Bästa bärstolen test
Annonser

Bästa Bärstolen 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa bärstolen test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av bärstol.

En bärstol är ett riktigt life hack för de föräldrar som vill kunna vara aktiva medan de har små barn. För många är det svårt att fullt ut fokusera på en aktivitet då barnen är med, och särskilt att ge sig ut på vandring är riktigt svårt med en bebis

Oavsett om du vill testa bärstol för första gången eller om du är på jakt efter en ny så kan denna lista hjälpa dig att hitta den bästa bärstolen! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

 


 

Bästa Bärstolen

1. Osprey Poco


Vikt: 3500 gram
Dimension:
H 71, B 38, D 45
Solskydd:
Ja
Vad vi gillar:
Att den erbjuder maximal komfort, både för barnet och den som bär!
Vad vi inte gillar: Solskyddet är lite svårt att packa ihop.

Om man är ute efter en riktigt bekväm och praktisk bärstol så är Osprey Poco det perfekta valet. Denna bärstol är utvecklad för att göra vandringen bekväm, både för den som bär och för barnet som sitter i bärstolen. Med den justerbara AirSpeed™ ryggpanelen är bärstolen ventilerad och skön att bära på även under varmare dagar. Sitsen och selen är justerbara för att anpassas perfekt till barnets storlek och vikt. En annan riktigt bra egenskap hos Osprey Poco är det integrerade stödet som gör att den enkelt kan ställas ned på ett stabilt sätt.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Bärstolen premium

2. Thule Sapling Child Carrier


Vikt: 3300 gram
Dimension:
H 73, B 31, D 35
Solskydd:
Ja
Vad vi gillar:
Flexibiliteten hos ryggpanelen och höftbältet, som kan ställas om för att passa båda föräldrarna.
Vad vi inte gillar:
Tyget på insidan är lite väl ljust och blir smutsigt snabbt.

Thule Sapling Child Carrier är en bärstol som erbjuder maximal komfort och har en hel del smarta lösningar som underlättar under vandringen. De stora fickorna på höftbältet är perfekta för att hålla leksaker och annat som barnet kan vilja ha under turen. Thule Sapling Child Carrier är dessutom utrustad med stabiliseringsremmar som gör att man kan ställa in den att sitta nära kroppen för en skönare bärupplevelse. Denna stols största fördelar är dess flexibla lösningar och den allmänna justerbarheten.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa Bärstolen vikt

3. Osprey Poco Lt


Vikt: 2300 gram
Dimension:
H 71, B 38, D 45
Solskydd:
Ja
Vad vi gillar:
Att den är tillverkad i miljövänliga material.
Vad vi inte gillar:
Det kan vara svårt att nå axelremmarna under vandringen.

Osprey Poco Lt är den perfekta bärstolen till den som är ute efter en lättare modell. Den är kompakt och lättviktigt utan att kompromissa med säkerheten. Det gör att den funkar perfekt för kortare turer, men även för dagliga utflykter till affären eller parken. Osprey Poco Lt har en ventilerad bärställning genom AirScape® och är dessutom justerbar för att kunna användas av flera personer.

Kolla aktuellt pris

 


 

4. Vaude Shuttle Premium

Vikt: 3760 gram
Dimension:
H 72, B 41, D 35
Solskydd:
Ja
Vad vi gillar:
Det vadderade höftbältet som gör vandringen bekväm.
Vad vi inte gillar:
Att den saknar ett integrerat regnskydd.

Den bekväma Vaude Shuttle Premium är en bärstol som är utformad för att kunna justeras under tiden barnet blir större. Det gör den till en riktigt bra investering över tid, och ett hållbart alternativ. Dessutom är den utrustad med en mängd smarta lösningar som gör att barnet sitter bekvämt i stolen. Fotstöd, formbart huvudstöd och ställbar sitshöjd är några saker som gör att man kan anpassa stolen att passa barnet perfekt. Det ökar chansen att man ge sig ut på längre vandringar och hålla humöret uppe på hela familjen!

Kolla aktuellt pris

 


 

Jämförelsetabell Bärstol

bärstolenViktDimensionSolskydd
Osprey Poco3500 gramH 71, B 38, D 45Ja
Thule Sapling Child Carrier3300 gramH 73, B 31, D 35Ja
Osprey Poco Lt2300 gramH 71, B 38, D 45Ja
Vaude Shuttle Premium3760 gramH 72, B 41, D 35Ja

Köpguide Bärstol

  • Bärkomfort och stoppning
  • Sele och sittbrunnskomfort för barnet
  • Sol- och regnskydd
  • Packvikt
  • Justerbarhet
  • Fickor och förvaringskapacitet
  • Ventilation
  • Funktioner
  • Rekommendationer för barns ålder och vikt

Bärkomfort och stoppning

Bärkomforten är bland det absolut viktigaste då man vill investera i en bärstol. Då menas inte bara komforten för den som bär, utan även för barnet. Ett barn som sitter bekvämt i sin bärstol är nämligen nöjd längre och då kan man ge sig ut på längre turer. Dessutom ökar chansen att man kommer i väg oftare om bärstolen är bekväm att bära. Det är främst höftbältet och axelremmarnas utformning som avgör bärkomforten så är bör man se till att det finns bra stoppning och placerad på rätt ställen. De delar som tar störst tyngd är de som behöver vara extra vadderade.

Sele och sittbrunnskomfort för barnet

Säkerheten är självklart det viktigaste, men om man köper en bärstol av god kvalitet kan man räkna med att den är testad och godkänd. Då kommer en annan viktig del: sittkomforten för barnet. För att bärstolen ska vara bekväm för barnet att sitta långa stunder i är det viktigt att den erbjuder mycket stöd för barnet. Därför är det bra om sittbrunnen och selen kan anpassas till att passa perfekt för barnet. Fotstöd och huvudstöd är två andra viktiga delar som gör att barnet kan sitta flera timmar och till och med kan sova i sin stol. Att materialen är mjuka och sköna mot barnets kropp är också viktigt för att komforten ska vara god.

Sol- och regnskydd

Små barn är extra känsliga för solens stålar och därför är det extra bra om bärstolen är utrustad med solskydd. Då kan man vara lugn i att barnet är skyddat under vandringens gång, även om solen skulle komma fram. Regnskydd är en annan viktig egenskap om man vill att barnet ska hålla sig torrt under vandringen. Solskyddet erbjuder redan ett skydd mot regn, om det inte blir alltför stora nedfall. Behöver man ett mer kraftigt regnskydd kan man ofta köpa detta separat.

Packvikt

Det är svårt att komma ner i en låg packvikt när man bär sitt barn och detta beror helt enkelt på att barnet i sig väger en hel del. Det kan därför vara en god idé att titta på bärstolens grundvikt då man vill hitta bästa komfort. Ofta har de bärstolar med mer utvecklade komfortlösningar en tyngre vikt redan från början, och detta är svårt att komma ifrån. Det bästa man kan göra är därför att försöka hitta en bärstol som erbjuder de lösningar man vill ha och som samtidigt håller en relativt låg vikt.

Justerbarhet

Justerbarheten är A och O när det kommer till komforten. Detta beror främst på två saker. För det första är det mycket bra att kunna justera bärstolen så att den kan bäras av fler än en person. På så vis kan man turas om att bära barnet. Det gör också att andrahandsvärdet på stolen ökar och den kan säljas vidare till någon med lite andra preferenser på mått. För det andra är det riktigt bra om man kan justera inställningarna för barnet i bärstolen. På så vis kan man ändra dessa i takt med att barnet växer för att säkerställa en komfortabel vandring även i framtiden.

Fickor och förvaringskapacitet

Den som är en van vandrare vet hur viktigt det är att snabbt och smidigt kunna komma åt det viktigaste. Föräldrar vet också hur viktigt det är att snabbt hitta favoritleksaken eller mellanmålet då barnets humör börjar tryta. Därför bör man titta efter en bärstol som är utrustad med bra fickor och förvaring, och helst också som kan nås då man är i farten. Man vill ogärna stanna, knäppa av sig bärstolen och ställa ner hela anordningen bara för att hitta ett paket russin.

Ventilation

Särskilt då man ska vandra under varmare dagar är ventilationen viktig. En god ventilation säkerställs då bärstolen är något separerad från ryggen. På samma sätt som ryggsäckar ofta är utrustade med ett nät som skapar en luftficka mellan själva ryggsäcken och ryggtavlan utformas ofta bärstolar på liknande vis. Det är också viktigt att se till att barnets sits är välventilerad för att säkerställa komforten under hela vandringen. Detta är oftast fallet med bärstolar som är utformade för att flytta bärarens kroppsvärme bort från barnet.

Funktioner

Bärstolar är generellt utrustade med diverse funktioner som ska göra vandringen extra härlig, men det finns vissa extra funktioner som kan vara bra att kolla efter. Ibland är bärstolar utformade med ett vätskesystem som gör att man kan återfukta under vandringen utan att behöva leta upp vattenflaskan. Detta är särskilt skönt då man vandrar under varma sommardagar. Utöver detta kan det vara en god idé att titta på de funktioner som erbjuds för barnet. Exempelvis fotstöd är något som inte alla bärstolar har, och detta kan göra att barnets fötter somnar. Den obehagliga känsla detta ger upphov till kan göra att vandringen måste avbrytas, och för att slippa detta är ett fotstöd en riktigt bra lösning.

Rekommendationer för barns ålder och vikt

Det finns en mängd olika rekommendationer för barns ålder och vikt i relation till bärstolen. Barn utvecklas olika snabbt och därför är vikt en bättre indikation på om bärstolen kommer passa till barnet än vad ålder är. De allra flesta tillverkare brukar lägga sin minimum vikt på runt 7 kg, detta för att man sällan bär barn som är mindre än så i bärstolar. De bärstolar som är specifikt utrustade för mindre barn måste vara försedda med huvudstöd för att barnet ska kunna hålla upp sitt huvud ordentligt. Maxvikten varierar kraftigt, men det är sällan möjligt att bära ett barn på över 20 kg i bärstol.

 

Frågor & Svar

När kan man börja ha barn i bärstol?

Det finns inget generellt svar på när man kan börja bära barn i bärstol. Man kan helt enkelt säga att det går så fort barnet kan sitta i bärstolen på ett säkert sätt. Riktigt små barn kan inte själva hålla uppe sina huvuden, och detta utför självklart en utmaning. Man brukar ofta säga att barn som är mindre än 4 månader är för små för att bäras i bärstol. Denna tumregel kan naturligtvis se olika ut för olika barn, och det är upp till varje förälder att bestämma när de kan börja använda bärstol.

Hur länge kan man bära barn i bärstol?

Barn kan bli burna i bärstol under flera timmar, om de känner sig bekväma i stolen. Detta är en av huvudanledningarna till varför barnets komfort är av största vikt då man letar efter en bärstol. Genom att ta regelbundna pauser under vandringen då barnet går ur stolen kan man kolla läget se om det är en god idé att fortsätta vandra. Barn brukar vara bra på att säga till då de känner sig för varma eller sitter obekvämt så se till att kolla in med ditt barn regelbundet.

Kan barn sova i bärstol?

Om bärstolen är bekväm och utrustad med ett huvudstöd kan barn absolut sova i stolen. Så länge bärstolen används på rätt sätt är det helt säkert för barn att sova i stolen under vandringen. Se till att barnet inte sover alltför länge och kolla in att andning och temperatur känns bra under tiden barnet sover. Det är extra bra om man är två som vandrar med ett sovande barn, eftersom den andra personen kan hålla koll under tiden.

 

Slutord Bärstol

Många föräldrar upplever att de blir mer inaktiva och skär ner på sina egna intressen då barnen är små, och detta är självklart naturligt. Det finns dock forskning som visar att barn som bärs i bärstol upplever sig som sammankopplade med föräldern och detta skapar starka band. Att få visa sina barn den fantastiska naturen och att själv komma ut och röra på sig är underbart. En bra bärstol är därför det bästa tipset till vandringssugna småbarnsföräldrar! I vår sammanställning blev Osprey Poco bästa bärstolen.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise