Bästa Trailskorna
Annonser

Bästa Trailskorna 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om de bästa trailskorna test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av trailskor.

För den som tröttnat på springturer på gymmet eller i stadsmiljö är traillöpning ett nytt och spännande sätt att äventyra. Det innebär att man löper i mer utmanande terräng närmre naturen.

För att göra det enklare för den som är nyfiken på traillöpning har vi samlat en lista med favoriterna på marknaden just nu! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.

 

Bästa Trailskorna

1. Salomon Men’s Speedcross 5 Gore-Tex

salomon-men-s-speedcross-5-gore-tex

Vikt per sko: 340 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
GORE-TEX
Vad vi gillar:
Den slanka och fotnära designen.
Vad vi inte gillar:
Kan vara små i storleken – Läs recensioner gällande storlekar innan köp.

Den absoluta favoriten bland trailskor är Salomon Men’s Speedcross 5 Gore-Tex. Denna fantastiska sko har med sin mångsidighet och snygga design seglat upp på toppen av listan. Salomon har lång erfarenhet av att tillverka bra skor för äventyrare, och Men’s speedcross 5 Gore-Tex är inget undantag. Skon är utrustat med ett GORE-TEX membran som håller väta och kyla ute, men detta påverkar inte på något sätt komfortens kvalité. Utöver detta har skon både bra grepp och passform vilket gör dem sköna och roliga att löpa i.

Kolla aktuellt pris


Bästa Trailskorna GORE-TEX

2. Salomon Spikecross 5 Gore-Tex

salomon-spikecross-5-gore-tex

Vikt per sko: 365 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
GORE-TEX
Vad vi gillar:
Funkar även bra på vintern.
Vad vi inte gillar:
Att de inte är utrustade med reflexer.

För den som gillar traillöpning året runt är Salomon Spikecross 5 Gore-Tex ett bra alternativ. Dessa skor är utrustade med komplett innersko i GORE-TEX för att helt hålla ute väder, vind och väta. Dessutom är greppet utformat för att även kunna springa på isiga underlag. Salomon Spikecross 5 Gore-Tex kommer i flera olika storlekar och är en unisex-sko.

Kolla aktuellt pris


Bästa Trailskorna pris

3. Asics Women’s Gel-Sonoma 6 Gore-Tex

asics-women-s-gel-sonoma-6-gore-tex

Vikt per sko: 255 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
GORE-TEX
Vad vi gillar:
Det generösa tåutrymmet.
Vad vi inte gillar:
Att innersulan ej är uttagbar.

Den erfarne löparen vet att Asics gör riktigt sköna springskor, och deras Women’s Gel-Sonoma 6 Gore-Tex är inget undantag. Dessa skor har dessutom ett mer förmånligt pris vilket gör dem till ett bra budgetalternativ för den som ändå är ute efter kvalitet. Skorna är vattenavvisande, tåliga och passar bra för både traillöpning och lättare vandring. Den mjuka ORTHOLITE™-innersula gör dessutom Asics Women’s Gel-Sonoma 6 Gore-Tex till en riktigt bekväm löparsko.

Kolla aktuellt pris


Bästa Trailskorna vikt

4. Fivefingers Men’s V-Trail 2.0

fivefingers-men-s-v-trail-2-0

Vikt per sko: 181 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
GORE-TEX
Vad vi gillar:
Det skönt mjuka V-Trail materialet.
Vad vi inte gillar:
Kan upplevas som stela om man inte är en van barfotalöpare.

Fivefingers Men’s V-Trail 2.0 är en barfotasko för den som gillar en mer fri löparkänsla. Barfotalöpning har blivit alltmer populärt, och med en bra sko känns närheten till mark och natur helt rätt. Fivefingers Men’s V-trail 2.0 är utrustade med en rejäl sula som klarar ojämnt underlag. Dessutom kan de stå emot fukt och låga temperaturer effektivt trots att skon är så lätt.

Kolla aktuellt pris


5. Viking Footwear Men’s Apex II Gore-Tex

viking-footwear-men-s-apex-ii-gore-tex

Vikt per sko: 297 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
GORE-TEX
Vad vi gillar:
Det smidiga snörningssystemet.
Vad vi inte gillar:
Att den bara finns i herrstorlekar.

Viking Footwear Men’s Apex II Gote-Tex är en trailsko som tagits fram med fokus på att vara lättviktig. Skon har trots allt bra skydd mot vatten och är stabila. En annan stor fördel är att dessa skor andas bra, vilket är extra skönt under en längre löptur. Viking Footwear Men’s Apex II Gore-Tex är utrustade med en UVA-mellansula som ökar komforten genom att säkra stötdämpning vid varje steg.

Kolla aktuellt pris


6. Salomon Women’s Sense 4 /Pro

salomon-women-s-sense-4-pro

Vikt per sko: 215 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
Nej
Vad vi gillar:
Det sköna droppet på 4 mm som ger optimalt stöd.
Vad vi inte gillar:
Lite stora i storleken.

Om man är ute efter en trailsko som är optimala för att få upp hög fart i terräng utan att kompromissa gällande stöd är Salomon Women’s Sense 4 /Pro ett utmärkt val. Denna sköna och stötdämpande sko erbjuder ett rejält grepp samtidigt som mycket fokus vid framtagandet har legat på komfort. Dessutom är Salmon Women’s Sense 4 /Pro vattenavvisande vilket gör att de går att använda även under regniga dagar.

Kolla aktuellt pris


7. Salomon Men’s Supercross 3 Gore-Tex

salomon-men-s-supercross-3-gore-tex

Vikt per sko: 335 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
GORE-TEX
Vad vi gillar:
Att de är utrustade med tåförstärkning.
Vad vi inte gillar:
Inte helt mångsidiga eftersom de är speciellt framtagna för lerig terräng.

Salomon Men’s Supercross 3 Gore-Tex är en trailsko som är framtagen för lerigt och mjukt underlag. Därför har största fokuset legat på sulans grepp mot marken. Räfflorna på undersidan är större och djupare än hos andra trailskor. Salomon Men’s Supercross 3 Gore-Tex är också vattenavstötande och har en bekväm och nära passform som effektivt dämpar yttre stötar.

Kolla aktuellt pris


8. Salming Ot Comp Shoe Men

salming-ot-comp-shoe-men

Vikt per sko: 253 g
Yttersula:
Gummi
Membran:
Nej
Vad vi gillar:
Den lätta vikten.
Vad vi inte gillar:
Att skosnörena öppnar sig lätt.

En mer mångsidig sko som kan användas av den sysslar med andra aktiviteter än bara traillöpning är Salming Ot Comp Shoe Men. Exempelvis för swimrun eller orientering passar de utmärkt. Denna trailsko är lättviktig samtidigt som den är bekväm. Salming Ot Comp Shoe Men har utvecklat sin sula tillsammans med Michelin och den kan få ett bra och stabilt grepp i princip på vilket underlag som helst.

Kolla aktuellt pris


Jämförelsetabell trailskor

TrailskornaVikt per skoYttersulaMembran
Salomon Men's Speedcross 5 Gore-Tex340GummiGORE-TEX
Salomon Spikecross 5 Gore-Tex365GummiGORE-TEX
Asics Women's Gel-Sonoma 6 Gore-Tex255GummiGORE-TEX
Fivefingers Men's V-Trail 2.0181GummiGORE-TEX
Viking Footwear Men's Apex II Gore-Tex297GummiGORE-TEX
Salomon Women's Sense 4 /Pro215GummiNej
Salomon Men's Supercross 3 Gore-Tex335GummiGORE-TEX
Salming Ot Comp Shoe Men253GummiNej

Köpguide trailskor

Hur man väljer trailsko

Att välja rätt trailsko kan vara svårt, och därför är det bra om man funderar över sin användning i förväg. Den som vill löpa på ett och samma underlag kan leta efter en trailsko specifikt utvecklad för detta för att få bästa möjliga grepp och stöd. Om man i stället löper i varierad terräng är en allround-sko att föredra. Hur snabbt och långt man vill springa påverkar också valet av sko eftersom skor ofta är specifikt utvecklade för en viss typ av löpning. Sist men inte minst avgör självklart även passformen ens val. En trailsko ska vara riktigt bekväm, annars är den svår att trivas i.

Vikt

Vikten är en central faktor då man väljer trailsko, och ofta kommer de i lättviktiga eller lite tyngre modeller. Det finns fördelar och nackdelar med båda och vad som är bäst beror i slutändan på ens användning och vad ens ben klarar av. Lättare trailskor känns ofta riktigt sköna och roliga att springa i, just för att de är så lätta. Dock innebär det att stöd och stötdämpning behöver kompromissas bort till förmån för den lätta vikten. En tyngre trailsko är alltså oftast bättre för fötter och knän, men om man springer på ett relativt okomplicerat underlag kan den extra tyngden snabbt upplevas som onödig.

Grepp

En trailskos grepp varierar liksom vikten utefter dess design och ändamål. Ofta är de mer bekväma trailskorna de som ger ett sämre grepp och därför inte lämpar sig i alltför svår terräng. Ska man dock hålla sig till enklare terränglöpning är dessa skor betydligt roligare att springa i. Den som vill kunna springa på is, snö och lera behöver i stället investera i en sko som är utvecklad för detta. Ofta innebär det att den är försedd med en sula som är försedd med en yttersula helt i gummi och med djupa räfflor.

Dämpning

Hur viktigt det är med dämpning varierar mellan löparstil och terräng. Dessutom måste man ha sin egen kropps begränsningar i åtanke. Är man en person som ofta får problem med sina knän är det av största vikt att investera i en trailsko med bra dämpningseffekt. Detta kan ibland upplevas som klumpigt av löpare som vill ha en lättare sko med en lägre sula. Vissa tillverkare har i stället fokuserat på att minimera dämpningen för att låta foten vara så nära terrängen som möjligt. Barfotaskor är ett exempel på en löparsko med minimal dämpning.

Dropp från häl till tå

Det man kallar för dropp är höjdskillnaden på sulan mellan häl och tå. Vanligast är att hälen är högre än den främre delen av foten, och detta innebär hos de flesta allround-skor ett dropp på runt 4–8 mm. Dock har man mer och mer uppmärksammat fördelarna att landa på fotens främre del under löpning, något som gjort att fler tillverkare nu börjar göra trailskor med ett lägre dropp. Hur mycket dropp man vill ha är en smaksak och man bör prova sig fram för att hitta sin perfekta siffra.

Stabilitet

En trailskos stabilitet är A och O för att undvika skador och problem under och efter springturen. Här är det främst sulan som står i fokus och en stabil sko behöver först och främst ha en stabil plattform. Sedan kan stabiliteten även förstärkas ytterligare genom exempelvis hälförstärkningar och komfortdelar i sulans uppbyggnad. Stabiliteten bygger självklart också på terrängen och här återkommer man till vikten att välja en sko som är anpassad till den specifika terräng man önskar springa i.

Vattentäthet

Genom att välja ett par trailskor som är vattentäta kan man vara mer flexibel som löpare. Ibland vet man heller inte då man ger sig ut i spåret om vädret plötsligt skulle slå om. Ett par vattentäta trailskor är ofta lite tyngre och dyrare än andra, men denna skillnad är liten jämfört med hur tråkigt det är att få blöta fötter under turen. Det främsta materialet då det kommer till vattentäthet är GORE-TEX och det innebär också en kvalitetssäkring att investera i denna typ av sko. En viktig sak att kolla upp då man investerar i ett par vattentäta trailskor är att de också har förmågan att andas på ett effektivt sätt. Annars blir fötterna rejält varma och svettiga under löpturen.

Andningsförmåga

För att komforten ska vara bra behöver trailskor andas. Detta innebär att skon behöver vara tillverkad med en teknik som underlättar att luft kan färdas in och ut från foten även då skon är i användning. Ofta säkerställer tillverkare andningsförmågan genom olika mesh-lösningar. Det är alltså ett nät som kan vara mer eller mindre tunt som tillåter luft att röra sig utifrån in. Det sker självklart en avvägning mellan vattentätheten och andningsförmågan och ofta kan man läsa i skon produktspecifikation hur denna lösning sett ut.

Tåskydd

Tåskyddet har en stor uppgift: att skydda tårna från stötar och smärta. De allra flesta kan relatera till känslan att slå tån hårt i en kant. Samma sak är lätt hänt i trailspåret eftersom det finns stenar, klippväggar och rötter både här och där. Därför bör man titta efter trailskor med tåskydd. Detta är ofta i form av en gummiförstärkning längst fram på skons överdel. Det är samtidigt viktigt att tåskyddet inte påverkar skons komfort och gör att tårna känns instängda och oflexibla.

Snörning

En annan sak som spelar roll i valet av trailsko är snörningen. För vissa är detta helt oviktigt och inte något man lägger fokus på, men ett par lättsnörade skor är faktiskt riktigt skönt. Särskilt då man är ute i mer utmanande terräng där det är av största vikt att skosnöret inte plötsligt gått upp eftersom det då snabbt kan gå illa. Vissa tillverkare erbjuder skor med snabbsnörning som gör det enkelt att sätta på sig skon och spänna åt skosnörena. Dock kan snabbsnörade skor vara svåra att få till passformen på, och om man har kräsna fötter är de traditionella skosnörena därför att föredra.

Frågor & Svar

Vad är skillnaden på trailskor och löparskor?

Den främsta skillnaden mellan trailskor och löparskor är sulan. En trailsko är specifikt uttagen för att klara av tuff terräng och både ge stabilitet och se till att löparen inte skadar sig. Det innebär att sulan ofta är utrustad med förstärkande element såsom rejäla och slittåliga mellansulor. Dessutom är fårorna i undersulan djupa och designade för att få bra grepp på olika underlag. En löparsko är också designad för att skydda löparen, men fokuset ligger här mer på förslitningsskador. Därför är löparskon en mer dämpande sko och trailskon främst en skyddande sko.

Kan jag springa på asfalt med trailskor?

En vanlig fråga angående trailskor är huruvida de går att använda på andra underlag än off-road. Detta eftersom många traillöpare har en kortare tur, exempelvis på asfalterat underlag, på sin väg till skogsspåret. Det går bra att springa på asfalt med trailskor, men det kan ibland upplevas som obekvämt. Detta eftersom sulan ofta är lite hårdare och på ett stumt och oorganiskt underlag märks detta extra tydligt. Hur man känner gällande detta är individuellt och varierar mellan löpare. Samtidigt är det också trailskons design som avgör hur bekväm den upplevs som på asfalt. En lättare trailsko med mindre tyngd i sulan upplevs oftast som skön att springa i även på asfalt.

Kan jag springa på löpband med trailskor?

När det gäller löpband gäller samma som för asfalt: det går självklart bra men kan upplevas som obekvämt. Eftersom trailskon ofta har fåror och klackar på sulan kan dessa på ett mer regelbundet underlag kännas mer mot fotens undersida. Det blir även här en avvägning från person till person vad man upplever som obekvämt. Trailskon i sig tar ingen som helst skada av att springas på löpband, utan man kan med gott samvete ta med dem till gymmet.

Slutord

För att traillöpningen ska bli riktigt rolig är ett par bra och bekväma trailskor den absolut viktigaste investeringen. Även om kvalitetsmodellerna ofta kostar lite mer än vanliga löpskor är denna kostnad väl värd då man ser till den löparglädje man får i retur. Dessutom är traillöpning i grunden en väldigt ekonomisk och enkel sport eftersom det enda man egentligen behöver ha med sig är ett par bra skor. För att på allvar komma i gång med sin äventyrande löpning, och dessutom göra detta på ett säkert sätt, behöver man ett par trailskor man är riktigt bra kompis med.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise