Bästa vandringskängorna test
Annonser

Bästa Vandringskängorna 2024

I den här artikeln ger vi dig all information om de bästa vandringskängorna test och besvarar de vanligaste frågorna kring val av vandringskängor.

Oavsett om det planeras en veckas fjällvandring eller en dagstur i närområdet är det viktigt att förse sig med ordentlig utrustning.

Erfaren vandrare eller entusiastisk nybörjare – här kommer listan på säsongens bästa vandringskängor, och vilka som passar för just dig! Du hittar även en jämförlsetabell samt vår köpguide.


 

Bästa vandringskängorna generellt

1. Meindl Performance

1. Meindl Performance

Vikt: 920 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Den rejäla konstruktionen.
Vad vi inte gillar: Inte många minus, förutom att de kan upplevas aningen tunga i lerig terräng.

Den klassiska Meindl Performance är en tålig känga med högt skaft. Kängan är gjord i vattenavvisande skinn och Gore-Tex®, där lädret är skuret i ett enda stycke vilket resulterat i mycket god slittålighet. Foten hålls stadigt på plats genom den vridstyva konstruktionen och den rullade sulan ger ett bra grepp och god bekvämlighet även i mer utmanande vildmark. Den uttagbara Air-Active® Soft Print Drysole-innersulan är vadderad för ökad komfort, och ger även god fukttransport. Meindl Performance är en vanlig modell bland jägare och polis, vilket är en indikation på kängans kvalitét och hållbarhet.

Kängan kommer som unisex-modell och är designad för att klara svårare terräng med tyngre packning. Med andra ord ett perfekt val till fiske- eller jaktturen.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna för pengarna

2. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

2. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco Men

Vikt: 475 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Att man får mycket känga för det låga priset!
Vad vi inte gillar: Snörningssystemet en aning ”stelt” i början, men gav med sig efter ett par gånger.

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco av miljövänligt läder är en prisvärd och tålig känga som troget kommer bära dig genom den lerigaste sumpmark och över de klippigaste bergen. Den är snäppet bredare för att öka komforten, och det mellanhöga skaftet ger dig god stabilitet samtidigt som du kan röra dig flexibelt. En formad EVA-mellansula och GEL™-stötdämpning i den bakre delen av kängan bidrar med god stötdämpning, komfort och spänst. Kängan är vattentät tack vare PROOF™ ECO-membranet, som liksom resten av kängan är fluorkarbonfritt. Den fasta plösen förhindrar småsten, sand och vatten från att tränga in i kängan. Vidare är skons tå förstärkt med mocka för att öka stabilitet och skydd, och genom ett genomtänkt mönster på sulans undersida har du alltid bra grepp. Tack vare det slitstarka AHAR+-gummit i yttersulan kan du räkna med att Skuta Mid Proof Eco kommer följa med dig i många år framöver!

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna läder

3. Lundhags Forest II

3. Lundhags Forest II

Vikt: 750 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Att kängan snabbt anpassade sig efter foten.
Vad vi inte gillar: 1-lagerskängan är visserligen praktisk, men inger också känslan av lite mindre stabilitet.

Den minimalistiska Forest II från Lundhags är en klassisk känga med högt skaft, tillverkad i fullnarvsskinn. Den är perfekt för vandring och andra aktiviteter i varierad och utmanande terräng. Kängan är tillverkad enligt skalprincipen, vilket innebär ett skyddande skallager som anpassas invändigt efter foten beroende på temperatur och aktivitet. I jämförelse med en mer fordrad känga är Forest II därför både smidigare och lättare, och har dessutom utökad andningsförmåga. En känga tillverkad enligt 1-lagersprincipen är dessutom enklare att laga om den går sönder.

Forest II har utrustats med en cellgummibotten som gör skon vattentät och isolerad. Tack vare ett uppdaterat Heel Fit Control får du ett gott hälgrepp på halt underlag. Kängan kommer i unisexmodell, där storlekarna 36-48 är mer damanpassade. Denna modell passar dig med högre vrister, eftersom lästen erbjuder lite extra volym.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna med GORE-TEX

4. Alfa Men’s Kvist Advance GTX

4. Alfa Men's Kvist Advance GT

Vikt: 470 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Väldigt lätt och mångsidig känga!
Vad vi inte gillar: Trots sin ringa storlek var den lite för klumpig för att springa terräng med.

Men’s Kvist Advance GTX från norska Alfa är en lätt vandringskänga med god passform. Den är utvändigt tillverkad i Ripstop-textil med GORE-TEX-membran, vilket gör kängan vattentålig och skapar en god andningsförmåga. Det vävda förstärkningsnätet hejdar små revor från att bli mer omfattande. Det ger dig som vandrare god komfort när du är ute på äventyr! Skon innefattas av en gummiförstärkning vilket gör kängan hållbar och mångsidig. Tack vare de dubbla hakarna i snörningssystemet kan du enkelt anpassa skons passform efter din fot och den aktivitet du ska utföra. Yttersulan Vibram® Grip A/P/S försäkrar ett optimalt grepp på alla typer av underlag, vått som torrt. Den här modellen passar dig som ska gå kortare turer, och är särskilt anpassad för måttliga till varma temperaturer.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa vandringskängorna för tung packning

5. Meindl Dovre Men’s Extreme Gore-Tex

5. Meindl Dovre Men's Extreme Gore-Tex

Vikt: 980 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Det höga skaftet ger en stabil och robust känsla!
Vad vi inte gillar: Trots att det bidrar med god stabilitet så är kängorna i tyngsta laget.

Den storsäljande Dovre Extreme Gore-Tex från Meindl är en stabil vandringskänga med högt skaft. Den är tillverkad i det mest högkvalitativa narvlädret och är speciellt anpassad för jaktturer. Skon har Meindls eget Air-Active system med GORE-TEX®, vilket skapar god ventilation och ett torrt klimat inne i skon. Meindls omtalade ”rullsula” bidrar till bekväm avlastning och spänstig gång. Med hjälp av funktionen Memory Foam System anpassas hälpartiets innerfoder efter kroppsvärmen och skapar en individanpassad passform. MFS®-funktionen i kombination med Digafix snörsystem bidrar till god stabilitet och att hålla hälen på plats.

Dovre Extreme är en uppgradering av den populära modellen Dovre PRO, där fokus lagts på att skapa en hårdare, mer vridstyv sula och bredare läst. Den bredare lästen gör kängan maximalt vattentät och tillsammans med kraftig galoscheringen ges gott skydd även i den stenigaste vildmark. Kängan passar för dig som gärna ger dig ut på längre turer i utmanande terräng och med tung packning.

Kolla aktuellt pris

 


 

Bästa lätta vandringskängorna

6. Salomon Outline Mid Gore-Tex

6. Salomon Men's Outline Mid Gore-Tex

Vikt: 415 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Kängans förmånliga vikt!
Vad vi inte gillar: Begränsad användningsförmåga.

Outline Mid Gore-Tex är en medelhög, sportig känga i herrmodell från Salomon. Den är otroligt lätt vilket möjliggör god flexibilitet för de enklare äventyren! Trots sin låga vikt ger den räfflade yttersulan ett förmånligt grepp i torrt som vått underlag. Med ett membran i GORE-TEX har kängan dessutom en god vattenavvisande förmåga, och håller foten torr både från in- och utsida. Plösen hålls därutöver centrerad genom att vara fastsatt på båda sidor, vilket i sin tur hindrar vatten och sand från att tränga in i skon. Konstruerad utifrån en sömlös design bidrar kängan med en smidig och nära passform för användaren, och ger dessutom ett stilrent intryck. Outline Mid Gore-Tex kan med fördel användas som löparsko i terränglöpning och för alla sorters stigar!

Kolla aktuellt pris

 


 

7. Lundhags Vandra II Mid

7. Lundhags Vandra II Mid

Vikt: 730 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Att kängan anpassar sig snabbt efter foten och skapar god passform.
Vad vi inte gillar: Lite små i storlekarna.

Vandra II Mid är en stabil 1-lagerskänga med medelhögt skaft från Lundhags, tillverkad i fullnarvsskinn eller nubuckläder. Nederdelen av skon består av en vattentät och isolerande cellgummibotten, utvecklad enligt Lundhags populära Certech-teknologi. Vibram Traction-sulan ger ett optimalt grepp även på våt sten, medan EVA-mellansulan ger god stötdämpning och komfort. Trots sitt höga skaft och rejäla konstruktion känns den lätt och smidig på foten, mycket tack vare att den är byggd enligt skalprincipen. Kängan utformar sig därmed enkelt efter foten, vilket skapar en individuellt anpassad passform som passar just dig. En känga tillverkad enligt 1-lagersprincipen är dessutom enklare att laga om den går sönder. Liksom Lundhags övriga produkter lovar Vandra II Mid en lång livslängd, och är perfekt för dig som ger dig ut på intensiva vandringar med tung packning. Kommer i flera naturnära färger.

Kolla aktuellt pris

 


 

8. Lundhags Professional II High Regular

8. Lundhags Professional II High Regular

Vikt: 870 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Otroligt robust konstruktion som man kan lita på.
Vad vi inte gillar: Aningen smal i passformen.

Den förstklassiga Professional II High Regular från Lundhags är en 3-lagerskänga med högt skaft, gjord för de tuffaste äventyren med extrema förhållanden. Kängan är gjord i fullnarvsskinn och otroligt slitstark tack vare Certech Exp-nederdelen med 2mm Libasmart-botten och yttersulan Rubbermac Defender som har integrerat tåskydd. Den kraftiga 3-lagerskonstruktionen tillsammans med det höga skaftet garanterar maximal vattentäthet och en optimal stabilitet för fot och fotleder. Du har dessutom ett extra gott hälgrepp tack vare Heel Fit Control-funktionen. En EVA-isolering och mellanlager i Ariaprene ger god stötdämpning och komfort. Professional II High Regular är speciellt anpassad efter dig som ger sig ut på de tuffare vandringarna och vill vara trygg i att kängan håller hög kvalitét i sina funktioner. Kängan kommer i unisexmodell, där storlekarna 36-41 är mer damanpassade.

Kolla aktuellt pris

 


 

9. Viking Hunter Gore-Tex

9. Viking Hunter Gore-Tex

Vikt: 530 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Varmfodrad känga med god cirkulation, perfekt känga för den frusne!
Vad vi inte gillar: För den smalfotade är den aningen bred i konstruktionen.

Det nordiska företaget Viking Footwear är specialiserade på tillverkning av produkter med extrem vattentålighet. Deras robusta läderkänga Hunter Gore-Tex med högt skaft är inte ett undantag! Det tjocka Gore-Tex membranet håller kängan vattentät och isolerad även i den tuffaste jaktterräng. UGC®-sulan är gjort av naturgummi och låter inte den mest ojämna eller hala terräng stå i din väg utan ger alltid ett fantastiskt grepp. Den breda konstruktionen tillåter ett par extra strumpor och möjliggör för kroppsvärmen att cirkulera inuti skon, du behöver med andra ord inte oroa dig för att frysa på din tur! Viking Hunter Gore-Tex är ett självklart alternativ till känga för dig som är ute på extrema vandringar eller långa jakt- och fisketurer i utmanande terräng. Kängan kommer i unisex-modell och passar dig med något bredare fötter.

Kolla aktuellt pris

 


 

10. Meindl Island Men’s MFS Active

10. Meindl Island Men's MFS Active

Vikt: 880 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Det inbyggda skumsystemet som skapar en unik passform.
Vad vi inte gillar: Att skon inte kommer i unisexmodell.

Island MFS Active är en Gore-Texkänga från Meindl. Det är en uppgradering av den populära klassikern Island-kängan som i sin tur vunnit en mängd utmärkelser och sålt i över en miljon exemplar. Den uppgraderade Island MFS Active lämnar med andra ord inte mycket utrymme för besvikelser! Skillnaderna från ursprungskängan är bland annat ett stabilare snörsystem, förbättrad ventilation och en ny innersula som bättre anpassar sig efter foten för maximal komfort och stabilitet. MFS står för Memory Foam System, och avser kängans specialinbyggda skum som formar sig efter fot och fotled med hjälp av din kroppstemperatur, vilket resulterar i en individanpassad passform.

Island MFS Active passar lika väl på sommaren som på vintern, där de kallare årstiderna kan kräva en extra strumpa. Modellen kommer i en herrmodell och passar längre turer med tung packning.

Kolla aktuellt pris

 


 

11. Treksta Oslo 10 Gore-Tex

11. Treksta Oslo 10 Gore-Tex

Vikt: 773 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Lätta i relation till jämförbara modeller.
Vad vi inte gillar: Lite liten i storleken, välj en storlek större än du brukar ha.

Trekstas Gore-Texkänga Oslo 10 med yttermaterial i nubuck är en avancerad åretrunt-modell för de mest extremsökande äventyrarna! Trekstas egna ICE-locksystem i kombination med en Hypergrip-naturgummisula ger dig optimalt grepp på allt från hala rötter till snö och klippor. ICE-locksystemet bygger på att mikroskopiska glasbitar integrerats i gummit på kängans underkant, vilket möjliggör bra grepp även på det halaste underlag. Trekstas NestFit Technology har blivit en globalt erkänd teknologi, med syfte att skapa en bekväm passform och isolerat fotklimat. Med välfungerande ventilationssystem fraktas svett smidigt bort från innersidan, och dina fötter hålls torra även i våtare landområden. Kängan är anpassad efter det nordiska klimatet och en varierad, utmanande terräng.

Kolla aktuellt pris

 


 

12. Meindl Kansas Gore-Tex

12. Meindl Kansas Men's Gore-Tex

Vikt: 760 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Hög komfort och snygg modell!
Vad vi inte gillar: Tar längre tid att vandra in än jämförbara modeller (men därefter har de en fantastisk passform).

Meindls ledord är innovation, tradition, kvalitet och hantverk – och detta lyser minst sagt igenom i deras högkvalitativa produkter. Deras nubuckkänga Kansas med Gore-Texmembran möter förväntningarna med råge, och ger dig som vandrare perfekt stabilitet och komfort. Vibram Multigrip® -yttersulan ger dig ett perfekt grepp på alla underlag, och Meindls egna Active Air Technolgy skapar ett behagligt fotklimat inne i skon – svettpartiklar transporteras effektivt bort samtidigt som foten isoleras från yttre temperaturer och väta. PU-mellansulan ger god stötdämpning samtidigt som den omformar din fot för bästa passform. Som Meindls övriga produkter garanteras du en känga med riktigt bra kvalitét som med rätt underhåll kommer följa med dig i många år framöver! Kängan passar varierad terräng med tung packning.

 

Kolla aktuellt pris

 


 

13. Lundhags Jaure II Men’s High

13. Lundhags Jaure II Men's High

Vikt: 910 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Den välutvecklade Certech® Exp-teknologin som tillför god stabilitet och slitstarkhet.
Vad vi inte gillar: Priset, men i detta fall får du faktiskt vad du betalar för!

Lundhags är ett svenskägt företag med hjärtat i Jämtland, och det går inte att missta sig på att kvalitén i deras produkter är väl anpassat till det nordiska klimatet och landskapet. Lundhags Jaure II är en stabil 3-lagerskänga med högt skaft. Det är en uppdatering av deras mest tekniskt utvecklade känga, Jaure I, som varit otroligt populär i jakt- och fiskekretsar. Den omtalade Certech® Exp-teknologin möjliggör låg vikt och hög slittålighet. Den bygger på ett 3-lagerssystem med ett inre lager i tunt microfiber, ett formbart mittenlager i EVA och ett yttre Liba Smart-lager. Tillsammans resulterar de tre lagren i en komfortabel och slitstark känga som tar dig genom vått och torrt i många år. Kängan har en modern och tidlös design och finns att välja i flera färger.

 

Kolla aktuellt pris

 


 

14. Urberg Fast Trek Hiking Boot

14. Urberg Fast Trek Men's Hiking Boot

Vikt: 420 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Flexibel vandringssko till bra pris!
Vad vi inte gillar: Hala skosnören, fick knytas om under turen.

Urbergs Fast Trek Men’s Hiking Boot är smidiga och lätta vandringsskor för de enklare äventyren med lättare packning. Kängans omslutande membran skyddar foten från yttre väta samtidigt som innersulan effektivt transporterar bort utsöndrad fukt och överskottsvärme. Vibram®-sulan tillför en bekväm stötdämpning och en stabil hälkappa håller hälen på plats, vilket minskar risken för skav och trötta fotleder. Trots sin ringa vikt är kängan slittålig, och tack vare förstärkningar på häl och tå skyddas skon från att revas i snårigare terräng. Dragtampen i hälen gör skon enkel att dra på, men var noga med att snöra till en ordentlig knut! Skosnörena är aningen hala och glider gärna isär något efter ett par mil.

Kolla aktuellt pris

 


 

15. Lundhags Tjakke Light Mid

15. Lundhags Tjakke Light Mid

Vikt: 620 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Kängan är lätt och smidig, utan att göra avkall på högkvalitativa funktioner.
Vad vi inte gillar: Ingen markant viktmässig skillnad från sin föregångare Tjakke Mid.

Lundhags Tjakke Light Mid är en bekväm allroundkänga som passar för alla typer av vandring och outdoor-aktiviteter. Tjakke Light Mid är en lättare version av Tjakke Mid, och har ett något lägre skaft för ökad flexibilitet. Det är med andra ord den perfekta kängan för dig som söker lägre vikt men utan att göra avkall på funktion. Trots sin ringa vikt delar kängan många av de högkvalitativa funktioner som Lundhags mer avancerade kängor erbjuder.

3-lagerfunktionen består av ett skyddande överlager från Liba Smart, isolerande EVA-mellanlager och ett inre lager av tunn mikrofiber, som effektivt transporterar bort svett och överskottsvärme från foten. Skaftet är konstruerat i splitskinn med ett vadderat mellanlager Areaprene för bästa komfort och support. Kängan kommer i unisexmodell, där storlekarna 36-48 är mer damanpassade.

Kolla aktuellt pris

 


 

16. Lundhags Tjakke Mid

16. Lundhags Tjakke Mid

Vikt: 660 g
Vattentät: Ja
Vad vi gillar: Stabil känga som klarar sig igenom det mesta.
Vad vi inte gillar: Aningen tajt i skaftet, bra att tänka på för dig som har bredare anklar/vader.

Hög, stabil och konstruerad för att klara allt! Lundhags Tjakke Mid har inte sparat in på något, och passar utmärkt till dig som söker en mer teknisk allround-känga. Trots sin ringa vikt delar kängan många av de högkvalitativa funktioner som Lundhags mer avancerade kängor innehar. Bland annat är kängan utvecklad enligt Lundhags populära Certech-teknologi, där nederdelen av skon består av en vattentät och isolerande cellgummibotten från Libasmart och yttersulan är en lättviktsmodell från Light Vibram® Curcuma. Skaftet är i sin tur gjort av Perwanger® splitskinn med ett med ett vadderat mellanlager från Areaprene. Heel Fit Control ger dig ett extra hälgrepp, så du alltid kan känna dig stabilt förankrad under dina vandringar. Kängan kommer i unisexmodell, där storlekarna 36-48 är mer damanpassade.

Kolla aktuellt pris


 

Jämförelsetabell för vandringskängor

VandringskängornaViktVattentätVad vi gillar
Meindl Performance920 gJaDen rejäla konstruktionen
Haglöfs Skuta Mid Proof Eco475 gJaAtt man får mycket känga för det låga priset
Lundhags Forest II750 gJaAtt kängan snabbt anpassade sig efter foten
Alfa Men's Kvist Advance GTX470 gJaVäldigt lätt och mångsidig känga
Meindl Dovre Men's Extreme Gore-Tex980 gJaDet höga skaftet ger en stabil och robust känsla
Salomon Outline Mid Gore-Tex415 gJaKängans förmånliga vikt
Lundhags Vandra II Mid730 gJaAtt kängan anpassar sig snabbt efter foten och skapar god passform
Lundhags Professional II High Regular870 gJaOtroligt robust konstruktion som man kan lita på
Viking Hunter Gore-Tex530 gJaVarmfodrad känga med god cirkulation, perfekt känga för den frusne
Meindl Island Men's MFS Active880 gJaDet inbyggda skumsystemet som skapar en unik passform
Treksta Oslo 10 Gore-Tex773 gJaLätta i relation till jämförbara modeller
Meindl Kansas Gore-Tex760 gJaHög komfort och snygg modell
Lundhags Jaure II Men's High910 gJaDen välutvecklade Certech® Exp-teknologin som tillför god stabilitet och slitstarkhet
Urberg Fast Trek Hiking Boot420 gJaFlexibel vandringssko till bra pris
Lundhags Tjakke Light Mid620 gJaKängan är lätt och smidig, utan att göra avkall på högkvalitativa funktioner
Lundhags Tjakke Mid660 gJaStabil känga som klarar sig igenom det mesta

Köpguide för vandringskängor

Ta reda på din storlek

Det bästa är att låta någon hjälpa dig att mäta din fot, för att på så sätt hitta rätt storlek. Om detta inte är möjligt går det även bra att mäta foten själv i centimeter och sedan använda en storleksguide på nätet.

 

Prova på kvällen

Fötter tenderar att svälla under dagen från olika aktiviteter och är som störst på kvällen. Det kan därför vara bra att prova vandringskängor senare på dagen för att undvika att köpa för små skor.
Om du använder ortopediska inlägg, ta med dem. De är avgörande för hur skorna passar din fot.

 

Använd rätt strumpor

Välbekanta sockor hjälper dig snabbare att anpassa dig till storleken och känslan av ett par nya skor. Tänk också på att försöka använda lika tjocka sockor, som du kommer att använda under vandringen.

 

Använd skorna ett tag

Gå runt i butiken, upp och ner för trappor. Leta upp en yta med lutning och gå på den. Om du känner av någon ojämnhet, sömmarna i skon eller att framfoten ömmar, då är skon inte rätt för dig.

 

Överväg inläggssulor

Inlägg finns i olika modeller som kan ge ökad komfort, stöd eller passform – eller alla tre.

 

Tips för bevara vandringskängor

Här kommer några tips på hur du kan vårda dina kängor så att de klarar vandringar flera år framöver:

  • Regelbunden behandling med vax eller silikon mjukar upp lädret och gör inte bara vandringskängorna mer bekväma utan sträcker dem även lite.
  • Impregnera kängorna ofta och använd skoblock
  • Regn och vatten hjälper kängorna att anpassa sig till dina fötter, men försämrar också lädret och kan leda till att de krymper.
  • På längre vandringsresor kan det vara bra att ta med någon form vattentätbehandling. Du kommer att märka hur mycket smidigare och stödjande vandringskängorna känns efter en behandling.

 

Hur man knyter vandringskängor

Om du är osäker på hur du knyter dina vandringskängor, ta då en titt på någon av följande två snörningsalternativ:

Snörningsalternativ 1

Detta alternativ är den så kallad traditionella snörningen. Snöra ögla för ögla hela vägen upp och avsluta med en knut. Utmaningen med denna snörning är att det kan bli ett tryck högt upp på ankeln, särskilt om kängan har ett högre skaft.

 

Snörningslaternativ 2

Denna snörning liknar tidigare där du börjar från botten och arbetar dig uppåt med snörningen. När du närma dig den näst översta öglan, hoppar du över den och går direkt till den översta. Krossar snörningen som vanligt och går ner från översta öglan, till näst översta och avslutar knytningen här. Detta medför att trycket inte hamnar lika högt upp på ankeln och ökar rörligheten på den översta delen på skaftet. Denna snörning är ett enkelt sätt att öka komforten i vandringskängan.

Här är en video som visar hur det olika snörningarna går till.

 

Frågor och svar om vandringskängor

Jakten efter spektakulära naturupplevelser är trendigare än någonsin. Efterfrågan på tält, stormkök och vandringskängor fortsätter att skjuta i höjden, och i fikarummen diskuteras semesterplaner på allt från att spatsera runt den lokala sjön till att vandra Jämtlandstriangeln och bestiga Kebnekaise. Att som nykomling hitta rätt i djungeln av produkter och vandringstips är minst sagt en utmaning i sig. Måste man ha de allra klumpigaste vandringskängorna för att vara säker på att slippa värk och skador? Och vad är det för ”dubbla strumpor” som alla snackar om? Oroa dig inte, med hjälp av denna köpguide kommer du vara rustad och klar för ditt nästa vandringsäventyr!

Vilka strumpor ska man ha i vandringskängor?

Valet av strumpor kan vara avgörande för om din vandring kommer bli en trevlig upplevelse eller en förödande besvikelse med skoskav och blåsor. Idag finns så kallade vandringsstrumpor, som genom sitt slitstarka material och goda passform hjälper foten att transportera bort fukt och undvika skav och irritation. Strumporna, som ofta är delvis gjorda av ull, behöver praktiskt nog sällan tvättas, eftersom ullen till stor del är självrengörande. En annan fördel med ull är att materialet isolerar även om det skulle blå vått. Skulle du trots allt ha problem med skav kan du testa att ha dubbla strumpor, varav den närmast huden helst ska vara i ett tunnare material och ovanpå det en tjockare ullstrumpa. På så vis skaver strumporna mot varandra, istället för mot din hud!

Hur länge håller ett par vandringskängor?

Ett par nya vandringskängor kan upplevas som en kostsam förlust för plånboken. Samtidigt kan tanken på alla äventyr som dina nya skor kommer erbjuda under sin livslängd göra kostnaden mindre smärtsam. Livstiden på dina nya kängor beror givetvis på hur mycket de används, men också till stor del – om inte större - på hur de vårdas mellan vandringarna. Genom att ta väl hand om dina kängor kan de bli en värd investering som håller i många år framöver! Vissa menar att ett par rejäla läderkängor kan hålla i upp till tjugo år, men detta är förstås en generaliserad siffra som inte går att applicera på alla kängor eller alla typer av slitsam användning.

Hur ska vandringskängorna skötas?

Hur just dina vandringskängor ska skötas om beror till största del på vilket material de är gjorda av. Ett tips är att behandla dina kängor med materialanpassad impregneringsspray före din första användning och sedan på nytt ungefär 1-2 gånger per säsong beroende på hur mycket de har använts. Är kängorna gjorda av läder kan materialet med fördel vaxas för återfuktning. Efter en vandring är det klokt att tvätta rent kängorna så gott det går innan du ställer dem åt sidan, eftersom lera och smuts både kan torka ut och slita sönder materialet på längre sikt. Ta loss snörena och tvätta sedan kängorna i ljummet vatten och skrubba dem med en skoborste.

Hur ska vandringskängorna knytas?

Vad många missar när de ska ge sig ut på sitt efterlängtade äventyr är att hur du snörar på sig sina nya kängor har stor betydelse för att undvika skav. Till att börja med, se till att plösen (delen som separerar foten från skosnörena) sitter åt mot ankeln och håller sig i mitten, detta förhindrar att sådant som smågrus och barr tränger in i skon och orsakar friktion. Snöra därefter åt kängan ordentligt kring foten, du vill inte att hälen ska lyfta när du går. Ytterligare ett tips är så kallad omvänd snörning, det vill säga att snöra halvvägs upp för att sedan vända och snöra ner längs kängan igen och knyta ovanför vristen. På så vis sitter foten smart på plats och riskerar inte att glida fram när du går.

Vilken storlek på vandringskängorna?

När du ska köpa nya kängor räcker det inte att prova ut vad som känns bekvämt, du bör också mäta foten för att vara säker på att du köper rätt storlek. Ha dessutom i åtanke att din fot sväller ungefär en halv storlek när den är varm och aktiv. Du vill alltså ha god marginal, gärna 15-20 mm mellan toppen av dina tår och framkanten på kängan. Att ha utrymme längst fram i skon möjliggör också för foten att hålla värmen under kallare vandringsdagar, eftersom kroppsvärmen tillåts cirkulera kvar inne i kängan. Därutöver är det viktigt att hälen går att snöra fast ordentligt, detta för att undvika skav och instabilitet.

 

Sammanfattning Bästa Vandringskängor

De naturälskande entusiasterna blir allt fler, och överallt pratas det om att fullfölja vandringsleder och bestiga berg. Känner du igen dig?  Eftersom fötterna kommer bära det tyngsta lasset under vandringen är fotriktiga vandringskängor av största betydelse, både för komfort och stabilitet. Beroende på vad du planerar för äventyr kan allt från vattentäthet till andningsförmåga och snörningssystem vara av intresse när du jämför olika kängor och dess material.

Pär S
Pär är grundare av Bestiga Kebnekaise och brinner för alla former av friluftsliv. Förutom att han har bestigit Kebnekaise både via Västra och Östra leden är han barnsligt förtjust i all utrustning som gör vandringen ännu roligare.

Gratis packlista

Missa inget på resan

Packlista Fjällvandring Kebnekaise

Upp till 60 % Rabatt

Fynda nu

beyond nordic

10% Rabatt på ett helt köp

Använd koden: bestigakebnekaise