Sovsäck
Annonser

Sovsäck: komplett guide till rätt sovsäck för vandring

När du ska ut och vandra behöver du en bra sovsäck som håller dig varm om natten. Det är extra viktigt om du ska använda sovsäcken i kallare temperaturer som vid fjällvandringar och bergsexpeditioner. För att lättare välja rätt sovsäck som passar för dina ändamål bör du först och främst fundera på tre frågor:

Design: Vilken typ av sovsäck ska jag ha, så att jag kan sova bekvämt och inte frysa?

Temperatur: Vilken är den lägsta temperaturen du kommer använda sovsäcken i?

Stoppning: Vilka för- och nackdelar finns det med olika typer av stoppning?

 

Vi ger dig även lite tips på hur du kan spara in på vikten. Ska du till exempel ut på längre turer eller i tuff terräng kan det vara extra viktigt att sovsäcken inte väger för mycket.

Design sovsäck

Sovsäckens form
Det finns en rad olika former på sovsäckar. Ofta har sovsäcken en så kallad mumie-design med en rymligare passform upptill och en form som smalnar av nedåt fötterna.

En annan vanlig design är att sovsäcken är rektangulär. Damsovsäckar, som är utformade för att passa kvinnors kroppar, är däremot smalare upptill vid axlarna samtidigt som utrymmet är lite större tilltaget vid höfterna.

Välj en sovsäck som är lite smalare i formen om du vill spara plats i packningen, men räkna med att sovsäcken då också är något obekvämare att sova i.

Vill du ha större bekvämlighet, välj en sovsäck med lite mer utrymme för axlar och höfter; detsamma gäller om du har en lite bredare kroppsform eller rör dig mycket när du sover.

Om du ska ut och vandra i kallt väder eller bestiga berg som Kebnekaise är det viktigt att veta att det alltid går åt mer kroppsenergi för att värma upp en sovsäck med större utrymme.

Ska du däremot köpa en sovsäck att använda enbart i varmare temperaturer gör det kanske inte så mycket om den är lite rymligare.
Sovsäckens längd
Sovsäckar finns i olika längder. Sovsäckens exakta mått hittar du i produktbeskrivningen. Tänk på att välja en sovsäck som är anpassad efter din längd – en sovsäck som är för lång blir tyngre att bära, samtidigt som det går åt mer kroppsenergi att värma upp den.

Damsovsäckar är i regel lite kortare. Om du är kort kan även en barnsovsäck vara tillräckligt lång, men tänk då på att en barnsovsäck inte alltid har samma egenskaper, till exempel vad gäller förmåga att bevara värme, som en vuxensovsäck.
Yttertyg och innertyg
Yttertyget på dagens sovsäckar är ofta gjort av slitstarkt nylon eller polyester, som också är motståndskraftigt mot revor. Tyget är i regel även behandlat med ett vattenavvisande material som skyddar mot fukt och väta. Som innertyg används i regel ett mjukare nylon eller polyester som andas och som gör att fuktig luft och svett avdunstar lättare.

 

Dragkedja:
Ofta har sovsäckar en dragkedja på båda sidor, men på vissa modeller sitter dragkedjan antingen till vänster eller till höger. Är du högerhänt är sovsäcken enklare att öppna om dragkedjan sitter på vänster sida.

Många sovsäcksmodeller har hellång dragkedja för att göra det enklare att vädra fotboxen; vill du spara in lite på packningens vikt kan du i stället välja en modell med halvlång dragkedja.

Det är bra om det finns ett skyddande hölje för dragkedjan så att det inte kommer in kall luft. På vissa modeller brukar det även finnas en insydd längsgående kanal precis vid dragkedjan som är fylld med stoppning, för att på så sätt ge extra skydd mot drag.

Många av dagens sovsäckar har även en dragkedja som kan zippas ihop med dragkedjan på en annan sovsäck. Dragkedjorna måste då sitta på varsin sida och ibland krävs det även att sovsäckarna är av samma märke för att det ska fungera.

Om du vill zippa ihop två sovsäckar med varandra, tänk då även på att dragkedjorna bör vara av samma längd för att kall luft inte ska kunna komma in genom häktorna.

 

Huva:
En sovsäck avsedd för kallare temperaturer och fjällvandringar bör vara utrustad med en isolerande huva som skyddar mot kyla och blåst, och som gör så att kroppsvärmen bevaras. Ibland finns även en insydd ficka där man kan stoppa in kläder så att man får en huvudkudde.

 

Krage:
Sovsäckar för kallare temperaturer har ofta en värmeisolerande krage som sveps runt halsen för att varm luft inte ska läcka ut, samtidigt som kall luft inte kan ta sig nedåt i sovsäcken.

 

Förvaringsficka:
På vissa sovsäcksmodeller finns en ficka där man kan förvara småsaker som till exempel klockan eller mobilen. Fickans placering beror på tillverkare och modell. Tänk på att fickan inte bör vara för stor om den är placerad nere i fotboxen, eftersom det då krävs mer kroppsenergi för att värma upp sovsäcken.

 

Fästen för liggunderlag:
Ibland finns det speciella fästen för liggunderlag på sovsäckens undersida. Det är bra om du till exempel rör dig i sömnen och vill undvika att sovsäcken glider av liggunderlaget.

 

Fotbox:
I en del sovsäckar är utrymmet lite större tilltaget nere i fotboxen för att fötterna bättre ska få plats. Detta gör även att fötternas tryck på stoppningen minskar, så att sovsäcken håller längre. Sover du på rygg spelar det här dock mindre roll. Glöm inte att det krävs mer kroppsenergi för att värma upp ett större utrymme.

 

Tips: Det finns även speciella sovsäckslakan att köpa, som underlättar skötseln av sovsäcken och som gör att den håller längre. Ett lakan är alltid lättare att tvätta än själva sovsäcken.

Temperatur

EN 13537 – standardiserad temperaturgradering
Att välja en sovsäck avsedd för den temperatur den ska användas i är en av de viktigaste sakerna att tänka på om du ska använda sovsäcken vintertid eller på bergsexpeditioner i kallt klimat.

De flesta tillverkare av sovsäckar följer idag den europeiska normen EN 13537 från 2005, som togs fram för att standardisera temperaturgraderingen av sovsäckar.

Med en gemensam norm har det även blivit lättare att jämföra sovsäckar från olika tillverkare med varandra. I stället för att indela sovsäckar efter den årstid de är avsedda för anges nu sovsäckens komforttemperatur, lägre gräns och extremtemperatur.

Dessa temperaturer, som uppmäts i ett laboratorium med en testdocka, avser en person som sover iklädd underställ och mössa. Hänsyn tas även till skillnader i temperaturkänslighet som kan förekomma mellan kvinnor och män.

Komforttemperatur: temperaturen där en kvinna generellt sett beräknas kunna sova bekvämt utan att det känns för varmt eller kallt.
Lägre gräns: temperaturen där en man generellt sett beräknas kunna sova hopkurad under åtta timmar.
Extremtemperatur: temperaturen där en kvinna generellt sett beräknas kunna sova sex timmar utan risk för livshotande skador.

 

Fortfarande indelas dock sovsäckar ofta även efter årstid, och ibland förekommer det att de klassas efter om de är avsedda för temperaturer under -10° C, temperaturer mellan 0 och -10° C, eller för temperaturer över nollan.

Komforttemperaturen för en sovsäck avsedd för sommarbruk, även kallad 1-säsongssovsäck, brukar ha en komforttemperatur på mellan +5° C och +9° C.

För 2-säsongssovsäckar, som är avsedda att användas under vår och höst, brukar komforttemperaturen ligga på mellan -1° C och +4° C.

3-säsongssovsäckar, som även de är avsedda för vår och höst, men för kallare väder, har i regel en komforttemperatur på mellan -10° C och -3° C.

En så kallad 4-säsongssovsäck, som är avsedd för riktigt kallt vinterväder, kan ha en komforttemperatur på ner till ca -32° C eller lägre.

När du väljer sovsäck – gå efter lägsta förväntade temperatur
Du bör alltid välja en sovsäck efter den lägsta temperatur du kommer använda den i. Det säkraste sättet för att vara trygg att sovsäcken verkligen klarar den temperatur som anges är att välja en sovsäck som har en standardiserad temperaturmärkning enligt den europeiska normen.

Välj annars ett välbeprövat märke, så som:
• Haglöfs sovsäck
• Marmot sovsäck
• Fjällräven sovsäck

Tänk också på att även om den europeiska normen är en praktisk riktlinje så påverkar individuella skillnader, som ålder, kroppsvikt och ämnesomsättning, om du sover bekvämt och inte fryser.

Komfort- och extremtemperatur testas till exempel för en kvinna som är 25 år, 1,60 m lång och väger 60 kg, medan lägre gräns testas för en man som är 25 år, 1,73 m lång och väger 70 kg. Sovsäckens värmebevarande funktion påverkas även av faktorer som luftfuktighet, vindstyrka, passform och typ av stoppning, samt av hur mycket kläder du har på dig och om du sover i tält.

Är du frusen av dig eller om du inte vet exakt hur kallt det kommer vara, välj hellre en sovsäck som klarar lite lägre temperatur.

Samma sak gäller om du väljer en sovsäck som inte är klassad enligt den europeiska normen.

Blir du för varm kan du öppna sovsäcken eller, om det rör sig om en sovsäck för lite varmare temperaturer, använda den som täcke.

Tänk även på att sovsäck barn eller sovsäckar som är avsedda för temperaturen under -25° C i regel inte testas enligt den europeiska normen.

 

Tips: Försök att inte gå och lägga dig om du redan fryser. Drick eller ät i så fall något varmt eller försök få upp värmen genom fysisk aktivitet.

Stoppning

Olika typer av stoppning – dun eller syntet
Ska du ut och vandra i riktigt kallt väder eller använda sovsäcken vid alpin sport är det extra viktigt att du väljer en sovsäck med bra stoppning, som håller dig varm och gör så att inte kroppsvärmen går förlorad.

Stoppningens uppgift är nämligen att bevara värmen som kroppen utsöndrar; den har inte en uppvärmande förmåga i sig.

Idag finns en rad olika tekniker för hur stoppning placeras inuti en sovsäck för att värmen ska fördelas jämnt och på bästa sätt. Vissa sovsäcksmodeller har till exempel ett tunnare lager stoppning på undersidan och bör då i stället användas tillsammans med ett liggunderlag. Fördelen är att sovsäcken då väger mindre och är lättare att packa ihop. Damsovsäckar har i regel bättre värmeisolering för fötter och överkropp.

Som stoppning till sovsäckar används antingen dun eller syntetiskt material; ibland förekommer en kombination av båda. Blandningen kan då antingen fördelas jämnt i sovsäcken eller placeras på olika ställen, till exempel förekommer det att dun läggs i kanaler närmast kroppen.

Dunet som används kommer antingen från gås eller anka.

Både dun och syntet har sina för- respektive nackdelar vad gäller till exempel vikt och funktion i kyla, men det kan även vara intressant att känna till att det finns skillnader i konstruktionen av en dunsovsäck och en sovsäck i syntet.

 

Konstruktion
Dunsovsäckar är oftast tillverkade enligt en så kallad baffle-teknik, där dunet stoppas i längsgående jämnt placerade kanaler som ibland har omlottsydda slussar i mesh.

Stoppningen hålls därmed på plats, vilket gör att det inte uppstår kalla fläckar som gör att du fryser. Ibland är bafflekonstruktionen förstärkt nere vid fotboxen.

Tunnare och ultralätta dunsovsäckar som är avsedda för varmare väder behöver däremot inte vara konstruerade på detta sätt.

När syntetsovsäckar tillverkas används i stället små bitar av stoppning, som läggs mellan ytter- och innertyg i ett överlappande mönster, för att det på så sätt inte ska bildas kalla fläckar i sovsäcken.

Det finns olika tekniker för att sy fast stoppningen i tyget. Vanligast är att använda två lager överlappande stoppning och sy fast det övre lagret i sovsäckens undersida och det nedre lagret i sovsäckens ovansida. Detta gör att kall luft inte kan komma in genom sömmarna. I sovsäckar avsedda för milt väder förekommer oftast bara ett lager stoppning. Yttertyg, stoppning och innertyg sys då samman med en enda söm.

 

Dunsovsäckar – isolerar bra vid kyla, men passar mindre bra vid regn
Dun är ett naturligt material som andas och som är mycket hållbart. Det väger lite och är lätt att pressa ihop, vilket gör att du enkelt tar med en dunsovsäck i packningen.

Dun har även egenskaper som gör att det skyddar extra bra mot kyla; materialet bevarar nämligen sin spänst eller ”fluffighet”, och därmed sin värmebevarande förmåga fastän det pressas ihop vid ett stort antal tillfällen.

Det är denna förmåga att bevara spänsten, även kallad loft, när dunet pressas ihop som anges i form av ”fill power” i produktbeskrivningen av sovsäckar.

500 i fill power brukar räknas som god kvalitet och över 550 som utmärkt.

Det högsta värdet av fill power uppskattas till ungefär 900 och kan endast uppnås med gåsdun, vilket beror på att gåsfjädrar är större och kraftigare än ankfjädrar.

Högsta nivån fill power för ankdun är ca 750-800.

En annan fördel med gåsdun är att det har något längre hållbarhet; en sovsäck där stoppningen består av gåsdun håller uppskattningsvis i 25 år, medan en sovsäck stoppad med ankdun håller i ca 20 år.

Vissa personer som är väldigt luktkänsliga kan ibland även tycka att ankdun luktar lite konstigt, speciellt om det blir fuktigt.

Den stora nackdelen med en dunsovsäck är att den passar mindre bra i väldigt fuktigt väder och när det regnar; blött dun förlorar inte bara sin spänst utan även sin värmebevarande och isolerande förmåga.

Moderna dunsovsäckar har därför ofta ett vattenavvisande yttertyg som skyddar mot väta och vind, men däremot inte mot riktigt blött väder. Blir en dunsovsäck blöt tar det även lång tid innan den torkar.

 

Val av dunsovsäck
Ska du använda sovsäcken i väldigt kallt väder, som vid bergsexpeditioner, välj en sovsäck med så hög fill power som möjligt. Hög fill power betyder att sovsäcken bevarar värme bättre.

Även om en dunsovsäck är lite dyrare än en sovsäck i syntet så håller den längre om du sköter den på rätt sätt. För att bättre bevara dunet ska en dunsovsäck till exempel inte rullas ihop eller vikas när den packas ner.

Knöla i stället ner den i packpåsen med fotändan först så att all luft trycks ut. Väl hemma bör du inte förvara sovsäcken nedpackad; förvara den i stället upphängd i garderoben.

Till dyrare sovsäckar medföljer oftast en förvaringspåse.

Fördelar
• Lätt att ta med i packningen, tack vare låg vikt och att materialet lätt kan pressas ihop
• Har hög hållbarhet
• Bevarar värme bättre än en sovsäck i syntet

Nackdelar
• Inte lämpad för riktigt blött väder
• Dyrare än en sovsäck i syntet

 

Tips: Det finns även vattenavvisande sovsäcksskydd, till exempel bivy bags, att köpa. Dessa skyddar bra mot fuktigt underlag om du inte sover i tält.

Sovsäckar i syntet – isolerar bra även vid väta, men väger mer
I dagens syntetsovsäckar används oftast polyester som stoppning. Det är ett material som, till skillnad från dun, klarar av att bevara värmen fastän det blir fuktigt, och som torkar snabbt om det blir blött.

Stoppning av polyester finns i två olika varianter: polyester med korta fibrer och polyester med långa fibrer; de två olika varianterna har lite olika egenskaper.

Korta fibrer, som även är lite tunnare än långa, kan packas ihop hårdare i tillverkningen, vilket gör att förmågan att bevara värme blir bättre.

En syntetsovsäck tillverkad av korta fibrer är ofta lika mjuk som en dunsovsäck och kan ofta packas ihop relativt lätt, medan en sovsäck med stoppning av tjocka fibrer har mer spänst, eller loft, men är samtidigt lite styvare och något svårare att packa.

Däremot håller den bättre än en sovsäck där stoppningen består av korta syntetfibrer. Jämfört med en dunsovsäck slits dock en syntetsovsäck snabbare, eftersom den efter ett stort antal upp- och nedpackningar förlorar i spänst och fluffighet.

 

Val av syntetsovsäck
Om du är allergisk är det bättre att välja en sovsäck med syntetstoppning. En syntetsovsäck är även billigare jämfört med en sovsäck av dun.

Fördelar
• Bevarar värme även i blött väder och torkar snabbt
• Lämpar sig bättre vid allergi
• Billigare än en dunsovsäck

Nackdelar
• Tyngre än en dunsovsäck
• Svårare att packa ned och tar mer plats i packningen
• Har kortare hållbarhet

 

 

 

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise