vad heter högsta punkten på kebnekaise
Annonser

Vad heter högsta punkten på Kebnekaise?

Nordtoppen heter Kebnekaises högsta punkt och är idag Sveriges högsta berg. Massivet har två toppar, Nord och Sydtoppen som endast skiljer runt en meter mellan varandra. Nordtoppen uppmäts 2096,8 meter över havet medan Sydtoppen mäter 2096 meter. I Sverige finns det 12 fjäll som mäter över 2000 meter.

Vad heter högsta punkten på Kebnekaise?

Högst punkten i Sverige i dag är del av Kebnekaise massivet och heter Nordtoppen. Den andra högsta toppen kallas Sydtoppen och är bara runt en meter lägre än Nordtoppen. Då Sydtoppen är täckt av en massiv toppglaciär som kontinuerligt smälter tappar toppen höjd för varje år.

Kebnekaises fjällmassiv

Bergsmassivet har två huvudtoppas som kallas Nord och Sydtoppen, Nordtoppen är idag Sveriges högsta punkt på 2096,8 meter över havet. Sydtoppen är täckt av en toppglaciär och har runt 2060 meter av fast berg, medan resterande 30 – 40 meter består av snö. Tidigare har det varit Sydtoppen som bemärkts högsta punkt då glaciären under 1900 talet uppmäts mellan 50 och 60 meter tjock, men sedan glaciären kontinuerligt smält har Nordtoppen tagit över ledningen. Nordtoppen är kal och består endast av berg, från 1950 har Nordtoppen haft samma höjd på runt 2097 meter. Runt om Kebnekaise finns en mängd andra toppar och glaciärer, med tre omgivande dalgångar skapas ett triangulärt område. Kebnekaise är också det mest glaciär tätaste område med över 40 olika glaciärer.

Resa till toppen

För att ta sig till Nord eller Sydtoppen måste man först ta sig till Fjällstationen som ligger vid Kebnekaises fot. För att ta sig till Kebnekaise måste man ta sig till den lilla byn Nikkaluokta för att sedan färdas via fot, båt eller helikopter till Fjällstationen. Har man bil kan man parkera den på långtidsparkeringen vid servicecentret som finns innan man påbörjar vandringen till Nikkaluokta. Att gå till fjällstationen förväntas ta 4 till 6 timmar.

När man ska vandra från fjällstationen upp till toppen kan man välja olika vägar upp, de två klassiska är Östra och Västra leden som båda påbörjas vid samma utgångspunkt men runt 1 km in i vandringen delar på sig. De två lederna skiljer sig hyfsat åt, Östra leden är kortare och beräknas ta runt 8 till 10 timmar att klättra men har desto svårare element som innebär att både behöva ta sig över glaciär och klättra med vajer. Västra leden har brant och växlande terräng och beräknas att ta runt 10 till 14 timmar att klättra. Beroende på hur väl förberedd man är, hur bra kondition man har och hur bra väder man prickar in kan det också ta kortare eller längre tid att vandra.

Utrustning för färden

Oavsett om man bestiger Kebnekaise under vinter eller sommaren behöver man vara väl utrustad för regn, snö och blåst. Man behöver kläder som håller tätt och varmt samt gärna ombyte, extra plagg att dra på är också bra att ha med. Se till att ha snabb energi som en chokladkaka eller nötter tillhanda, även vatten är bra att ha inom nära räckhåll.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise