bästa tiden att bestiga kebnekaise
Annonser

Vilken är den bästa tiden att bestiga Kebnekaise?

Att bestiga Kebnekaise är en riktig klassiker för den svenske äventyraren. Det är den högsta toppen och en av de mest spännande vandringsleder man kan uppleva. I denna text kommer vi att prata om de bästa tiderna att bestiga Kebnekaise. Vi kommer att gå igenom vilken som är den bästa tiden på året, men även hur man bör lägga upp sin tidsplan för själva resan. Målet med texten är att du som läser ska kunna planera din resa till Kebnekaise på ett smart sätt. Du ska få en idé om vad som spelar in då man väljer tid på året för sin vandring, samt tips på hur man bäst lägger upp en smart tidsplan.

Vilken är den bästa tiden att bestiga Kebnekaise?

Kort och gott är Kebnekaise bäst på sommaren. Bestigning är möjlig året om men det finns större risker med att ge sig i väg på hösten eller vintern. Under sommarmånaderna är vädret bättre och vandringslederna uppmärkta. Särskilt under sensommaren är Kebnekaise att rekommendera eftersom det då är mindre snö och färre myggor.

Augusti – bästa tiden på året att bestiga Kebnekaise

Den månad som rekommenderas som den absolut bästa att bestiga Kebnekaise är augusti. Det är då sensommar och därför betydligt färre mygg. Samtidigt är vädret ofta som bäst under denna tid och det är mindre risk för regn och snö. Dock ska man vara medveten om att vädret i fjällen kan slå om fort, och även under augusti kan det bli regn och rusk. Man bör därför packa smart och ha med sig både varma kläder och regnskydd.

Vilken är den bästa tiden på dagen att ge sig i väg?

Att planera sin vandring är A och O för den bästa upplevelsen. Det är faktiskt vanligt att man missbedömer tiden det tar att bestiga Kebnekaise eftersom många helt enkelt glömmer bort tillbakavägen. Generellt bör man räkna med att det tar en hel dag att ta sig upp och ner för berget. Därför ska man helst påbörja sin vandring riktigt tidigt på morgonen. Många väljer att vara ute i spåren redan vid sjutiden. På så vis har man gott om tid och kan ta många och långa pauser under sin väg. Dessutom kommer man tillbaka till fjällstationen innan det skymmer och medan det fortfarande finns andra vandrare ute i spåren, vilket kan kännas tryggt.

Planera resan smart med extra tid

Man bör även tänka över tiden man ska spendera vid Kebnekaise på ett smart sätt innan man ger sig av. Genom att ha extra dagar tillgängliga kan man helt enkelt välja bort en dag då det regnar och vänta till nästa för att få ut det mesta av sin vandring. För många som bestiger Kebnekaise är det en ny utmaning och man vet inte hur kroppen kommer att reagera på de fysiska utmaningar som bestigning av hög höjd innebär. Därför är det en god idé att ha lite tidsbuffert och kunna ta det lugnt. Om man exempelvis blivit trött av vandringen till fjällstationen kan man ta en dags paus och slappna av innan man sätter i gång att gå uppför Kebnekaise.

Vädret är det viktigaste

Det som är absolut avgörande för hur upplevelsen av att bestiga Kebnekaise kommer att bli är vädret. Bergbestigning i ösregn är inte kul och kan dessutom vara farligt. Terrängen är redan ganska krånglig och stenig, och om man lägger på att den är våt kan man lätt halka och skada sig. När det är dåligt väder är det dessutom svårare att hålla koll på leden och man går lätt vilse vilket kan vara direkt farligt. Man bör därför undvika helt att ge sig ut i riktigt ogynnsamt väder. Det tidsintervall på 10–14 timmar man brukar ange för att bestiga Kebnekaise är dessutom en bedömning som inte räknar med riktigt dåligt väder, så det blir enklare att missbedöma hur lång tid det faktiskt kommer att ta innan man är tillbaka på fjällstationen. Man bör alltså helst inte ge sig ut för att bestiga Kebnekaise överhuvudtaget när vädret är riktigt dåligt.

Med det sagt är vädret i fjällen trots allt oberäkneligt och även om man gett sig ut under en solig morgon kan det snabbt slå om. Se därför till att ha med ombyte och regnskydd och var smart gällande vandringen. Att vända om kan ibland vara nödvändigt och när det krävs bör man alltid ta det säkra före det osäkra.

Packa smart, oberoende av årstid

När man ska vandra vill man oftast packa så lätt som möjligt eftersom allt som ligger i väskan blir extra vikt. En tung väska gör att vandringen blir både svårare rent tekniskt och mer krävande för kroppen. Därför bör man planera sin packning smart och bara ta med det som är absolut nödvändigt. Extra ombyte och varma kläder bör packas ned även om man ger sig ut under högsommaren, detta eftersom det snabbt kan bli kallt när man når höga höjder. Regnskydd är också viktigt eftersom det är riktigt tråkigt att vandra då man är dyngsur. Utöver detta kan det också vara bra att ta med sig vattenflaska, kompass och karta, matsäck, sittunderlag, myggmedel och en ficklampa.

Kebnekaise andra tider på året

För den som är van fjällvandrare och föredrar ett fjäll med mindre folk kan det vara en god idé att besöka Kebnekaise under andra tider på året än högsommaren. Man ska vara medveten om att detta kan vara mer utmanande eftersom vädret är mindre förutsägbart. Om man exempelvis väljer att bestiga Kebnekaise under vintertid kommer lederna troligtvis ligga under snö och därför vara svåra att upptäcka. Därför är det mycket viktigt att man har med sig karta och kompass och även är bekväm att navigera efter dessa. Man bör dessutom ha kunskap och kännedom om laviner och vara medveten om hur man ska agera om olyckan skulle vara framme. Att besöka Kebnekaise under vintertid är därför inte att rekommendera till den som ska vandra i fjällen för första gången.

Pär S
Vera är en friluftsentusiast som dessutom älskar hundar. Denna kombination har gett henne 100-tals mil på vandringsleder både i Sverige och utomlands. Vera är Content Editor på Bestiga Kebnekaise.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise