Tio oumbärliga saker – det är vad en bra packning bör innehålla för att du ska klara varje tänkbar nödsituation. Det anser klätterorganisationen The Mountaineers med bas i Seattle, som redan på 1930-talet tog fram sin numera berömda packlista ”The Ten Essentials”, som de uppdaterade 2003. I stället för att, som förut, lista enskilda föremål, som exempelvis karta, indelar de nu sin lista i olika grupper, som navigering, solskydd och eld.
Packlista – 10 oumbärliga saker
1. Navigering (karta och kompass)
2. Solskydd (solglasögon och solskyddskräm)
3. Isolering mot kyla (extrakläder)
4. Belysning (pannlampa/ficklampa)
5. Första hjälpen-utrustning
6. Eld (vattensäkra tändstickor/tändare/stearinljus)
7. Reparationsutrustning
8. Näring (extra mat)
9. Vätska (extra vatten)
10. Nödskydd
1. Navigering
Ska du ut och vandra bör du alltid ha med dig en detaljerad karta och kompass, för att på så sätt kunna orientera dig om du skulle råka gå vilse. En GPS är också bra, men fördelen med en kompass är att den både väger lite i packningen och att den inte är beroende av batterier för att fungera. En annan fördel med en kompass är att den även kan användas för att reflektera ljus, vilket kan vara livräddande i en nödsituation, till exempel då en räddningshelikopter behöver se dig. En barometisk höjdmätare som visar hur högt upp du befinner dig kan även hjälpa till när du behöver lokalisera din position på en karta.
2. Solskydd
Vid vandring och bergsbestigning bör du alltid ha med dig solglasögon. Ska du vistas där det finns snö och is bör du välja ett par extra mörka solglasögon som är specialdesignade för vandring och klättring, och som filtrerar bort 100 % av all skadlig UV-strålning. För att undvika att du bränner dig i solen bör du välja en solskyddskräm med en solskyddsfaktor på minst 15 och som blockerar skadlig UVA och UVB-strålning. Vid vistelse ute under längre tid bör du helst välja en kräm med en solskyddsfaktor på 30. Även om du bär kläder som skyddar mot solens UV-strålning är det viktigt att du smörjer in ansikte, hals och händer. Krämen bör appliceras på nytt cirka varannan timme beroende på tid på dagen och på hur mycket du svettas. Glöm inte heller att använda ett läppbalsam med solskyddsfaktor.
3. Isolering mot kyla
Det är alltid bra att ha med sig ett extra lager kläder i packningen om väderförhållandena skulle ändras snabbt och det blir kallt, vått och blåsigt. Tänk på att de extra kläderna bör vara anpassade efter det väder du är ute i. Ett tips är att fundera på vilken typ av väder som är det värsta tänkbara du kan hamna i och ta med dig extra kläder baserat på det. Ta till exempel med dig ett extra underställ, en mössa, strumpor och en jacka.
4. Belysning
Välj hellre en pannlampa än en ficklampa när du är ute och vandrar. Då har du händerna fria. De senaste typerna av pannlampor är små, väger lite och har i regel längre batteritid än en ficklampa. Många av dagens pannlampor har även ett blinkande så kallat strobe-läge, vilket kan vara en extra fördel i nödsituationer. När pannlampan är i detta läge sparar du dessutom på batteriet. Glöm dock inte ta med extra batterier för säkerhets skull. Vissa av dagens ficklampor är också väldigt effektiva och har en stark ljusstråle, vilket också kan vara bra i en nödsituation om du till exempel behöver signalera för att visa var du befinner dig. Det är även viktigt att var och en i vandringssällskapet bär sin egen pann- eller ficklampa.
5. Första hjälpen-utrustning
En första hjälpen-utrustning bör till exempel innehålla plåster i olika storlekar, plåster mot blåsor och skavsår, gasbinda, sårtejp, desinficeringsmedel och värktabletter. Det är även bra att ha med sig myggmedel. Idag finns många bra färdigpackade första hjälpen-kit som även kan anpassas efter individuella behov. Hur mycket man bör ta med sig i sitt reseapotek beror på hur många ni är i sällskapet. Ett annat tips är att ta med sig en guidebok om hur olika medicinska nödsituationer bör hanteras.
6. Eld
Tändstickor bör vara av typen vattensäkra, annars måste du förvara dem i en vattentät behållare eller påse så att de inte blir blöta. Ta gärna med dig många tändstickor. En tändare är också bra att ha med sig. Vill du göra upp eld snabbt kan du även använda ett eldstål, som är ett verktyg med vilket man skapar gnistor. Även stearinljus kan vara bra att ha med sig om elden skulle vara svårtänd.
7. Reparationsutrustning
Kniv eller en armékniv med minst ett utfällbart blad, skruvmejsel, konservöppnare och sax är ett måste i packningen när du ska ut och vandra. En schweizisk armékniv har många användningsområden; du kan till exempel använda den när du lagar mat och till första hjälpen. Desto mer oerfaren gruppen är ju fler verktyg behöver i regel armékniven eller multiverktyget ha. Om du har ett uppblåsbart liggunderlag bör du inte glömma att ta med dig reparationsutrustning även för den. Ett klassiskt tips är också att ta med sig duct tape. Riv av remsor och linda runt vattenflaskor eller tältpålar, så har du tejpen lätt till hands om du behöver den snabbt.
8. Näring (extra mat)
Ta alltid med dig mat för en extra dag i packningen. Du kan till exempel ta med dig torkat kött eller annan mat som inte behöver tillagas, som olika typer av konserver. Det är även bra att ha med sig energibarer, nötter och torkad frukt. När du äter gör kroppens ämnesomsättning så att du håller dig varm. Därför är det en bra att äta något litet precis innan du ska sova. Glöm inte att du inte bör lämna rester framme, som kan locka vilda djur.
9. Vätska (extra vatten)
Du bör bära med dig minst en vattenflaska och en hopfällbar behållare. Även om du kan dricka vattnet från våra svenska fjällbäckar kan det även vara bra att ta med sig ett portabelt vattenreningsfilter eller någon av de specialprodukter, till exempel i form av pulver, som finns på dagens marknad och som renar vattnet kemiskt från bakterier, speciellt om du vandrar i områden där du inte känner till hur vattenkvalitén är. Håll koll på var det finns vattenkällor genom att titta på kartan, gärna innan du ger dig ut och vandrar så att du är förberedd.
10. Nödskydd
Även om du bara ska ut och vandra över dagen är det viktigt att ta med sig ett nödskydd, till exempel ett tarp tent, där du kan sova om du skulle råka gå vilse. Du kan även behöva ett nödskydd om du blir skadad och behöver lägga dig ner och vila, eller om det börjar blåsa och regna. Som skydd mot väta kan du även använda en så kallad bivy bag, som är ett vattenavvisande sovsäcksskydd. Om du vill spara på vikt i packningen kan du använda en ultralätt nödfilt eller bara en stor sopsäck som nödskydd.
Övrigt
Övriga saker som är bra att ha med sig om det skulle uppstå en nödsituation är exempelvis visselpipa, isyxa, kommunikationsutrustning, till exempel mobil- eller satellittelefon, spegel, som du kan använda för att reflektera ljus med om du behöver kalla på hjälp, och en nödsändare med vilken du kan larma räddningscentralen via en satellit. Glöm inte heller penna och papper. Kom även ihåg att det viktigaste du tar med dig på vandringen eller vid bergsexpeditionen är din egen kunskap – lär dig därför hur utrustningen i din packning fungerar innan du ger dig ut och vandrar eller klättrar.