hur kör man till kebnekaise
Annonser

Hur kör man till Kebnekaise?

Först måste man ta sig till Kiruna, dit kan man flyga, åka tåg eller köra bil. Från Kiruna tar man sig till en liten by som kallas Nikkaluokta och från Nikkaluokta slutar allmän väg. Man kan antingen åka buss eller bil till byn för att vidare vandra upp mot fjällstationen.

Hur kör man till Kebnekaise?

För att ta sig upp till Kebnekaises fjällstation påbörjas resan oftast från Kiruna. Till Kiruna kan man ta sig via bil, buss, tåg eller flyg för att sedan åka buss eller bil vidare mot byn Nikkaluokta. Därifrån slutar allmän väg och man kan bland annat åka båt eller skidor till fjällstationen.

Att resa till fjällstationen

Det finns olika sätt att resa till Fjällstationen, du behöver inte nödvändigtvis ha bil för att ta dig till Kebnekaise. Enklast är att påbörja resan från Kiruna och sedan åka buss vidare till Nikkaluokta. Till Kiruna kan man antingen köra bil, åka tåg, flyga eller åka buss. Väljer man att åka bil hela vägen till Nikkaluokta kan man parkera den på långtidsparkeringen som finns där, som kostar kring 40 kr natten.

När man väl kommit fram till Nikkaluokta finns det en mängd olika sätt att ta sig till foten av Kebnekaise. Eftersom allmän väg slutar i Nikkaluokta kan man inte köra bil eller annat fordon upp till fjällstationen. Från Nikkaluokta till fjällstationen är det runt 2 mil och tar cirka 4 till 6 timmar att promenera, det är en markerad led och anses som lätt vandring. På sommaren kan man också resa med båt vilket tar runt 30 minuter och kostar runt 380 kronor per person, både barn och hundar är också välkomna. Varje dag går även helikopterturer och tar bara några minuter att komma fram, det går även att åka helikopter från Kiruna flygplats till fjällstationen. Under vintern går det även en skotertransport som man kan åka med, alternativt lämna sin packning till för att transporteras till fjällstationen. Det går också bra att åka skidor från Nikkaluokta till stationen.

Tälta och logi

Eftersom hela äventyret tar runt 4 dagar är det bra att boka boende innan, fjällstationen är ett hemtrevligt fjällhotell som erbjuder rum i sekelskifte logement till nyrenoverade stugor. På fjällstationen finns det möjlighet att boka dubbelrum, 2 bäddsrum, 4 bäddsrum och flerbäddsrum och varje servicebyggnad har toalett, dusch, bastu, relaxavdelning och kök. Man kan själv laga egna måltider eller besöka områdets restaurang som serverar frukost, lunch och trerättersmiddagar. Möjlighet att tälta finns också och kan sättas upp runt om området, plats för tält kan dock ej förbokas. För tältplats betalar man en serviceavgift och då får man också tillgång till dusch, toalett, bastu och torkrum.

Aktiviteter på fjället

Förutom att bestiga Kebnekaise kan man göra andra dagsutflykter som att vandra över glaciärer, isklättra på vintern, besöka silverfallet eller testa på friklättring. Det finns massor av majestätiska toppar och dalar som kan vara spännande att vandra till. Om man behöver hjälp med utrustning finns det också att hyra på plats.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise