hur mycket ser man från kebnekaise
Annonser

Hur mycket ser man från Kebnekaise?

Vid bra väder kan man se stora bergmassiv och glaciärer från toppen. Men vädret på fjället kan snabbt skifta och det är inte alltid man har bra utsikt från toppen av berget. Ibland kan man inte ta sig hela vägen upp om vädret är alltför dåligt då det kan vara farligt.

Hur mycket ser man från Kebnekaise?

När det är bra väder och sikt på berget kan man se stora bergmassiv från alla håll. Man ser bland annat fjället Sälka och Drakryggen. Vid dåligt väder kan det dock vara svårt att få bra utsikt, dålig sikt kan göra det svårt och farligt att gå hela vägen upp.

Håll koll på väderleken

Innan man vandrar uppför Kebnekaise bör man ha studerat väderleksrapporten för att besluta om det är en bra idé att bestiga eller ej. Om man verkligen vill uppleva en bra utsikt från toppen kan det vara värt att försöka tajma in en dag med bra väder för att inte komma fram besviken. Vandringen tar runt 4 dagar att genomföra allt som allt, med två eller tre nätter på fjällstationen, det många gör är att boka en extra dag för att ge utrymme för ändring av vandringsdag. Det finns fler utflykter och dagsturer att ta runt om Kebnekaise och kan också vara en anledning till att man vill stanna några extra dagar. Det är inte omöjligt att uppleva alla slags väder under vandring trots att man vandrar under sommartid. Högst upp på sydtoppen finns en ständig glaciär och i många utsatta områden är blåsten hård. Beroende på vilken led man väljer att vandra kan det innebära väldigt brant klättring, klättring med vajer och att behöva ta sig över glaciärer. Kebnekaisemassivet har en mängd glaciärer med fler är 40 samlade inom den snara regionen, men sydtoppen är den enda toppglaciären. Runt lederna finns det också obemannade toppstugor där man kan söka skydd om vädret slår om.

När på året Kebnekaise är bäst att bestiga

Rekommenderad tid att bestiga Kebnekaise är under sommarmånaderna juli och augusti då det finns risk för laviner längst med leden under vintertid. Men även under sommaren sker olyckor då bestigningen kan vara farlig och väldigt ansträngande både fysiskt och mentalt. Om man vill utmana sig själv och bestiga Kebnekaise under vintern är månaderna mars till maj rekommenderat för vintervandring. Innan man beger sig av behövs en säkerhetsgenomgång kring snö och lavinfara samt vilken slags utrustning som bör användas.

Besöksmål vid Kebnekaise

Förutom att klättra upp till Sydtoppen finns det andra spännande äventyr man kan utforska under en dagsutflykt. Att vandra till jättegrytorna är ett populärt mål där decennier av vattenerosion har format jättelika grytor i sten och berg. En annan populär utflyktplats är silverfallet som är ett vattenfall mellan två fjäll, omringat av branta väggar är det en häftig syn. Under sommaren kan man även testa på klättring med rep och säkringar eller utöva bouldering. Vid vintertid är det många om också passar på att isklättra, gå på glaciärvandring och åka på topturer med skidor.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise