när ska man bestiga kebnekaise
Annonser

När ska man bestiga Kebnekaise?

Denna artikel kommer att besvara frågan ”när ska man bestiga Kebnekaise?”. Vilken årstid som är bäst för att bestiga Kebnekaise kan självklart vara individuellt och beror på både preferens och det dagsaktuella vädret. Det finns dock vissa generella rekommendationer gällande när på året det är bäst att bestiga toppen. För att få ut det mesta av sitt fjälläventyr kan det vara bra att ha koll på detta innan man bokar sin resa. Målet med texten är att ge dig som läsare inblick i hur vädret är på vandringslederna och hur detta varierar över årets säsonger.

När ska man bestiga Kebnekaise?

Den vanliga rekommendationen är att bestiga Kebnekaise i augusti, eller eventuellt under slutet av juli. Detta eftersom vädret är som bäst under dessa månader. Särskilt den som är en ovan fjällvandrare bör följa dessa råd eftersom det rentav kan vara riskabelt att bestiga Kebnekaise under andra tider på året.

Sensommaren är bäst på året

Utöver att klimatet är som bäst under sensommaren är det också mest folk ute och vandrar då. Det innebär att lederna är säkrare och man riskerar inte att gå vilse. Vandringslederna är också uppmärkta denna tid på året, och risken är liten att snö skulle fallit och täckt över dessa markeringar. Att kunna gå på de utmarkerade vandringslederna gör vandringen betydligt enklare och säkrare så detta är definitivt att föredra.

Olika tider för olika leder

Det är bra att ha koll på att de olika lederna för att nå Sydtoppen har lite olika rekommendationer gällande tider. Den västra leden rekommenderas från midsommar och framåt. Den kan man gå utan guide, men det är en tuff vandring som kan kräva att man kan ta emot sig själv med händerna. Den östra leden som är kortare men som innefattar klättringsmoment och bör gås med guide. Denna led brukar man inte rekommenderas att gå förrän i juli. Denna eftersom det kan finnas risk för snöras tidigare på året. De flesta går dessa leder fram till mitten av september. Det är absolut möjligt att göra det senare, men då ska man ha koll på att vädret kan vara svårare att förutse.

Kolla upp innan när fjällstationen håller öppet

Något som de allra flesta blir varse då de ska boka sin resa till Kebnekaise är att fjällstationen håller stängt under vissa månader på året. Kebnekaise fjällstation är normalt öppen under mars och april och sedan även juni till september. Man kan självklart besöka och bestiga Kebnekaise under andra tider på året, men då måste man vara beredd på att tälta. Det är inte att rekommendera att göra detta om man inte är van vandrare med god kunskap om fjället eftersom det kan finnas risk för laviner. En annan sak att ha koll på om man besöker Kebnekaise framåt hösten är att dagarna börjar bli rejält kortare. Det innebär att man bör börja sin vandring ännu tidigare på morgonen för att undvika att vandra i kvällsmörkret.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise