bestiga kebnekaise oktober
Annonser

Att bestiga Kebnekaise i oktober

Det går att bestiga Kebnekaise året om men det finns vissa månader som anses bättre eller sämre för vandring. Under vintertid anses mars till maj månad som bäst, om du hellre vill bestiga under sommaren är ofta juli till augusti bäst.

Att bestiga Kebnekaise i oktober

En viktig aspekt att tänka på i oktober är att dagslängden är kortare, nere på dryga 7 timmar. Det tar ungefär 10 till 11 timmar att vandra upp och ner för berget därför är risken stor att det blir mörkt på vägen ner igen.

Planera resa till Kebnekaise

Det bästa är att innan du påbörjar din resa mot Kebnekaise är att göra upp en plan med komplett packlista, möjligtvis ha ett förberedande träningsprogram och vara medveten om vilka risker som medföljer vandringen. Under vintertid kan det vara extra krävande inte bara på grund av klättringen men också för väderomslag och kraftig blåst. Dessutom bidrar höjdskillnaden till mindre syreintagförmåga på runt 2% per trehundra meter.

När du ska resa till Kebnekaise börjar vandringen från Nikkaluokta till bergets fjällstation och tar cirka 4 till 5 timmar. Denna vandring anses lätt och inte särskilt krävande. På vintern kan man även åka skidor eller skoter, det finns även möjlighet att skicka med sin packning med skotern.

I din packlista bör du förbereda kläder som är vindtåliga, som skaljacka och byxor samt står emot väta. Ett varmt ombyte och ett bra underställt helst i ull ser till att hålla dig varm och torr. Ofta är lager på lager principen bäst i vintermiljöer. Det kan också vara bra att ha med karta, kompass och GPS speciellt om mobilen inte har teckning eller dör. Om ni förväntar er soligt väder är solglasögon och solskydd bra att ha med i packningen. På högre höjder kan det också vara svårt att hitta vatten så se till att ha med tillräckligt för hela vandringen.

Västra leden

De mest bevandrade lederna är västra och östra leden som båda utgår från fjällstationen. Det är bäst att använda sig av karta och kompass då östa leden är helt omarkerad, västra leden har markeringar i början men under vintertid kan dessa vara svåra att se. Beroende på dina förutsättningar kan västra leden ta runt 10 till 14 timmar att bestiga, det kan även ta längre eller kortare tid. Din kondition, utrustning och väderläge är sådant som spelar in hur lång tid det kan ta. Denna led är väldigt brant och här gäller det att erhålla kunskap kring snö och lavinrisk samt ha med rätt utrustning som transceiver, sond och spade.

Östra leden

Östra leden är kortare än västra leden och påbörjas vid samma punkt, efter runt 1 km delas lederna upp. Via denna led färdas man över en glaciär som också innebär risk för din säkerhet då sprickor kan uppstå om glaciären rör på sig. Efter glaciären möts man av en lättare klättring där man använder stålvajer och klättringsutrustning för att ta sig vidare. Denna led rekommenderas av vandras tillsammans med guide om du inte har vana sedan innan.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise