Annonser

Hur tung ryggsäck kan man bära?

Hur tung ryggsäck kan man bära är en fråga som är ganska svår att besvara innan vandringen är igång, men det finns några tumregler.

Att enbart prova ryggsäcken med lite olika vikter hemma motsvarar inte riktigt att kränga på sig den dagen efter en lång etapp, när träningsvärken ekar i kroppen och energinivån tryter.

Dessutom måste vikten anpassas efter vandringens längd, hur många dagar den beräknas ta samt vilken fysisk form du som bärare är i. Det finns några små tumregler man kan förhålla sig till när man ska planera vikten på sin ryggsäck, även om denna sen måste anpassas efter flera, och ibland svårberäkneliga, faktorer.

Tumregel för hur tung ryggsäck man orkar bära

En riktlinje är att en tvåveckors vandring resulterar i en normalpackad ryggsäck på runt 20 kilo. Här ingår allt från kläder till tält och kök. Om du och ditt sällskap planerar att bo i anordnade stugor eller fjällstationer kan du räkna med att nästintill halvera vikten.

Ryggsäcken brukar väga något mer i början, där vikten sedan avtar i takt med att matprovianten minskar.

Ett riktmärke att utgå från är att man oftast klarar av att bära upp emot en tredjedel av sin egen vikt.

Ska man gå långt och i kuperad terräng ska man dock försöka hålla packningens vikt till en fjärdedel av sin egen.

Hur ryggsäcken sitter på ryggen

Hur ryggsäcken sitter mot ryggen och över axlar påverkar hur tungt man orkar bära i längden, så se till att anpassa axelremmar och rygglängd ordentligt. För att hålla din packning så lätt som möjligt är det viktigt med god planering. Packa inte med onödiga prylar som du kan klara dig utan, och basera matmängden på om det kommer finnas möjlighet till påfyllning på vägen. Många av dagens friluftsprylar är utformade för att hålla så låg vikt som möjligt, vilket kan vara bra att jämföra lite extra om du ska köpa nytt inför vandringen. Att vandra i sällskap kan också bidra till att hålla nere vikten, eftersom man kan dela på gemensamma saker som tält och kök.

När man packar en ryggsäck

När man packar en ryggsäck som ska bäras på ryggen och under en längre tid ska man tänka smart och ergonomiskt. Se till att ha tunga grejer när kroppen, precis bakom ryggen, och gärna högt upp i ryggsäcken. Lättare saker kan läggas långt ner. Vissa prylar, exempelvis liggunderlag, kan hängas i en rem utanpå ryggsäcken om det inte får plats inuti. Viktfördelningen i väskan är viktig för att skapa balans för dig som vandrar. En tung och felpackad ryggsäck kan orsaka svängningar när du går, vilket i sig gör dig ostabil och kan resultera i att du måste kompensera onödigt mycket. I värsta fall kan det leda till att olyckan är framme, och att du exempelvis trampar snett och skadar dig.

Ytterligare en viktig aspekt att tänka på när du packar är att ha vissa saker lättåtkomligt. Man vill till exempel ha nära till snackset när sockernivåerna sjunker och ett första hjälpen-kit om någon i sällskapet skulle skada sig. Beroende på hur väderleksrapporten ser ut kan det även vara smidigt att ha sådant som solglasögon och regnkläder nära till hands.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise