Bästa ryggsäck dagsturer
Annonser

Bästa Ryggsäck dagstur 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om bästa ryggsäck dagstur och besvarar de vanligaste frågorna kring val av dagstursryggsäck.

Ryggsäckar finns i en mängd modeller och märken, med oräkneliga variationer av material och funktioner. Vid en första anblick kan det verka som en ofantlig djungel av produkter att kämpa sig fram igenom, men så länge du vet vad du ska använda ryggsäcken till brukar det inte vara några problem att hitta något som passar.

Störtdyk i fördjupande läsning om säsongens bästa ryggsäckar för dagsturer, och ta reda på vilken som passar för just dig! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.


 

Bästa ryggsäck dagstur generellt

1. Osprey Talon 22

Osprey Talon 22

Vikt: 810 g
Kapacitet: 22 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: Mycket tålig och bekväm ryggsäck som passar för många olika aktiviteter!
Vad vi inte gillar: Något tung, även om det till stor del kompenseras av den goda passformen.

Att Osprey Talon 22 tituleras som den bästa ryggsäcken för dagstur är inte ens slump, och ingen kan väl heller vara uppriktigt förvånad? Den högkvalitativa väskan är slittålig och flexibel, och passar lika bra för cyklisten som för vandraren. Med en justerbar rygglängd och ett höftbälte som går att anpassa efter kroppsform möjliggörs optimal passform och komfort. Ryggpanelen från AirScape tillför god ventilationsförmåga, och överflödig värme och fukt förs effektivt bort från kroppen. Ryggsäcken har utrustats med flertalet smarta externa funktioner, exempelvis fästen avsedda för allt från vandringsstavar till isyxa. Den har också försetts med flera välpositionerade fickor på ryggsäckens sidor, front och höftbälte.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa ryggsäck för pengarna

2. Haglöfs Vide Medium

Haglöfs Vide Medium

Vikt: 780 g
Kapacitet: 20 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: En rejäl ryggsäck till fördelaktigt pris!
Vad vi inte gillar: Snoddsystemet på ryggsäckens frontpanel lossnar lätt från sitt fäste.

Vide Medium från Haglöfs är en rejäl och mångfunktionell ryggsäck som passar lika bra på vandringen som på cykelturen eller gymmet. Den är tillverkad i 600D Oxford-polyester och är dessutom miljöcertifierad genom standarden Bluesign. Utöver huvudfack finns en mindre ficka med plats för de viktigaste ägodelarna och småsaker samt ett större blixlåsförsett fack med plats för dator eller vätskepåse. Ryggsäcken är därutöver utrustad med elastiska sidfickor där du kan placera vattenflaska eller termos. Med hjälp av smarta komprimeringsremmar på ryggsäckens sidor och snoddsystemet på framsidan kan du enkelt justera väskan efter dess innehåll och vikt.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa lättviktsryggsäcken

3. Salomon Trailblazer 10

Salomon Trailblazer 10

Vikt: 334 g
Kapacitet: 10 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: Smidig ryggsäck som tar lite plats och väger minimalt.
Vad vi inte gillar: Ryggsäcken saknar förvaringsmöjlighet framtill.

Lättviktsryggsäcken Trailblazer 10 från Salomon är framtagen för dig som löptränar, cyklar eller vandrar kortare turer och vill ha minimalt med extravikt. Med hjälp av flexibla lösningar och stretchiga ytterfickor får du med dig det viktigaste, och utrustningen är alltid bekvämt inom räckhåll när du behöver det. Tack vare den kroppsnära modellen möjliggörs optimal rörelsefrihet, och det välutvecklade selsystemet ser till att axlar och nacke inte överbelastas vid mer fysiskt krävande aktiviteter. Den elastiska bröstremmen möjliggör expandering vid tyngre andning. Därutöver finns plats för vätskebehållare.

Kolla aktuellt pris

 


 

4. Osprey Tempest 20

Osprey Tempest 20

Vikt: 750 g
Kapacitet: 20 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: Hög komfort tack vare smarta passformsinställningar.
Vad vi inte gillar: Mönstret på ryggsäckens front riskerar att slitas med tiden.

Tempest 20 från Osprey är en populär och mångsidig ryggsäck som passar perfekt för enklare vandringar och bergsbestigningar. Det återvunna nylonmaterialet är, förutom funktionellt och slitstarkt, dessutom miljöcertifierat genom standarden för textilproduktion, Bluesign. Det funktionella bärsystemet, ett justerbart höftbälte och AirScape™-ryggpanelen tillgodoser en kroppsnära passform, som enkelt går att justera efter bärarens kropp och packningens vikt. Därutöver finns smarta fästpunkter för isyxa, vandringsstavar, ficklampa och cykelhjälm.

Kolla aktuellt pris

 


 

5. Osprey Hikelite 18

Osprey Hikelite 18

Vikt: 670 g
Kapacitet: 18 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: Enkel och mångfunktionell ryggsäck!
Vad vi inte gillar: Ryggsäcken är lite mindre än övriga i samma klass, vilket försvårar packningsmomentet.

Osprey Hikelite är en lätt och relativt liten ryggsäck som passar utmärkt till dagsturen uppe på fjället eller i skogen. Med den nätförsedda ryggpanelen från AirSpeed har ryggsäcken en god ventilationsförmåga, och överflödig värme förs effektivt bort från huden. Utöver huvudfacket finns en mindre, nätförsedd ficka framtill, anpassad för förvaring av elektronik och värdesaker. Vardera sida om ryggsäcken har utrustats med öppna fickor i mesh, tillräckligt stora för att rymma vattenflaska eller termos. Ett integrerat regnskydd plockas enkelt fram ur den gömda bottenfickan av väskan om det fina vädret skulle övergå i regn.

Kolla aktuellt pris

 


 

6. Lowe Alpine Aeon ND25

Lowe Alpine Aeon ND25

Vikt: 840 g
Kapacitet: 25 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: Välutvecklat bärsystem med goda justeringsmöjligheter.
Vad vi inte gillar: Har störst kapacitet av ryggsäckarna i testet, men väger därför också en del.

Lowe Alpine Aeon ND25 är en högkvalitativ dagsryggsäck med brett användningsområde. Den är tillverkad i ett slittåligt material med Lowe’s egenutvecklade skal Alpine’s TriShield. Bärsystemet är utrustat med en flexibel och justerbar ryggpanel, vars goda ventilationsförmåga ser till att du är torr och sval inpå skinnet. Flexion™ axelsele håller ryggsäcken nära kroppen för optimal passform och viktfördelning. Tack vare flera fästpunkter och öglor utanpå ryggsäcken får du med dig allt från isyxa till vandringsstavar och cykelhjälm utan att bruka den invändiga kapaciteten.

Kolla aktuellt pris

 


 

7. Osprey Talon 11

Osprey Talon 11

Vikt: 640 g
Kapacitet: 11 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: Liten och enkel, perfekt till cykelturen!
Vad vi inte gillar: Relativt tung i förhållande till sin kapacitet.

Talon 11 från Osprey är en funktionell och smidig ryggsäck som är mycket populär bland löpare och cykelentusiaster. Ryggsäcken har ett bekvämt bärsystem som enkelt går att anpassa efter rygglängd och kroppsform genom att justera de olika remmarna. Det sömlösa höftbältet är utrustat med en dragkedjeförsedd ficka, så du alltid har snacks eller mobiltelefon lättillgängligt. På vardera sida av ryggsäcken finns ytterligare fickor, avsedda för vattenflaska eller dylikt. Baktill, närmast ryggen, har väskan ett fack specifikt anpassat för vätskebehållare.

Kolla aktuellt pris

 


 

8. Salomon Out Day 20+4

Salomon Out Day 20+4

Vikt: 671 g
Kapacitet: 24 L
Höftbälte: Ja
Vad vi gillar: Det expanderbara huvudfacket som gör ryggsäcken mångfunktionell.
Vad vi inte gillar: Justeringsremmarna är ”i vägen” när höftremsfickorna ska öppnas hela vägen.

Salomon Out Day 20+4 är ryggsäcken för dig som gillar fartfyllda aktiviteter och passar lika bra på vandringen som till skidåkningen. Selsystemet Motion Fit håller ryggsäcken stabilt på plats när kroppen rör sig och skapar en figurnära och komfortabel passform. Med ett expanderbart huvudfack går ryggsäcken att anpassa efter vandringar som kräver mer packning, men går lika enkelt att gömma undan med hjälp av justerbara remmar när ryggsäckens innehåll är mindre. Ryggsäcken är försedd med smarta fickor och fästpunkter.

Kolla aktuellt pris


 

Jämförelsetabell ryggsäck för dagsturer

Ryggsäck DagsturViktKapacitetHöftbälte
Osprey Talon 22810 g22 LJa
Haglöfs Vide Medium780 g20 LJa
Salomon Trailblazer 10334 g10 LJa
Osprey Tempest 20750 g20 LJa
Osprey Hikelite 18670 g18 LJa
Lowe Alpine Aeon ND25840 g25 LJa
Osprey Talon 11640 g11 LJa
Salomon Out Day 20+4671 g24 LJa

Köpguide ryggsäck för dagsturer

Typer av ryggsäckar för dagsturer

Typer av ryggsäckar för dagsturer

För att du ska hitta en ryggsäck som passar för dig måste du börja med att ta en funderare kring dina behov och vilken typ av aktiviteter du föredrar. Att hitta en modell som fungerar för allt från pulshöjande aktiviteter till längre vandringar är i det närmsta omöjligt, medan en ryggsäck som är optimal för just dina äventyr inte alls är speciellt besvärligt att hitta. Se till att välja en ryggsäck med en passform som passar din kropp, en volymkapacitet som täcker ändamålet och funktioner som fyller dina behov.

Storleksmässigt brukar de flesta ryggsäckar för vanliga dagsvandringsturer ligga inom kapacitetsspannet 18-25 liter, och vilken storlek som passar för just dig beror helt på typen av aktivitet du ska utföra. Ska du gå en enklare promenad och ha med färdig mat fungerar en mindre väska, medan en större är att föredra om du ska ha med exempelvis klätterutrustning eller stormkök. Ryggsäckarna går ofta att förminska med hjälp av kompressionsremmar på sidan när de är fyllda med mindre packning.

 

Vikt

Ryggsäck dagstur vikt

En andra skillnad man slås av när man jämför olika ryggsäckar är att vikten kan skilja sig ganska rejält mellan olika modeller. Inom friluftsvärlden pratas det mycket om lågviktsfokus, det vill säg att all packning och utrustning ska väga så minimalt som möjligt. Även om låg vikt av naturliga skäl gör vandringen eller aktiviteten lättare, ska man ha i åtanke att lågviktsprodukter i många fall kan komma till ett högt pris eller på bekostnad av kvalitét. En lätt och figurnära ryggsäck kan vara att föredra vid till exempel traillöpning eller en intensiv cykelrunda. Ska du däremot vandra en längre sträcka, åka skidor eller bestiga berg kan det vara av större betydelse att jämföra material och smarta funktioner, snarare än vikt.

 

Höftbälte och Bröstrem

Höftbälte och Bröstrem

De flesta vandringsryggsäckar är utrustade med bröstrem och höftbälte, som ofta är justerbara och tillverkade med expanderingsfunktion. Syftet är delvis att skapa en god passform, eftersom rem och bälte håller ryggsäcken stabilt på plats och tätt intill kroppen. En annan anledning med rem och bälte är att fördela ryggsäckens vikt över flera delar av kroppen och därmed avlasta axlar och nacke. På höftbältet positioneras det ofta dragkedjeförsedda fickor där du kan förvara värdesaker och snacks. Vandrar du en längre tur kan det vara bra att flytta höftbältets position då och då, eftersom tyngre packning kan medföra skav på höftben och i midja.

 

Passform och storlek

Passform och storlek

Självklart är ryggsäckens passform viktigt, både av bekvämliga skäl men också för att undgå överbelastning eller skador. När du provar ryggsäcken i butiken kanske det inte verkar ha någon större betydelse hur den sitter, men du kommer märka efter ett antal kilometer med några kilos packning att en felanpassad ryggsäck kan slita rejält på nacke och axlar. När du ska prova ryggsäck kan du ofta ställa in rygglängd så att den passar din kropp. Du kan därefter dra i axelremmarna tills ryggsäcken sitter tätt inpå kroppen. Ställ sedan in bröst- och midjerem så det känns komfortabelt, detta avlastar ryggen och lägger en del av packningens vikt på höft och ben. Viktigt att tänka på här är att inte placera höftbältet direkt i midjan, eftersom det i längden riskerar att orsaka tarmvred. Många ryggsäckstillverkare har utformat könsspecifika ryggsäckar, anpassade efter generella skillnader i axel- och höftbredd mellan män och kvinnor.

 

Öppningar på ryggsäcken

Öppningar på ryggsäcken

Det finns många alternativ för hur du kommer åt din packning. De flesta mindre ryggsäckar avsedda för dagsturer är försedda med en vanlig dragkedjeförsedd toppöppning. Vissa har dock en så kallad frontöppning, vilket innebär att du kan öppna hela framsidan på väskan och smidigt komma åt även det som placerats underst i packningen.

 

Fickor och Organizer

Fickor och Organizer

Fickor kan tyckas vara en petitess i det stora när det gäller ryggsäcksköp, men faktum är att funktionella förvaringsmöjligheter placerade på välgenomtänkta ställen är guld värt! Hur perfekt är det inte att kunna nå nötblandningen direkt i midjebältet när hungern slår till, utan att man behöver knäppa av sig ryggsäcken? Eller att ha mobilen lättillgänglig när ett bra fototillfälle dyker upp? När du är i full färd med att studera fickor, missa inte att många av de mindre facken är försedda med nät för att inte skada sådant som mobilskärmar och solglasögon. Många har också utrustats med en smidig hållare för nyckelknippan.

Frågor & Svar

Vad är en bra storlek för en dagturryggsäck?

Självklart beror storleken på ryggsäck till stor del på vilken aktivitet du har planerat för din tur. Ska du ta med färdig fika eller ska det packas med stormkök för att kunna laga mat? Kanske ska badkläder prioriteras, eller klätterutrustning? Det beror också på om du ska ge dig ut själv eller tillsammans med personer som ska dela på packningen. I de flesta fall räcker det med en storlek på ungefär 18-25 liter för de flesta typer av enklare dagsturer. Då kan du vara säker på att få med dig det viktigaste i form av extrakläder, förnödenheter, utrustning och nödvändiga redskap.

Vad får plats i en 20L ryggsäck?

Är det verkligen möjligt att få med både stormkök, badlakan och systemkameran? När det kommer till dagsturer och små ryggsäckar är det en fördel om man kan packa smart och prioritera bort sådant som inte är nödvändigt. Samtidigt är en kapacitet på 20 liter ofta tillräckligt för att klara en dagstur ute i naturen. Dessutom ska du inte missa att möjligheten att maxa ryggsäckens kapacitet genom att använda de smarta ytterfunktioner som din ryggsäck kan ha utrustats med. Ofta finns det exempelvis ett specifikt ytterfack för vattenflaskan, och med hjälp remmar kan du fästa kläder som inte får plats inuti ryggsäcken.

Vad är en bra vikt för en ryggsäck?

När det kommer till ryggsäckens vikt kan det vara lätt att tro att så låg vikt som möjligt alltid är att föredra. Detta stämmer visserligen om du letar efter smart förvaring inför din löprunda eller cykeltur, där en viktsnål och kroppsnära ryggsäcksmodell möjliggör rörelsefrihet. I flera andra fall kan jakten på låg vikt däremot vara kontraproduktivt, eftersom ryggsäckens vikt är ett resultat av materialtyp och mängden funktioner. Gör du längre dagsturer är det exempelvis ofta klokare att leta efter tåliga material som klarar lite tyngre packning, snarare än att fokusera på hur tung väskan är.

 

Slutord

I vårt sammanställning av test är Osprey Talon 22 den bästa ryggsäcken för dagsturer. Med en funktionell och bekväm ryggsäck öppnas en mängd möjligheter till spännande äventyr och naturupplevelser som du inte vill missa! Förhoppningsvis känns djungeln med friluftsprodukter mindre stor och skräckinjagande vid det här laget. Kanske har du till och med hittat den perfekta ryggsäcken för dig och dina behov? Ta hjälp av köpguiden för att identifiera vilka modeller och smarta funktioner som är relevanta för just dig, sedan är vägen till att hitta den perfekta väskan inte lång!

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise