Kan man se Kebnekaise från Nikkaluokta
Annonser

Kan man se Kebnekaise från Nikkaluokta?

Nikkaluokta är den byn som ligger närmst Kebnekaise och ligger endast 19 kilometer från byn. Kebnekaise tillhör ett massivt fjällområde och brukar ramas in i tre större dalgångar. Ju närmare fjällstationen man kommer desto mer av fjällmassivet kan man se.

Kan man se Kebnekaise från Nikkaluokta?

Själva vandringen mellan Nikkaluokta är relativt platt med en brantare bit i slutet av vandringen. Ju mer man närmar sig fjällstationen vid Kebnekaises fot desto mer av fjällmassivet kan man skåda. Man brukar säga att fjällområdet ramas in i en triangel av tre stora dalgångar.

Ta sig från Nikkaluokta till Kebnekaise

Vid Nikkaluokta slutar allmän väg och för att ta sig vidare mot Kebnekaise och fjällstationen måste man antingen vandra, åka båt, resa med helikopter alternativt skidor eller skoter om man besöker platsen på vintern. Om man har kört bil fram till Nikkaluokta kan man parkera den på långtidsparkeringen som finns, vilket kostar runt 40 kronor per natt. Själva vandringen till Kebnekaise från Nikkaluokta är ungefär 19 km lång och tar runt 4 till 6 timmar att vandra och bedöms som lätt vandring. När man väl kommit fram till Fjällstationen som ligger belägen vid foten av Kebnekaise kan man vila resterande av dagen för att förbereda sig inför nästkommande bestigande.

Hur lång tid det tar att bestiga Kebnekaise

Man kan räkna med att det tar minst 4 dagar att utföra hela äventyret, två dagar till dit och hem färd samt två dagar uppe på fjället. Ofta kan det vara bra att försöka få in en extra dag för att kunna byta vandringsdag om vädret inte vill vara tillmötesgående. Om vädret är dåligt kan det vara svårt att bestiga berget, för att inte tala om farligt. Det kan även ta längre tid och kanske inte så kul att inte uppleva bra utsikt när man väl är uppe på toppen.

Själva vandringen uppför fjället kan ta allt från 8 till 14 timmar beroende på vad man har för förutsättningar, vilket led man väljer att följa samt vad det är för väder. Är man fysiskt förberedd och har god kondition underlättar det vandringen. Östra leden beräknas som kortare än Västra leden men är betydligt tuffare med både en passage över Björlings glaciär och klättring med vajer. Den brukar rekommenderas att gå med guide om man inte har mycket goda förkunskaper och erfarenhet av säkerhet i dessa terränger.

Boende och logi

När man ska arrangera med boende kan man antingen boka rum på Kebnekaises Fjällstation eller sätta upp tält på området. Om man väljer att tälta kan man inte förboka plats men mot en serviceavgift har man tillgång till områdets olika byggnader med dusch, bastu och toalett. Om man vill boka rum på fjällhotellet kan man boka mer privat eller i större flerbäddsrum. Man har tillgång till dusch, toalett, bastu, relaxavdelning och även sällskapsrum med kök där man kan laga egna måltider. På området finns också restaurang som serverar frukost, lunch och middag.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise