bestiga kebnekaise otränad
Annonser

Går det att bestiga Kebnekaise otränad?

I denna artikel kommer vi att svara på frågan ”går det att bestiga Kebnekaise otränad?”. Eftersom fjällvandring är fysiskt påfrestande, och vandring uppför höga höjder än mer så är bergsbestigning självklart en utmaning. Det finns dock många exempel på oerfarna och relativt otränade personer som klarar av att bestiga Kebnekaise utan problem. I texten kommer vi gå igenom hur jobbigt det är att bestiga Kebnekaise för den som är otränad, samt ge handfasta tips på hur man kan underlätta bestigningen. Målet är att du som läsare ska få en idé om vad det faktiskt innebär att bestiga Kebnekaise utan träning, samt vad man ska tänka på innan man bokar sin resa.

Går det att bestiga Kebnekaise otränad?

Det går faktiskt bra att bestiga Kebnekaise otränad, men det är en utmaning. Att bestiga Sveriges högsta berg är tufft, och för den som har begränsad fysisk kondition blir det såklart ännu jobbigare. Många som är otränade har en god grundkondition och klarar dock av vandringen utan några större förberedelser.

Få koll på konditionen – i förväg

I grund och botten är det absolut viktigaste att ha god självkännedom. Om man har koll på sina egna begränsningar, förbereder sig mentalt och packar smart kan även en otränad person bestiga Kebnekaise. Man kan gärna testa sin kondition innan man ger sig av genom att ge sig ut på raska promenader eller lugna löprundor. På så vis får man en uppfattning om vad man klarar av och en idé om hur det kommer kännas när man vandrar mot toppen.

Bra förberedelser är A och O

Först och främst behöver man förbereda sig ordentligt inför sin resa. Det innebär att man bör läsa på om vad som gäller då man bestiger berg, och framför allt då man bestiger Kebnekaise. Det finns en mängd olika trådar och forum på nätet som går igenom vad man bör packa ner och hur man på bästa sättet tar sig till sin slutdestination. Att läsa denna text är redan ett exempel på smart förberedelse inför fjällvandringen!

En bra och bekväm ryggsäck är centralt för en lyckad vandring. Dessutom bör man ha sköna vandringskängor och rejäla strumpor. Ombyte och varma kläder kan också komma väl till hands då man närmar sig högre höjder. Om man ska vandra för första gången och inte har tillgång till bra utrustning kan man välja att hyra denna på fjällstationen. En annan sak som är bra innan resan är att gå ut och gå. Även om man är otränad kan dagliga promenader göra att konditionen snabbt förbättras. På så vis blir fjällvandringen roligare.

Så jobbigt är det att bestiga Kebnekaise

Även om Kebnekaise är relativt tillgängligt och enkelt jämfört med andra höga berg så är det absolut en fysisk utmaning. Det innebär att det är jobbigt att bestiga Kebnekaise, även för den som är vältränad. Man behöver hålla i gång många timmar under dagen och dessutom ta sig upp en hel del höjdmeter. De allra flesta kan relatera till hur jobbigt det är att gå uppför, i trappor eller uppförsbackar. Under bergsbestigning gör man detta men under flera timmar i sträck.

Det är inte helt ovanligt att otränade personer som vill bestiga Kebnekaise behöver vända halvvägs till toppen. Detta är såklart tråkigt eftersom man satt upp ett mål om att nå hela vägen. Vissa tycker att bestigandet av Kebnekaise är relativt enkelt, även om man inte tränar ofta, men det går inte att ge en generell rekommendation eftersom alla är olika. Att säga exakt hur jobbigt Kebnekaise är vore därför omöjligt eftersom det beror helt på hur ens grundfysik är. Man bör därför helst förbereda sig någon eller några månader i förväg om man är helt otränad.

Lyssna till kroppen och ta det lugnt

Utöver smart utrustning och förberedelser bör man också tänka på att lyssna till sin kropp under vandringens gång. Att bestiga Kebnekaise tar ungefär 10–14 timmar och genom att börja tidigt på morgonen kan man vandra i ett lugnare tempo. Om man är otränad är det en god idé att ta många pauser på sin väg till toppen. Se också till att packa ner bra och energirik mat för att hela tiden kunna fylla på energidepåerna. En annan smart idé är att ha några extra dagar på fjällstationen för att kunna vila ordentligt mellan vandringarna. De flesta som ska bestiga Kebnekaise väljer att ta tåget och sedan vandra cirka 20 km till Fjällstationen. Det innebär att man utsätter sin kropp för fysisk påfrestning redan innan själv bestigningen. Då kan det vara skönt att ha inplanerade vilodagar för att bygga upp energi.

Även en mental påfrestning

Många pratar om den fysiska utmaningen som Kebnekaise innebär, men det är också viktigt att komma ihåg att bergsbestigning även påverkar en mentalt. Något som för många innebär är det svåraste momentet under vandringen är faktiskt nedstigningen från toppen. Detta eftersom man redan nått sitt mål och sedan har flera timmars vandring kvar att utföra på tillbakavägen. Här hjälper det att vara mentalt förberedd för att kunna pusha sig själv att trycka på lite extra. Man kan sätta upp mål innan resan för vad man vill klara av och vart ens gränser går. På så vis kan man motivera sig själv under vandringen utan att riskera att man kör på för hårt.

Kebnekaise – en rolig utmaning för den vandringssugne

Med allt detta sagt är Kebnekaise faktiskt är tillgängligt resmål och en utmärkt utmaning för den som vill ge sig ut och vandra. Om man är helt otränad och aldrig någonsin har vandrat förut kan man förbereda sig en tid inför resan. Man kan exempelvis ge sig ut på vandring i sitt närområde och försöka utmana sig själv genom att göra mindre bestigningar veckovis. På detta sätt är man mer medveten om hur kroppen reagerar på att vandra uppför under längre tid. En annan smart grej är att börja gå in sina vandringskängor i god tid för att slippa skavsår och problem under själva bestigningen av Kebnekaise. Gör helst resan tillsammans med någon eftersom ni då kan sporra varandra och ge motivation till förberedande träning innan. Den mentala och fysiska påfrestning som bestigningen innebär blir betydligt enklare om den delas med en partner.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise