrån sig gifter som kan påverka din hälsa negativt.

Det är ett lätt material som är hyfsat slittåligt och ger dig möjlighet att frysa vatten i om du behöver det. Plastflaskor kan även fungera bra som en värmare i sovsäcken om du är ute och vandrar i kallare klimat. Fyller du flaskan med kokande vatten och sedan lägger den i sovsäcken får du en fantastiskt varm säng. Något som du inte kan göra med en flaska i metall då du kommer att bränna dig.

 

2. Metall

Flaskor i rostfritt stål är kanske dem mest slitstarkaste materialet på marknaden. Dem klarar rejäla stötar och dropp på flera meters höjd. Ett mer miljövänligt alternativ och ska inte ha någon negativ inverkan på din hälsa. Det kan dock förekomma en metallist eftersmak från flaskan när du dricker.

Eftersom det är en metall leder den värme och därför inte att rekommendera för varm dryck.

 

3. Glas

Är det bästa materialet i miljö- och hälsoaspekt. Glas är återvinningsbart och ger inte ifrån sig några bismaker när du dricker ur en flaska gjord av glas. Och smakar inte vatten bäst när du dricker ur glas? Nackdelen är att materialet är lite tyngre och att det kan gå sönder lättare än plast och rostfritt stål. Däremot säljs dem flest glasflaskor idag i ett silikonfodral som gör dem mer stöttåliga.

Det kan vara lite väl riskfyllt att ta med en glasflaska på vandringsturen då den kan gå sönder om du har otur. Du vill inte gärna vara utan en vattenflaska speciellt om du är på en långvandring. Alternativt kan du bära med dig en ihopvikbar vattenflaska i plast som reserv om du inte är hundra procent anti-plast konsument.

 

Frågor och svar om Vattenflaskor

Hur mycket vatten skall jag ha med mig på vandringen?

Hur mycket vatten man ska ha med sig på sitt vandringsäventyr är givetvis en fråga om vilka förutsättningar man kommer möta. I beräkningen bör man ha med sådant som: sträckans längd, hur mycket fysisk påfrestning vandringen kommer innebära, väder och temperatur samt om det finns möjlighet att fylla på vatten på vägen. En liten riktlinje är att en vuxen människa bör dricka ungefär 2,5 liter vatten på ett dygn. Utgå från detta, alternativt mät upp hur mycket du själv dricker på en normal dag, och öka sedan mängden utifrån hur de olika parametrarna förhåller sig på din planerade tur.

Hur tar jag med mig vatten på vandringen?

Det finns olika sätt att få med sig vätska på sin vandring. Antingen har man en eller flera vattenflaskor, gärna i rostfritt stål som håller vätskan kyld länge. Alternativ finns också i form av vätskehållare, vilket är en form av påse som fylls med vatten och placeras i ryggsäcken. Dessa brukar vara försedda med ett smart dricksystem, så att du kan få i dig vatten utan att behöva ta av dig ryggsäcken. Längs med många leder, framförallt i fjällmiljö, rinner det massor av bäckar och åar där man kan dricka rent och klart vatten, samt fylla på sin vattenflaska. I sådana miljöer slipper man tynga ryggsäcken med alltför mycket vätska, även om en vattenbuffert alltid är bra att ha.

Varför är vatten viktigt på vandringen?

Att få i sig tillräckligt med vätska är nödvändigt för en människas överlevnad, och mängden vatten man behöver dricka ökar när vi är fysiska aktiva. Under en vandring gör man av med otroligt mycket vatten i form av svettningar och värme, framförallt om det är varmt ute och man bär en tung ryggsäck. Se därför till att dricka ordentligt, även om du inte alltid känner dig törstig.

Sammanfattningsvis – Vattenflaska

Tänk igenom hur du kommer att använda din vattenflaska. Ska du vandra under årets alla årstider? I Sverige eller utomlands? För hur många ska du transportera vatten? Desto mer du kan bena ut ditt användningsområde desto bättre vattenflaska kommer du hitta som uppfyller dina behov.

Några tips på vägen kan vara att tänka på följande:

-Typ av kork. Har du en vattenflaska du kan öppna, dricka och återförsluta med en hand kommer du kanske att dricka mer då det är enkelt och smidigt att ta en klunk vatten. Vilket är bra då du vill hålla vätskebalansen i schack. Behöver inte betyda att du dricker mindre för att du har en skruvkork om du tycker det är mer praktiskt. En smaksak.

-Smal eller bred öppning? En smalare öppning gör det enklare att drick ur din flaska. Medan en bred öppning skapar bättre förutsättningar för rengöring och påfyllning.

-Kall och varm dryck. Det finns isolerade vattenflaskor som håller kall dryck kall oavsett klimat och varm dryck varm i kallt väder. Bra för dig som önskar möjlighet att välja båda alternativen beroende på väder och typ av hiking-tur.

Du kan hitta vattenflaskor i hårt, mjukt eller isolerat material. Hårda vattenflaskor är oftast gjorda av metall och är dem mest slitstarkaste på marknaden. Finns också i plast som dem mjuka flaskorna även är gjorda utav. Glas är ett annat hårt material. De isolerade flaskorna görs oftast i rostfritt stål.

Idag finns allt fler vattenflaskor med inbyggda filtersystem. Dessa filter fungera bra för att motverka protozoer, bakterier och partiklar. De är inte effektiva mot virus och kemikalier vilket är huvudsyftet med en vattenfiltrerare. Köp därför en extern vattenfiltrerar som du använder till din flaska när du fyller på med vatten i områden där vätskan behöver filtreras.

Vattenflaskans material:

-Plast är billigt att tillverka och är ett tacksamt material som är enkelt att forma och sätta färg på. Många företag föredrar materialet för det är kostnadseffektivt. Dessvärre är det inte ett särskilt miljövänligt och tillverkas med icke förnybara material. De kan också ge ifrån sig gifter som kan påverka din hälsa negativt.

– Flaskor i rostfritt stål är kanske dem mest slitstarkaste materialet på marknaden. Dem klarar rejäla stötar och dropp på flera meters höjd. Ett mer miljövänligt alternativ och ska inte ha någon negativ inverkan på din hälsa. Det kan dock förekomma en metallist eftersmak från flaskan när du dricker.

– Är det bästa materialet i miljö- och hälsoaspekt. Glas är återvinningsbart och ger inte ifrån sig några bismaker när du dricker ur en flaska gjord av glas. Och smakar inte vatten bäst när du dricker ur glas? Tyvärr kanske det inte är det bästa materialet att ta med ut i vildmarken. Även om många glasflaskor idag kläs i ett silikonfodral för bättre stöttålighet. Vill du inte riskera att flaskan krossas.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise