Annonser

Kan man bestiga Kebnekaise med barn?

Att bestiga Kebnekaise är en spännande utmaning som innebär härlig vandring i svenska fjäll. Eftersom vandringen är känd som relativt enkel och tillgänglig är det många som är sugna på att vandra med sina barn. Denna text kommer därför att besvara frågan ”kan man bestiga Kebnekaise med barn?”. Texten är utformad för att ge svar på vanliga funderingar som uppkommer då man vill vandra med barn, samt tips på hur man kan göra vandringen roligare – för alla. Målet är att du som läser ska få inblick i vad vandring med barn innebär och vad som är bra att tänka på.

Kan man bestiga Kebnekaise med barn?

Man kan bestiga Kebnekaise med barn men landstinget har en rekommendation gällande detta. Den säger att barn bör vara minst 10–12 år då de bestiger Kebnekaise. Rekommendationen är uppsatt för att barnet ska få ut det mesta av vandringen och baserad på vilken typ av vandring barn i den åldern klarar av.

Alla barn är olika

Man behöver göra en egen bedömning när det kommer till vandring med barn, och landstingets rekommendation är inget tvång. Vissa yngre barn skulle säkerligen kunna bestiga Kebnekaise och ha stor glädje av äventyret. Genom att fråga sitt barn och ta reda på vad det känner och vilka förväntningar som finns på en eventuell vandringsresa kan man få en bättre idé om hur det hela ska planeras på bästa sätt.

Planera boendet i förväg

Många som ger sig ut och vandrar vill vara spontana och tar med sig tält. Då kan man slå läger i princip var som helst och njuta till fullo av naturen. Om man vandrar med barn kan det dock vara lite svårare att vara spontan eftersom mycket hänger på det dagliga humöret. Självklart är alla barn och alla familjer olika och kan man får planera på ett sätt som passar en. En god idé kan vara att boka eller planera boende i förväg så att man ha tydliga mål och riktlinjer för hur resan kommer se ut. På så vis kan man också enklare förklara för barnen vad som gäller för varje dag.

Då man ska bestiga Kebnekaise kan man välja att bo i sovsal eller privat rum på fjällstationen eller att tälta. Många som reser med barn föredrar fjällstationen eftersom det är bekvämare och enklare. Om intresset finns kan det å andra sidan vara ett roligt äventyr att tälta med barn. Det gör att vandringen får en starkare koppling till naturen. Om man väljer att tälta kan man betala en serviceavgift för att få använda fjällstationens faciliteter, något som gör att tältningen blir mer bekväm.

Fjällvandring med barn – en perfekt stund att knyta band inom familjen

När man vandrar går man ofta längre sträckor i total tystnad omgiven av naturen. Det innebär långa och roliga student tillsammans som en familj. Barn och vuxna får en unik chans att knyta band och lära känna varandra ännu mer. Att få göra detta omgiven av ett fantastiskt landskap gör Kebnekaise till ett utmärkt mål för en familjesemester.

En annan stor fördel med att bestiga Kebnekaise tillsammans med sina barn är det fantastiska tillfället att lära sig om djur och natur. Under vandringen till och från toppen kommer man stöta på en hel del saker som barnen kommer ställa frågor om. På så vis kan fjällvandringen bli ett tillfälle att rent praktiskt lära sig om den svenska floran och faunan. För många barn är det särskilt roligt att man kan dricka vattnet direkt ur fjällbäckarna. Man kan också passa på att berätta om glaciärer och hur naturen formats under istiden. Bestigningen av Kebnekaise blir på så sätt inte bara ett fysiskt äventyr utan också en resa genom Sveriges spännande historia.

Sätt upp rimliga mål

En sak som är bra inför att man ska vandra med sina barn är att sätta upp rimliga mål för varje dag. Om man i förväg har planerat hur resan och varje dags vandring ska gå till bör sträckorna ligga inom en rimlig gräns för vad barnen klarar av. Att pressa sina barn till att vandra i ett visst tempo kan få den tråkiga konsekvensen att barnen blir trötta och sura. Försök därför lägga upp resan med några dagar som buffert ifall att barnen inte har någon lust eller om vädret skulle vara dåligt under någon av dagarna. Generellt är det bra att ha en eller två extra dagar vid fjällstationen för att kunna välja den dag som har bäst förutsättningar för toppturen, både vädermässigt och humörsmässigt i gruppen. För den som reser med barn är detta ännu viktigare.

Går det att bestiga Kebnekaise med bebis?

Som tidigare nämnt finns en generell rekommendation att barn som bestiger Kebnekaise bör vara minst 10–12 år gamla. Detta är för att vandringen ska bli rolig och inte alltför utmanande. När det gäller en bebis som bärs i sele eller bärstol gäller såklart annat, eftersom barnet inte behöver gå själv. Man bör dock vara medveten om att vandringen uppför Kebnekaise är tuff och med ett barn på ryggen blir det hela såklart väsentligt tyngre. Om man väljer att göra vandringen med bebis ska man därför vara förberedd på att det kommer att bli en utmaning. En person som är van vandrare och ofta tar med sig sin bebis på vandringen kan dock absolut njuta av att bestiga Kebnekaise tillsammans med den lilla.

Eftersom den östra leden är mer utmanande och behöver utföras ihop med guide rekommenderas den inte att göra tillsammans med bebis. Den innebär dessutom klättringsmoment vilket kan vara svårt att få till om man samtidigt bär på ett barn. Därför bör den som vill bestiga Kebnekaise tillsammans med sin bebis välja den västra leden. En rolig idé är att i förväg posta om sitt äventyr på ett forum för att hitta andra som vandrar med bebis. Det kan bli både lättare och roligare om man gör en sådan vandring tillsammans med andra likasinnade föräldrar.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise