En bra packad ryggsäck kännetecknas av följande:
|
Ett tips kan vara att testpacka din vandringsryggsäck hemma innan du ger dig iväg. Då kan du sprida ut all utrustning på golvet och visuellt bekräfta att du har allt du behöver. Detta kan minska eventuell oro eller stress för att du har missat något när du packar.
Använd gärna också en packlista för att säkerställa att du har med dig allt du behöver. På så sätt minimerar du också risken för att glömma någon utrustning.
Ryggsäckens olika öppningar
De flesta vandringsryggsäckar har en toppmatad öppning som ger tillgång till huvudfacket. En del ryggsäckar har också en blixtlåsförsedd frontöppning, som ger en total överblick över ryggsäckens innehåll. Alternativt ett blixtlås på sidan, som kan göra det enklare att komma åt utrustning längre ned i säcken.
Din vandringsryggsäck kan också ha ett utrymme för sovsäcken, ett undangömt blixtlåsfack nära botten av ryggsäcken. Det är användbart om man inte vill använda en packväska för sin sovsäck. Alternativt, så kan man packa annan utrustning här, som man vill kunna komma åt lätt.
Packa nedre delen av ryggsäcken
I botten av ryggsäcken ska du packa ner saker som du inte behöver förrän du ska slå läger på kvällen. De flesta vandrare lägger sovsäcken längst ned i ryggsäcken. Här kan du också packa ned ditt underställ som du ska sova i, ett örngott och ett liggunderlag (om det kan rullas ihop till en liten storlek).
All annan utrustning som du inte kommer att använda förrän på kvällen kan packas ned långt ned förutom pannlampa eller ficklampa. Ha alltid din bärbara belysning i ett lättillgängligt utrymme.
I björnområde? Försök att hålla din sovsäck åtskild från allt som kan avge en doft. Björnar kan inte skilja mellan vad som är matdoft och icke matdoft, så tandkräm och solkräm kan göra dem intresserade, likväl som tepåsar och torkat kött.
Packa mittendelen av ryggsäcken
Tyngre saker bör du placera i mitten av ryggsäcken – inte för högt och inte för lågt. Målet är att skapa en stabil och bekväm tyngdpunkt. Om du placerar tunga föremål för lågt kan ryggsäcken uppfattas som ojämn och om du packar dem för högt upp kan det kännas som att ryggsäcken ska tippa över.
Den tyngsta utrustning ska vara placerad över din sovsäck och nära din ryggrad. Vanligtvis brukar de tyngsta sakerna vara ditt:
|
Om du tar med bränsle, så säkerställ att korken sitter på ordentligt. Förvara flaskan upprätt och förvara den under din mat utifall flaskan skulle läcka.
Packa mjuka, lätta saker runt de tyngre sakerna för att förhindra att de tyngre sakerna flyttas omkring.
Exempel på utrustning som kan stabilisera ryggsäckens mittendel samt fylla tomma utrymmen är:
|
Vätskesystem
Förvaringslådor för mat
Packa toppen av ryggsäcken
Många ryggsäckar är utrustade med ett förvaringsutrymme med dragkedja på topplocket. Här kan du förvara saker du använder ofta och vill kunna komma åt lätt. Detta kanske saker såsom:
|
Du kan också packa dessa i utvändiga fickor, om du har några. En del ryggsäckar har också fickor på höftbältet.
Packa på ryggsäckens utsida
Att använda vandringsryggsäckens utsida för packning är många gånger ett praktiskt alternativ. Försök dock att minimera antalet saker du fäster på utsidan. Utvändiga saker kan potentiellt fastna i buskar och snår i områden med tät växtlighet. För många saker på utsidan kan också påverka din stabilitet. Här är några exempel på utrustning som du kan placera på ryggsäckens utsida.
Liggunderlag
Ett annat alternativ är att lägg liggunderlaget mellan topplocket och toppöppningen, och därefter spänn åt med locket. Liggunderlaget kan riskera att ramla ut på endera sidan, så spänn fast liggunderlaget på ryggsäcken med ytterligare en eller två remmar. (Obs! Det fungerar även bra att bära tältbågar och sovsäck i ryggsäcken om du har plats).
Tältbåge
Vandringsstavar
Isyxa
Isbroddar
Andra verktyg
En del ryggsäckar är utrustade med ett påsytt nät med öglor på utsidan, ett så kallat ”daisy chain” fästsystem. Använd detta för att klämma fast eller fästa mindre saker på din ryggsäck.
Övriga tips för hur man packar en ryggsäck
Fyll alla tomma utrymmen
Till exempel lägg i verktyg, en kopp eller mindre klädesplagg i din köksutrustning. Fyll upp all yta i dina matförvaringslådor.
Packpåsar
Dela upp vikten
När det gäller större gemensamma saker (t.ex. tält), så dela upp det bland de andra i gruppen. Du kan, till exempel, bära innertältet och din kompis kan bära tältbågarna och yttertältet.
Remmar
Spänn åt alla remmar för att minimera att din utrustning flyttas om.