bestiga kebnekaise pris
Annonser

Hur mycket kostar det att bestiga Kebnekaise?

Vi kommer i denna text besvara frågan ”Hur mycket kostar det att bestiga Kebnekaise?”. Många har blivit intresserade av vandring under det senaste året, och att ta sig upp till Sveriges högsta topp är en riktigt spännande utmaning. För att få en bra bild av vad som spelar in då man räknar ihop kostnaden för sin resa till Kebnekaise har vi samlat information om hur mycket det kostar samt vad som spelar roll för priset. Målet med texten är att du ska få en idé om hur du kan göra din resa billig men samtidigt bekväm!

Hur mycket kostar det att bestiga Kebnekaise?

Själva bestigningen av Kebnekaise kostar ingenting, men vissa saker runt omkring kostar pengar. Att bo på Kebnekaise fjällstation kostar en slant per natt, och om man bor i tält men vill ha tillgång till fjällstationens bekvämligheter får man betala en serviceavgift. Andra saker som avgör priset är resvägen, säsong samt priset på utrustning.

Så kan man bestiga Kebnekaise billigare

Vandringsutrustning kan kosta en hel del, och de som vandrar sällan väljer därför ibland att hyra utrustning för att spara pengar. Kort sagt blir bestigningen av Kebnekaise billigast om man väljer att vandra under större delen av sin resa, om man sover i tält, har sin egen vandringsutrustning sedan innan och lagar mat själv. Dock är vandringsresor generellt ett ganska billigt alternativ till en spännande resa oavsett hur man bor.

Sommaren kostar oftast lite mer

En bra sak att ha koll på är att juli och augusti är högsäsongsmånader för att bestiga Kebnekaise. Då kostar boendet på fjällstationen oftast lite mer än under lågsäsongen. Dock väljer de allra flesta att bestiga Kebnekaise under sommaren ändå eftersom det är då lederna är utmärkta och det är som bäst väder för att ge sig ut på vandring. Priset varierar dessutom bara med någon eller några hundralappar, så att välja att bestiga berget under lågsäsongen bör ha andra anledningar. Vissa väljer andra tider än sommaren för att få en mer privat upplevelse med mindre vandrare ute i lederna eller en större utmaning.

Hur långt man vandrar spelar roll för priset

Det absolut vanligaste sättet att ta sig till Kebnekaise fjällstation är genom tåg eller flyg till Kiruna, buss därifrån till Nikkaluokta och sedan en vandring på cirka 6 timmar till fjällstationen. Detta är också det billigaste alternativet. Om man vill korta vandringen lite kan man välja att ta båt en del av vandringssträckan vilket kostar knappt 400 kr/vuxen. Den som inte vill vandra alls under den första sträckan kan ta helikopter direkt från Kiruna flygplats till fjällstationen. Priset för detta varierar lite, men brukar ligga på runt 1000–2000 kr/person.

Olika pris beroende på boendeform

Det enklaste sättet att spara pengar under sin Kebnekaiseresa är att bo i tält. Boendet på fjällstationen kostar inte särskilt mycket, men jämfört med att bo i tält lägger det på en del på priset. En säng i sovsal kostar cirka 600–800 kr/vuxen. Den som bor i tält kan välja att tälta utanför fjällstationen helt gratis, eller betala 250–350 kr för att få tillgång till dusch, bastu, toalett och kök. På så vis kan man mer än halvera kostnaden för boendet om man väljer att tälta. Det kan dock vara bra att veta att bestigningen av Kebnekaise är en krävande vandring och man återvänder väldigt trött till fjällstationen. Om man inte är van att sova i tält kan det därför vara skönt att veta att man har en bekväm säng att sova i.

Kostnad för guidade turer

En annan sak som avgör priset på resan är vilken led man väljer och hur mycket erfarenhet man har sedan innan. Den västra leden, som också den mest populära, är relativt enkel och kräver ingen guide. Leden är under sommaren tydligt utmarkerad och den som är vid normalgod fysisk kondition kan bestiga Kebnekaise själv. Om man vill prova den östra leden så ingår vandring över en glaciär samt klättring. Det innebär att man bör boka en guidad tur för att vandringen ska bli säker. Sommaren 2020 kostade den guidade turen via östra leden till Sydtoppen från 1490 kr/person.

Spara pengar genom att hyra utrustning!

En god idé om man inte är en van vandrare är att hyra vandringskängor och mindre ryggsäck för dagstur på fjällstationen. Vandringsutrustning är nämligen väldigt dyrt, och om man inte planerar att vandra mycket i framtiden kan det bli en rejäl investering som sedan bara ligger och samlar damm. På Kebnekaise Fjällstation kan man hyra allt man behöver för vandringen som tält, sovsäck, ryggsäck, vandringskängor, regnskydd etcetera. Många väljer att vandra den första biten från Nikkaluokta till fjällstationen i gympaskor eftersom denna bit är enklare. Sedan kan man hyra vandringskängor för själva bestigningen som har lite krångligare terräng. En annan god idé är att hyra en mindre ryggsäck för att packa ner mat och kläder för själva dagsturen. Ofta har man med sig en stor ryggsäck med utrustning för hela resan, och att ta med sig denna under vandringen till toppen blir tungt och otympligt. Att hyra både vandringskängor och ryggsäck för en dag kostar runt 400 kronor.

Kolla upp innan och planera resan i god tid

Ett smart sätt att göra sin bestigning av Kebnekaise så prisvärd som möjligt är att vara ute i god tid. Många kommer på i sista minuten att de vill ge sig ut och vandra och då är fjällstationen ofta väldigt uppbokad och priserna har stigit. Om man väljer att ta tåget kan man också spara en rejäl slant genom att boka sin resa i förväg. Det är självklart olika pris beroende på varifrån man reser till Kiruna, men om man bor i södra delarna av Sverige får man räkna med ett längre nattåg. Att noga planera sitt val av utrustning, mat, logi och resa kan göra stor skillnad för priset och gör dessutom att man i lugn och ro kan förbereda sig för sin vandring.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise