Bästa Vandringskängorna dam
Annonser

Bästa Vandringskängorna dam 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om de bästa Vandringskängorna dam test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av vandringskängor.

Fötter och fotleder får ta en stor del av belastningen under din vandring, och behöver således förses med stabilitet och största möjliga komfort. Osäker på vilka vandringskängor du ska investera i?

Här kommer listan över säsongens bästa vandringskängor dam (och missa inte de värdefulla tipsen i den medföljande köpguiden)! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.
 


 

Bästa Vandringskängorna Dam

1. Meindl Kansas Lady Gore-Tex

Meindl Kansas Lady Gore-Tex

Vikt per känga: 570 g
Yttermaterial: Skinn
Vad vi gillar: Mångfunktionell och stabil känga!
Vad vi inte gillar: Svårt att hitta fel, men om något skulle den gärna fått komma i fler färgkombinationer!

Kansas Lady Gore-Tex är en av de mest populära kängorna från Meindl, och kängan är minst sagt värd sitt höga betyg. Med ovandel i nubuckskinn och vattentätt membran i Gore-tex är kängan både otroligt slitstark och stabil. Meindls egenutvecklade Active Air Technology bidrar till god andningsförmåga och effektiv bortförsel av överflödig värme och fukt. Vibram Multigrip-yttersulan ger ett bra grepp på allt från våta klippor till snårig vildmark. Det stötdämpande inslaget i mellansulan bidrar till en komfortabel vandring och gör att stötarna vid fotnedslagen är skonsamma mot knän och leder. Mångfunktionell, rejäl och bekväm känga som, med rätt skötsel, kommer hålla i många år framöver!

 

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna dam för pengarna

2. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco Women

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco Women

Vikt per känga: 400 g
Yttermaterial: Skinn
Vad vi gillar: Mycket känga för det förmånliga priset!
Vad vi inte gillar: Nätpartiet på kängans ovansida riskerar att slitas fort.

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco Women är en mångfunktionell och tålig känga som kommer till ett riktigt gynnsamt pris. Yttermaterialet är i ett slitstarkt och miljövänligt läder av god kvalitét, med en mockaförstärkning över tåpartiet för utökat skydd. Kängan är fluorkarbonfri, till och med det vattentåliga membranet PROOF™ ECO. Yttersulan har ett välgenomtänkt mönster för bästa grepp, och är tillverkad av AHAR+-gummi för optimal stötdämpning och hållbarhet. Med den fasta plösen behöver du inte oroa dig för att skon ska släppa in vatten eller smuts. Skuta Mid Proof Eco är kängan för dig som vill ha en bekväm vandring och torra fötter, men utan att göra en alltför kostsam investering!

 

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna dam läder

3. Lundhags Mira II Women’s High

Lundhags Mira II Women’s High

Vikt per känga: 700 g
Yttermaterial: Skinn/syntet
Vad vi gillar: En riktigt rejäl och stabil känga!
Vad vi inte gillar: Krångligt snörsystem.

Lundhags tekniskt mest avancerade damkänga gör en inte besviken. Mira II Women’s High är likt sin populära motsvarighet för herrar, Jaure II, en slitstark vandringskänga i fullnarvsskinn med högt skaft. Den nedre delen är utformad med Certech® Exp-teknologi och består närmast foten av ett lager i microfiber, följt av ett mittenlager i stötdämpande Eva och slutligen ett Liba-ytterlager. Skumsystemet Ariaprene säkrar en god isolering samtidigt som det möjliggör en flexibel passform som anpassar sig efter din fot. Mira II Women’s High lämpar sig för tuffa vandringar i utmanande bergsterräng och vildmark.

 

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa lätta vandringskängorna dam

4. Salomon Women’s Outline Mid Gore-Tex

Salomon Women’s Outline Mid Gore-Tex

Vikt per känga: 345 g
Yttermaterial: Syntet
Vad vi gillar: Den fördelaktiga vikten!
Vad vi inte gillar: Upplevs något mindre slitstark än sina motsvarigheter.

Med Outline Mid Gore-Tex från Salomon är äventyren inte långt borta! Vandringsskon är enkel att snöra på, och den medelhöga modellen och flexibla designen påminner om rörelsefriheten i en löparsko. Trots det ger den med hjälp av Contagrip® MD-yttersulan ett bra grepp på alla typer av underlag. Mellansulan från EnergyCell bidrar till en god komfort och avlastar knän och fotleder genom sin optimala stötdämpning. Membranet i Gore-Tex håller din fot torr i den blöta terrängen. Women’s Outline Mid Gore-Tex är en lättviktig och bekväm vandringssko som passar utmärkt till enklare dagsturer med begränsad packning.

 

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna dam skinn/syntet

5. Keen Women’s Targhee III Waterproof Mid

Keen Women’s Targhee III Waterproof Mid

Vikt per känga: 375 g
Yttermaterial: Skinn/syntet
Vad vi gillar: Flexibel och nätt vandringssko!
Vad vi inte gillar: För låg förstärkning framtill.

Keens affärsidé är skapa mångsidiga och innovativa friluftsprodukter, menade att inspirera till äventyr! Företagets Targhee III Waterproof Mid är en vandringssko i världsklass, och passar alla typer av lättillgänglig terräng. Kängan är en uppdatering från den populära Targhee Waterproof, och Keen har inte snålat i utvecklingen av passform och prestanda. Yttermaterialet är tillverkat i miljövänligt kvalitetsläder, tillsammans med ett membran gjort av det vattentäta KEEN.Dry®. Ytterligare förstärkningar fram- och baktill gör skon hållbar och slittålig. Hälsystemet är injicerat med TPU för att förbättra stabilitet och komfort.

 

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna dam GORE-TEX

6. Hanwag Women’s Tatra II Wide Lady Gore-Tex

Hanwag Women’s Tatra II Wide Lady Gore-Tex

Vikt per känga: 640 g
Yttermaterial: Skinn
Vad vi gillar: Den något bredare lästen.
Vad vi inte gillar: Tar lång tid att anpassa sig efter foten.

Tatra II Wide Lady Gore-Tex från Hanwag är en klockren favorit hos kunderna. Det är en stabil och slitstark känga som håller dina fötter skyddade och torra i alla typer av terräng. Trots robust design och mångsidiga funktioner är den förhållandevis lättviktig. Den är försedd med ett yttermaterial i skinn och ett vattentätt membran i GORE-TEX. Därutöver är kängan utrustad med skyddande förstärkningar på tå och häl. Den är därutöver utformad med en något vidare läst, vilket gör det till en utmärkt känga för dig med lite bredare fötter.

 

Kolla aktuellt pris

 


 

7. Salomon Women’s Quest Prime Gore-Tex

Salomon Women’s Quest Prime Gore-Tex

Vikt per känga: 490 g
Yttermaterial: Skinn/syntet
Vad vi gillar: Bra stötdämpning!
Vad vi inte gillar: Smal framtill.

Quest Prime Gore-Tex från Salomon är en lätt och komfortabel vandringskänga, vars yttermaterial är tillverkat i en väl genomarbetad mix av skinn och syntet. Med ett membran i GORE-TEX skyddas dina fötter mot alla typer av terräng och väderförhållanden, samtidigt som innerklimatet i skon hålls torrt tack vare det smarta ventilationssystemet. Kängan är försedd med en mellansula från EnergyCell och innersula från OrthoLite®, vilket ger god stötdämpning och en passform som formar sig efter din fot. Quest Prime Gore-Tex passar dig som gärna ger dig iväg på spontana dagsturer i skog och mark, eller enklare fjällturer med lättare packning.

 

Kolla aktuellt pris

 


 

8. Lundhags Vandra II Women’s High

Lundhags Vandra II Women’s High

Vikt per känga: 670g
Yttermaterial: Skinn/gummi
Vad vi gillar: Bra ventilationsförmåga.
Vad vi inte gillar: Osmidig att snöra på.

Lundhags Vandra II Women’s High är utformad för den adrenalintörstande äventyraren, som inte räds vare sig ostabila väderförhållanden eller utmanande vandringssträckor. Kängan är tillverkad i en kombination av skinn och gummi, och därutöver försedd med ett högt skaft och rejäl förstärkning längs med hela nederdelen. Den har ett välutvecklat ventilationssystem som smidigt för bort överflödig fukt i syfte att skapa ett torrt och behagligt fotklimat. Yttersulan från Vibram® Traction säkerställer ett optimalt grepp även mot vått underlag. Kängan tar ett tag att anpassa sig efter din fot, men när den väl gör det sitter den perfekt och kommer hålla sig så i många år framöver!

 

Kolla aktuellt pris

 


Jämförelsetabell Vandringskängor dam

Vandringskängorna damVikt per kängaYttermaterialVad vi gillar
Meindl Kansas Lady Gore-Tex570 gSkinnMångfunktionell och stabil känga
Haglöfs Skuta Mid Proof Eco Women400 gSkinnMycket känga för det förmånliga priset
Lundhags Mira II Women’s High700 gSkinn/syntetEn riktigt rejäl och stabil känga
Salomon Women’s Outline Mid Gore-Tex345 gSyntetDen fördelaktiga vikten
Keen Women’s Targhee III Waterproof Mid375 gSkinn/syntetFlexibel och nätt vandringssko
Hanwag Women’s Tatra II Wide Lady Gore-Tex640 gSkinnDen något bredare lästen
Salomon Women’s Quest Prime Gore-Tex490 gSkinn/syntetBra stötdämpning
Lundhags Vandra II Women’s High670 gSkinn/gummiBra ventilationsförmåga

Köpguide Vandringskängor dam

Vikt

När man ska välja bland det breda utbudet av vandringskängor är vikt en aspekt att ta hänsyn till, men var försiktig med att låta det ha alltför stor betydelse. Visserligen kan ett par lättviktiga kängor kännas som ett klokt val, framförallt om de ibland ska transporteras i ryggsäcken istället för att sitta på fötterna. En låg vikt är dock inte alltid att föredra eftersom det kan vara på bekostnad av funktioner som kan vara viktiga för din vandring. Överväg därför först vilken typ av vandring du ska ge dig ut på. Planeras det enklare turer kanske det räcker med en låg vandringssko, medan kuperad och bergig terräng kan kräva ett högt skaft som skyddar ben och leder. Kanske föredrar du en lättviktig 1-skalskonsruktion eller så söker du en rejäl känga utrustad med fler lager och en mer robust design.

Ankelstöd

Att skydda vrister och leder under din tur är väsentligt, för hur tråkigt skulle det inte vara att avbryta ett äventyr för att man råkat trampa snett? Den vanligaste skadan i friluftssammanhang är just vrickningar, där fotleden utsätts för en översträckning och omkringliggande muskelfästen slits av helt eller delvis. En känga med högre skaft ger automatiskt en viss stabilitet, och hjälper ankeln att hålla sig upprätt i den kuperade terrängen. Det går också bra att ge stöd åt ankeln genom specialtillverkade vristförband, som inför turen träs på eller lindas runt fot och fotled. Dessa har som syfte att förebygga eventuella vrickningar, men kan också användas för att rehabilitera tidigare skador och förhindra att dessa förvärras.

Material

Vandringskängor tillverkas i ett flertal olika material och kombinationer av dessa. Vanligast är läder, eftersom materialet både är otroligt slitstarkt och hållbart, samt att det besitter en hög grad av flexibilitet och anpassningsförmåga. Med rätt skötsel kommer ett par läderkängor att hålla i många år framöver. Syntetmaterial förkommer också i flera konstruktioner, många gånger är dessa kängor något lättare och billigare. Kängor som är ämnade för svårare terräng, exempelvis i kombination med jakt eller fiske, utrustas ibland med förstärkningar av gummi.

Vattentäta

Till skillnad från vanliga skor är kängor konstruerade för att hålla dina fötter torra när det är vått och lerigt ute. Samtidigt som skon ska vara vattentät utåt ska den ha en god ventilationsförmåga, och kunna transportera bort fukt och värme inifrån skon.

I kombination med ett ytterlager av läder eller syntetmaterial förses vandringskängor med ett så kallat membran. Membranet fungerar som en fuktspärr samtidigt som det har en god ventilationsförmåga och smidigt avlägsnar överflödig fukt inifrån skon. Det vanligaste membranet tillverkas av GORE-TEX.

Storlek

Kängans passform är av största betydelse för att säkerställa en trygg och komfortabel vandring. Kängan ska sitta stabilt runt foten men utan att klämma åt. Tårna ska ha en god marginal till framkanten på skon, och de ska gå att vicka på utan problem. När kroppen rör på sig och är aktiv sväller fötterna vanligtvis mellan en halv och en hel storlek, vilket är viktigt att ha i åtanke vid utprovning i butik. Snörningssystemet på kängan ska därutöver kunna regleras så pass att blodcirkulationen tillåts förbli aktiv samtidigt som hälen hålls på plats baktill. En häl som förflyttas i takt med fotstegen riskerar att resultera både i skoskav och onödigt trötta fötter.

Vandringsstumpor

Idag finns det speciellt tillverkade strumpor anpassade för vandring, och tur är väl det? När fötterna är aktiva blir de varma och fuktiga, något som i ett par vanliga strumpor kan orsaka problem i form av väta och obehag. Vandringsstrumpor har som syfte att hålla din fot torr och varm genom att effektivt transportera bort överflödig fukt och värme. De flesta strumpor är gjorda av ull eller syntetmaterial. Ull är ett populärt material i friluftssammanhang, eftersom det har en naturlig förmåga att reglera temperatur och som dessutom till stor del är självrengörande. Det innebär att ullstrumpor sällan behöver tvättas, det räcker ofta med att vädra dem vid ankomst till tältplatsen eller fjällstugan.

Om du har lätt för att få skoskav eller blåsor rekommenderas det att använda två lager av strumpor, en lite tunnare närmast foten och sedan ytterligare ett lager ovanpå, vars tjocklek kan regleras efter väder och klimat. Under vandringen gnider de två strumporna mot varandra, och förhindrar på så vis att din fot skaver mot kängan.

Frågor & Svar om Vandringskängor

Behöver man verkligen vandringskängor?

Att ge sig ut på en vandring i sneakers eller ett par simpla löparskor är ett misstag man antagligen bara gör en gång. Rejäla vandringskängor kan kännas som en kostsam investering för plånboken, men när det kommer till kritan är det oftast värt det. Till skillnad från vanliga skor har vandringskängor som syfte att stabilisera fötter och ge god stötdämpning för leder när du vandrar, vilket framförallt är betydelsefullt i kuperad terräng eller med tung packning på ryggen. Till skillnad från ett par vanliga löparskor är de dessutom utformade för skydda mot utvändig väta och smuts, samtidigt som det inbyggda ventilationssystemet bibehåller ett behagligt fotklimat inne i skon.

Ska man välja en storlek större för vandringskängor?

När du letar nya vandringskängor är komfort självklart en avgörande faktor, helt enkelt att du köper en sko som passar för din fot. En viktig aspekt att ha i åtanke när det är dags att prova ut rätt storlek är att fötterna tenderar att svälla ungefär en halv storlek när man rör på sig. Se därför till att ha en rejäl marginal framme vid tårna, gärna 15-20 millimeter. Lite extra utrymme möjliggör dessutom för förbättrad värmecirkulation under kalla dagar. Var emellertid noggrann med att hälen fäster ordentligt baktill - en fot som rör sig för mycket under vandringen riskerar att leda till instabilitet och skoskav.

Är ankelstöd nödvändigt för vandring?

Under en vandring utsätts dina fotleder och anklar av hög belastning, framförallt om du bär med dig en tung ryggsäck. Ankelstöd kan användas i förebyggande syfte eller för rehabilitering av skador. Under vandringar kan ett ankelstöd eller vristskydd minska risken för exempelvis stukningar och vrickningar som kan uppstå om man trampar snett. Om det planeras en utflykt i kuperad terräng eller på vått och slirigt underlag kan ett extra ankelskydd vara att föredra, framförallt om man vet med sig att man har svaga leder eller har varit drabbad av skador tidigare.

 

Slutord

Oavsett om du ska ge dig ut på en enklare dagstur eller en mer utmanande bergsvandring så är ett par pålitliga vandringskängor att föredra. Till skillnad från vanliga gympaskor är kängor specifikt utformade för att ge ett ordentligt stöd under turerna uppe på fjället eller till skogs. De ger dig dessutom ett bra grepp på olika typer av underlag, och skyddar mot väta och smuts. Även om det till en början kan kännas som en dyr investering, kan du med rätt skötsel vara säker på att dina nya kängor kommer följa dig i många år framöver! Med rätt utrustning, anpassad efter dina behov, är äventyren aldrig långt borta!

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise