Vandra med hund
Annonser

Vandra med hund

Visst vore det en härlig upplevelse att ha med sig sin fyrbenta kompis på nästa äventyr? Om du svarar ja på frågan ska du veta att du är långt ifrån ensam. Att hunden får följa med på vandringen är en självklarhet för många hundägare, och dagens vandringsleder kryllar av ivriga fyrfotingar. Förutom att både ägare och hund får rejält med nyttig motion, så innebär en tur i skog eller fjäll tillsammans att flockrelationen får tid att utvecklas och stärkas. Helt enkelt en utmärkt idé!

Här kommer lite goda råd att ha med i bakfickan när du planerar att vandra med hund.

Planera noggrant före vandring med hund

1. Planera noggrant

När du har med dig din hund har du ansvar för en varelse utöver dig själv, och behöver därmed också anpassa vandringen efter det. Planera turen utifrån din hunds hälsa, kondition och ras. Är hunden fortfarande valp eller har ledbesvär eller andra skador sedan innan bör inga längre etapper genomföras.

Planera vandringen utifrån årstid, temperaturer och väderförhållanden. Vanligtvis innebär det inga större problem om din hund skulle bli blöt på de vardagliga promenaderna i parken, eftersom den snart får komma in i värmen för att torka. Ute i vildmarken med övernattningar i tält är det inte lika självklart, och du vill göra allt för att undvika att din hund börjar frysa. Mindre hundar kan behöva värmetäcke under kallare årstider, men även större hundar kan må bra av ett vind- och regntätt täcke. På så vis håller de sig torra och behöver inte tränga sig ner i din varma sovsäck på natten.

Under varmare årstider kan du istället behöva hålla koll på att din hund inte blir för varm. Beroende på ras och tjocklek på pälsen har hundar olika skydd mot sol och värme. Läs av din hunds signaler och se till att den får i sig vatten regelbundet. Även om många hundar letar upp naturliga vattendrag att dricka ur ska du alltid bära med dig extra vätskeresurser, eftersom torra perioder kan innebära minskad tillrinning i bäckar och åar. Idag finns det dessutom så kallade kylhalsband, som hjälper din hund att hålla temperaturen under varma dagar.

 

Träna innan tillsammans med hunden

2. Träna innan

För att slippa oväntade svårigheter under själva vandringen kan det vara ett smart övervägande att träna din hund i förväg på liknande situationer som kan uppkomma under den riktiga turen.

Till exempel, ska din hund bära sin egen packning i form av mat och leksaker? Idag finns det specifika hundryggsäckar som är ergonomiska och stabila för hunden, och som kan fyllas med så mycket som hunden mår bra av att bära. Ryggsäcken kan dock kännas ovan för din vovve om den aldrig har burit innan, varför det kan vara bra att träna på i förväg.

När det kommer till sovplats är tält alltid ett spännande alternativ. Se bara till att din hund är bekväm med detta, det är inte alltid en självklarhet. Många hundar, framförallt revirskyddande, kan bli ängsliga av att befinna sig i ett fladdrigt tält med okända vidder utanför. För att undvika sömnlösa nätter kan det därför vara en god idé att träna din hund innan vandringen, exempelvis genom att tälta på gräsmattan. På så vis vänjer sig hunden vid tältet och rutinerna som finns kring att sova där. Ett bekvämare alternativ till tält kan vara att övernatta med din hund på fjällstationer. Detta alternativ kan dock kräva god framförhållning, eftersom fjällstationerna ofta har begränsat med rum där hund tillåts.

På längre vandringar kan din hund behöva ha på sig speciellt anpassade hundskor för att skydda tassarna. Om din hund är ovan vid att bära sådana kan den bli ängslig och vilja bita av dem. Se därför till att din hund får prova skorna på en tur hemma först, till en början kanske den bara kan få testa att ha på sig dem hemma när den ligger och vilar. På så sätt blir det naturligt att ta på sig skorna när det är dags för den riktiga vandringen, och både du och din hund kan fokusera på roligare saker.

 

Vandra med hund packa smart

3. Packa smart!

En hund med på vandringen innebär givetvis en utökad mängd packning. Som nämnt tidigare finns det idag speciellt utformade hundryggsäckar, så att din hund kan hjälpa till att bära en del av sin packning. Var dock noggrann med att inte packa mer än att din hund orkar och att hunden dessutom har tillräcklig rörelseförmåga och kapacitet till att få springa omkring och busa.

Bland annat behöver hunden ha med sig mat och godis till belöning. Vandrar man långa etapper får man räkna med att hunden äter bra mycket mer än den gör till vardags, så packa med marginal. Välj gärna torr hundmat eller alternativ som kan tillagas i varmvatten på plats, eftersom blötkonserver innebär mycket extra vikt. En vattenskål kan också vara bra att ta med sig, även om många hundar gärna hittar och dricker ur vattendrag på vägen. Packa också fästingplockare och hundbajspåsar. Om det planeras vandring i mörker kan en liten lampa eller reflex vara bra att fästa på din hunds halsband.

Utöver det kan det vara smart att packa med några olika typer av koppel. Ett vanligt stadskoppel kan vara fördelaktigt på mer trafikerade leder, eller där du behöver hålla din hund nära på grund av säkerhetsrisker. Långa linor är å andra sidan att föredra i friare natur, med mindre mötande vandrare och fri sikt. Om din hund inte får springa helt fritt så kan linan åtminstone ge en härlig känsla av frihet för din hund. Har du en hundsele som går att fästa i midjan slipper du dessutom hålla i kopplet, och kan njuta fullt ut av de vackra miljöerna som ni passerar. En sele är också att föredra när du dessutom bär tung packning på ryggen, eftersom det tillåter dig att behålla en ergonomisk hållning.

Olika typer av leksaker är också bra att ha med, så att din hund håller sig stimulerad och har kul på vägen. Äger du en apportglad ras kan en kastad boll på en äng eller ut i en sjö vara det roligaste som finns!

 

Holl koll på hur du får vandra med hund

4. Ha koll på regler – och följ dem!

Eftersom din hund har alldeles för mycket spännande att rikta sin uppmärksamhet åt under vandringen kommer den antagligen strunta fullständigt i att visa respekt för naturen och andra djur. Det ansvaret faller alltså på dig som hundägare. Var flexibel och uppmärksam på vad som gäller när det kommer till regler och rekommendationer, och visa hänsyn för andra människor. Tänk på att alla inte är lika hundtokiga, vissa kan till och med uppleva stor skräck i mötet med en fritt springande hund. Se därför till att hålla din hund kopplad på trafikerade leder och där detta är markerat på skyltar.

Följ allemansrätten och låt inte din hund springa på privata områden utan tillåtelse. Enligt förordningen ska hundar hållas kopplade eller under strikt uppsyn under perioden 1 mars – 20 augusti. Detta innebär i praktiken att hunden aldrig ska befinna sig mer än en meter ifrån sin ägare. I vissa nationalparker och naturreservat är det förbjudet att ta med sin hund.

Plocka alltid upp efter din hund i närheten av trafikerade leder. Att gå rakt in i en avföringshög är inget som övriga vandrare kommer uppskatta speciellt mycket.

 

Håll koll på säkerheten vid hundvandring

5. Håll koll på säkerheten

Din hund kan visserligen innebära en trygghet, och i vissa fall kan den ge dig konkret säkerhet i form av skydd och genom att uppge varningssignaler vid fara. Hunden kan emellertid också innebära en risk för säkerheten i vissa fall, varför det är viktigt att ta åtgärder för att förhindra att något oförutsett händer.

Exempelvis kan din hund komma i kontakt med andra djur. I möte med andra hundar kan det innebära massa härligt bus och lek, men med vilda djur och boskap kan det istället innebära en livsfara. Ytterligare en uppmaning enligt allemansrätten är att hålla hunden kopplad i närheten av hagar med betande djur. Detta både för att visa respekt för boskapen som ska slippa bli ihjälskrämda av en leksugen vovve, men också för att skydda din hund som riskerar att bli sparkad eller stångad av en uppskrämd häst eller bock.

Din hund kan därutöver komma i kontakt med diverse djur om den släpps iväg fritt i vildmarken. Visa respekt genom att hålla din hund kopplad om det finns risk att stöta på vilda djur. Eftersom din hund sänder iväg olika typer av signaler, både i form av dofter och ljud, kan den dessutom dra till sig djur som exempelvis känner sig nyfikna eller hotade. Tänk på att en uppretad björn eller älg inte bara innebär en fara för din hund, utan också för dig och ditt övriga vandringssällskap.

Att ta med dig din hund på vandringen är verkligen ett riktigt äventyr! Våra fyrbenta vänner är det perfekta vandringssällskapet, och aldrig har man hört dem klaga på skoskav eller dåligt väder. Även om din kompis innebär extra planering och packning ska du inte låta det stoppa dig. Se bara till att ta med dig rätt utrustning och planera din färd utifrån din hunds behov, så kan du räkna med en oförglömlig upplevelse för både dig och din fyrbenta vän!

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise