Liggunderlag

Komplett guide till rätt liggunderlag för vandring

Liggunderlag – Att välja liggunderlag

När du ska ut och vandra eller campa på våra kalla breddgrader behöver du inte bara tänka på att välja rätt sovsäck, du behöver även ett bra liggunderlag som isolerar mot kyla och som även är bekvämt att sova på.

Idag finns allt från traditionella liggunderlag i cellplast till mer moderna och avancerade liggunderlag som ofta är designade för att klara av kyla bättre.

Ska du ut på längre vandringar eller i tuff terräng är det kanske även viktigt att liggunderlaget inte är otympligt eller väger för mycket i packningen.

Nedan förklarar vi vilka olika typer av liggunderlag det finns, vad som menas med R-värdet och hur ett bra och bekvämt liggunderlag bör vara designat.

Rätt utrustning

Hitta rätt utrustning till bästa pris online Outnorth logo Outdoorexperten logofrystorkadmat logo Sportamore logo Sportlala logo

Olika typer av liggunderlag

Cellplastsunderlag
Det här är det traditionella basliggunderlaget som oftast är tillverkat av cellplasten etenvinylacetat (EVA). Materialet har små luftceller, vilket gör att det väger lite och att ett liggunderlag i cellplast både är bekvämt att sova på och lätt att bära. Men eftersom materialet samtidigt är ganska styvt tar det däremot upp stor volym i packningen; många rullar dock ihop liggunderlaget och bär det utanpå ryggsäcken.

Ett liggunderlag i cellplast kan användas direkt på gräset eller i tältet under den varmare tiden på året, men isolerar även relativt bra mot kyla. Om det uppstår en reva i materialet sjunker det inte ihop utan skyddar fortfarande mot kylan från underlaget eller marken.

På dagens marknad finns även nyare typer av liggunderlag i cellplast, som är specialdesignade för att användas i kallare temperaturer; de kan till exempel vara klädda med ett skyddande aluminiumhölje som reflekterar värmen eller vara förstärkta med en polyeten-film.

Ofta har de även en räfflad yta, som också gör att värmen bevaras bättre. Precis som de traditionella liggunderlagen i cellplast kostar den här nyare sorten relativt lite.

Fördelar
• Väger lite
• Tål revor
• Billigt

Nackdelar
• Tar upp stor volym i packningen

 

Uppblåsbart liggunderlag
Den mest avancerade och moderna typen av liggunderlag, som får allt större genomslagskraft idag, är de uppblåsbara liggunderlagen. De finns i flera utformningar och konstruktioner; vissa blåses till exempel upp manuellt medan andra är självuppblåsande.

Denna typ av liggunderlag finns i flera prisklasser, där de dyrare ofta är av lite högre kvalitet och har bättre isolering mot kyla. Ett Uppblåsbart liggunderlag är ofta tillverkade av ett värmereflekterande material, men även den extra höjden från marken skapar ett extra skydd mot kylan från marken eller underlaget.

Eftersom uppblåsbara liggunderlag är kompakta är de även lätta att bära med sig i packningen. Nackdelen är dock att de är känsliga mot revor och kan punkteras. Lite dyrare modeller är ibland därför fyllda med ett cellplastskum som gör att liggunderlaget skyddar mot kyla även om dess luftceller skulle gå sönder.

Jämfört med liggunderlag i cellplast väger ett uppblåsbart liggunderlag i regel lite mer, men de är å andra sidan ofta bekväma att sova på. Tänk dock på att ett uppblåsbart liggunderlag är mindre bra att använda på underlag som kan orsaka skada på dess undersida, som till exempel i klippterräng.

Fördelar
• Ger bra isolering mot kyla
• Tar upp lite volym i packningen
• Bekvämt att sova på

Nackdelar
• Inte lämpligt för alla underlag; kan punkteras
• Väger lite mer
• Kostar mer

R-värdet – ett mått på hur bra liggunderlaget isolerar mot kyla

Vill du veta hur bra liggunderlaget isolerar mot kyla bör du titta på R-värdet, som ofta finns med i produktbeskrivningen. R:et står för värmemotstånd (resistance) och är ett mått på hur stor mängd värme, mätt i kilowatt, som leds genom 1 m2 material under en timmes tid när temperaturskillnaden mellan de två ytorna är 1° C.

När värdet mäts tas även hänsyn till liggunderlagets tjocklek. R-värdet brukar ligga någonstans mellan 1,0 och 9,5; ju högre R-värde, desto bättre isolerar liggunderlaget mot kyla. Ska du ut på längre vandringar ovanför trädgränsen eller ut på bergsexpeditioner bör du därför välja ett liggunderlag med ett så högt R-värde som möjligt.

Design

Storlek och passform på liggunderlag
Det finns liggunderlag i olika längder och storlekar. De vanligaste modellerna brukar vara drygt 50 cm breda och ca 185 cm långa.

Precis som med sovsäckar finns det även liggunderlag som är specialdesignade för kvinnor; dessa brukar vara lite kortare och ha mer isolering vid höftparti och fötter.

Rör du dig mycket när du sover kan du välja ett liggunderlag som är lite bredare. Sover du på rygg bör du vara noga med att välja ett liggunderlag som är anpassat efter din längd, för att kunna sova bekvämt; om du sover på sidan med böjda ben gör det kanske inte så mycket om liggunderlaget är lite kortare.

Tänk dock på att liggunderlaget isolerar bättre mot kyla om hela din kropp får plats både på längden och bredden. Vill du spara in på volym i packningen kan du i stället välja ett liggunderlag i en så kallad mumie-design, som är rymligare upptill vid axlarna och som smalnar av nedåt fötterna.

Även tjockleken på liggunderlag skiftar, från någon centimeter för de allra tunnaste modellerna till flera centimeter för de uppblåsbara eller mer värmeisolerande liggunderlagen. Ju tjockare liggunderlag du väljer, desto bekvämare sover du i regel, men tänk på att ett tjockare liggunderlag kanske väger lite mer.