R-värde
Annonser

R-värde: Hur värmeisolerande liggunderlaget är mot marken

När du ska ut och tälta kan liggunderlaget vara något av det viktigaste att få med sig.

Utan det riskerar övernattningen inte bara att bli fruktansvärt obekväm, den kan också bli otroligt kall och kanske till och med blöt.

Ett bra liggunderlag möjliggör för bättre sömn och att du vaknar pigg och utvilad!

R-värdet är en indikation på hur bra liggunderlagets materialskikt värmeisolerar mot marken under tältet.

R-värde liggunderlag är något vi ska prata mer om i denna artikel.

 

Dagens liggunderlag

Alla minns väl de en centimeter tjocka liggunderlagen i skum som rullades ihop och fästes i underkanten av ryggsäcken? Inte bara var de stora och otympliga, de var heller inte särskilt bekväma att sova på. Varenda liten ojämnhet i marken kändes rakt igenom, och inte sällan vaknade man upp med ömma höfter och axlar efter en natt spenderades på ett sådant.

 

Utvecklingen går framåt

Tack och lov går friluftsutvecklingen framåt, och idag finns en uppsjö av tekniskt utvecklade liggunderlag utformade för att ta minimalt med plats i ryggsäcken samtidigt som de bidrar med bästa komfort under natten. De flesta av dagens underlag är uppblåsbara. Av dessa fylls vissa imponerande nog på egen hand med hjälp av en inbyggd pump, medan andra blåses upp för egen lunga eller med hjälp av en medföljande pumpsäck. De är ofta mycket smidiga att packa ihop och håller dessutom små storlekar som smidigt går att packa ner i ryggsäcken. Viktmässigt ligger underlagen ofta på runt ett par kilo eller mindre, beroende på material, längd och tjocklek. Det är minst sagt en stor skillnad från historiens opraktiska skumunderlag!

 

R-värde

När du väljer liggunderlag är det ett antal faktorer som är viktiga att ta hänsyn till, bland annat storlek, tjocklek, vikt och inte minst r-värdet.

Undrar du kanske vad det är för r-värde alla snackar om?

När det kommer till köp av liggunderlag är r-värdet något av det viktigaste att hålla koll på eftersom det är en indikation på hur bra liggunderlagets materialskikt värmeisolerar mot marken under tältet.

 

Skydda mot kyla underifrån

Liggunderlaget ska alltså, utöver att utgöra en komfortabel sovplats, skydda mot kyla som kommer underifrån. På vinterhalvåret är detta faktum en nödvändighet att ha i beaktande när man väljer liggunderlag och övrig utrustning, men även under övrig tid på året är det viktigt att tänka på att marken blir kall under natten. Det blir extra tydligt på högre höjder, där det ofta går ner till minusgrader även under sommarmånaderna.

R står för resistance och används inte bara inom friluftsvärlden utan också inom bland annat byggindustrin.

 

Det bästa av två världar

När du köper liggunderlag handlar det ofta om ett val mellan liten packvolym och låg vikt och god isoleringsförmåga och hög komfort. Detta påstående stämmer emellertid inte alltid, eftersom det finns flera modeller som både har högt r-värde och låg storlek och vikt. Men ska man ha ett sådant liggunderlag brukar det märkas ganska rejält i plånboken. Å andra sidan håller dessa liggunderlag ofta hög kvalitét, och investeringen kan innebära att du har ett bra underlag i många år framöver. Vissa tillverkade erbjuder också riktigt generösa garantier, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du är på jakt efter ett nytt liggunderlag!

 

Erkänd standard

Det har angetts r-värde på liggunderlag i många år, men fram tills nyligen har det saknats en erkänd standard för hur detta ska mätas. Det gör att de värden som anges för respektive produkt kan tolkas en aning godtyckligt och baserats på producenternas egna mätningar och bedömningar.

I januari 2020 blev det till konsumenternas glädje äntligen ändring på detta! Idag använder många av underlagstillverkarna standarden ASTM F3340-18, som försäkrar konsumenten att r-värdet mätts på ett rättvist och jämförbart sätt. Tack vare standarden kan köpare nu jämföra r-värden mellan olika modeller och tillverkare. Det var inte helt möjligt tidigare när olika mätprocesser användes av olika producenter. För vissa tillverkare har standarden gjort mindre skillnad eftersom tidigare angivna r-värden har stämt väl överens med produktens isoleringsförmåga. För andra friluftsproducenter har standarden inneburit en rejäl skärpning, vilket kan tyda på att tidigare märkningar har varit i generösaste laget. Det ska också nämnas att flera liggunderlag fått ett nytt r-värde tilldelat efter att standarden lanserades, utan att någon specifik ändring gjorts i själva tillverkningen av produkten.

 

Universell standard för r-värde

Standarden ASTM F3340-18 kom till genom att American Society for Testing and Materials gick in i ett samarbete med ett stort antal friluftsproducenter med syfte att skapa en universell standard för r-värde. I standarden för ASTM F3340-18 anges hur r-värdet ska mätas på ett liggunderlag. Mätningen utförs genom att en varm platta placeras på ena sidan av underlaget och en kall på den andra. Elektroniska sensorer avgör därefter hur mycket energi som används för att hålla kvar plattans värme på en konsekvent kroppstemperaturnivå. Under testet utsätts både liggunderlag och platta dessutom för ett visst tryck, men att gräva djupare i den processen innebär en rejäl överkurs.

Att använda sig av standarden för att ange r-värde är inte ett tvång, men de flesta välkända friluftsproducenter gör det idag. Det innebär emellertid att flera tillverkare fortsätter att använda sina egna mätprocesser för att avgöra värdet, varför det är viktigt som konsument att vara uppmärksam när det är dags att jämföra bland olika produkter. Produkter som testats enligt standarden är markerade med ’ASTM’.

 

Hur högt r-värde behövs?

R-värdet beräknas genom att dividera tjockleken på underlaget med värmeledningsförmågan. Ju högre värde, desto bättre isolerar underlaget.

Att ange exakt vilket r-värde som är optimalt för olika vädertemperaturer är i det närmsta omöjligt. Till exempel skiljer sig ofta marktemperaturen från luften, och hur du håller värmen beror också på sådant som kaloriintag, sovsäckens isolering och val av sovplats. Din egen kroppstemperatur, alltså om du ofta fryser alternativt känner dig varm, påverkar också valet av produkt. Generellt sett är kvinnor mer frusna än män, och liksom med sovsäckar finns det idag specifika liggunderlag utformade med detta i åtanke. Det innebär att dessa underlag är mer välisolerat på ställen där kvinnor tenderar att vara mer frusna.

 

R-värde över 4 är att föredra

Allmänt kan man säga att ett r-värde över 4 är att föredra under de kallare årstiderna när det är frost på marken, medan ett tal under 3 lämpar sig bäst för varmare årstider. För mer extrema väderförhållanden kan över 5 vara ett måste. De flesta välisolerade liggunderlag kan du använda även sommartid, enda nackdelarna är att dessa ofta är något otympligare och att temperaturen i sovsäcken kan bli i varmaste laget. Generellt är användningsområdet för ett vinterunderlag möjligt att variera i större utsträckning eftersom ett överskott av värme är enklare att reglera än ett underskott. Om man vill ge sig ut på vintern men inte har ett liggunderlag med högt r-värde går det utmärkt att använda två liggunderlag med lägre r-värde ovanpå varandra. Exempelvis om du har ett gammalt skumunderlag hemma kan du lägga det under ditt vanliga sommarunderlag. De två underlagens värmeisoleringsförmåga adderas då till varandra, och isoleringen mot marken kan bli lika bra som vid användning av ett vinterunderlag.

 

Slutord

Ett liggunderlag anpassat efter dina behov och val av äventyr är en viktig investering, inte minst för att få en trevlig naturupplevelse fri från ömmande blåmärken och frusna kroppsdelar. Medan ett skumunderlag fungerar för en natt är dagens välgenomtänkta konstruktioner på liggunderlag att föredra vid längre vandringar. Vilket r-värde som passar för just dig beror delvis på vilka temperaturförhållanden du ska ge dig ut i och vad du prioriterar när det kommer till packningens vikt och storlek. Självklart påverkas valet också av hur varm du är som person, i kombination med hur värmeisolerande din sovsäck är. Även om ASTM F3340-18-standarden innebär en möjlighet att jämföra olika underlag mellan varandra, ska det inte glömmas att det bara är r-värdet som jämförs i dessa mätningar. För att kunna sova gott på ditt underlag är även sådant som tjocklek och längd av betydelse.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise