Bästa campingstolen
Annonser

Bästa Campingstolen 2023

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa campingstolen test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av campingstolar.

Campingstolen är ett måste för den som vill sitta bekvämt under sommaren utomhusaktiviteter.

För att göra valet av campingstol enklare har vi samlat listan med de bästa alternativen! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

 

Bästa Campingstolen

1. Helinox Sunset Chair

helinox-sunset-chair

Maxlast: 145 kg
Totalvikt:
1340 g
Vad vi gillar:
Det höga ryggstödet.
Vad vi inte gillar:
Dyrare än liknande campingstolar.

Helinox Sunset Chair är campingstolarnas campingstol. Den är lättviktig och enkel både att fälla ihop och montera. Dessutom är den utrustad med ett fullhögt ryggstöd som har en välventilerad mesh. Detta gör att man sitter både bekvämt och svalt i många timmar. För den som vill sola eller halvligga i sin campingstol är den enkel att anpassa för detta utan att förlora sin stabilitet. Sätet är brett och stolens främsta egenskap är dess oslagbara bekvämlighet.

Kolla aktuellt pris


Bästa Campingpallen

2. Walkstool Comfort 55 cm

walkstool-comfort-55-cm

Maxlast: 225 kg
Totalvikt:
800 g
Vad vi gillar:
Att man kan variera mellan två sitthöjder.
Vad vi inte gillar:
Den lägre sitthöjden är lite för låg.

En riktigt flexibel och lätthanterad campingpall är vad man får med Walkstool Comfort 55 cm. Denna pall står stadigt på i princip vilket underlag som helst och den lätta vikten och nätta storleken gör att pallen enkelt får plats i väskan. Man kan ta med sig denna pall överallt och det passar lika bra i skogen som på konserter i stan. Den går lätt att anpassa genom sina två sitthöjder, och dessutom är den riktigt lätt att fälla upp.

Kolla aktuellt pris


Bästa Campingstolen pris

3. Coleman Kickback Chair

coleman-kickback-chair

Maxlast: 113 kg
Totalvikt:
2500 g
Vad vi gillar:
Den smarta bärväskan.
Vad vi inte gillar:
Lite tung att bära runt på.

Coleman Kickback Chair är en riktigt bekväm campingstol som passar för flera tillfällen. Många använder den under campingsemestern, men den funkar även bra att ta med sig till stranden. Den har blivit ett mycket populärt val eftersom kvalitén känns bra och väldigt prisvärd. Coleman Kickback Chair har en riktigt skön sits och gör varje vilostund till en fröjd.

Kolla aktuellt pris


Bästa Campingstolen klassisk

4. Arctic Tern Folding Chair

arctic-tern-folding-chair

Maxlast:
Totalvikt:
5680 g
Vad vi gillar:
Den snygga och klassiska designen.
Vad vi inte gillar:
Lite för stor, tar mycket plats i bilen.

Den som vill ha en klassisk utomhusstol där man enkelt kan höja och sänka ryggen beroende på behov bör titta på Arctic Tern Folding Chair. Denna stol har sitt fokus på bekvämlighet och är prisvärd i förhållande till andra liknande stolar. Dessutom finns ett smart utfällbart sidobord integrerat i Arctic Tern Folding Chair vilket gör att man enkelt kommer åt glaset eller skålen bredvid sig. Campingstolens ram är i aluminium vilket gör att den blir relativt lätt i förhållande till dess storlek.

Kolla aktuellt pris


Bästa Campingpallen maxlast

5. Walkstool Comfort 75 cm

walkstool-comfort-75-cm

Maxlast: 250 kg
Totalvikt:
930 g
Vad vi gillar:
Enkelheten att variera mellan sitthöjder.
Vad vi inte gillar:
Lite mindre i storleken är man förväntar sig.

Den som gillar campingpallar men vill ha en större och högre modell hittar den perfekta campingstolen i Walkstool Comfort 75 cm. Det går, precis som med walkstools andra campingpallar, att variera sitthöjden på ett enkelt sätt vilket gör att man snabbt hittar sin perfekta sittställning. Dessutom är Walkstool Comfort 75 cm extremt bekväm att sitta på, något som gjort att den seglat upp som en favorit. Den kan dessutom ta en större maxlast vilket för att den även passar bra för större personer.

Kolla aktuellt pris


6. Thermarest Trekker Chair 20

thermarest-trekker-chair-20

Maxlast:
Totalvikt:
298 g
Vad vi gillar:
Den spännande idén och designen.
Vad vi inte gillar:
Passar bäst för vandring, inte camping.

Thermarest Trekker Chair 20 är den perfekta campingstolen för vandraren. Detta eftersom stolen i sig är ett verktyg för att omvandla ett uppblåsbart liggunderlag till campingstol. Detta gör att man kan ta den med sig och helt enkelt använda det för att anpassa liggunderlaget som redan finns i packningen så att det har både ryggstöd och sittyta. Man trär lätt över Thermarest Trekker Chair 20 på liggunderlaget och vips, så har man en stol.

Kolla aktuellt pris


7. Outwell Seneca Lake

outwell-seneca-lake

Maxlast: 120 kg
Totalvikt:
3800 g
Vad vi gillar:
Baksidans smarta nätficka.
Vad vi inte gillar:
Den är lite tung.

Outwell Seneca Lake är campingstolen som lagt fokus på bekvämlighet. Med stoppad rygg och sits är det nästan som att sitta i en mysig fåtölj, mitt i naturen. Dessutom är stålkonstruktionen robust och hållfast och stolen känns stabil. Stolen kommer också med en smart bärväska som gör att den är lätt att ta med sig vart man än ska. Ett till plus är hus enkel den är att montera upp och ned.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell

CampingstolenMaxlastTotalviktVad vi gillar
Helinox Sunset Chair145 kg1340 gDet höga ryggstödet
Walkstool Comfort 55 cm225 kg800 gAtt man kan variera mellan två sitthöjder
Coleman Kickback Chair113 kg2500 gDen smarta bärväskan
Arctic Tern Folding Chair-5680 gDen snygga och klassiska designen
Walkstool Comfort 75 cm250 kg930 gEnkelheten att variera mellan sitthöjder
Thermarest Trekker Chair 20-298 gDen spännande idén och designen
Outwell Seneca Lake120 kg3800 gBaksidans smarta nätficka

Köpguide

Kategorier: Komfort, Budget och Lättvikt

Campingstolar delas ofta in i kategorierna komfort, budget och lättvikt. Vissa stolar checkar av flera kategorier medan andra lagt fokus på specifika saker. Exempelvis är de mest bekväma stolarna oftast lite tyngre, och dessa lämpar sig inte att ta med sig om man ska vandra. Däremot kan en lättviktig stol fortfarande vara relativt bekväm och ett bra tillägg i packningen för den som vill kunna sitta bekvämt i skogen. Det finns dessutom en hel del budgetalternativ som erbjuder i princip samma saker som de dyrare stolarna, men det är självklart ofta så att man får en bättre stol om man går upp lite i pris.

Konstruktionskvalitet: Sätestyg och ramkonstruktion

En stor del av en campingsstols kvalitet bedöms utefter dess generella konstruktion och tillverkning. Man vill ha en stabil stol som kan stå stadigt på olika typer av underlag. Samtidigt bör sätestyget vara slittåligt och samtidigt skönt mot kroppen. Utmaningen för tillverkarna är att göra stolen lätt men samtidigt robust. Ofta är de tyngre stolarna mer stabila, men dessa lämpar sig inte i packningen hos den som ska vandra. Här är det i slutändan priset som avgör. Om man vill ha en lättviktig stol av hög kvalitet gällande material och ramkonstruktion kostar det oftast mer.

Vikt och vikta mått

Vikten är självklart en viktig del när det kommer till att välja campingstol, men det beror lite på hur man planerar att använda den. Om man åker på campingsemester och tar bilen hela vägen till slutmålet och bär stolen några 100 meter, då spelar det faktiskt ingen större roll om stolen är tung. De vikta måtten är desto viktigare eftersom dessa avgör hur stor plats campingstolen tar i ens packning. Detta är självklart särskilt viktigt för den som vandrar, och då vill man även hålla vikten låg. Men om man planerar en campingsemester med hela familjen vet man hur svårt det är att få ihop pusslet i bakluckan. Campingstolar vikt oftast platt eller till mindre dimensioner likt ett tält. Vad som passar en bäst beror självklart på hur man reser.

Höjd från mark till sits

Höjden från mark till sits är ännu en stor del av komforten. Ofta är de stolar som har lite högre sitthöjd mer bekväma för kroppen, men de passar sig inte i alla situationer. Om man använder sig campingstol på konserter eller utomhusbio är det viktigt att ha en låg stol för att de bakom en ska kunna se. Man brukar generellt säga att den mest bekväma sitthöjden ligger runt 40–45 cm, och detta kan vara bra att ha i bakhuvudet då man letar campingstol.

Rygghöjd

För vissa är det viktigt att ha en skön rygghöjd för att kunna luta sig bekvämt i sin campingstol. Andra föredrar en campingpall som inte har någon rygg överhuvudtaget. En hög rygg gör självklart att man får mer stöd. Man kan också titta på de stolar som har så pass hög rygg att de till och med stöttar upp nacken, vilket skapar ytterligare komfort. Det säger sig själv att stolar med mycket hög rygg inte är att föredra då man ska på konsert eftersom man blockerar sikten för alla som sitter bakom.

Viktkapacitet

Viktkapaciteten anger hur mycket maxlast campingstolen kan bära upp utan att gå sönder. Denna siffra är främst intressant för större personer som vill kunna sitta bekvämt utan att riskera skada sin stol eller sig själva. Dock är maxvikten ofta även en indikation på sitsens storlek. Ju högre maxlast, desto större sits och om man är ute efter en riktigt bekväm och rymlig stol kan man därför välja en hög maxlast oavsett sin egen kroppsstorlek. Dock vill den vandrare som bär med sig stolen ut i naturen hålla maxvikten så låg som möjligt eftersom det innebär en lättare och mer kompakt campingstol.

Stabilitet: Bendesign

Campingstolens bendesign korrelerar också den kraftigt med vikten och storleken. Här är det samma faktorer som tidigare som avgör vad man ska välja. En vandrare som tar med sig stolen under långa turer behöver ofta kompromissa bort stabilitet i förmån för en lätthanterlig packning. Om man istället ska använda sig stol på campingplatsen kan man gärna välja en mer robust konstruktion med stabila ben för maximal komfort.

Förvaring: Mugghållare och fickor

En viktig funktion för en campingstol är att öka bekvämligheten för den som sitter i den, och detta sker inte bara med en skön sits. En stol utrustad med mugghållare, bord eller fickor underlättar för den som vill sitta bekvämt och slippa böja sig eller resa sig för att hämta det man vill ha. Om man föreställer sig att man ta en lång paus med en kall öl vill man gärna ställa ifrån sig ölen då och då för att inte värma upp innehållet. Om stolen är utrustad med mugghållare gör man detta enkelt, snabbt och bekvämt utan att behöva vrida kroppen på något obekvämt sätt.

Andra funktioner: Sväng-, gung- och liggstolar

Om man vill ha en roligare och mer unik campingstol så finns det modeller och tillverkare som erbjuder sväng-, gung- och liggstolar. Dessa är vanligen mindre stabila i konstruktionen och dessutom svårare att montera. Man bör kolla noga på hur man sätter upp stolen och hur lång tid det beräknas ta innan man bestämmer sig för att köpa en sådan stol. Om man ska campa på campingplats kan det ändå vara roligt med en spännande sittlösning, och monteringen behöver då bara ske en enda gång.

Vad sägs om ryggsäcksstolar?

Ryggsäcksstolar, det vill säga campingstolar man tar med sig under en längre vandring i naturen, är inte särskilt vanliga men de förekommer absolut. Anledningen till att få väljer att ta med sig en stol är helt enkelt att det tar för stor plats i packningen och innebär onödig extravikt. Om man ändå tycker att det är viktigt att kunna sitta bekvämt under sin vandring så finns en hel del alternativ till ryggsäcksstolar. Dessa är dock oftast, som tidigare nämnt, lättare och mindre stabila. Även om det inte är vanligt att vandra med en campingstol är det för många helt enkelt värt att släpa med sig stolen för att få ut det mesta av vilostunden.

Frågor & Svar

Vilken är den bekvämaste campingstolen?

Vilken som är den bekvämaste campingstolen beror först och främst på tycke och smak. Generellt kan man säga att de campingstolar som har en skön och mjuk stoppning, stabil konstruktion, ett rejält ryggstöd och en bra lutning är de skönaste. Dessa väger ofta betydligt mer och kostar oftast mer. Vissa tycker i stället att det är skönare att ha en mer lättviktig och vädrande campingstol för att inte bli varm på ryggen under svettiga dagar. En sista sak som många förbiser då de letar efter en bekväm stol är sitthöjden. Ens egen mest bekväma sitthöjd kan man enkelt ta reda på genom att mäta höjden mellan sits och golv på sin favoritstol i hemmet.

Vad ska jag tänka på med campingstolar?

Det viktigaste att tänka på då man väljer campingstol är ens egen användning. Det är nämligen oftast denna som styr vilken stol man i slutändan bör välja. Om man ska ge sig av till campingplatsen kan man välja en större, bekvämare och mer stabil stol men man bör först fundera över om det får plats i bilen. Kolla upp stolens vikta mått för att få en överblick. En annan bra sak att tänka på är ryggstödets höjd och sitsens storlek. Är man en större campare bör man också kika på campingstolens maxlast för att förstå hur mycket vikt den håller för.

Hur mycket väger en campingstol?

Campingstolar kommer i en mängd olika storlekar och vikter. Hur mycket den väger beror främst på dess storlek, material och konstruktion. Stoppade campingstolar upplevs av många som mycket bekväma, men det extra materialet innebär självklart extra vikt. Konstruktionen är oftast det som spelar störst roll för vad vikten i slutändan landar på. De mest stabila stolarna har tyngre konstruktioner som gör att de inte vinglar när man sitter i dem.

Slutord

Campingstolen är ett måste för den som vill sitta bekvämt under sommaren utomhusaktiviteter. Valet av stol beror på en mängd faktorer och att hitta rätt kan kännas svårt. En god idé är därför att först och främst basera valet på sitt eget tycke och även till vilket syfte man kommer att använda sin stol. Campingstolar kommer i en mängd olika modeller och design och det går oftast att hitta precis rätt stol om man lägger ner lite energi på detta.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise