hur många dagar tar det att bestiga kebnekaise
Annonser

Hur många dagar tar det att bestiga Kebnekaise?

Du kan räkna med att hela äventyret tar runt 4 dagar med olika delmoment i resan. Först måste man ta sig till Kiruna, vidare till byn Nikkaluokta där vandringen påbörjas för att nå Kebnekaise fjällstation där den svårare delen av vandringen startar.

Hur många dagar tar det att bestiga Kebnekaise?

De olika delmoment i vandringen tar olika lång tid men du kan räkna med att äventyret tar runt 4 dagar. Vandringen från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation är ungefär 2 mil och tar cirka 1 dag. Vid fjällstationen brukar man spendera 2 dagar för bestigning av berget.

Att bestiga Sveriges högsta berg

Det kan vara smart att väl planera sitt äventyr uppför Sveriges högsta berg. Man kan hitta mycket inspiration genom att söka på sociala medier och läsa på svenska turistföreningens hemsida. Där kan man hitta olika rekommendationer, packlista och information kring de olika rutter som man kan vandra.

Ett bra verktyg att ha med sig på sin vandring är en karta, även om du har kartor i mobilen kan den ta slut på batterier eller sakna teckning, därför är en hederlig karta en bättre investering. Studera kartan innan avfärd så har du bra koll på de olika områdena och leder.

Att bestiga Sveriges högsta berg är inte bara fysiskt krävande utan också mental ansträngande. Om ni är en grupp som vandrar tillsammans kan ni hjälpas åt att hålla humöret uppe, när man är högt upp behövs mycket vilja till att fortsätta framåt. Se till att ha med vattenflaskor och drick vatten för att hålla dig återfuktad, man kan fylla flaskan under tiden av vandringen om man bestiger på sommaren. Innan avfärd bör ni ha kikat på väderprognosen för att få ett hum om vad för väder ni kommer möta och packa därefter. Vädret på fjället kan slå om fort och det kan vara svårt att hitta skydd, därför bör man ha med både regn och vindtäta kläder samt ombyte. Vad medveten om hur det känns mentalt och fysiskt när ni vandrar, det är en svår och krävande vandring, kommunicera i gruppen om ni behöver vända tillbaka.

Resa och Boende

De flesta som vandrar uppför Kebnekaise väljer att boka rum på fjällstationen som är öppet under två säsonger av året, mars till maj och juni till september. Det går fint att förboka rum, det finns rum från 2 personer upp till 4 bäddsrum och flerbäddsrum. När man bokar rum har man också tillgång till vatten, dusch och bastu. Att bestiga Kebnekaise är väldigt populärt och varje år har fjällstationen runt 17 000 övernattningar. Om du inte vill boka rum utan tälta kan man slå upp sitt tält inne på området mot en serviceavgift. Då har man också tillgång till de olika lokalerna i området.

En bra packlista

Planera väl genom att skriva en lista på de saker du bör ta med. Några föremål som brukar vara behändigt att ha med kan vara plagg som klarar av regn och vind, ullunderställ, pannlampa, vattenflaska, kamera, karta, solglasögon och gärna kläder i färgglatt tyg så du syns bra.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise