Rengöra Vandringskängor
Annonser

Rengöra Vandringskängor

Vandringskängor är gjorda för att överleva det mesta. De ska klara av smuts, vatten i måttlig mängd, lera och mycket mer, men om du tar hand om dina kängor och rengör dem efter användning kommer de kunna hålla mycket längre och du slipper köpa nya. Rengöringen behöver inte utföras direkt efter användning, men den bör ske senast någon dag efter.

 

Utan kärlek mår de sämre

Om vandringskängorna inte rengörs kommer de börja må sämre och sämre ju oftare de används. För varje gång de används kommer små smutspartiklar sjunka djupare ner i lädret och det andra materialet och börja gnida mot det. Dessutom kommer eventuell lera suga åt sig fukten i lädret vilket gör så att kängorna tappar sin smidighet och blir sakta men säkert mindre och mindre funktionsdugliga. För att förhindra detta krävs rengöring av kängorna. Detta utförs bäst med hjälp av någon form av en mjuk borste (kan vara en tandborste till exempel), någon typ av rengöringsmedel och självklart vatten. Det finns specifika rengöringsmedel för vandringskängor, men det fungerar även med till exempel diskmedel.

 

Rengöringsmedel för vandringskängor

När man använder sig av någon form av rengöringsmedel är det viktigt att veta vad för typ av material kängorna är gjorda av och att det är okej att använda detta medel för det materialet. För rengöringsmedel specifikt för vandringskängor brukar det stå väldigt tydligt vilka material och vad för typ av kängor som man kan använda detta på, men det är alltid bra att läsa igenom innehållsförteckningen och följa instruktionerna. Det finns ämnen som kan skada bland annat lädret och membranen som skyddar mot vatten. Vanlig tvål och tvättmedel är några produkter som brukar innehålla dessa ämnen, så läs anvisningarna noga eller undvik helt dessa produkter vid rengöring av vandringskängor.

 

Viktigt att tvätta bort lera

Det är vanligt att vandringskängor blir leriga efter en vandring och det är viktigt att tvätta bort denna lera. För att göra det kan du använda dig utav mycket vatten och lite vinäger. Leran kommer då lättare lösas upp och sköljas bort av vattnet. På det sättet undviker du att lerpartiklar tar sig in i lädret och skadar materialet. Efter varje rengöring är det viktigt att skölja kängorna med vatten för att få bort eventuella ämnen som fortfarande sitter fast, ämnen från rengöringsmedlet och om smuts inte har lossnat helt. Att sätta in vandringskängorna i tvättmaskinen bör undvikas då de kan ta skada.

 

Glöm in rengöring av yttersulan

Lera som fastnar på yttersulan av vandringskängorna kommer inte kunna skada dessa allvarligt, men leran kommer dra ner på yttersulans funktioner. Det är även på yttersulan som de flesta olika arter av insekter och andra små organismer fastnar och det kan vara bra att därför rengöra yttersulorna så att du inte transporterar arter från ett vandringsområde till flera olika områden.

 

Torka vandringskängor

När vandringskängorna har rengjorts är det dags för dessa att torka. För den mest effektiva torkningen bör de placeras på en plats med normal temperatur och låg luftfuktighet. Använd ingen form av värmekälla för att försöka påskynda torkningen, hög värme kan skada lädret.

Rengöring av vandringskängor är alltså viktigt för att kunna hålla sina kängor funktionsdugliga under en längre tid.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise