Länge har man trott att 17 åriga Johan Alfred Björling med vänner var första att bestiga berget under sommaren 1889. Men senare har det visat sig att en fransman vid namn Charles Rabot tillsammans med fjällguiden Jon Larsson var först att bestiga Kebnekaise 1883. Första vinterbestigningen skedde 1908 av Nils Pallin.
Först att bestiga Kebnekaise
Charles Rabot är det första kända person som vandrat uppför Kebnekaise. Han utförde expeditionen tillsammans med fjällguiden Jon Larsson i augusti 1883. Efter det besteg Johan Alfred Björling Kebnekaise efter en 13 timmars lång färd. Toppen nåddes den 9nde juli 1889 genom berget västra led, därför kallas denna led Björlings led idag.
Information kring berget Kebnekaise
Kebnekaise är Sveriges högsta berg med ett höjdläge på 2097 meter över havet. Berget är beläget i Kiruna kommun som ligger i Norbottenslän. Kebnekaise utgörs av ett flertal toppar och har flest glaciärer i hela Sverige. De två vanligaste topparna att bestiga är syd- och nordtoppen, som det ser ut idag är nordtoppen högst med 2097 meter medan sydtoppen når 2060 meter över havet. I anslutning till berget finns även fyra större glaciärer som kallas Rabots glaciär, Isfallsglaciären, Storglaciären samt Björlings glaciär, men det finns över 40 olika glaciärer sammanlagt samlade i området. Under 1907 byggdes Kebnekaise fjällstation som idag är en av de utgångspunkterna för att kunna bestiga berget, högre upp på berget finns även topp stugor byggda.
Kebnekaises fjällstation och boende
Kebnekaise Fjällstation upprättades 1907 med hjälp av natur runtomkring, stationen ligger vid botten av berget och är utgångspunkten för att börja bestiga Kebnekaise. Från Nikkaluokta till Fjällstationen är den ungefär 2 mil och tar cirka 4 till 5 timmar att vandra. Då fler och fler ville bestiga berget utökades antal sovplatser och anläggningar gradvis. Idag består stationen av multipla byggnader och har sovplatser för runt 200 personer. Boende kan man boka innan och även njuta av frukost, lunch och trerättersmiddag. Det går även att tälta vid fjällstationen mot en serviceavgift men det går inte att boka tältplats i förhand. Om du väljer att tälta får du också tillgång till servicehusen med dusch, kök, torkrum, bastu med mera. Vid fjällstationen finns även en butik där man har möjlighet att köpa enklare matvaror som soppor, frystorkad mat, dryck och godis. Du kan även hyra utrustning för klättring eller skidutrustning.
Äventyr och upplevelser
Förutom att kunna vandra upp mot olika toppar kan man även uppleva andra äventyr runt Kebnekaise. Under vintertid finns det flertaliga områden att åka skidor på och åka på topptur för att sedan åka utförsåkning ner. Det går även att gå på glaciärvandring eller isklättring. Runt sommar och höst finns det också mycket att uppleva runt om i Kebnekaise. Man kan testa på klättring med rep och säkringar eller testa på friklättring (bouldering). Utöver det kan man resta på att utforska jättegrytor som har formats under decennier av vattenerosion. Silverfallet är ett vattenfall i området som är en populär utflykts destination, vattenfallet ligger mellan två bergsväggar och vandringen dit ger möjlighet till många vackra vyer.