hur tränad måste man vara för att bestiga kebnekaise
Annonser

Hur tränad måste man vara för att bestiga Kebnekaise?

Om du ska bestiga Kebnekaise bör du ha bestigit och vandrat tidigare, att ha en viss träningsbakgrund är rekommenderat. Genom att vara fysiskt redo för utmaningen blir vandringen lättare både fysiskt och mentalt. Många jämför vandringen med att springa ett maraton.

Hur tränad måste man vara för att bestiga Kebnekaise?

Det är fördelaktigt att träna inför vandring av Kebnekaise då det är en tuff vandring, om du är otränad kan det vara svårt att klara av bestigningen. Man behöver inte vara en elitatlet för att vandra uppför berget men för att underlätta vandringen är det bra att träna upp konditionen.

Träning inför fjällvandring

Det är krävande och fysiskt ansträngande att bestiga Kebnekaise, och olyckor sker tyvärr varje år. Det är en ojämn och svårklättrad terräng med stor skillnad i lufttryck ju högre upp man klättrar. Man bör vara väl förberedd på att vädret snabbt kan skifta och slå om vilket kan påverka sikt och framkomlighet. Därav är det bra att ha med kläder för ombyte och utrustning som står emot regn, blåst och även snö. Beroende på hur fysiskt redo du är för klättringen kan vandringen ta alltifrån 8 timmar till 14 timmar, vädret spelar också en stor roll för hur lång tid det kan ta.

Om du ska bestiga Kebnekaise kan det vara bra att förbereda träningen runt 3 till 4 månader innan för att få upp en bra kondition, att gå in dina vandringskängor är också en bra idé för att slippa skoskav. Den bästa träningen inför en vandring är all slags konditionsträning. Du kan börja med att lägga in kortare intervallpass och gradvis öka längden och intensiteten. Det är bra att utföra träning som är så lik vandringen som möjligt.

Checklista inför vandring

Det finns olika saker att tänka på innan man beger sig i väg på en vandring. Se till att ha gott om tid för att inte behöva vandra i mörker på tillbakavägen. Gå alltid i grupp och håll ihop. Se över vilket väder som förväntas och tänk på att det snabbt kan slå om. Räkna med att ni inte har mobiltäckning högre upp. Kom ihåg att ha med en påse att stoppa skräp i och lämna platsen som ni hittade den.

Information kring bestigning av Kebnekaise

Man kan enkelt hitta inspiration av andra som vill dela med sig av sina berättelser, det finns många som delar med sig av sin resa online via bloggar eller sociala medier. Då kan man även bli medveten om hur väl förberedd man bör vara, mentalt och fysiskt. Det kan vara bra att skriva en lista över vad du bör ta med dig och förbered innan beroende på vilket typ av väder ni kommer möta.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise