träning inför bestiga kebnekaise
Annonser

Träning inför bestiga kebnekaise

Om du vill bestiga Kebnekaise och inte är van att bestiga berg kan det vara bra att träna inför vandringen. Du rekommenderas att påbörja träning gärna 3–4 månader innan avfärd för att få upp din kondition och även gå in dina vandringskängor.

Träna inför att bestiga Kebnekaise

Att bestiga Kebnekaise kan ta allt från 8 till 14 timmar och är en rätt krävande vandring. Om du inte är van att vandra kan det vara bra att träna upp sin kondition 3–4 månader innan du planerar att bestiga berget, samt gå in sina skor för att undvika skoskav.

Träning inför fjällvandring

Att bestiga Sveriges högst berg är ett fantastiskt äventyr men det kan också vara extremt tungt och ansträngande. Det bästa sättet att förbereda sig inför en krävande vandring är all typ av konditionsträning. Eftersom berget är väldigt brant samt att ju högre du vandrar desto mer minskar förmågan för syreintaget. Det är bra att variera sin konditionsträning speciellt om du ska vandra brant, träna mer högintensivt genom högre intensitet via konditionsmaskinerna. Det kan också vara bra att testa att bestiga andra berg och fjäll för att testa sin utrustning och känna av olika terräng. Se gärna till att göra en längre vandring som pågår under flera timmar. Vandringen blir betydligt lättare och roligare om du är fysiskt förberedd på klättringen, om du inte har tränat innan kommer du förmodligen ha svårt att klara av vandringen. Förutom att det är en utmaning fysiskt är det också mental träning, då du måste ha mycket vilja för att fortsätta.

Utrustning för att bestiga toppen

Ett annat sätt att förbereda sig på är att ha en ordentlig packningslista med rätt utrustning som klarar regn, blåst, sol eller snö – om du planerar att bestiga under vintern. Kontrollera vad väderprognosen visar innan avfärd och packa därefter, många gånger är dock vädret oförutsägbart och snabbt slå om. Det kan därför vara bra att ta med kläder för olika väder. Om man ska färdas på snö kan skidor eller snöskor vara bra att ha. Under sommaren behövs ett par rejäla vandringskängor som ger rätt stöd. Klädsel som klarar blåst och väta och gärna mössa och vantar som också är vindtäta. Ett bra underställ är alltid fördelaktigt och gärna i ull då det transporterar bort fukt från kroppen och du håller dig varm. Förutom bra kläder behövs också en vattenflaska, kompass, karta, kamera och mobil. Om ni måste gå i mörker kan även en pannlampa vara bra att ha med.

Kebnekaise under sommartid

Även om du väljer att vandra under sommaren kan det ligga kvar snö uppe på fjället på grund av temperaturskillnaderna. Vädret kan snabbt växla och vara oförutsägbart, där stora temperaturskillnader kan ske mellan dal och berg. Ju högre upp du vandrar desto kallare blir det så se till att vara förberedd att göra ombyte om vädret slår om. Förutom att vandra upp på berget finns det andra aktiviteter som klättring, bouldring eller besöka Silverfallet som är ett vattenfall mellan branta klippväggar.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise