bestiga kebnekaise med guide
Annonser

Hur bestiger man Kebnekaise med guide?

För den som vill bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise finns främst två leder att göra detta på: den västra och den östra leden. Om man väljer den östra innebär detta både vandring över en glaciär och klättring, något som gör att man bör ha med sig en erfaren guide under turen. I denna text kommer vi att besvara frågan ”hur bestiger man Kebnekaise med guide?”. Målet är att du ska förstå hur vandringen går till, men även vad som krävs av dig som vandrar. Dessutom går vi igenom vad det kostar att bestiga Kebnekaise med guide.

Hur bestiger man Kebnekaise med guide?

Om man väljer den västra leden behövs ingen guide. Denna led är säker och relativt lätt att vandra. Den östra leden har moment som kräver att man har en guide med sig om man är oerfaren. För många är den östra leden ett spännande val eftersom man får klättra och vandra över en glaciär.

Vad kostar det att bestiga Kebnekaise med guide?

Priset för att bestiga Kebnekaise under en guidad tur varierar från år till år och ser olika ut beroende på om man väljer guider som arbetar på fjällstationen eller externa guider. Det vanligaste är dock guidade turer tillsammans med STF:s guider, och år 2020 kostade dessa 1490 kr/person för att vandra den östra leden. I detta pris ingår lunchpaket och guidad hjälp under klättringen och vandringens svårare moment. Det är viktigt att vara vid relativt god fysisk form eftersom guiden kan be en vända om man inte klarar av gruppens tempo. Inför topptursförsöket kan man få möjlighet att göra ett test för att se om man har tillräckligt god kondition. Det gäller att man kan hålla ett generellt tempo på 6 höjdmeter i sekunden.

Östra leden – så går det till

Då man ska bestiga Kebnekaises sydtopp via den östra leden möts man först kvällen innan på fjällstationen. Då går guiderna igenom de moment som kommer att ingå under vandringen samt ger information om vad man bör ta med sig i ryggsäcken under dagen. Detta möte är viktigt för att kunna förbereda sig inför vandringen och är därför obligatoriskt.

Inför själva toppturen som sker följande dag är det viktigt att man sätter i gång tidigt och att man fått i sig ordentligt med frukost. Om vädret är dåligt kan vandringen komma att ställas in eftersom det vore för riskabelt att göra en topptur. Men vanligen ger man sig av direkt efter frukost och vandringen tar sedan cirka 10 timmar. Under vandringen kommer man efter en krävande brant bit fram till Björlings glaciär. Där går man tillsammans med fantastisk utsikt över ett snötäckt landskap. Efter glaciären är det dags för själva klättringen som även den sker i grupp. Man sätter sig fast i en vajer som är fäst i berget med bultar. Även om man klättrar för första gången är klättringen relativt enkel och går utmärkt att genomföra.

Paketresor för att bestiga Kebnekaise med guide

Man kan välja att genomföra bestigningen av Kebnekaise med externa guider, och dessa turer kan bokas som paketresor. Många tycker att det är skönt att resan, vandringen och login ingår i priset eftersom man då kan slappna av och inte behöver planera. Detta kan vara särskilt bekvämt för den som inte vandrat tidigare och är oerfaren. Dessa turer är ofta 4–5 dagar långa och då ingår också andra aktiviteter utöver själva toppturen. Priset för dessa guidade paketresor varierar men brukar ligga på runt 15,000 kronor/person.

Guider kan hjälpa till med förberedelser

En sak som kan vara skönt då man bestiger Kebnekaise med en guide är att få tips och råd inför bestigningen. För många är det första gången man ska bestiga ett berg och kanske till och med första gången man vandrar. Även om man är vid god fysisk kondition kan detta kännas nervös, och då är det bra att ha något som lugnar en inför topptursförsöket. Guiderna bestiger Kebnekaise regelbundet och har god koll på väderförhållanden och vad som krävs av varje vandrare. Även om man inte själv är säker på huruvida man kommer att klara av det kan guiderna ofta hjälpa en att förstå vad vandringen kommer att innebära. Om man bokat en paketresa kan man dessutom få tips på hur man förbereder sig inför själva resan. Det kan handla om allt från vad man bör packa ner i sin ryggsäck till hur man fysiskt kan träna inför vandringen.

Hur bor man då man bestiger Kebnekaise?

I denna text kommer vi att besvara frågan ”hur bor man då man bestiger Kebnekaise?”. Vi kommer att gå igenom de olika boendemöjligheter som finns då man vill bestiga Kebnekaise och vilka fördelar som finns med de olika alternativen. Syftet med texten är att ge dig en bild av hur man på bästa sätt kan planera sitt boende och hur det ser ut i närheten av Kebnekaise. På så vis kan du bättre planera inför din resa och säkerställa att du har en bra logi innan och efter bestigningen.

Hur bor man då man bestiger Kebnekaise?

Man kan bo på olika sätt vid Kebnekaise. Vissa väljer att bo på fjällstationen som ligger precis i början av leden upp mot toppen. Man kan dessutom välja att tälta på fjällstationens område, för att få tillgång till dusch, toaletter och kök. Ett tredje alternativ är att tälta utanför området.

Olika boendeformer vid Kebnekaise

Väljer man att bo på fjällstationen får man sova i en skön säng och har dessutom tillgång till en hel del bekvämligheter. Kebnekaise fjällstation har både restauranger och självhushållskök beroende på vad man föredrar. Om man hellre bor i tält går även detta utmärkt, och då kan man välja att antingen bo på fjällstationens område eller utanför. Bor man på området betalar man en serviceavgift för detta, men i denna ingår tillgång till bastu, toaletter, dusch och kök. Det gör att vistelsen blir betydligt bekvämare. Om man bor utanför är det helt gratis, men då bör man packa ner ett stormkök så att man kan förbereda sina måltider själv.

Vad kostar det att bo på Kebnekaise fjällstation?

Priset för att bo på Kebnekaise fjällstation varierar beroende på säsong och vilken typ av rum man bokar. Det är billigast att bo i sovsal och då betalar man helt enkelt för sängen man sover i. Det billigaste alternativet ligger på runt 600 kr/natt och person. De lite dyrare rummen kan man dela två personer och då kostar det runt 900 kr/person. Om man vill hålla priset lågt är det en god idé att boka sitt rum i god tid eftersom de billigare rummen ofta bokas upp fort.

Något att tänka på då man planerar sitt boende och sin resa är också hur man tänker göra med maten under vistelsen. Att laga sin egen mat blir betydligt billigare än att äta på fjällstationens restauranger. Att köpa med sig matvaror innan kan också vara smart för att sedan kunna laga mat i fjällstationens kök.

Tälta vid Kebnekaise – nära fjällstationen

Ett annat alternativ som är mycket populärt är att tälta på fjällstationens område. Då betalar man en serviceavgift som ligger på 250 kronor per natt för medlemmar i STF, och 350 kronor per natt för den som inte är medlem. Detta är ett bekvämt alternativt eftersom man kan använda de faciliteter som erbjuds för de som bor på fjällstationen såsom badrum, bastu och kök. På så vis kan man sova i tält och uppleva naturen utan att behöva laga mat på stormkök. Det är bra att vara medveten om att tältning i anslutning till fjällstationen är ett mycket populärt alternativt. Det går i princip alltid att hitta tältplats, men det är desto svårare att hitta en bra tältplats. Därför kan det vara smart att försöka planera sin ankomst till fjällstationen så att den inte blir alltför sen på kvällen.

Tälta utanför fjällstationen

Om man tycker om att tälta och vill ha en ännu mer privat och naturnära upplevelse kan man välja att tälta utanför fjällstationen. Det kan vara bra om man har tillgång till ett bra tält eftersom vädret på fjället kan variera kraftigt under natten. Tält kan hyras på fjällstationen om man inte vill bära med sig det under vandringen. Det är också bra om man har kunskap om vad som är en bra tältplats eftersom natten annars kan bli riktigt blåsig. Man bör hitta en plats som är vindskyddad, exempelvis av en stor sten eller ett träd. Fördelen med att bo utanför fjällstationen är att det är betydligt billigare men samtidigt också närmre naturen och hela upplevelsen av fjället. Det är tystare och mer spännande och för den som är okej med att uträtta sina behov i det fria kan detta därför vara det bästa alternativet.

Bo i fjällstuga

Om man vill bo utanför fjällstationen men inte tycker om att sova i tält finns även alternativet att bo i en fjällstuga. Då betalar man på samma sätt som den som bor i tält på fjällstationens område en serviceavgift. Särskilt om man besöker Kebnekaise under den tid som fjällstationen är stängd är det ofta fjällstuga som gäller. Då får man tillgång till en uppvärmd stuga som också ha toalett, kök och torkrum. Priset för detta boende ligger på cirka 400 kr/natt.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise